Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

STX T.10.200.8.ALX lub PCX + STX W.18.200.8.MCX lub FGX 2 drożny - projekt by Branża

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Druga zwrotnica, layout poprawiony zgodnie ze wskazówkami Branży. Teraz mam kolejne pytanie: Gdzie i jak radzicie zainstalowanie zwrotnic w kolumnie, myślałem o przykręceniu ich do tylnej ścianki pod kątem np 30 stopni elementy w stronę tylnej ścianki i mata filcowa od strony przedniej ścianki kolumny.

Skomentuj

:thumbup:

Skomentuj

Wyrazy szacunku dla autora za znakomity projekt, podziwiam kompetencje i bezinteresowne zaangażowanie we wspólną pasję:)

Mam następujące pytania:
        1.Jak głęboko sięga sfazowanie przedniej ścianki?
        2.Jak duży wpływ na ten projekt miało by pominięcie fazowania?
        3.Pytanie ogólne o kształt obudowy na przykładzie załączonego rysunku:
        Jak znaczący wpływ na brzmienie kolumn miałoby zastosowanie obudowy drugiej i trzeciej, przy założeniu, że projekt został opracowany dla obudowy pierwszej?

Skomentuj

Witaj dziękuje
          1. Tutaj jest więcej szczegółów.
          2. zmiana sposobu przenoszenia wysokich tonów. Pasmo może odbiegać od zmierzonego.
          3. patrz punkt 1 i 2

Rożnicę były by bardzo małe gdyż szerokość tj odległość do pierwszego odbicia jest taka sama a jedynie sposób wykończenia łagodzi te odbicia więc ponownie patrz pkt 2.
          Zwróć jednak uwagę ze w oryginale fazowania są asymetryczne i ukośne a nie pionowe.
          My serwisujemy wszystkie nasze produkty równiez te darmowe więc zawsze będzie można wysłać do Nas kolumny na kontrole.

Skomentuj

Dziękuję za odpowiedź.
            Rozumiem z tego tyle, że bez pomiarów możemy co najwyżej zgadywać:)
            Co do pytania trzeciego, dotyczyło ono budowy kolumn w ogólności, a nie tego konkretnego projektu.
            Czasem potrzebne są obudowy płytsze niż przewiduje projekt i dla zachowania litrażu i rozmiarów przedniej ścianki stosowanie kształtów z zamieszczonego rysunku wydaje się być dobrym rozwiązaniem.
            Jednak nigdy nie trafiłem na opracowanie, ani na pomiary które by potwierdziły, że można bez wpływu na właściwości kolumny stosować zamiennie zamieszczone typy obudów.

Skomentuj

Jako początkujący mam pytanie. Gdzie dać terminale? Przydałyby się trochę bardziej szczegółowe obrazki z wymiarami i umiejscowieniem przetworników.
              Last edited by XaooBBX; 16.05.2017, 17:41.

Skomentuj

Zamieszczone przez XaooBBX Zobacz posta
                Gdzie dać terminale?
                Na środku obudowy z tyłu.
                Zwrotnicę dajesz na boczną ściankę jak najbardziej do tyłu.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                  Na środku obudowy z tyłu.
                  Zwrotnicę dajesz na boczną ściankę jak najbardziej do tyłu.
                  Ok dzięki, jeszcze w czasie składania pewnie będę zadawał wiele pytań.. Niby przetworniki nie są drogie, ale czy zagra to lepiej od edifierów r2600? Albo przynajmniej tak samo?

Skomentuj

Panowie mam pytanie. O ile skrócić BR, aby podbić trochę bass? Czy może coś w zwrotnicy zmienić?

Skomentuj

Ok, skończyłem i grają bardzo ładnie. Basy szybkie i szczegółowe, średnie i wysokie zrównoważone. Polaryzacja wysokotonowego zgodna z niskotonowym. Jeszcze raz dziękuję za fajny projekt i za pomoc w jego realizacji.[IMG][/IMG]

Skomentuj

Konfiguracja 2:

Od razu mówię, że niskich tonów jest mało. Moim zdaniem za mało. Stoją już, ale fornir do przyklejenia.

Skomentuj

Konfiguracja 2:

Od razu mówię, że niskich tonów jest mało. Moim zdaniem za mało. Stoją już, ale fornir do przyklejenia.
                          BR nie za mały?

Skomentuj

"PS. ważna inf. !!. Nie jestem pewny tak do końca tej odwróconej polaryzacji na wysokim. Nie wiem czy to głośnik u mnie nie miał odwróconych opisów. Sprawdź to na słuch ( powinna być dziura w pasmie w miejscu podziału przy złym podłączeniu ). Sposób filtracji skłania mnie do zgodnej polaryzacji jak to ma miejsce przy drugiej kopułce."

To jest własnie urok głośników tejże firmy... i nie tylko to. Jeżeli robimy konstrukcje z taką pieczołowitością, miło byłoby gdyby nie szło to na marne
                            A i jeszcze odnośnie sprawdzania układów zwrotnic na żywo bez symulacji. Czy nie szkoda na to czasu? W sensie szybciej zmienić coś w symulacji niż w rzeczywistym układzie.

Skomentuj

Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
                              BR nie za mały?
                              BR zamówiony taki jak w projekcie.

Skomentuj

Wygląda jak z projektu z 15MCX.

Skomentuj

Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
                                  Wygląda jak z projektu z 15MCX.
                                  BR 50 / 185 od Jantzen Audio - Strojenie na 38Hz

Skomentuj

Pisałem wcześniej, że brakuje bassu. Dałem je do salonu i... inne kolumny :)
                                    https://www.youtube.com/watch?v=ZQNhWDtZodg

Film tego nie odda, ale uwierzcie. Grają fajnie.

Skomentuj

https://www.youtube.com/watch?v=ZQNhWDtZodg
                                      Takie coś wyskakuje:

Przesyłający nie udostępnił tego filmu w Twoim kraju.
                                      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Ulepiłem zwrotnicę do konfiguracji ALX + MCX. Nie jestem za zabardzo obeznany z elektronika, więc wzorowałem się na zdjęciach zwrotnicy użytkownika Witekkino. Możecie sprawdzić, czy wszystko jest ok ?

Skomentuj

Witam,
                                          czy pułapki L11 i L22 muszą mieć zachowaną kolejność elementów L C i R tak jak na schemacie, czy można zmienić ich kolejność ?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X