Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wavecor TW030 WA06 + Wavecor WF182 BD09 - projekt by LuSzTi

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jako że nie mam dostępu do skrzynek na które został stworzony projekt więc jutro lub we wtorek będą gotowe monitory, robię je bo jeden z użytkowników forum chciał przyjechać na odsłuchy, jeśli ktoś chce to płyty w rękę i zapraszam, będzie więcej opinii.

Skomentuj

Zamieszczone przez Uzytkowni Zobacz posta
      wie ktoś może gdzie kupić ten głośnik Wavecor WF182 DB09?
      W nazwie powinno być chyba Wavecor WF182 BD09, co prawda większość osób poradzi sobie z odnalezieniem głośnika ale na wszelki wypadek można to poprawić w pierwszym poście.
      Tu jest ten głośnik http://audiodrivers.eu/prest/pl/172-...wf182bd09.html

Skomentuj

a jaki jest orientacyjny koszt zwrotki?

Skomentuj

za same części w polink-u zapłaciłem 154zł.

---------- Post dodany o 18:38 ---------- Poprzedni post o 07:51 ----------

:biggrin: :rolleyes: :thumbup:

Skomentuj

??????
            Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Znaczy chyba się podoba

Skomentuj

Złożyłem dzisiaj monitory na próbę wg. projektu jestem pod wrażeniem. Nie mam bezpośredniego porównania bo gra to pod mini denona dm38 ale na razie wszystko na plus w stosunku do infinity alpha10/20 i Monitor audio bx5, boję się pomyśleć co będzie jak wszystko się wygrzeje i podepnę kolumny pod MARAMTZA. Na razie jestem bardzo zadowolony, jak się uda to ktoś przyjedzie posłuchać a ja może zawiozę do kolegi który ma kolumny z tunelem TDL rtl2 i spróbujemy porównać.

---------- Post dodany o 20:44 ---------- Poprzedni post o 20:32 ----------

Poczytalem właśnie troszkę i do tdl-ek chyba nie ma co porównywać.

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
                  Panowie o wzmaku załóżcie sobie nowy temat.

Skomentuj

Zamieszczone przez sylvek Zobacz posta
                    jak się uda to ktoś przyjedzie posłuchać a ja może zawiozę do kolegi który ma kolumny z tunelem TDL rtl2
                    To jest kupa.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                      To jest kupa.
                      Przecież napisałem, że nie ma do czego porównywać.

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                        No opis brzmienia jak już ma być to lepiej żeby był od osoby co coś już słyszała i robiła
                        Twórca konstrukcji nie jest nowicjuszem,mógł by wysilić się na opis wrażeń z odsłuchów i napisać czy warto inwestować w te głośniki.

Skomentuj

Zamieszczone przez zbyszek Zobacz posta
                          Twórca konstrukcji nie jest nowicjuszem,mógł by wysilić się na opis wrażeń z odsłuchów i napisać czy warto inwestować w te głośniki.

pomyśl trochę, zrobił ten projekt dla mnie, jesli nie jest on odp. to jak,ma,on,go skomentowac.:o
                          były dzisiaj odsluchy, mam nadzieję na szybkie odp.

Skomentuj

Przede wszystkim ogromne podziekowania dla kolegi sylvek, ktory specjalnie dla mnie skombinowal zastepcze obudowy na cel odsluchania. Dobra kilka słów o brzmieniu pasuje skronac Zaczne od tego ze stycznosc mialem z : vifa dx25tg i tonsilem 15, glosnikami sony na ktorych jest forumowy projekt, zestawem diora gds 1607, altusami 140, i subem 8 cali STX (nie AWX). Juz na samym poczatku sluchania wielkie "łał". Tweeter jest fenomenalny, dzwiek delikatny absolutnie nie drazniacy uszy, dosc szczegolowy. Mid-Woofer ma swietna srednice, rowniez delikatna choc z pewnoscia nie robi takiego wrazenia jak tweeter, dodam tylko ze wiekszosci sluchalem gry skrzypiec. Jesli chodzi o nizsze rejestry to jest dobrze aczkolwiek nie az tak jak z wyzszymi czestotliwosciami. Co mam na mysli? Nie ocenie czy schodzi nisko bo akurat nie mielismy do tego odpowiednich kawalkow ale bassu jest sporo tylko jakos jest taki bez zycia slychac i czuc ze jest obecny w pomieszczeniu ale niczym sie nie wyroznia. Nie zachwyca ale tez nie psuje odbioru dzwieku po prostu jest bo jest i tyle Odnosnie calego zestawu to dla mnie rewelacja. W zaden sposob nie mozna "wydzielic" zrodel dzwieku. Nie wiem jak to dokladnie nazwac ale czuc ze dzwiek jest dokladnie miedzy kolumnami. Dzwiek jest dynamiczny. Najbardziej to chyba urzekly mnie wokale wybrzmiewajace z tych kolumn. Gdy kolega sylvek odtworzyl utwory ktore gdzies tam kiedys slyszalem to niemoglem sie poprostu uwierzyc ze to te same piosenki. Ogolnie dla mnie zestaw za ta kase kapitalny. Podziekowania naleza sie dla kolegi sylvek i LuSzTi za udostepnienie ciekawe projektu

