Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

"New FX200" czyli STX gdn + gdm SCX i wysokie do wyboru do koloru ;) - projekt by raven1985

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
    Marian daje 10 cali .
    Paweł wavecora
    No i brakuje średnich
    Bo to co mam na stanie jest za drogie do takiego projektu .
    jak masz ochote to zalatwie GDM SCX i moze 12"?

Skomentuj

Chyba Raven nie bedzie mial nic przeciwko? :)

FX200 z ALX

Skomentuj

Rób zwrotę i dawaj a nie gadaj :P

Skomentuj

ciekawe jak wypadnie w porównaniu z tw030wa07. Ten alx mógłby być dobrą alternatywą AWX i na dodatek prawie połowę tańszy :)

Skomentuj

Rób zwrotę i dawaj a nie gadaj :P
            Gram na Twojej :P

Skomentuj

No i doczekałem się na projekt.
              1) tw030wa07
              Ponieważ jestem nowicjuszem i nie chciał bym czegoś zepsuć mam parę pytań. Kto zrobi mi zwrotnice do tego zestawu.

Jakiej grubości MDF zastosować.
              Jakie wytłumienie.
              Jaki basreflex.
              Mile widziane linki i cena za zwrotnice.

Skomentuj

W przypadku zwrotnic to wystaw ogłoszenie zlece
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez kalisz1 Zobacz posta
                  Ponieważ jestem nowicjuszem i nie chciał bym czegoś zepsuć mam parę pytań. Kto zrobi mi zwrotnice do tego zestawu.

Jakiej grubości MDF zastosować.
                  Jakie wytłumienie.
                  Jaki basreflex.
                  Mile widziane linki i cena za zwrotnice.
                  Kolego, to ze jestes nowicjuszem, nie zwalnie Cie z czytania tekstu ze zrozumieniem. Temat ma tylko 3 strony i na 1 stronie autor podal wszystkie potrzebne informacje o jakie pytasz.

Skomentuj

Fakt nie doczytałem.

Skomentuj

Raven, jeśli będę klepał te budy to z płyty wiórowej i teraz pytanie, dawać tak jak w ori projekcie STX'a 16mm grubości czy lepiej będzie 18 lub więcej? Oczywiście wymiar wewnętrzny zachowam, z zewnątrz i tak planuję dołożyć jeszcze materiału i okrągłości

Skomentuj

lepiej daj 18mm + wzmocnienia w srodku

Skomentuj

Zamieszczone przez kriss.pl Zobacz posta
                          ciekawe jak wypadnie w porównaniu z tw030wa07. Ten alx mógłby być dobrą alternatywą AWX i na dodatek prawie połowę tańszy
                          Nie słyszałem AWX'a ale nie wydaje mi się by ALX był na jego poziomie...
                          ALX ma jedną wadę tj. słaby spl bo jakieś 85dB 1W (max. 88dB 2.8V...) Jak się nie zrówna do pasma od 10k wzwyż to ta kopułka jest biedna... ale jak już zaprojektuje się cros. tak, że słychać też tę "końcówkę" to jest bardzo spoko wysokotonowy w swojej cenie...

Natomiast ja w innej sprawie:
                          Ponieważ temat o stx zamknięty to pytam tu. Czy ten woofer SCX godny uwagi ? warto w tej cenie ? czy lepiej ewidentnie dołożyć (niedużo) do czegoś innego; czego? (tylko 8")

Skomentuj

14 i 17cm sa bardzo fajne i jak najbardziej warte swojej ceny
                            20cm jeszcze nie slyszalem
                            ale mam zamiar te kolumny za jakis czas zrobic

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
                              Czy ten woofer SCX godny uwagi ? warto w tej cenie ? czy lepiej ewidentnie dołożyć (niedużo) do czegoś innego; czego? (tylko 8")
                              A czego oczekujesz do tego glosnika? W sumie za te cene, to trudno cos wybrzydzac.

Skomentuj

PM chcę kupić 8" woofer do 200zł (/szt.) wybór w sumie jest bo
                                - Fountek FW200 = 150zł
                                - Dayton DC-200 = 130zł
                                - Visaton W200 = 180zł
                                - Usher 8133 = 190zł
                                Coś jeszcze pewnie by się znalazło...
                                Chodzi o to że ten SCX STXa dał do myślenia swoją ceną, kilka opinii wyczytałem że nawet dobrze gra te głośnik. (zauważyłem też że dobrze wypada w symulacjach w różnych obudowach...)

