Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

T.STX.4.1.200.8.F.A.PC.X + WM.STX.6,5.1,5.200.8.F.S.MC.X 2,5 Drożny - projekt by Branża

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Może ktoś wstawić rysunek obudowy? Ewentualnie sprawdzić czy wymiary te które ja podałem są ok. Czy w środku obudowy są wzmocnienia? Obudowa ma 38 litrów netto - cos nie wychodzi przy wymiarach 105x21x30

Skomentuj

Wymiary zewnętrzne są OK. Rozmieszczenie głośników również jest OK.
      Warto dać wzmocnienia i należy je odliczyć od objętości.
      Należy też odliczyć magnesy głośników i tunel BR.
      Możesz też przednią ściankę wykonać grubszą.
      Ja to wszystko zsumujesz to wyjdzie w przybliżeniu 38l.
      Jeśli wyjdzie 1-2 l więcej to nie będzie tragedii bo brzmienie basu zmieni się niewiele.

Skomentuj

Zamieszczone przez BIG ROMAN Zobacz posta
        Trochę się rozjechałeś z głośnikami .
        Masz częściowo pochylony front ?
        Trochę je rozsunąłem.
        A front lekko pochylony, ale tylko powierzchnia z głośnikami, otwór BR jest na pionowej płycie. Zastanawiałem się czy to nie wpłynie na dźwięk, ale myślę że będzie to pomijanie małe jak na moje ucho.

Skomentuj

Dzisiaj w pracy na CNC wycieli mi formatki. MDF 22 mm, ale zachowałem wymiary wew. Zmieniła się grubość płyty i wymiar zew kolumn o te 4mm na ściance. Do tego wycieli mi otwory pod głośniki, BR i tylni na gniazdo. Fajnie bo dokładność jest super ;] Wszystko powinno się ładnie licować. A teraz pytanie :P gdzie dostane:
          Wytłumienie:
          12mm mata filcowa mocno prasowana: Tylna ( 1 warstwa ) i boczne ścianki w okolicach wooferów
          15mm mata filcowa prasowana: Tylna ( 2 warstwa ) , górna i dolna ścianka.

Patrzyłem na ZAP Audio ale kurde tam nie ma ;/ Jest tylko 10 mm mocno i średnio prasowana ;/ I jeszcze jedno pytanie. Jakie do środka przewody. ProCab? Czy może Technokabel 2x2,5mm ?? Ma to znaczenie? Gdzieś czytałem artukuł na diyaudio że nie ma sensu ładować drogich bo i tak w zwrotnicy są przecież mniejsze przekroje. Poradzicie coś?
          Last edited by loudnes; 27.04.2017, 19:15.

Skomentuj

Mam ten sam problem z wygłuszenie mi. Ciężko jest coś rozsądnego dostać.

Skomentuj

Zamieszczone przez loudnes Zobacz posta
              A teraz pytanie :P gdzie dostane:
              Wytłumienie:
              12mm mata filcowa mocno prasowana: Tylna ( 1 warstwa ) i boczne ścianki w okolicach wooferów
              15mm mata filcowa prasowana: Tylna ( 2 warstwa ) , górna i dolna ścianka.

Patrzyłem na ZAP Audio ale kurde tam nie ma ;/ Jest tylko 10 mm mocno i średnio prasowana ;/
              Zamieszczone przez jurko7777 Zobacz posta
              Mam ten sam problem z wygłuszenie mi. Ciężko jest coś rozsądnego dostać.
              Kupujesz dwie maty.
              Zamiast 12mm mocno prasowanej dajesz 10mm średnio prasowaną, a zamiast 15mm prasowaną dajesz dwie warstwy 10mm prasowanej.
              Różnicy nie usłyszysz.

Skomentuj

Spodobała mi się ta konstrukcja i chciałbym ją wykonać. Moje pytanie brzmi - jak podzielona jest obudowa? Czy wszystkie głośniki grają w jednej, czy są pooddzielane "półkami" wewnątrz? Czy ktoś dysponuje kompletnym planem z wymiarami?

i jak jest w tym projekcie z kickbasem i zejściem?
                Last edited by Spanner; 18.05.2017, 18:13.

