Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

"New FX200" czyli STX gdn + gdm SCX i wysokie do wyboru do koloru ;) - projekt by raven1985

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Czyli gdyby głośniki ustawić w jednej lini to zgranie fazowe nie będzie sie zgadzało ? Mam rozumieć że najlepszą wysokotonówką jest tw030wa07 ?
    Last edited by _NATAN_5064; 08.08.2014, 23:07.

Skomentuj

zaszalejesz i zrobisz wersje z 2 GDNami?

Skomentuj

Dlaczego z dwoma ? Po prostu symetryczne obudowy bardziej mi sie podobaja stąd moje pytanie.

Skomentuj

Zamieszczone przez _NATAN_5064 Zobacz posta
          Dlaczego z dwoma ?
          bo jest zapotrzebowanie na takie wynalazki
          sporo poczatkujacych by chcialo wiecej basu

Skomentuj

Nie bądź stereotypowy jak z 16 mi wystarcza to z 22 tym bardziej

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
              NATAN, to pytanie to chyba do Ravena było.

Skomentuj

A to sory :p

Skomentuj

Projekt z dwoma głośnikami basowymi by się przydał.
                  Można też zaszaleć i spróbować zrobić 8" + TW skoro Wavecora można nisko ciąć :razz:

Skomentuj

Nie bądź stereotypowy jak z 16 mi wystarcza to z 22 tym bardziej
                    a pomysl sobie ze sa tacy co maja zeusy w pokoju i jeszcze im malo

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                    Można też zaszaleć i spróbować zrobić 8" + TW skoro Wavecora można nisko ciąć
                    chyba GDN na to nie pozwoli :/

Skomentuj

a pomysl sobie ze sa tacy co maja zeusy w pokoju i jeszcze im malo

chyba GDN na to nie pozwoli :/
                      Pomimo ze 12 cali to zeusy nie maja az tak duzo basu i nie schodzi nisko, ale oczywiscie tacy ludzie sie zdarzaja, robilem projekty a'la zeus na 2x 12.2.500 + d800 strojone na 30Hz ciezko tego sluchac w domu w obawie o meble i szyby ale kolesiowi bylo malo niskiego absu i zbudowal jeszcze 2 suby na takich glosnikach ;p

Ogolnie fakt faktem, brakuje powazniejszych kolumn, 80% jak nie lepiej to monitorki, brakuje dobrych 3 way na 12 calach czy chociazby 10.
                      Ja nic nie publikuje bo czesto swoje projekty opieram na gotowych paczkach wiec zaraz bylo by ze to sie nie nadaje do publikacji
                      Last edited by Bumpalump; 09.08.2014, 15:16.
                      Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Czyli gdyby głośniki ustawić w jednej lini to zgranie fazowe nie będzie sie zgadzało ?
                        Tak pod warunkiem że zachowasz odległości między głośnikami .
                        Ale charakterystyki się zmienią .

Mam rozumieć że najlepszą wysokotonówką jest tw030wa07 ?
                        Moim zadaniem tak .

Nie :)

Skomentuj

Zamieszczone przez marian
                          Dajesz tylko jeden głośnik więcej, a zobacz ile frajdy.
                          Marianie ja mam dość na razie
                          Głośniki już spakowałem .
                          Dopiero dzisiaj od nie wiem jak dawna normalnie słucham muzyki a nie robię zwrotki .
                          Wszystko jest fajnie jak są to jakieś nowe ciekawe głośniki... wtedy rzeczywiście jest frajda .
                          Ale to dolna półka jakościowa i już tak fajnie nie jest...

Do 2 przetworników muszę zmówić nowe płyty na 60l budy wyfrezować , na nowo pomierzyć ... sporo roboty i nikt mi kasy zainwestowanej w to nie zwraca. Efekt będzie taki sam bo zmieni się tylko SPL .
                          Już sensowniej by było zrobić projekt z lepszym średniakiem .

Zamieszczone przez Bumpalump
                          ze moc sie nie liczy bo rzadko przekraczamy 1w w domowych warunkach.
                          No też tak myślałem ... nowy wynalazek to zmienił . 0.5KW dwa TIW-usie łykają i mają małą ... już kombinuje jak drugie .1.6KVA trfo pod to podłączyć żeby móc podnieść napięcie I wcale nie jest za głośno !

