Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Full Satori 3-way: WO24P-8, MR16P-4, TW29RN - projekt by Piotr F. & pawel_luk1

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez VERTIGE Zobacz posta
    Witam

Moja wersja tego projektu,jestem bardzo zadowolony z efektu końcowego,takich kolumn szukałem i jeszcze rok temu bym nie uwierzył że sam mogę je wykonać w całości

progres z Esa Vivace 1 jest ogromny,tego czego mi brakowało dostałem tutaj,zupełnie inna skala dźwięku,czuć że bas ma moc i nisko schodzi,słychać o wiele więcej dźwięków od wysokich po niskie,piękna średnica,polecam każdemu :thumbup:

[IMG][/IMG]
    Wrzuc to prosze do gotowych konstrukcji z opisem.

Skomentuj

Zamieszczone przez pawel_luk1 Zobacz posta
      Bardzo ładnie Ci wyszły, chociaż widzę, że odbiegłeś trochę od oryginalnego układu skosów i proporcji frontu....
      Mam nadzieję, że ma to minimalny wpływ na cha-kę tweetera. W sumie skosy jakie wykonałeś i różne wysokości do krawędzi powinny ustalić w miarę płaską ch-kę podobną do tej jaka jest przy stosowaniu skosu asymetrycznego zawartego w projekcie.

Czym je pędzisz? Czy dobrze widzę, że wzmak to jakiś Hegel, a źródło to Bluesound?

PS. He, he i wyszły Ci z tego klony Zondy/Zephyra od Yoshiego. :biggrin: A ja z Piotrem F. kombinowałem tak, żeby one jak najmniej przypominały Zephyry.

Wzmacniacz to Hegel H100 a źródło Bluesound Node 2 , inspirowałem się kolumnami od Yoshi_80 z bokami ze skóry i oczywiście Zondą.

Skomentuj

A Ty zrobiłeś w ogóle pochylony front? Bo na zdjęciach wygląda, że nie.
        Jeśli tego nie zrobiłeś, to powinieneś kolumnę pochylić o ok. 5-7 stopni. Jest to warunek uzyskania dobrego zgrania fazowego przy tej zwrotnicy.
        "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
        JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

A to jest skóra na bokach ? Bo na zdjęciu wyglądają trochę jak malowane :-).

Skomentuj

Zamieszczone przez pawel_luk1 Zobacz posta
            A Ty zrobiłeś w ogóle pochylony front? Bo na zdjęciach wygląda, że nie.
            Jeśli tego nie zrobiłeś, to powinieneś kolumnę pochylić o ok. 5-7 stopni. Jest to warunek uzyskania dobrego zgrania fazowego przy tej zwrotnicy.
            Mam dłuższe kolce ale są za długie i pochylenie wyszło za duże poszły do poprawy

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
            A to jest skóra na bokach ? Bo na zdjęciu wyglądają trochę jak malowane :-).

Tyle włożonej pracy a wyszło jak malowane :( ...ale na szczęście to skóra , eko skóra :cool:

Skomentuj

Zamieszczone przez VERTIGE Zobacz posta
              Tyle włożonej pracy a wyszło jak malowane
              Eee, to takie zdjęcie wyszło.
              Na miniaturce nie widać co to za materiał, ale jak się powiększy to widać że to skóra.

Skomentuj

Mam kilka pytań. Zamówiłem wo24p-8 bo mam zamiar zrobić kolumny 3way. Jest sens wkładać do tych kolumn przetworniki sb17nac na średnie tony bo takie już mam? Zastanawia mnie jeszcze to dlaczego do projektu zostały użyte wysokotonówki typu ring dome zamiast zwykłych? Nigdzie nie znalazłem informacji o różnicach w ich brzmieniu.

Skomentuj

Yyy, eee, poproszę inny zestaw pytań. :rolleyes:

Zdaje się, że wtedy nie było jeszcze zwykłych kopułek z serii TW29Dxx....
                  W sumie to pytanie z gatunku "dlaczego wolisz pomidorową a nie rosół"...
                  "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
                  JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

hej
                    mam pytanie do osób które już wykonały te obudowy,
                    Czy wykonanie obudowy pochylonej jest mocno kłopotliwe?
                    Nie wiem czy dam rade taką wykonać i rozważam wykonanie obudowy prostej i pochylenie jej na podstawce.

Może ktoś mi pomóc w podjęciu decyzji.

Skomentuj

Nie...

Skomentuj

czy grubość zastosowanego wygłuszenia ma tu jakieś większe znaczenie?
                        Jakiej grubości zastosować matę filcową? 10mm czy zastosować coś grubszego np. 20mm ?

Skomentuj

Daj matę 10 mm, wystarczy.
                          Nie żałuj natomiast owaty za głośnikami i na spodzie kolumny.

Skomentuj

dzięki #pawel_luk1
                            jeśli chodzi o matę bitumiczną/butylową to dać taką z warstwą aluminium czy samą butylowa? Czy to ma znaczenie?
                            jeśli chodzi o otawę to taka https://allegro.pl/oferta/wysokopusz...est-7245170030 spełni swoje zadanie? czy szukać czegoś lepszego?

Skomentuj

Witam mata była bez aluminium, a wata co jak z linku...

Skomentuj

piotr f. dzieki za odpowiedz :)
                                czy masz może jeszcze jakieś sugestie które warto wdrożyć w projekt.
                                Nie ukrywam że oczekuje od tego projektu bardzo wiele.. dlatego też chce wykonać go jak najlepiej..

Skomentuj

Witam,
                                  Chciałbym się dowiedzieć czy duże zmiany byłyby w zwrotnicy gdyby zastosować TW29BN ?

Skomentuj

Bez pomiarów nikt Ci tego nie powie, ale np. Troels twierdzi przy swoich projektach, że te głośniki można stosować zamiennie.

Skomentuj

Zamieszczone przez lodzme Zobacz posta
                                      Witam,
                                      Chciałbym się dowiedzieć czy duże zmiany byłyby w zwrotnicy gdyby zastosować TW29BN ?
                                      Możesz dać bez zmian w zwrotnicy. Ewentualnie R1 zmniejsz do 4,7 Ω.
                                      Mówimy oczywiście o TW29BN w wersji 4 Ω.

Skomentuj

Mam i ja swoją wersje kolumn FULL Satori 3-way :)

Skomentuj

Potężnie wyglądają ,jak wrażenia ?:))
                                          Z czym to gra ?:p

Skomentuj

Czaruję...
                                          X