Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Full Satori 3-way: WO24P-8, MR16P-4, TW29RN - projekt by Piotr F. & pawel_luk1

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

• Piotr0691
    replied
    Jeszcze jedno pytanie. Za komorą średniaka jest komora "zamknięta przestrzeń".
    Czy ma ona znaczenie dla kształtowania dźwięku i powinna pozostać pusta, czy można ją wykorzystać
    na montaż zwrotnicy, zamykając następnie przykręcą zaślepką od tyłu kolumny?

Zostaw komentarz:

• pawel_luk1
    replied
    Zamieszczone przez kondrax Zobacz posta
    Możesz coś więcej napisać o tych zmianach w zwrotnicy? Co na co zmienione ?

Wysłane z mojego SM-A310F przy użyciu Tapatalka
    Krzysztof zmienił rezystor R2 z 3,9 na 3,0 ohmy, co spowodowało podniesienie zakresu 300Hz - 1,5kHz o około 1dB
    lub jak kto woli zmniejszył kompensację efektu Baffle Step o około 1dB.

Zostaw komentarz:

• Piotr0691
    replied
    Zamieszczone przez kokoelloko Zobacz posta
    99% userów na forum robi je własnoręcznie i raczej nie wyobraża sobie aby zlecać to osobą 3-cim traci w tedy na sensie i esencji DIY no chyba że mowa o całych projektach kolumn ale to inna para kaloszy
    Dokładnie tak :thumbsup:
    Nie trzeba być stolarzem żeby zrobić porządne skrzynki. Nawiasem mówiąc, jak spytasz dobrego i ceniącego się stolarza o koszt wykonania takiej obudowy to :o

Zostaw komentarz:

• kondrax
    replied
    Możesz coś więcej napisać o tych zmianach w zwrotnicy? Co na co zmienione ?

Wysłane z mojego SM-A310F przy użyciu Tapatalka

Zostaw komentarz:

• Guest's Avatar
    Guest replied
    Zamieszczone przez maxoraudio Zobacz posta
    Tez , chetnie zobacze zakonczona akustyke. Bez urazy kolego Krzysztofie, ale wyglada mi to na dopasowanie pulapek do mozliwosci pomieszczenia a nie do wymogow akustyki. przeciwlegla sciana, okno...
    Watpie bardzo czy byly jakiekolwiek pomiary pomieszczenia po za wymiarowka ? Troszke to przekombinowane, a raczej bardziej pod wyglad niz akustyke. No i to lozko ??? Slucha kolega na lezaco ? Zestaw wyglada naprawde ladnie, ale pomieszczenie zdecydowanie niedopasowane. Albo wywalic lozko i postawic odpowiednia kanape...fotel.. Lub przeniesc to wszystko do innego pomieszczenia. Nie wiem jakie kolega ma mozliwosci zmiany, ale sadzac po sprzecie, raczej gotowki na takowe nie zabraknie. Naprawde warto o tym pomyslec.

Miałem nie odpowiadać, ale ten ostatni raz to uczynię .
    Zestaw audio znajduje się w sypialni gdyż tak chce z żoną i tego nie zmienię . A w sypialni jest łóżko ( chyba w kazdej polskiej sypialni są łóżka, pomijam styl japoński itp) , tego również nie zmienię . Tak słucham na leżąco gdy idę spać , w ciagu dnia również słucham na leżąco lub siedząco , gdyż tak mi pasuje i tak chcę .
    Co do akustyki zdjęć nie pokazę gdyż cokolwiek bym nie pokazał zawsze będzie to powodem kłótni, wymądrzania, krytykowania aby tylko dorzucić swoje 3 grosze - mówiac krótko mam to w głębokim poważaniu - ustawienie paneli akustycznych ich miejsc montażu odsłuchach i tak w kółko było całe mnóstwo wraz z wytycznymi firmy zajmuj acej sie poprawą akustyki wnętrz . Efekty są bardzo zadowalające , wystarczy puscić sobie testowe dzwięki i utwory , ewentualnie dokonać pomiaru mikrofonemi stosownym programem oraz odsłuchami praktycznymi . Priorytetem było zlikwidowanie pogłosu i zostało to osiągnięte - można klaskać , głośno krzyczeć, tupać nogą w podłogę itd .

