Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

T.STX.4.1.200.8.F.A.PC.X lub F.A.AL.X + WM.STX.6,5.1,5.200.8.F.S.FG.X - projekt by LuSzTi

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Panowie mam pytanko która wersja skrzyni będzie lepsza ta udostepniona przez Pawła S. z tego wątku:
    http://diyaudio.pl/showthread.php/21...l=1#post346786
    post 27 czy może przez LuSzTi ?
    Dodam że bardziej odpowiada mi BR z przodu bo nie mam zbytnio jak ustawić kolumn.

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
      Bas-reflex szczelinowy, strojenie na ok 40Hz. Oczywiście możliwe jest umieszczenie okrągłego BR z przodu, należy sobie to przeliczyć samemu lub zasymulować w jakimś programie symulacyjnym, np. WinISD.
      Więc to w zasadzie żadna różnica, bo rozmieszczenie głośników oraz front jest taki sam.
      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

A czy to wolne meijsce na dole mozna wykorzystac na subwofer?? To ja bym zaraz wyprodukowal jakis mini panel aktywniasty :)

Skomentuj

Irku, bardzo ciekawy pomysł.
          Ciekaw jestem jaki masz pomysł na panel do tych zabawek :)

Skomentuj

To wolne miejsce na dole ma taką samą objętość jak komora midwooferka czyli jakieś 18 l jak na subwoofer to ciut mało.

Skomentuj

http://audiodrivers.eu/prest/pl/nisk...sw182bd01.html może by starczyło :)

Skomentuj

Ten przetwornik i panel aktywny to koszt około 550 zł . Koszt przetworników w pierwotnym projekcie to około 150 zł .
                Jakiś monitorek na 5 calowym AWX i proponowany przetwornik z panelikiem to by miało już sens.

Skomentuj

waloos dajesz przetwornik w cenie wszystkich 4rech z projektu
                  Liczyłbym raczej na coś w okolicy 100 zł za wooferek - powinien pasować do tych przetworników cenowo. :)
                  Może by coś z SCX (ludzie budowali na tym suby i chyba byli zadowoleni)/ albo to samo FGX tylko, że jako subik zamiast 2,5d? Nie znam się, ale taka propozycja tylko :)

Skomentuj

hmm źle sie wyrazilem w tamtym poście, chodziło mi o to że 18L nie musi być mało, do tego projektu faktycznie to nie jest odpowiedni przedział cenowy :)

Skomentuj

Informacja
                      Uaktualniłem pierwszy post - dodałem info od kolegi Jacka Zielińskiego o tym, że z drobną korektą rezystora można zastosować także głośnik T.STX.4.1.200.8.F.A.AL.X oraz dodałem zdjęcie zmontowanej na wzór zwrotnicy.
                      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Charka z aluminiową kopułką, po modyfikacjach Jacka, prawie jak u Troelsa.. nie martwi Cię to Luszti? Znam Twój sposób strojenia i wiem, że Tobie mogłoby to nie pasować przy odsłuchu.

Skomentuj

Zawsze można jeszcze zmniejszyć tłumik. Wydaje mi się, że to kwestia pomiarów.

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                            prawie jak u Troelsa
                            Może dlatego jest łagodniejszy w osłuchu
                            Ja mam tendencję do pobijania średnich 2-5k .
                            Wczoraj zrobiłem na płasko i mi kompletnie nie gra :( ale basu jest więcej :)

Skomentuj

Witam,

po dalszym zmniejszeniu tłumienia GDWK jest głośniej na górze i w/g mnie to maks do przyjęcia przy pracy solo w przypadku tego aluminiowego głośnika. A to niebieskie wyżej, to moja zwrotnica grająca jeszcze ostrzej ale tak jak wspominałem raczej do ostrego słuchania z subwooferem. Eksponuje wokale i górę i należy to trochę zneutralizować dołem.

Pozdrawiam,
                              Jacek Zieliński
                              Załączone pliki

Skomentuj

moje w czwartek-piatek juz zagraja
                                okleja sie ostatnia scianka HDFem

Skomentuj

Czekamy czekamy, może coś nam powiesz czy to coś i jak gra :)
                                  Luszti był bardzo powściągliwy w opisie :)

Skomentuj

Paweł, w którym miejscu dajesz zwrotnicę?

Skomentuj

albo przykrece za glosnikiem niskotonowym, albo przykrece do terminala

Skomentuj

Ja właśnie nie wiem czy dać całość tj zwrotkę i terminal zaraz nad wylotem szczeliny czy ciągnąć przewody na sam dół do pustej komory i tam dać terminal.

Skomentuj

ale nie zapominaj ze ja mam inna obudowe

Skomentuj

Czaruję...
                                          X