Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Full Satori 3-way: WO24P-8, MR16P-4, TW29RN - projekt by Piotr F. & pawel_luk1

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Branża Zobacz posta
    Ale mogę Ci niezobowiązująco wysłać kawałem / arkusz to Sobie zobaczysz i poteścisz . Napisz priv adres i jutro wysyłam.
    Adam, nie trzeba :) ale wielkie dzieki za checi!

Zamieszczone przez wiesiek9990 Zobacz posta
    A mnie się zamarzyła mikro-komora , tak żeby zejść do ok 100 Hz (albo i niżej ...
    Tak powstał pomysł tunelu z gąbki np z obu stron 2xpiramidki a pomiędzy nimi wełna.
    Teoretycznie mogloby to dzialac, jesli uzyjesz ciezkiej welny miedzy gabkami.

Skomentuj

Zamieszczone przez wiesiek9990 Zobacz posta
      A mnie się zamarzyła mikro-komora , tak żeby zejść do ok 100 Hz (albo i niżej
      U mnie realnie jest coś powyżej 100Hz. Na 100Hz mam już wyraźną odpowiedź pomieszczenia przy polu dalekim bez wygładzania. Generalnie im niżej tym o każdy Hz trudniej :)

Skomentuj

Nie na temat...
        A może by tak wydzielić rozmowy o pomiarach? Bo z tematem wątku to już mało co ma wspólnego.
        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez yasica Zobacz posta
          W jakiej aplikacji słuchane ( litraż, strojenie )
          Jaka akustyka jak ustawione kolumny ??
          Jaki sprzęt towarzyszący ??
          Jaka muzyka ??
          3,5 drogi OZ 34L na 1 glosnik
          Pokoj 16m2 kolumny ustawione na krotszej 3m scianie, odleglosc miedzy kolumnami 2m, odleglsoci kolumn od scian po 50cm z kazdej strony
          Sony TA-F830ES, Sony CDP-557ESD
          Jazz, Klasyka, Elektronika
          Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Moja sugestia odnosnie usytuaowania woof-woof nisko bierze sie z tego, ze akurat mialem 3-way w ktorym czesc utraty niskich poprzez radiacje w wolnym polu byla skompensowana przez przesuniecie glosnika tak by podciagnac niskie i uzyskac odbicie od podlogi. Jesli ktos ma chwile czasu to przeczyta recenzje glosnikow ACI G3 (ten mialem przez kilka lat od 1991) i Mach1 Acoustics. Efektywnosc tego zestawu byla okolo 89dB/2.83V ale sam niskotonowy mial z 91-92dB/2.83V. I, wiem co to jest Step baffle compensation. Tylko sugestia.

http://www.biline.ca/audio_critic/ma...ritic_19_r.pdf

Skomentuj

Zamieszczone przez Bumpalump Zobacz posta
              3,5 drogi OZ 34L na 1 glosnik
              Pokoj 16m2 kolumny ustawione na krotszej 3m scianie, odleglosc miedzy kolumnami 2m, odleglsoci kolumn od scian po 50cm z kazdej strony
              Sony TA-F830ES, Sony CDP-557ESD
              Jazz, Klasyka, Elektronika
              Dzięki za odpisanie .

Skomentuj

Witam , jako druga osoba , która zbudowała takie kolumny mogę potwierdzić iż znikają z pokoju . Posiadam je od kilku dni i jestem bardzo zadowolony . Grają ze wzmacniaczem Bladelius Thor i odtwarzaczem strumieniowym CA 851N przez Spotify i pendrive ze zgranymi moimi ulubionymi płytami cd .

Wcześniej posiadałem kolumny o wyższej efektywności rzędu ok 90dB ale takiego ciśnienia i głośności nie były w stanie wytworzyć co te ( wtedy grał Seas 22cm ) . Tutaj po dostarczeniu z Bladeliusa prądu rzędu ok 5A przy 25v kolumny wprost wciskają lawiną dzwieku który mocno kopie po żebrach . Oczywiście pomiarów dokonałem tylko dla chwilowych testów gdyż słuchanie przy takiej głośności w 20 metrowym pokoju to proszenie się o uszkodzenie słuchu i pokoju zarazem . Kolumny grają swobodnie i z wielkim rozmachem , nie męczą są wyrównane w całym paśmie . Świetnie że są osoby które mają wiedzę i zupełnie za darmo się z nią podzielą .
                Jeszcze raz dziękuję wam Panowie za pomoc . W końcu mam kolumny, które nie tylko cieszą słuch ale i wzrok .
                Polecam ten projekt, słuchałem wielu kolumn, ale te grają zdecydowanie najlepiej i bezpiecznie dla każdej muzyki . Świetnie grają w pokoju o zaprojektowanej pomiarami akustyce . Można słuchać godzinami i nie męczą .

Last edited by KrzysztofPL; 10.02.2018, 22:15.

Skomentuj

Zamieszczone przez KrzysztofPL Zobacz posta
                  .... bezpiecznie dla każdej muzyki. ...... Można słuchać godzinami i nie męczą .
                  O, i to mnie najbardziej cieszy. :)
                  "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
                  JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

Zamieszczone przez KrzysztofPL Zobacz posta
                    Świetnie grają w pokoju o zaprojektowanej pomiarami akustyce .
                    Te kilka gąbek na ścianie i w rogu, to zaprojektowana w oparciu o pomiary akustyka?

