Przedstawiam projekt który został wykonany w 2008r, a skoro powstał taki dział to postanowiłem udostępnić wszystko wraz z wymiarami obudowy.
Zastosowane głośniki:
Głośnik nisko-średniotonowy: Visaton 170s 8ohm
Głośnik wysokotonowy: Seas 27TBFC/G 6ohm
Obudowa:

Obudowa typu bas-reflex, 22L strojona na około 43Hz (Rura BR-70-220-HP), wszystkie płyty 18mm prócz frontowej, która to ma 12mm.
Kolor zielony wytłumienie podstawowe, gąbka 20mm na górną i tylną ściankę. Dodatkowe wytłumienie (różnego rodzaju) proponuję dodawać eksperymentalnie.
WAŻNE:
Rozmieszczenie głośników na froncie oraz kształt frontu ma wpływ na zgranie fazowe głośników przy użyciu zamieszczonej poniżej zwrotnicy.
Zaleca się nie zmienianie tych wymiarów.
Zwrotnica:

Wykresy:

Przykładowe wykończenie:

Coś o dźwięku:
Monitory dobrze czują się w muzyce Jazzowej jak również Rockowej. Nie polecam ich jednak do muzyki elektronicznej z racji aluminiowej wysokotonówki, mnie osobiście kuło w uszy.
Jako autor opracowania nie zezwalam na wykorzystanie go w celach komercyjnych bez zezwolenia!!!
Nie biorę odpowiedzialności za złe wymiary frezów rzędu + - 1mm
Zastosowane głośniki:
Głośnik nisko-średniotonowy: Visaton 170s 8ohm
Głośnik wysokotonowy: Seas 27TBFC/G 6ohm
Obudowa:

Obudowa typu bas-reflex, 22L strojona na około 43Hz (Rura BR-70-220-HP), wszystkie płyty 18mm prócz frontowej, która to ma 12mm.
Kolor zielony wytłumienie podstawowe, gąbka 20mm na górną i tylną ściankę. Dodatkowe wytłumienie (różnego rodzaju) proponuję dodawać eksperymentalnie.
WAŻNE:
Rozmieszczenie głośników na froncie oraz kształt frontu ma wpływ na zgranie fazowe głośników przy użyciu zamieszczonej poniżej zwrotnicy.
Zaleca się nie zmienianie tych wymiarów.
Zwrotnica:

Wykresy:

Przykładowe wykończenie:

Coś o dźwięku:
Monitory dobrze czują się w muzyce Jazzowej jak również Rockowej. Nie polecam ich jednak do muzyki elektronicznej z racji aluminiowej wysokotonówki, mnie osobiście kuło w uszy.
Jako autor opracowania nie zezwalam na wykorzystanie go w celach komercyjnych bez zezwolenia!!!
Nie biorę odpowiedzialności za złe wymiary frezów rzędu + - 1mm
Skomentuj