Skomentuj

Dzieki za opinie. Co do basu to wypadaloby sie pobawic strojeniem portu i wygluszeniem. Jak wiadomo gusta sa rozne, a w DIY wlasnie to jest fajne, ze mozna zrobic pod siebie :)
                              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                                Co do basu to wypadaloby sie pobawic strojeniem portu i wygluszeniem.
                                Dokładnie.

Mnie jednak martwi ta opinia:

Zamieszczone przez Jimy-Adi Zobacz posta
                                W zaden sposob nie mozna "wydzielic" zrodel dzwieku. Nie wiem jak to dokladnie nazwac ale czuc ze dzwiek jest dokladnie miedzy kolumnami.
                                Jeśli tak jest to jest to duży minus (chyba że Jimy-Adi użył złego określenia), bo jeśli tak jest to mają tak jak STX-y AWX, grają do środka zamiast robić scenę.
                                Opisywałem to podczas porównania STX vs Ushery.

Skomentuj

No przynajmniej ja takie odczucie mialem ze dzwiek wlasnie wydobywal sie miedzy kolumnami. Moze to kwestia ustawienia kolumn, nie wiem nalezy pamietac ze to tylko moja opinia. Musimy poczekac az glosniki zostana wlozone do docelowych skrzynek i beda odsluchiwane w docelowym miejscu. Moze kolega sylvek cos jednak napisze

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                                    Mnie jednak martwi ta opinia:
                                    Hm ciekawe?Skoro nie można wydzielić zródeł dzwięku to ja to rozumiem iż nie mozna precyzyjnie określić który z głośników w danej chwili odgrywa dany fragment utworu,to chyba dobrze:)Główna scena to chyba dzwięk umieszczony gdzieś pomiędzy kolumnami,oderwany zupełnie od głośników,reszta to "smaczki" no chyba że ja coś pomieszałem.Zresztą wiem kto robił zwrotę i co jak co to o "scenę" ja bym się nie martwił:thumbsup:

Skomentuj

Generalnie brzmi to swietnie nie wiem dlaczego mialby to byc minus.

Skomentuj

No bo źródła pozorne to sa poszczególne elementy sceny dźwiękowej
                                        I jak nie mozna ich odnaleźć/zlokalizować to znaczy, ze cos jest nie tak

Tu chodzi np o fortepian ma być po prawej stronie na drogim planie
                                        Wokalista ma stać na środku
                                        Gitarzysta ma być po lewej stronie troche za wokalista

Jak nie mozna tego odnaleźć to trzeba walczyć dalej

Tobie poprostu chodziło o to, ze dźwięk odrywa sie od głośników i kolumny znikają na scenie dźwiękowej
                                        I o to właśnie chodzi :)
                                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                                          Tobie poprostu chodziło o to, ze dźwięk odrywa sie od głośników i kolumny znikają na scenie dźwiękowej
                                          I o to właśnie chodzi
                                          Ja to trochę inaczej zrozumiałem, ponieważ każde kolumny, nawet te tanie, grają do środka (czyli dźwięk jest między kolumnami).
                                          Tylko te lepsze grają szerzej niż same kolumny, i właśnie o tym mówię, i właśnie tak grały Ushery w porównaniu z STX-ach, po prostu szerzej.

Zamieszczone przez Jimy-Adi Zobacz posta
                                          Nie wiem jak to dokladnie nazwac ale czuc ze dzwiek jest dokladnie miedzy kolumnami.
                                          Jeśli ten dźwięk jest tylko między kolumnami to to jest słabo.
                                          Ale może Jimy-Adi źle określił ten dźwięk, a może jeszcze nie umie określać.

Zgadzam się z lklukaszem:

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                                          Tu chodzi np o fortepian ma być po prawej stronie na drogim planie
                                          Wokalista ma stać na środku
                                          Gitarzysta ma być po lewej stronie troche za wokalista
                                          ...jednak żeby to uzyskać, kolumny powinny grać szerzej niż one same stoją. (coś w stylu podłączone kolumny w mono vs podłączone w stereo)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X