Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Full Satori 3-way: WO24P-8, MR16P-4, TW29RN - projekt by Piotr F. & pawel_luk1

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Akurat stolarstwo to nie moja profesja, dlatego wolałbym by zajał sie tym profesjonalista. Kolejna rzeczą , która mnie zaciekawiła to te skosy ....jaki to ma wpływ na brzmienie ? Da się to jakoś wyliczyć ?

Skomentuj

to taki PAN rozgarnięty jest w temacie akustyki a nie wie co skosy zmieniają? :lol: :lol: :lol: :lol:

proszę, niech ktoś te bzdury pokasuje, bo się słabo robi...

Skomentuj

Zamieszczone przez maxoraudio Zobacz posta
        skosy ....jaki to ma wpływ na brzmienie ?
        to raczej nie ma wpływu na brzmienie, rozstawienie głośników na froncie to już inna bajka

Skomentuj

Zamieszczone przez radecky Zobacz posta
          to raczej nie ma wpływu na brzmienie,
          Oczywiście, że ma
          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez siewcu Zobacz posta
            to taki PAN rozgarnięty jest w temacie akustyki a nie wie co skosy zmieniają? :lol: :lol: :lol: :lol:

proszę, niech ktoś te bzdury pokasuje, bo się słabo robi...
            Proszę niech kolega mi uprzejmie wytłumaczy. Bo jak narazie oprócz hejtu nic kolega do tego tematu nie wniósł. Zajmuję się masteringiem, a nie przygotowaniem akustycznym pomieszczenia. 35 lat pracy w kilku studiach nagrań i setki razy razy miałem okazję widzieć pracę kolegów od przygotowania akustycznego zarówno pomieszczeń do zapisu jak i odsłuchu, z których korzystam, więc z całym szacunkiem kolego, wiem o czym piszę.

Skomentuj

Zamieszczone przez maxoraudio Zobacz posta
              Tez , chetnie zobacze zakonczona akustyke. Bez urazy kolego Krzysztofie, ale wyglada mi to na dopasowanie pulapek do mozliwosci pomieszczenia a nie do wymogow akustyki. przeciwlegla sciana, okno...
              Watpie bardzo czy byly jakiekolwiek pomiary pomieszczenia po za wymiarowka ? Troszke to przekombinowane, a raczej bardziej pod wyglad niz akustyke. No i to lozko ??? Slucha kolega na lezaco ? Zestaw wyglada naprawde ladnie, ale pomieszczenie zdecydowanie niedopasowane. Albo wywalic lozko i postawic odpowiednia kanape...fotel.. Lub przeniesc to wszystko do innego pomieszczenia. Nie wiem jakie kolega ma mozliwosci zmiany, ale sadzac po sprzecie, raczej gotowki na takowe nie zabraknie. Naprawde warto o tym pomyslec.

Miałem nie odpowiadać, ale ten ostatni raz to uczynię .
              Zestaw audio znajduje się w sypialni gdyż tak chce z żoną i tego nie zmienię . A w sypialni jest łóżko ( chyba w kazdej polskiej sypialni są łóżka, pomijam styl japoński itp) , tego również nie zmienię . Tak słucham na leżąco gdy idę spać , w ciagu dnia również słucham na leżąco lub siedząco , gdyż tak mi pasuje i tak chcę .
              Co do akustyki zdjęć nie pokazę gdyż cokolwiek bym nie pokazał zawsze będzie to powodem kłótni, wymądrzania, krytykowania aby tylko dorzucić swoje 3 grosze - mówiac krótko mam to w głębokim poważaniu - ustawienie paneli akustycznych ich miejsc montażu odsłuchach i tak w kółko było całe mnóstwo wraz z wytycznymi firmy zajmuj acej sie poprawą akustyki wnętrz . Efekty są bardzo zadowalające , wystarczy puscić sobie testowe dzwięki i utwory , ewentualnie dokonać pomiaru mikrofonemi stosownym programem oraz odsłuchami praktycznymi . Priorytetem było zlikwidowanie pogłosu i zostało to osiągnięte - można klaskać , głośno krzyczeć, tupać nogą w podłogę itd .

