Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Visaton W170s + Seas 27TBFC/G - projekt by marian

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Visaton W170s + Seas 27TBFC/G - projekt by marian

Przedstawiam projekt który został wykonany w 2008r, a skoro powstał taki dział to postanowiłem udostępnić wszystko wraz z wymiarami obudowy.

Zastosowane głośniki:
    Głośnik nisko-średniotonowy: Visaton 170s 8ohm
    Głośnik wysokotonowy: Seas 27TBFC/G 6ohm

Obudowa:

Obudowa typu bas-reflex, 22L strojona na około 43Hz (Rura BR-70-220-HP), wszystkie płyty 18mm prócz frontowej, która to ma 12mm.
    Kolor zielony wytłumienie podstawowe, gąbka 20mm na górną i tylną ściankę. Dodatkowe wytłumienie (różnego rodzaju) proponuję dodawać eksperymentalnie.

WAŻNE:
    Rozmieszczenie głośników na froncie oraz kształt frontu ma wpływ na zgranie fazowe głośników przy użyciu zamieszczonej poniżej zwrotnicy.
    Zaleca się nie zmienianie tych wymiarów.

Zwrotnica:

Wykresy:

Przykładowe wykończenie:

Coś o dźwięku:
    Monitory dobrze czują się w muzyce Jazzowej jak również Rockowej. Nie polecam ich jednak do muzyki elektronicznej z racji aluminiowej wysokotonówki, mnie osobiście kuło w uszy.

Jako autor opracowania nie zezwalam na wykorzystanie go w celach komercyjnych bez zezwolenia!!!
    Nie biorę odpowiedzialności za złe wymiary frezów rzędu + - 1mm
    Last edited by marian; 06.08.2013, 11:20.

Pamiętasz jeszcze jakiej rezystancji stosowałeś cewki?

Skomentuj

Raczej wybierałem te z najmniejszą w określonej grubości drutu.
      Ale szczerze, nie pamiętam.

Skomentuj

A co do bass reflexu to jakie on ma wymiary, bo nie są podane ani na rysunku ani w tekście ?

Skomentuj

Faktycznie, przepraszam za przeoczenie, edytowałem, Rura BR-70-220-HP.

Skomentuj

Właśnie, na rysunku widok z lewej wygląda jak by front był z 3 płyt ale wymiarowane są dwie, a na prawej stronie rysunku też są dwie, rozumiem że na lewym jest po prostu błąd w rysowaniu ?

Skomentuj

Na rysunkach wszystko się zgadza, tzn. nie ma błędu.
              Co innego poprawne rozczytanie tego rysunku.

Zamieszczone przez szastal Zobacz posta
              na rysunku widok z lewej wygląda jak by front był z 3 płyt ale wymiarowane są dwie...
              Tak, front składa się z 3 płyt: jedna dlatego że obudowa ma 6 ścian, a dwie kolejne dlatego że są one doklejone.

...a na prawej stronie rysunku też są dwie
              Tak to rozrysowałem, ponieważ patrząc z góry nie widzimy płyty frontowej i tylnej.

Teraz lepiej? :)

Opis był robiony na szybko, ale moim zdaniem po samych rysunkach widać co i jak.

Teraz powinno być wszystko jasne:

Skomentuj

Tak właśnie myślałem że osobno obudowa, a osobno traktujesz ten front doklejony i trzeba było mieć z czego skosy zrobić

Skomentuj

Witam
                  Zdaję sobie sprawę że pytanie banalne, ale prosiłbym o sposób podłączenia głośników. (chodzi o biegunowość)

Skomentuj

Fakt, nie zaznaczyłem.
                    Głosniki podłaczamy w fazie zgodnej.

Skomentuj

Czyli minusy głośników do minusa źródła ?