I chyba najważniejsza informacja - zwrotnica miała zmiany względem schematu widocznego na początku tego tematu, gdyż średnica była zbyt wycofana względem góry i mocnego dołu . Teraz jest już zjawiskowo, kolumny się otworzyły , średnica wróciła, stała się naturalna wyraźna i wszechogarniajaca słuchacza , pojawiło się mnóstwo smaczków i detali - ewidentnie kolumny znikają z wytłumionego pokoju , w którym trudniej było im to osiągnąć .
    Dobry projekt , bardzo dobre kolumny i bardz dobrze, że są osoby w tym kraju , które nie patrzą tylko na zysk a kilku by tu się znalazło, choć palcem wytykać nie będę, komu zaświeciły się oczka na hajs...
    Piotrze i Pawle za to wam jeszcze raz bardzo dziękuję za udostępnienie projektu . Piotrek niedługo się spotkamy to pokazę Ci co i jak poprawić , posłuchasz i zobaczysz czy Ci się spodoba .
    Ja swój temat wyczerpałem, pozdrawiam serdecznie forumowiczów .
    Last edited by KrzysztofPL; 06.03.2018, 21:53.

Zostaw komentarz:

• maxoraudio
    replied
    Zamieszczone przez siewcu Zobacz posta
    to taki PAN rozgarnięty jest w temacie akustyki a nie wie co skosy zmieniają? :lol: :lol: :lol: :lol:

proszę, niech ktoś te bzdury pokasuje, bo się słabo robi...
    Proszę niech kolega mi uprzejmie wytłumaczy. Bo jak narazie oprócz hejtu nic kolega do tego tematu nie wniósł. Zajmuję się masteringiem, a nie przygotowaniem akustycznym pomieszczenia. 35 lat pracy w kilku studiach nagrań i setki razy razy miałem okazję widzieć pracę kolegów od przygotowania akustycznego zarówno pomieszczeń do zapisu jak i odsłuchu, z których korzystam, więc z całym szacunkiem kolego, wiem o czym piszę.

Zostaw komentarz:

• LuSzTi
    replied
    Zamieszczone przez radecky Zobacz posta
    to raczej nie ma wpływu na brzmienie,
    Oczywiście, że ma

Zostaw komentarz:

• radecky
    replied
    skosy ....jaki to ma wpływ na brzmienie ?
    to raczej nie ma wpływu na brzmienie, rozstawienie głośników na froncie to już inna bajka

Zostaw komentarz:

• siewcu
    replied
    to taki PAN rozgarnięty jest w temacie akustyki a nie wie co skosy zmieniają? :lol: :lol: :lol: :lol:

proszę, niech ktoś te bzdury pokasuje, bo się słabo robi...

Zostaw komentarz:

• maxoraudio
    replied
    Akurat stolarstwo to nie moja profesja, dlatego wolałbym by zajał sie tym profesjonalista. Kolejna rzeczą , która mnie zaciekawiła to te skosy ....jaki to ma wpływ na brzmienie ? Da się to jakoś wyliczyć ?

Zostaw komentarz:

• kokoelloko
    replied
    Gdzie mozna zlecic wykonanie takich skrzyn ? Macie panowie już jakis sprawdzony warsztat ?
    99% userów na forum robi je własnoręcznie i raczej nie wyobraża sobie aby zlecać to osobą 3-cim traci w tedy na sensie i esencji DIY no chyba że mowa o całych projektach kolumn ale to inna para kaloszy

Zostaw komentarz:

• maxoraudio
    replied
    Gdzie mozna zlecic wykonanie takich skrzyn ? Macie panowie już jakis sprawdzony warsztat ?

Zostaw komentarz:

• pawel_luk1
    replied
    Zamieszczone przez marian Zobacz posta
    Brak skosów będzie owocowało inną charakterystyką przetwarzania, natomiast nie mając porównania z frontem ze skosami, różnicy nie usłyszysz.