I chyba najważniejsza informacja - zwrotnica miała zmiany względem schematu widocznego na początku tego tematu, gdyż średnica była zbyt wycofana względem góry i mocnego dołu . Teraz jest już zjawiskowo, kolumny się otworzyły , średnica wróciła, stała się naturalna wyraźna i wszechogarniajaca słuchacza , pojawiło się mnóstwo smaczków i detali - ewidentnie kolumny znikają z wytłumionego pokoju , w którym trudniej było im to osiągnąć .
              Dobry projekt , bardzo dobre kolumny i bardz dobrze, że są osoby w tym kraju , które nie patrzą tylko na zysk a kilku by tu się znalazło, choć palcem wytykać nie będę, komu zaświeciły się oczka na hajs...
              Piotrze i Pawle za to wam jeszcze raz bardzo dziękuję za udostępnienie projektu . Piotrek niedługo się spotkamy to pokazę Ci co i jak poprawić , posłuchasz i zobaczysz czy Ci się spodoba .
              Ja swój temat wyczerpałem, pozdrawiam serdecznie forumowiczów .
              Last edited by KrzysztofPL; 06.03.2018, 22:53.

Skomentuj

Możesz coś więcej napisać o tych zmianach w zwrotnicy? Co na co zmienione ?

Wysłane z mojego SM-A310F przy użyciu Tapatalka
                Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
                Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Zamieszczone przez kokoelloko Zobacz posta
                  99% userów na forum robi je własnoręcznie i raczej nie wyobraża sobie aby zlecać to osobą 3-cim traci w tedy na sensie i esencji DIY no chyba że mowa o całych projektach kolumn ale to inna para kaloszy
                  Dokładnie tak :thumbsup:
                  Nie trzeba być stolarzem żeby zrobić porządne skrzynki. Nawiasem mówiąc, jak spytasz dobrego i ceniącego się stolarza o koszt wykonania takiej obudowy to :o

Skomentuj

Zamieszczone przez kondrax Zobacz posta
                    Możesz coś więcej napisać o tych zmianach w zwrotnicy? Co na co zmienione ?

Wysłane z mojego SM-A310F przy użyciu Tapatalka
                    Krzysztof zmienił rezystor R2 z 3,9 na 3,0 ohmy, co spowodowało podniesienie zakresu 300Hz - 1,5kHz o około 1dB
                    lub jak kto woli zmniejszył kompensację efektu Baffle Step o około 1dB.

"Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
                    JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

Jeszcze jedno pytanie. Za komorą średniaka jest komora "zamknięta przestrzeń".
                      Czy ma ona znaczenie dla kształtowania dźwięku i powinna pozostać pusta, czy można ją wykorzystać
                      na montaż zwrotnicy, zamykając następnie przykręcą zaślepką od tyłu kolumny?

Skomentuj

Ta komora jest do niczego nie potrzebna, jeśli chodzi o "kształtowanie dźwięku". Możesz tam zamontować zwrotnicę, z tym że konieczne jest zapewnienie dostępu serwisowego do zwrotnicy poprzez tak, jak napisałeś "przykręcą zaślepką od tyłu kolumny".
                        "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
                        JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

Zamieszczone przez pawel_luk1 Zobacz posta
                          Ta komora jest do niczego nie potrzebna, jeśli chodzi o "kształtowanie dźwięku". Możesz tam zamontować zwrotnicę, z tym że konieczne jest zapewnienie dostępu serwisowego do zwrotnicy poprzez tak, jak napisałeś "przykręcą zaślepką od tyłu kolumny".
                          Dziękuję i pozdrawiam :thumbup:

Skomentuj

Wrzucam update zwrotnicy eliminujący rezystor szeregowy na wejściu filtra średniaka oraz uwzględniający odsłuch z 2,5m, o którym pisałem tutaj https://diyaudio.pl/showthread.php/2...l=1#post520174

Zmiany są w obwodzie woofera i średniaka. Wyrzuciłem obwód RC (10R/18uF) z woofera oraz przebudowałem cięcie średniaka od dołu - 120uF/6,8mH(0R51) na 100uF/10mH(1R3).
                            Zmianie też ulega kondensator w pułapce RLC na 13kHz z 8,2uF na 10uF - poprawia zgrania fazowe średniak/tweeter powyżej punku podziału.