Skomentuj

Tak, a plusy do plusów

Skomentuj

Dziękuję. ;-)

Skomentuj

Przeglądałem różne projekty kolumn i rozważam coś na pierwszy raz. Czy ktoś z Szanownych forumowiczów go zrealizował i może podzielić się wrażeniami? Może ktoś dodał ciekawe modyfikacje? Ogólnie chciałbym zrobić nieduże kolumny podłogowe i w tym przypadku dodałbym oddzieloną dolną komorę aby je podwyższyć? Ponieważ kolumny były projektowane w 2008 to może sam autor wzbogacony doświadczeniem zmieniłby coś w tym projekcie?
                            Z projektów na forum myślałem jeszcze o http://diyaudio.pl/showthread.php/25...ekt-by-Pawel-S , ale te będą grać chyba kulturalniej? Szczególnie kopułka seasa, którą miałem okazję słuchać wydaje się być klasę wyżej.

Skomentuj

Zamieszczone przez johans23 Zobacz posta
                              Szczególnie kopułka seasa, którą miałem okazję słuchać wydaje się być klasę wyżej.
                              Bo jest :)

Ponieważ kolumny były projektowane w 2008 to może sam autor wzbogacony doświadczeniem zmieniłby coś w tym projekcie?
                              Raczej nie, bo to dobre połaczenie w tej cenie.
                              Ale jeśli miał bym jakiś głośnik wymienić, był by to W170s.
                              Ale osobiście jak miał bym dopłacać do lepszego woofera, to złożył bym już całkiem inny projekt, np. SBacoustic 17RNX + 29RDC. Koszt większy o 140zł (za głosniki), ale to już całkiem inne granie, jednak jakościowo lepsze.
                              Kto co lubi :)

Skomentuj

Dzięki za szybką odpowiedź. Projekt ma być częściowo edukacyjny. Tzn. że wolałbym już opracowane rozwiązanie by móc porównywać ze swoim (wykresy charakterystyk itp.).

Ale osobiście jak miał bym dopłacać do lepszego woofera, to złożył bym już całkiem inny projekt, np. SBacoustic 17RNX + 29RDC. Koszt większy o 140zł (za głosniki), ale to już całkiem inne granie, jednak jakościowo lepsze.
                                Różnica jest niewielka i chętnie bym w to wszedł dla uzyskania lepszej jakości. Boję się, że za pierwszym razem mogę nie podołać. Opracowany projekt mógłbym w ostateczności skopiować jakbym gdzieś ugrzązł.

Ale jeśli miał bym jakiś głośnik wymienić, był by to W170s.
                                Z seasem widziałem jeszcze taki projekt http://audiohobby.pl/index.php?topic=4747.0 , ale tego na podłogówkę nie przerobię.

Skomentuj

niestety moje formatki już ponad rok się sezonują, ale w końcu je złożę , 3sm miałem i są specyficzne i nie składał bym ich na pewno drugi raz, ale z seasem masz jeszcze na forum daytona i to składałem i znacznie przyjemniej się słucha jak tych 3sm

Skomentuj

masz jeszcze na forum daytona
                                    Zapewne chodzi o ten: http://diyaudio.pl/showthread.php/24...kt-by-Yoshi_80 . Trochę mały woofer. Potrzebuję nagłośnić ok 20m2.

niestety moje formatki już ponad rok się sezonują, ale w końcu je złożę
                                    Chodzi o te z Visatonem i Seasem?

Skomentuj

Zapewne chodzi o ten: http://diyaudio.pl/showthread.php/24...kt-by-Yoshi_80 . Trochę mały woofer. Potrzebuję nagłośnić ok 20m2.

Chodzi o te z Visatonem i Seasem?
                                      czy ja wiem czy rs180 jest mały http://diyaudio.pl/showthread.php/24...kt-by-Yoshi_80 całkiem przyjemnie to gra, ale mam jeszcze w170 więc ostatni zestaw jaki sobie robię z tym seasem

Skomentuj

czy ja wiem czy rs180
                                        Nie zauważyłem, że jest projekt z rs180. Ja podałem link z rs150. No ten ma większy sens.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X