Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Full Satori 3-way: WO24P-8, MR16P-4, TW29RN - projekt by Piotr F. & pawel_luk1

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

• pawel_luk1
    replied
    Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
    Nigdy nie próbowałem tej metody pomiarów (z położeniem kolumny na plecach), ale zastanawia mniej jak wygląda w tym przypadku sprawa baffle-step. Czy obecność podłogi tuż za kolumną nie powoduje efektu wzmocnienia niskich częstotliwości i zafałszowania pomiaru dodając tam trochę efektywności.
    Też się nad tym zastanawiałem...
    Zacząłem się też zastanawiać, czy grawitacja ma tu już wpływ na membranę :)
    Może kolumnę na płasko też podnieść o metr? Tylko znowu powstaje pytanie, jaką wtedy będziemy mieć odległość do sufitu?

A wtedy te pomiary z kolumną na podłodze były po to, żeby sprawdzić co z tego wyjdzie. Niestety nie były zbyt dobre - chyba za duży syf był w magazynie... :biggrin:
    Dlatego nie jestem w stanie ich rzetelnie porównać z pomiarami z kolumną na pionowo i jeszcze podniesioną o metr.

Wiem jedno, jak posprzątam magazyn, tak że tylko na półkach wokół ścian leżą klamoty, a w promieniu 2 m od mikrofonu nie ma nic oprócz kolumny (i statywu), to wtedy pomiary wychodzą całkiem, całkiem...

Zostaw komentarz:

• Yoshi_80
    replied
    Zamieszczone przez kondrax Zobacz posta
    To był kontrolny tylko. Paweł mierzył też na podłodze ale kolumna była chyba z metr od podłogi podniesiona bo sufit wysoki.
    Są jakieś różnice ? Pytam z czystej ciekawości bo zastanawiało mnie czy unikając jednego problemu nie dokłada się drugiego :-)

Zostaw komentarz:

• kondrax
    replied
    Ja nie. Jakoś nie widzę potrzeby aby stosować tak skuteczną filtrację. Ten głośnik całkiem fajnie daje sobie radę do dość wysokich, jak na typowy woofer, częstotliwości.

Nigdy nie próbowałem tej metody pomiarów (z położeniem kolumny na plecach), ale zastanawia mniej jak wygląda w tym przypadku sprawa baffle-step. Czy obecność podłogi tuż za kolumną nie powoduje efektu wzmocnienia niskich częstotliwości i zafałszowania pomiaru dodając tam trochę efektywności.
    To był kontrolny tylko. Paweł mierzył też na podłodze ale kolumna była chyba z metr od podłogi podniesiona bo sufit wysoki.

Wysłane z mojego SM-A310F przy użyciu Tapatalka

Zostaw komentarz:

• Yoshi_80
    replied
    Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
    Probowaliscie budowac zwrotnice 4 rzedu dla tych glosnikow?
    Ja nie. Jakoś nie widzę potrzeby aby stosować tak skuteczną filtrację. Ten głośnik całkiem fajnie daje sobie radę do dość wysokich, jak na typowy woofer, częstotliwości.

Zamieszczone przez kondrax Zobacz posta
    Jeden z pomiarów kontrolnych.

Zostaw komentarz:

• kondrax
    replied
    Zamieszczone przez pawel_luk1 Zobacz posta
    Co Ty opowiadasz? Rewelacyjne to ma Branża albo Luszti. [emoji3]

Do pomiarów mam pomieszczenie magazynowo-warsztatowe ok. 35 m2, wysokie na 3,30m, które ma mocno zagracone 3 ściany.

Pomiary były robione na kolumnie podniesionej o ponad 1m. Mikrofon był na wysokości ok. 2m.
    Bramka wychodzi wtedy taka:

A Luszti pokazywał ostatnio, chyba ze 37ms...

I jak widać na pomiarze całego SPL-u bramka wynosi ok. 120 Hz (żółty pasek na osi częstotliwości)

Zakres poniżej 120 Hz złożyłem z pomiarów bliskiego pola zrobionych osobno dla portu i woofera.

Potem dokleiłem to do ch-ki SPL zmierzonej z 1m.

Robiłem też pomiary z 0,5 m w osi midwoofera, żeby sprawdzić co się dokładniej dzieje na podziale WF/MID...
    Jeden z pomiarów kontrolnych.

Wysłane z mojego SM-A310F przy użyciu Tapatalka

Zostaw komentarz:

• Pogromca mitow
    replied
    "Problemem" jest to, ze rezystor u kolegi jest przed całą filtracją czyli idzie przez niego pełne pasmo.
    A to swoja droga.

WO24 ma wg producenta 90W :-)
    Ehh pamiec juz nie ta...

Probowaliscie budowac zwrotnice 4 rzedu dla tych glosnikow?