Aktualne zestawienie elementów zwrotonicy:
                            L1 000-1021 Cewka ind. 0,330mH +/-3% 0,480Ω dr.0,70mm śr.28 dł.15mm Air Core Inductor 2 szt.
                            L2 000-1852 Cewka ind. 0,680mH +/-3% 0,560Ω dr.0,80mm śr.35 dł.15mm Air Core Inductor 2 szt.
                            L3 000-1790 Cewka ind. 0,015mH +/-1% 0,080Ω dr.0,80mm śr.14 dł.25mm Air Core Inductor 2 szt.
                            L4 000-2252 Cewka ind. 10,000mH +/-3% 2,820Ω dr.0,50mm Fe 0,027kg. śr.25 dł.30mm P-Core Inductor 2 szt.
                            L5 000-6415 Cewka ind. 8,2mH +/-5% 0,19Ω +/-10% 500W / 8Ω drut 1,2 rdz.10 śr.71 h.25mm 2 szt.
                            L6 000-5310 Cewka ind. 10,000mH +/-3% 1,290Ω dr.0,70mm Fe 0,061kg. śr.31 dł.38mm P-Core Inductor 2 szt.
                            L7 000-5258 Cewka ind. 27,000mH +/-3% 4,120Ω dr.0,50mm Fe 0,193kg. śr.35 dł.46mm P-Core Inductor 2 szt.
                            C1 001-0258 Kon. 6,80uF 400VDC 5% MKP Jantzen Cross-cap śr-22/ 36mm. poziomy Capacitor 2 szt.
                            C2 001-0290 Kon. 100,00µF 400VDC 5% MKP Jantzen Cross-cap śr-59/ 58mm. poziomy Capacitor 2 szt.
                            C3 001-0226 Kon. 0,68uF 400VDC 5% MKP Jantzen Cross-cap śr-11 / 25mm. poziomy Capacitor 2 szt.
                            C4 001-4064 Kon. 10,00µF 160VDC 10% MKT owalny l-25/22/15mm. poziomy Capacitor 2 szt.
                            C5 001-6095 Kon. 560,00uF 100VDC 10% ELE. NP MDL śr-22 / 44mm. poziomy Capacitor 2 szt.
                            C6 001-6074 Kon. 100,00uF 100VDC 10% ELE. NP MDL śr-16 / 33mm. poziomy Capacitor 2 szt.
                            C7 001-6092 Kon. 330,00uF 100VDC 10% ELE. NP MDL śr-18 / 43mm. poziomy Capacitor 2 szt.
                            C8 001-6080 Kon. 150,00uF 100VDC 10% ELE. NP MDL śr-16 / 34mm. poziomy Capacitor 2 szt.
                            R1 002-0457 Rez. 5,60Ω 10W 5% MOX (met) RSS Ty-Ohm śr.8,5/53 samogasnące Resistor 2 szt.
                            R2 002-0280 Rez. 1,50Ω 5W 5% MOX (met) RSS Ty-Ohm śr.8,5/24 samogasnący Resistor 2 szt.
                            R3 002-0289 Rez. 2,00Ω 5W 5% MOX (met) RSS Ty-Ohm śr.8,5/24 samogasnący Resistor 2 szt.
                            R4 002-0313 Rez. 4,30Ω 5W 5% MOX (met) RSS Ty-Ohm śr.8,5/24 samogasnący Resistor 2 szt.
                            R5 002-0475 Rez. 10,00Ω 10W 5% MOX (met) RSS Ty-Ohm śr.8,5/53 samogasnące Resistor 4 szt.
                            R6 002-0346 Rez. 15,00Ω 5W 5% MOX (met) RSS Ty-Ohm śr.8,5/24 samogasnący Resistor 2 szt.
                            R7 002-0469 Rez. 8,20Ω 10W 5% MOX (met) RSS Ty-Ohm śr.8,5/53 samogasnące Resistor 4 szt.
                            R8 002-0427 Rez. 2,20Ω 10W 5% MOX (met) RSS Ty-Ohm śr.8,5/53 samogasnące Resistor 2 szt.
                            R9 002-0466 Rez. 7,50Ω 10W 5% MOX (met) RSS Ty-Ohm śr.8,5/53 samogasnące Resistor 4 szt.

