Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

STX T.10.200.8.ALX lub PCX + STX W.18.200.8.MCX lub FGX 2 drożny - projekt by Branża

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Zap Projekt Zobacz posta
    może być :)
    Będą jakieś konkretne komplikacji o których jeszcze nie wiem, wystarczy tylko przykleić, może lepiej na kołki

Skomentuj

Takie klejenie najlepiej zrobić na " wpust / zakładkę z dylatacją" - np. tak jak to zrobiliśmy w projekcie SATORI.

należy pamiętać o ciężkim docisku i dobrym spasowaniu.
      Last edited by Zap Projekt; 04.12.2019, 21:52.

Skomentuj

Ok. Dzięki za odpowiedź.

Skomentuj

Pytanko

Zamieszczone przez Zap Projekt Zobacz posta
          Myślicie że to już masowe kopiowanie projektów czy jeszcze nie ??

Chciałem zapytać która to konstrukcja zwrotnicy bo ja kupiłem wszystko na 2 konstrukcje i właśnie patrzę po zdjęciach by mieć właśnie wzór dobrze zlutowanej ze schematu zwrotnicy i jak podłączyć głośniki do zwrotnicy a zwrotnice do terminalu(głównie plus,minus jak to wszystko połączyć:).

Za pomoc z góry wielkie dzięki:)

Skomentuj

Nie pamiętam :) ... Na zdjęciu są chyba 2 różne konfiguracje z projektu.
            W wątku masz już sporo zdjęć zwrotnic - zrób swoje i zamieść zdjęcie - sprawdzimy ....

Skomentuj

Mam pytanie czy elementy są dobrZe rozstawione i cewki jak miały by być rozstawione
              https://diyaudio.pl/i/30265/189a268f...1576065927.jpg

Próbuje wykonać konfiguracje 2

Skomentuj

Sorry za bałagan jaśniejsze zdj czy konfiguracja 2 jest poprawnie złożona

Skomentuj

Ułóż elementy dokładniej i je wstępnie pospinaj - bo teraz to za wiele nie widać niestety.

Skomentuj

Starałem się zbliżyć do sb jak mają być lutowane elementy oraz oznaczyłem wejścia wyjścia zależy mi tylko na tym by były poprawnie połączone elementy i prawidłowo wyprowadzone wejścia wyjścia bo w temacie elektroniki trochę zielony

Skomentuj

Generalnie masz źle połączone. Ułóż kondensatory tak by było widać napisy na nich. Zrób zdjęcie kolorowe, ja widzę szare.
                      Masz źle:
                      pułapkę 33 (kondensator jest równolegle z cewką a ma być szeregowo, cewkę zamontuj tak jak L1)
                      pułapkę P
                      pułapkę 11
                      pułapkę 22

Skomentuj

Zrób według tego układu oczywiście zachowując wartości z Twojej wersji 2. Dorysowane elementy czarne to pułapka 33. Opisałem tylko cewkę L33 pozostałe to R33 i C33. Czerwony to obwód T10PCX, niebieski W18.

Skomentuj

No myślę że jest dobrze połączone a przy lutowaniu elementy rozstawie coś do twojego projektu ale wielkie dzięki za pomoc .

Skomentuj

Zauważyłem od C1 źle poszedłem nie w tą stronę cewki bo nie łączy się z kondensatorem gdzie +wychodzi zmienię to

Skomentuj

Witam, gdzie zakupię do tego projektu głośniki, elementy zwrotnicy i br, najlepiej w jednym miejscu. z góry dziękuję za info.

Skomentuj

Dzień dobry, Panowie czy ktoś by miał na sprzedaż albo chciał by wykonać zwrotnice pod zestaw T.10.200.8.ALX
                                W.18.200.8.FGX mam kolumny zrobione czekają tylko na złożenie. Nie mam czasu i w najbliższym półroczu nie będę miał żeby zebrać elementy i stworzyć zwrotnice, bardzo proszę o pomoc :)

Skomentuj

Panowie,
                                  Konfiguracja MCX+PCX, po podłączeniu do zwrotnicy przy pewnych częstotliwościach "charczy" wysokotonowy. Na początku myślałem że uszkodzony głośnik, ale zjawisko pojawia się jeżeli do zwrotnicy podepnę mcx'a. Jeżeli gra sam pcx, wszystko jest ok. Może być coś nie tak ze zwrotnicą? Dodaję zdjęcie, może jakiś fachura rzuci okiem i podpowie co jest nie tak. Pozdawiam!

Skomentuj

Gdzie wpinasz wysokotonowy ?

Czy tak??

Last edited by toopcool; 22.06.2020, 09:20.

Skomentuj

Układ zwrotnicy jest prawidłowy. Oznacz punkty, do których podłączasz głośniki. Przyczynami problemu mogą być:
                                      1. Błędne podłączenie głośników do zwrotnicy.
                                      2. Uszkodzony mcx, który posiada zwarte zwoje w cewce powodując spadek impedancji obciążającej wzmacniacz, który generuje dużo zniekształceń słyszalnych w paśmie pracy pcxa. Zmierz rezystancje cewek mcxów.
                                      3. Nieszczelny pcx przez co ciśnienie od ruchu membrany mcxa powoduje dużą amplitudę drgań membrany pcxa.

Skomentuj

Serdeczne podziękowanie dla toopcool i patefil za zainteresowanie tematem. PCXa miałem podłączonego poprawnie, inaczej podłączony był MCX. Podłączenie MCXa zgodnie z sugestią kolegi toopcool wyeliminowało problem. Dzięki za pomoc! Bardzo miło, że pomimo wiekowego już projektu nadal można liczyć na pomoc z Waszej strony.

Skomentuj

Witam, czy brak frezowań zmieni jakoś mocno brzmienie?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X