Jeśli chcesz aby "grało" tak jak na przedstawionych pomiarach, to rób skosy.
    Skoro nie słyszałeś gotowej konstrukcji ze skosami, to prawdopodobnie niczego złego nie usłyszysz w konstrukcji bez skosów.
    Właśnie, będzie tak jak Marian napisał.
    Mierzyłem z ciekawości też wersję bez skosów. Niestety nie zapisałem tego pomiaru.
    Z tego co pamiętam występowało mocniejsze zafalowanie ch-ki tweetera w okolicy 2-3kHz.
    Nie było jakiejś tragedii, jednak ze skosami ch-ka jest bardziej równa.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez Piotr0691 Zobacz posta
    Mam pytanie odnośnie wykończenia przodu obudowy. Czy mają jakieś znaczenie skośne fazowania u góry, nad tweeterem?
    Szczerze mówiąc chciałbym przód zrobić nie w nowoczesnej formie, a w bardziej klasycznej, z zaobleniami krawędzi i bez tych skosów.
    Jak chcesz zrobić zaoblenia, to będzie na pewno lepiej niż płaska ścianka.

Zostaw komentarz:

• maxoraudio
    replied
    Kolego siewcu. Nie przypominam sobie byśmy byli per ty,wiec proszę o minimum kultury. Nikomu nie sugeruje remontu kapitalnego mieszkania. Uważam jednak ze inwestowanie znacznej gotówki w sprzęt dobrej jakości a potem nieumiejętność dostosowanie akustyki pomieszczenia troszkę mija się z celem. Mówiąc kolokwialnie para idzie w gwizdek. Jak juz się wydaje kilkadziesiąt tysięcy na dobry sprzęt, to warto wydać kilka więcej by uzyskać optymalne dla tego sprzętu efekty.

Zostaw komentarz:

• marian
    replied
    Brak skosów będzie owocowało inną charakterystyką przetwarzania, natomiast nie mając porównania z frontem ze skosami, różnicy nie usłyszysz.

Jeśli chcesz aby "grało" tak jak na przedstawionych pomiarach, to rób skosy.
    Skoro nie słyszałeś gotowej konstrukcji ze skosami, to prawdopodobnie niczego złego nie usłyszysz w konstrukcji bez skosów.
    Last edited by marian; 05.03.2018, 18:11.

Zostaw komentarz:

• piotr f.
    replied
    Niestety ma duże znaczenie muszą być takie skosy.

Zostaw komentarz:

• Piotr0691
    replied
    Mam pytanie odnośnie wykończenia przodu obudowy. Czy mają jakieś znaczenie skośne fazowania u góry, nad tweeterem?
    Szczerze mówiąc chciałbym przód zrobić nie w nowoczesnej formie, a w bardziej klasycznej, z zaobleniami krawędzi i bez tych skosów.

Zostaw komentarz:

• siewcu
    replied
    Ty poważny jesteś? Robić w mieszkaniu generalny remont, bo komuś na forum się wydaje, że źle gra? Zaglądanie do portfela pomijam, bo to już absolutnie żałosne.

Zostaw komentarz:

• maxoraudio
    replied
    Tez , chetnie zobacze zakonczona akustyke. Bez urazy kolego Krzysztofie, ale wyglada mi to na dopasowanie pulapek do mozliwosci pomieszczenia a nie do wymogow akustyki. przeciwlegla sciana, okno...
    Watpie bardzo czy byly jakiekolwiek pomiary pomieszczenia po za wymiarowka ? Troszke to przekombinowane, a raczej bardziej pod wyglad niz akustyke. No i to lozko ??? Slucha kolega na lezaco ? Zestaw wyglada naprawde ladnie, ale pomieszczenie zdecydowanie niedopasowane. Albo wywalic lozko i postawic odpowiednia kanape...fotel.. Lub przeniesc to wszystko do innego pomieszczenia. Nie wiem jakie kolega ma mozliwosci zmiany, ale sadzac po sprzecie, raczej gotowki na takowe nie zabraknie. Naprawde warto o tym pomyslec.
    Last edited by maxoraudio; 05.03.2018, 16:02.

Zostaw komentarz:

• Pogromca mitow
    replied
    To może mógłbyś dorzucić fotki skończonej akustyki?

Zostaw komentarz:

Czaruję...
X