Skomentuj

Witam Panowie ja mam natomiast dwa pytania odnośnie projektu. 1) wygłuszenie w okolicach wooferow?? Jaka to ma być powierzchnia? Wielkości samych wooferow? 2) Br dociety do 6 cm strojony na 40 hz. Rozumiem że od początku Br do końca jego glugosci ma być 6 cm??

Skomentuj

Witam. A ja mam takie malutkie pytanie:) jakiej mocy wzmacniacz jest potrzebny żeby zagrać pełną mocą tym zestawem ( chodzi mi o pełny zestaw z dwoma kolumnami) ?
                    I drugie pytanie- jaki wzmacniacz jest godny polecenia i najbardziej rozsądny w kwocie do 1000zł.?

Skomentuj

Witam, czy głośniki mcx mogę zastąpić mcx_v2 bez zmiany zwrotnicy. Mam już dwa głośniki mcx a nie mogę już takich dostać.

Skomentuj

Zamieszczone przez bg george Zobacz posta
                        Witam, czy głośniki mcx mogę zastąpić mcx_v2 bez zmiany zwrotnicy. Mam już dwa głośniki mcx a nie mogę już takich dostać.
                        Skończyłem projekt pomimo braku odpowiedzi od Twórców, szkoda. Kolumny grają super, wyglądają też zacnie, pozdrawiam

Skomentuj

bg george - Cieszymy się bardzo że kolejna Osoba skończyła jeden z Naszych projektów. Przepraszamy ale jako osoba zapracowana nie zawsze jestem dostępny na forum i mogę odpisać, a wiadomości po kilku dniach już giną w natłoku.

Dla innych zainteresowanych pytaniem - Tak można zastępować 1 wersję głośnika wersją V2 nie zauwazylismy aby zmiany poczynione w głośniku miały negatywny wpływ na filtracje.

Nie krępuj się i wrzucaj Fotki z budowy i ukończenia do wątku - taka dokumentacja zawsze pomaga innym zainteresowanym.
                          Last edited by Zap Projekt; 05.04.2020, 23:26.

Skomentuj

Musiałem wyprowadzić się ze swojego mieszkania na rok i na ten czas kolumny pożyczyłem koledze. Po kilku miesiącach stwierdził, że muszę mu zrobić identyczne. W ten oto sposób powstało to co poniżej:

Fornir to modyfikowany dąb czarno srebrny zabarwiony czarną bejcą.
                            Obudowa bez wkrętów (tylko na czas schnięcia kleju), całość klejona Dragonem D3, włącznie z HDF i fornirem. Otwory po wkrętach wypełnione szpachlą samochodową.
                            Fornir klejony na zimno, wykończone lakierem półmatowym do parkietów (4 warstwy).

Poniżej kilka zdjęć z budowy:

Poniżej zip z plikami sketchupa dla 2 różnych obudów - moich i kolegi. Niech nowe osoby nie traktują tego jako wyznacznik dobrej obudowy. Wprowadziłem tam zmiany w wysokości w stosunku do projektu (chyba w jednym jak i drugim przypadku), które zapewne należałoby zniwelować, a tego nie zrobiłem. Wersja pierwsza (oznaczone jako "moje") jest z samego MDFu, wersja druga to MDF + HDF. Obydwie wersje trzymają litraż wskazany przez autora, nie trzymają tylko wysokości.
                            sketchup.zip

PS na obudowie jest oznaczony dół i góra głośnika z błędem ortograficznym - celowym, proszę się nie śmiać

Skomentuj

No i Bardzo Pięknie ...

Skomentuj

Bardzo fajny patent na zaciski :)

Skomentuj

Cześć. Czy można głośniki dać trochę niżej w kolumnie zachowaniem odległości między nimi ? Drugie pytanie to czy ktoś z was zmieniał kolejność głośników tak, by wysokotonowy był na samej górze ?

Skomentuj

Na wszystkie pytania tego typu niezależnie o jakim projekcie rozmawiamy. Zawsze jest i będzie jedna odpowiedź - Nie nie można.
                                    Projekt albo kopiujemy bez żadnych zmian albo nie kopiujemy i szukamy innego.
                                    Last edited by Zap Projekt; 03.12.2020, 13:51.

Skomentuj

Czaruję...
                                    X