Zostaw komentarz:

• Yoshi_80
    replied
    No tak, można go dać za filtrem dolno-przepustowym, tylko wtedy trzeba by było inaczej rozwiązać filtr na midwoofer...
    Szczerze mówiąc, to też tak próbowałem, ale zarzuciłem ten pomysł, bo psuło mi to koncepcję pozostałych filtrów.

Tak czy siak, to koszt tych rezystorów i tak jest znikomy w porównaniu do kosztu całej zwrotnicy i głośników.
    Dokładnie. Pewnych rzeczy nie opłaca się na siłę zmieniać dla paru zł oszczędności bo ilość pracy nie jest tego warta. Takie rzeczy po prostu należy uwzględniać od razu na etapie tworzenia projektu zwrotnicy i się trzymać koncepcji.

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
    Yoshi, a ten poszarpany wykres powyżej 1kHz to normalne?
    Ostatnio tak miałem i bałem się że wysokotonówka jest uszkodzona.
    Ten drobny szum na wyższych częstotliwościach wynika z odbić od siatki w komorze bezechowej. Jak widać nawet komory z prawdziwego zdarzenia nie są idealne ;-). Tak na prawdę to w niczym nie przeszkadza poza tym, że wykres jest trochę brzydszy, ale to można sobie przecież usunąć na koniec wygładzeniem.
    Jeżeli w warunkach domowych miałeś coś takiego to prawdopodobnie też wchodziło Ci jakieś odbicie w zakresie bramki pomiarowej. Mogły być to np nogi statywu mikrofonu lub jakiś inny przedmiot. Chyba nawet kiedyś o tym pisałem bo miałem u siebie podobny przypadek. Wyciągniecie mikrofonu na długiej rurce z dala od nóg statywu pomogło :-). Kiedyś używałem statywu od kamery i ten problem był wyraźny. Można też próbować owijać jakąś gąbką lub watoliną.

Zostaw komentarz:

• pawel_luk1
    replied
    "Problemem" jest to, ze rezystor u kolegi jest przed całą filtracją czyli idzie przez niego pełne pasmo. Co innego jak tłumienie mamy za filtrem górnoprzepustowym, wówczas spora cześć pasma która niesie dużą moc już jest odfiltrowana. WO24 ma wg producenta 90W :-)
    No tak, można go dać za filtrem dolno-przepustowym, tylko wtedy trzeba by było inaczej rozwiązać filtr na midwoofer...
    Szczerze mówiąc, to też tak próbowałem, ale zarzuciłem ten pomysł, bo psuło mi to koncepcję pozostałych filtrów.

Tak czy siak, to koszt tych rezystorów i tak jest znikomy w porównaniu do kosztu całej zwrotnicy i głośników. :)

- - - - - aktualizacja - - - - -

37ms w domowych warunkach to już świetny rezultat. Niestety im dłuższą bramkę się uzyska tym lepiej to potem wychodzi w trakcie projektowania. Dla ciekawostki wrzucam jak wygląda pomiar wykonany z bramka 200ms bez wygładzania :-)

Zamieszczone przez wiesiek9990 Zobacz posta
    Rewelacyjne pomiary, robione w sali gimnastycznej czy w domu ? Macie jakiś patent na tak dobre pomiary ?

Co Ty opowiadasz? Rewelacyjne to ma Branża albo Luszti.
    ... albo Yoshi :)

Zostaw komentarz:

• marian
    replied
    Nie na temat...
    Dla ciekawostki wrzucam jak wygląda pomiar wykonany z bramka 200ms bez wygładzania :-)

Yoshi, a ten poszarpany wykres powyżej 1kHz to normalne?
    Ostatnio tak miałem i bałem się że wysokotonówka jest uszkodzona.

Zostaw komentarz:

• Yoshi_80
    replied
    Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
    Tu jest dosc lagodne filtrowanie sredniaka, wiec idzie na niego spora moc. Bas WO24 ma zdaje sie moc 120W.
    "Problemem" jest to, ze rezystor u kolegi jest przed całą filtracją czyli idzie przez niego pełne pasmo. Co innego jak tłumienie mamy za filtrem górnoprzepustowym, wówczas spora cześć pasma która niesie dużą moc już jest odfiltrowana. WO24 ma wg producenta 90W :-)

37ms w domowych warunkach to już świetny rezultat. Niestety im dłuższą bramkę się uzyska tym lepiej to potem wychodzi w trakcie projektowania. Dla ciekawostki wrzucam jak wygląda pomiar wykonany z bramka 200ms bez wygładzania :-)

Zostaw komentarz:

• Pogromca mitow
    replied
    Zamieszczone przez wiesiek9990 Zobacz posta
    Rezystor 40 W na średniaku ... jaką mocą można obciążyć kolumnę wg waszych wyliczeń ?
    Chyba ze 150 W ?
    Tu jest dosc lagodne filtrowanie sredniaka, wiec idzie na niego spora moc. Bas WO24 ma zdaje sie moc 120W.

