UWAGI MODERATORA
Nie odpowiadam na PW dotyczące udostępnionych przeze mnie projektów. Wszystko co potrzeba do zbudowania każdego zestawu znajduje się w jego opisie. Jeśli jednak jakieś pytania się pojawią proszę je zadać w tym wątku, jeśli będę miał czas to odpowiem, jeśli nie to być może odpowie ktoś inny. Podstawowe odpowiedzi: - nie, nie można zastosować innego typu danego modelu głośnika, - inny jakikolwiek głośnik to inna zwrotnica, - nie powinno się zmieniać ustawienia głośników na froncie oraz samego frontu, - jeśli jest podana lista części do wysłania do Polinka to nie ma potrzeby sprawdzania u mnie czy Polink przysłał w wycenie to co potrzeba, - obudowę można złożyć na wiele sposobów, ja zalecam wpuszczenie ścianek frontowej, tylnej, górnej i dolnej pomiędzy ścianki boczne, wtedy oklejamy HDFem tylko przód, górę i tył. | ![]() |
Chciałbym przedstawić projekt, który powstał dla forum diyaudio.pl
Głośniki do projektu zostały mi udostępnione przez firmę STX - serdecznie dziękuję.
Zastosowane głośniki:
Głośnik wysokotonowy: STX T.STX.4.1.200.8.F.A.PC.X
Głośnik średnio-niskotonowy: STX WM.STX.6,5.1,5.200.8.F.S.FG.X
Obudowa typu bas-reflex.
OBUDOWA:
Zwymiarowana obudowa:

Grubość płyty - 18 mm
Kolor zielony - wytłumienie watoliną o gramaturze 200g, dwie warstwy, mocowanie takerem.
Objętość obudowy brutto - 19l.
Bas-reflex szczelinowy, strojenie na ok 40Hz. Oczywiście możliwe jest umieszczenie okrągłego BR z przodu, należy sobie to przeliczyć samemu lub zasymulować w jakimś programie symulacyjnym, np. WinISD.
WAŻNE:
Rozmieszczenie głośników na froncie oraz kształt frontu ma wpływ na zgranie fazowe głośników przy użyciu zamieszczonej poniżej zwrotnicy.
Zaleca się nie zmienianie tych wymiarów.
ZWROTNICA:
Schemat:

Proponowane cewki z Polinka - bardzo ważne są rezystancje:
Cewka 0.33mH w torze głośnika wysokotonowego:
000-1021 drut.powietrzna Cewka ind. 0,330mH +/-3% 0,480Ω dr.0,70mm śr.28 dł.15mm
Cewka 0.33mH w torze głośnik nisko-średniotowego:
000-1550 drut.powietrzna Cewka ind. 0,330mH +/-3% 2,000Ω dr.0,30mm śr.20 dł.8mm
Cewka 1.1mH w torze głośnika nisko-średniotowego:
000-2343 drut.z rdz.prosz.walc. Cewka ind. 1,100mH +/-3% 0,210Ω dr.1,00mm Fe 0,046kg. śr.21 dł.50mm
Rezystor o mocy 5W.
Kondensatory wg uznania, choć kondy szeregowe proponuję jednak foliowe, a przynajmniej te w torze głośnika wysokotonowego.
Przykład jak można łatwo złożyć zwrotnicę:

Wykresy:

UPDATE 16.VI.2013 r.:
Kolega Jacek Zieliński sprawdził użyteczność zwrotnicy z nowym głośnikiem aluminiowym firmy STX:
Witam,
ewentualnych zainteresowanych tanim projektem informuję, że przy zastosowaniu zwrotnicy LuSzTi-ego można połaczyć WM.STX.6,5.1,5.200.8.F.S.FG.X także z T.STX.4.1.200.8.F.A.AL.X. Po pomiarach i symulacjach jedyną rzecz jaką zrobiłem to zmniejszyłem wartość rezystora w gałęzi GDWK do 2R7. Brzmi naprawdę fajnie, łagodnie.
ewentualnych zainteresowanych tanim projektem informuję, że przy zastosowaniu zwrotnicy LuSzTi-ego można połaczyć WM.STX.6,5.1,5.200.8.F.S.FG.X także z T.STX.4.1.200.8.F.A.AL.X. Po pomiarach i symulacjach jedyną rzecz jaką zrobiłem to zmniejszyłem wartość rezystora w gałęzi GDWK do 2R7. Brzmi naprawdę fajnie, łagodnie.

Jako autor opracowania nie zezwalam na wykorzystanie go w celach komercyjnych bez zezwolenia!!!
Zapraszam do dyskusji oraz zadawania pytań.
Skomentuj