Skomentuj

Kolego paneli jest więcej niż na fotkach , poza tym każdy pokój jest inny . Wystarczy wejsc do pokoju i zaklaskać lub zwyczajnie porozmawiać . Byłeś moze kiedyś w komorze bezechowej ? Montując kilka pułapek basowych w kątach oraz kilkanaście paneli akustycznych na 3 ścianach pokoju można konkretnie zlikwidować pogłos i echo . Panele akustyczne absorbują dźwiek natomiast inne elementy pokoju odbijają i zmieniaja odbicia fal . Przez lata słuchałem muzyki w tym pokoju wiedząc, ze akustycznie było do kitu . Odkąd firma Apama wykonała pomiary dla mojego pokoju a ja po zakupie paneli i pułapek poszukałem najlepszych miejsc do montażu przekonałem się ile przez te lata straciłem słuchajac muzyki w pokoju gdzie przy muzyce średniej głośności panował chaos . Teraz to zupełnie inne granie .

Skomentuj

To może mógłbyś dorzucić fotki skończonej akustyki?

Skomentuj

Tez , chetnie zobacze zakonczona akustyke. Bez urazy kolego Krzysztofie, ale wyglada mi to na dopasowanie pulapek do mozliwosci pomieszczenia a nie do wymogow akustyki. przeciwlegla sciana, okno...
                          Watpie bardzo czy byly jakiekolwiek pomiary pomieszczenia po za wymiarowka ? Troszke to przekombinowane, a raczej bardziej pod wyglad niz akustyke. No i to lozko ??? Slucha kolega na lezaco ? Zestaw wyglada naprawde ladnie, ale pomieszczenie zdecydowanie niedopasowane. Albo wywalic lozko i postawic odpowiednia kanape...fotel.. Lub przeniesc to wszystko do innego pomieszczenia. Nie wiem jakie kolega ma mozliwosci zmiany, ale sadzac po sprzecie, raczej gotowki na takowe nie zabraknie. Naprawde warto o tym pomyslec.
                          Last edited by maxoraudio; 05.03.2018, 17:02.

Skomentuj

Ty poważny jesteś? Robić w mieszkaniu generalny remont, bo komuś na forum się wydaje, że źle gra? Zaglądanie do portfela pomijam, bo to już absolutnie żałosne.

Skomentuj

Mam pytanie odnośnie wykończenia przodu obudowy. Czy mają jakieś znaczenie skośne fazowania u góry, nad tweeterem?
                              Szczerze mówiąc chciałbym przód zrobić nie w nowoczesnej formie, a w bardziej klasycznej, z zaobleniami krawędzi i bez tych skosów.

Skomentuj

Niestety ma duże znaczenie muszą być takie skosy.

Skomentuj

Brak skosów będzie owocowało inną charakterystyką przetwarzania, natomiast nie mając porównania z frontem ze skosami, różnicy nie usłyszysz.

Jeśli chcesz aby "grało" tak jak na przedstawionych pomiarach, to rób skosy.
                                  Skoro nie słyszałeś gotowej konstrukcji ze skosami, to prawdopodobnie niczego złego nie usłyszysz w konstrukcji bez skosów.
                                  Last edited by marian; 05.03.2018, 19:11.

Skomentuj

Kolego siewcu. Nie przypominam sobie byśmy byli per ty,wiec proszę o minimum kultury. Nikomu nie sugeruje remontu kapitalnego mieszkania. Uważam jednak ze inwestowanie znacznej gotówki w sprzęt dobrej jakości a potem nieumiejętność dostosowanie akustyki pomieszczenia troszkę mija się z celem. Mówiąc kolokwialnie para idzie w gwizdek. Jak juz się wydaje kilkadziesiąt tysięcy na dobry sprzęt, to warto wydać kilka więcej by uzyskać optymalne dla tego sprzętu efekty.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                                      Brak skosów będzie owocowało inną charakterystyką przetwarzania, natomiast nie mając porównania z frontem ze skosami, różnicy nie usłyszysz.

Jeśli chcesz aby "grało" tak jak na przedstawionych pomiarach, to rób skosy.
                                      Skoro nie słyszałeś gotowej konstrukcji ze skosami, to prawdopodobnie niczego złego nie usłyszysz w konstrukcji bez skosów.
                                      Właśnie, będzie tak jak Marian napisał.
                                      Mierzyłem z ciekawości też wersję bez skosów. Niestety nie zapisałem tego pomiaru.
                                      Z tego co pamiętam występowało mocniejsze zafalowanie ch-ki tweetera w okolicy 2-3kHz.
                                      Nie było jakiejś tragedii, jednak ze skosami ch-ka jest bardziej równa.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez Piotr0691 Zobacz posta
                                      Mam pytanie odnośnie wykończenia przodu obudowy. Czy mają jakieś znaczenie skośne fazowania u góry, nad tweeterem?
                                      Szczerze mówiąc chciałbym przód zrobić nie w nowoczesnej formie, a w bardziej klasycznej, z zaobleniami krawędzi i bez tych skosów.
                                      Jak chcesz zrobić zaoblenia, to będzie na pewno lepiej niż płaska ścianka.
                                      "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
                                      JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

Gdzie mozna zlecic wykonanie takich skrzyn ? Macie panowie już jakis sprawdzony warsztat ?

Skomentuj

Zamieszczone przez maxoraudio Zobacz posta
                                          Gdzie mozna zlecic wykonanie takich skrzyn ? Macie panowie już jakis sprawdzony warsztat ?
                                          99% userów na forum robi je własnoręcznie i raczej nie wyobraża sobie aby zlecać to osobą 3-cim traci w tedy na sensie i esencji DIY no chyba że mowa o całych projektach kolumn ale to inna para kaloszy

Skomentuj

Czaruję...
                                          X