Zamieszczone przez dolphin123
                          Pytanie do Ravena, który z tych projektów całkowicie polecisz bardziej niż 2drogi w tym budżecie (wliczając cenę zwrotki)?
                          Projekt z wavecorem 30mm chyba tylko :)
                          No chyba że komuś zależy na basie...
                          2 way nie przebije tego STX na basie no chyba, że jakiś illuminator czy inny revelator

Skomentuj

Ale po co dokładać do drugiego woofera?
                            Przeciez lepiej wydać ta kase na lepsza wysokotonowke
                            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123
                              Czemu? Basu będzie sporo a jest spore zapotrzebowanie na bas, bardziej niż na minimalnie lepszą wysokotonówkę
                              Marian daje 10 cali .
                              Paweł wavecora
                              No i brakuje średnich :)
                              Bo to co mam na stanie jest za drogie do takiego projektu .

Skomentuj

Zamieszczone przez Bumpalump
                                Kolumny i tak beda budzetowe czy beda 100 czy 200zl drozsze
                                Tutaj pojawia się odwieczny problem dołożenia "dwóch stówek", który dla początkujących może być naprawdę wielką różnicą. Basu przeważnie brakuje młodym, którzy nie utrzymują się sami, więc dla nich nawet ten projekt będzie czymś drogim i wybiorą jakieś VoiceKrafty czy inne G. Osoby dorosłe, które zaczynaja przygodę z audio bedą szukać raczej jakości niż nawalanki, zatem odłożą więcej kasy i pójdą w lepszą jakość głośników.

Poza tym 150zł przy głośnikach typu SS, Excel czy Morel to pryszcz, ale tak jak w tym wypadku przy około 500zł to jest 30% wartości.

Skomentuj

Ale dlaczego duze kolumny kojarzysz z nawalanka? jesli ktos ma pokój powyzej 15m2 to takie kolumny sa jaknajbardziej wskazane z duzym wooferem lub dwoma mniejszymi, z monitorów nie bedzie tej dynamiki, stopa nie brzmi jak stopa na takich 6,5 wooferkach.

Ja zaczynalem odwrotnie, od maluch glosnikow, jeszcze jakis czas temu pisalem ze kolumny na 2x 6.5 cala w pokoju 15m2 w zupelnosci wystarczaja, i sadzilem tak dopoki nie posluchalem czegos wiekszego, zupelnie inaczej sie slucha muzyki, i glosniki nie musza pracowac na max swoich mozliwosci by wygenerowac odpowiednie cisnienie akustyczne.

To jest jakis mit wykreowany w sumie nie wiem gdzie ze wysoka jaksoc dzwieku = male monitorki

Skomentuj

Zamieszczone przez Bumpalump Zobacz posta
                                    Ale dlaczego duze kolumny kojarzysz z nawalanka?
                                    Nie nie, nie o to mi chodzi. Też uważam, że realizm dolnych rejestrów można osiągnąć tylko poprzez zwiększanie średnicy głośnika. Jak by nie było to np kotły z orkiestry mają po 20 i więcej cali.

Chodziło mi o to, że ktoś kto może sobie pozwolić ot tak dołożyć 150 czy 200zł (czyli 30% budżetu) do tego projektu i myśli racjonalnie, raczej nie będzie wsadzać drugiego basu, skoro ten robi co ma robić. Ja dołożyłbym do średnicy, bo to jest najsłabszy a zarazem i najtańszy element zestawu.

Skomentuj

Zamieszczone przez waloos Zobacz posta
                                      Tutaj pojawia się odwieczny problem dołożenia "dwóch stówek", który dla początkujących może być naprawdę wielką różnicą. Basu przeważnie brakuje młodym, którzy nie utrzymują się sami, więc dla nich nawet ten projekt będzie czymś drogim
                                      To teraz zastanów się ile kosztują głośniki do słynnych Zeusów czy Altusów, które tak namiętnie są kopiowane przez tych początkujących, a zobaczysz że cena będzie podobna... a jakość nieporównywalnie lepsza.

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
                                        Koniec off topicu.

Skomentuj

790 komplet glosnikow do A300, i 960 komplet do Zeusów

Skomentuj

Czaruję...
                                          X