Zostaw komentarz:

• wiesiek9990
    replied
    Dzięki za info. Wysokie pomieszczenie oraz klejenie charakterystyk NF i portu - to dużo wyjaśnia.
    Też tak będę działał :) .

Rezystor 40 W na średniaku ... jaką mocą można obciążyć kolumnę wg waszych wyliczeń ?
    Chyba ze 150 W ?

Zostaw komentarz:

• pawel_luk1
    replied
    Co Ty opowiadasz? Rewelacyjne to ma Branża albo Luszti. :biggrin:

Do pomiarów mam pomieszczenie magazynowo-warsztatowe ok. 35 m2, wysokie na 3,30m, które ma mocno zagracone 3 ściany.

Pomiary były robione na kolumnie podniesionej o ponad 1m. Mikrofon był na wysokości ok. 2m.
    Bramka wychodzi wtedy taka:

I jak widać na pomiarze całego SPL-u bramka wynosi ok. 120 Hz (żółty pasek na osi częstotliwości)

Zakres poniżej 120 Hz złożyłem z pomiarów bliskiego pola zrobionych osobno dla portu i woofera.

Potem dokleiłem to do ch-ki SPL zmierzonej z 1m.

Robiłem też pomiary z 0,5 m w osi midwoofera, żeby sprawdzić co się dokładniej dzieje na podziale WF/MID...
    Last edited by pawel_luk1; 19.12.2017, 20:36.

Zostaw komentarz:

• wiesiek9990
    replied
    Rewelacyjne pomiary, robione w sali gimnastycznej czy w domu ? Macie jakiś patent na tak dobre pomiary ?

Zostaw komentarz:

• yasica
    replied
    Zamieszczone przez Bumpalump Zobacz posta
    Od siebie polecam, jeden z najlepszych glosnikow w swojej cenie napewno, mega szybki punktowy bas
    W jakiej aplikacji słuchane ( litraż, strojenie )
    Jaka akustyka jak ustawione kolumny ??
    Jaki sprzęt towarzyszący ??
    Jaka muzyka ??

Zostaw komentarz:

• Bumpalump
    replied
    Zamieszczone przez Arturos Zobacz posta
    SB23NRXS45-8
    Od siebie polecam, jeden z najlepszych glosnikow w swojej cenie napewno, mega szybki punktowy bas

Zostaw komentarz:

• pawel_luk1
    replied
    Zamieszczone przez Pawel L Zobacz posta
    Bardzo ladny projekt, dobre glosniki wiec powinno dobrze grac. Odnosnie niskich skutecznosci, czy zanim skonczyliscie projektowanie obudowy i zwrotki probowaliscie niskotonowy duzo nizej w obudowie - mozliwe ze mozna by w ten sposob podniesc efektywnosc nawet o 3dB - ground loading of woofers zamiast free space (przepraszam ze nie wiem jak to nazwac po Polsku).
    Poczytaj o Baffle Step. http://www.dddac.de/baffle.htm

Efekt Baffle Step, czyli charakterystyczne podbicie o ok. 6dB zakresu średnich częstotliwości względem niskich, występujące na wooferze zamontowanym na wąskiej (w stosunku to rozmiaru woofera) ściance, psuje nam tu całą zabawę z SPL-em.

Zobacz, że w innych konstrukcjach 2-way i 3-way też występuje ten problem. Aby "wydobyć" bas z woofera, trzeba odpowiednio wyfiltrować woofer i wyrównać poziom pozostałych głośników do poziomu basu. Zawsze tu powstaje pytanie, ile tej kompensacji zastosować, licząc z kolej na podbicie basu, ze względu na efekt "gain room".

Dopiero zastosowanie dwóch wooferów, niejako zniweluje nam ten efekt, co jest zaletą konstrukcji 2,5 drożnych.
    Czasami 2 woofery można spotkać także w kolumnach 3 drożnych. https://diyaudio.pl/showthread.php/2...ofweach-2x18cm
    Last edited by pawel_luk1; 18.12.2017, 18:17.

Zostaw komentarz:

• piotr f.
    replied
    Pawel L pierwsze były skrzynki docelowe a potem pomiary.

Zostaw komentarz:

• Pawel L
    replied
    Bardzo ladny projekt, dobre glosniki wiec powinno dobrze grac. Odnosnie niskich skutecznosci, czy zanim skonczyliscie projektowanie obudowy i zwrotki probowaliscie niskotonowy duzo nizej w obudowie - mozliwe ze mozna by w ten sposob podniesc efektywnosc nawet o 3dB - ground loading of woofers zamiast free space (przepraszam ze nie wiem jak to nazwac po Polsku).

Sent from my XT1032 using Tapatalk

Zostaw komentarz:

• piotr f.
    replied
    Głośniki i zwrotnice około 4500 Złociszy.

Zostaw komentarz:

Czaruję...
X