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                A czego oczekujesz do tego glosnika?
                                grania :) tj. nie musi nisko schodzić niczym subwoofer(ale mógł by ), ani trząść pokojem, po prostu ma być w miarę rytmiczny, grać basem; do muzyki. Nie ma co się skupiać nadmiernie nad tym. Prawda jest taka że to jest raczej budżetowa półka wooferów i chodzi tu tylko o to by wybrać jakościowo najlepszego z dostępnych Wygląd głośnika itp. to nie ma znaczenia, wiadomo chodzi tylko o dźwięk.
                                (Kupił bym zaraz te SCXy i sam sprawdził, ale boje się że później tego nie sprzedam.... :razz:)
                                Last edited by ir0nhide; 12.10.2014, 11:18.

Skomentuj

- Fountek FW200 = 150zł
                                  Gdzie jest w takiej cenie?

Skomentuj

PM chcę kupić 8" woofer do 200zł (/szt.) wybór w sumie jest bo
                                    - Fountek FW200 = 150zł
                                    - Dayton DC-200 = 130zł
                                    - Visaton W200 = 180zł
                                    - Usher 8133 = 190zł
                                    Coś jeszcze pewnie by się znalazło...
                                    Chodzi o to że ten SCX STXa dał do myślenia swoją ceną, kilka opinii wyczytałem że nawet dobrze gra te głośnik. (zauważyłem też że dobrze wypada w symulacjach w różnych obudowach...)

Cytat Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                    A czego oczekujesz do tego glosnika?
                                    grania tj. nie musi nisko schodzić niczym subwoofer(ale mógł by ), ani trząść pokojem, po prostu ma być w miarę rytmiczny, grać basem; do muzyki. Nie ma co się skupiać nadmiernie nad tym. Prawda jest taka że to jest raczej budżetowa półka wooferów i chodzi tu tylko o to by wybrać jakościowo najlepszego z dostępnych Wygląd głośnika itp. to nie ma znaczenia, wiadomo chodzi tylko o dźwięk.
                                    (Kupił bym zaraz te SCXy i sam sprawdził, ale boje się że później tego nie sprzedam.... )
                                    Ogolnie podoba mi sie jego brzmienie. Teraz slucham i testuje tylko w TL w klasycznym wydaniu i brzmienie jest bez zarzutow. Solidny, szybki basik, czyste granie, spory zapas mocy i wychylenia. Gdyby mial aluminiowy kosz, to dalbym za niego dwa razy tyle co kosztuje i bym nie marudzil. Kosz to najslabszy element tego glosnika, co mnie najbardziej denerwuje, to wygiecia na zew stronie kosza w miejscach na wkrety. Niestety taka to jakosc tanich blaszakow.

Skomentuj

Nie na temat...
                                      Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                      Gdyby mial aluminiowy kosz, to dalbym za niego dwa razy tyle co kosztuje i bym nie marudzil
                                      ...i gdyby miał membranę taką jak ma GDN-22-300-8-SW :thumbup:

Skomentuj

FW200 na pewno będzie lepszy na niższym środku jak Ci na tym zależy ale basu z STX będzie dużo więcej .
                                        Harpia chce do niego dokleić magnes ale nie sądzę żeby spadek dobroci 0.53 na 0.48 wprowadził jakąś kolosalną różnice w tym temacie

Skomentuj

grania tj. nie musi nisko schodzić niczym subwoofer(ale mógł by ), ani trząść pokojem, po prostu ma być w miarę rytmiczny, grać basem; do muzyki. Nie ma co się skupiać nadmiernie nad tym. Prawda jest taka że to jest raczej budżetowa półka wooferów i chodzi tu tylko o to by wybrać jakościowo najlepszego z dostępnych Wygląd głośnika itp. to nie ma znaczenia, wiadomo chodzi tylko o dźwięk.
                                          (Kupił bym zaraz te SCXy i sam sprawdził, ale boje się że później tego nie sprzedam.... )
                                          O Visatonie W200S napisze jeszcze tyle, chociaz z papierka wynika ze potrafi zagrac wyzej to jednak nie polecam go ciac wyzej jak jakies 700Hz.
                                          I jak juz kiedys pisalem duzym plusem jest to ze potrafi bardzo dobrze zagrac w OZ nie tracac wiele na zejsciu, w greltonie sa po 160zl
                                          Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Czaruję...
                                          X