Skomentuj

Panowie gdyby ktos byl zainteresowany gotowymi kolumnami to informuje ze jest taka mozliwosc . Wersja z poprawiona zwrotnica z powyzszych postow. Cena ponizej kosztow samych czesci tj 5,5kzł .

Skomentuj

Gratuluję konstruktorom ciekawego projektu i dziękuję, pewnie nie tylko w swoim imieniu, za udostępnienie w internecie. Nie projektuję kolumn więc nie znam się na szczegółach ale mam nadzieję, że nie wyklucza to mnie z grona tych, którzy mogą zbudować ten zestaw dla siebie. Mam prośbę do autorów o rysunek lub dokładną fotografię rozmieszczenia elementów zwrotnicy. Nie rozumiem co znaczy 2x 10 omów i 2x10 wat na rezystorze 5. Czy chodzi o dwa równoległe rezystory? No i oczywiście ułożenie i odległość cewek względem siebie. Będę wdzięczny za informację. Może się okazać, że nawet laik może korzystać z faktu, że Ci co się znają zechcą się podzielić swoją wiedzą. Jeszcze raz dziękuję.

Skomentuj

Witam gdyby ktoś chciał wykonać ten fajny projekt to miałbym komplet cewek do tego projektu za połowę ceny Polinka . Zamieszczam tutaj informację gdyż nie mogę zamieszczać tematów w dziale ogłoszenia ( jestem biernym forumowiczem) . Gdyby ktoś był zainteresowany proszę o kontakt PW .

Skomentuj

Zamieszczone przez WojciechowscyCo. Zobacz posta
                                    Gratuluję konstruktorom ciekawego projektu i dziękuję, pewnie nie tylko w swoim imieniu, za udostępnienie w internecie. Nie projektuję kolumn więc nie znam się na szczegółach ale mam nadzieję, że nie wyklucza to mnie z grona tych, którzy mogą zbudować ten zestaw dla siebie. Mam prośbę do autorów o rysunek lub dokładną fotografię rozmieszczenia elementów zwrotnicy. Nie rozumiem co znaczy 2x 10 omów i 2x10 wat na rezystorze 5. Czy chodzi o dwa równoległe rezystory? No i oczywiście ułożenie i odległość cewek względem siebie. Będę wdzięczny za informację. Może się okazać, że nawet laik może korzystać z faktu, że Ci co się znają zechcą się podzielić swoją wiedzą. Jeszcze raz dziękuję.
                                    Bardzo proszę:

Skomentuj

Zamieszczone przez piotr f.
                                      Piotr0691 daj zdjęcie z frontu i napisz czy granie pasuje.
                                      Tak wyglądają od frontu:

Grają ze wzmacniaczem lampowym MingDa MC368-BSE z dobrze wygłuszonym pomieszczeniu przeznaczonym wyłącznie do kina domowego i słuchania muzyki.
                                      Myślałem, że ten wzmacniacz sobie z nimi nie poradzi, ale o dziwo nie zdechł.
                                      Nie jestem znawcą "adiofilizmu" , ale moje wrażenia odsłuchowe są takie, że nie wyobrażam sobie lepiej brzmiącej muzyki (może to też zasługa pomieszczenia).
                                      Nie wiem czy to już jest hi-end, ale te kolumny są bardzo neutralne, więc lampa gra na nich tak jak ona chce a nie tak jak chcą kolumny.
                                      Można by ich chyba używać jako referencyjnych do testowania wzmacniaczy.

Skomentuj

Bardzo ładnie Ci do mebli pasują :)

Elegancko rozrysowałeś schemat montażowy. Dzięki.

Skomentuj

Panowie to żeby rozwiać moje wątpliwości to jest pierwowzór zwrotnicy to jest poprawka według kolegi Krzysztofa
                                          a to jest ostatnia według pawla_luk1
                                          Moje pytanie która jest najlepsza ? bo szczerze mówiąc już się pogubiłem
                                          Last edited by s@jmon; 06.02.2019, 19:47.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X