Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

SBA na START - SB26STC-C000-4 + SB13PFCR25-08 - projekt by Tatami Audio & DIY Spot

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Proszę bardzo, oto moje wypociny. Wykończone w białym połysku. Trochę już ich słucham i w porównaniu do STX W.15.140.8.MCX + T.10.200.8.PCX w 12L budzie (czyli więcej niż sugeruje producent) góra jest przyjemniejsza w SBA, ale środek mi jakoś nie leży w SBA. Dołu jest mniej bo to oczywiste skoro jest dużo mniejszy litraż. Być może w 10-11L byłoby nieco więcej basu i znikłoby wrażenie że jest za dużo środka. być może rozwiązaniem byłoby połączenie SB26STC-C000-4 z W.15.140.8.MCX w tych 11.5-12L. Tymczasem i tak muszę się tymi paczkami rozstać, podobnie jak moje FX200 są wystawione bo zachorowałem na Zephyry LE, ale żona postawiła ultimatum że jeśli mają powstać kolejne podłogówki to muszę coś sprzedać więc nie ma rady...

Skomentuj

Też mam swoje SBA na start. Na razie czekają na przypływ chęci i wolnego czasu na ich wykończenie.

Z ich brzmienia nie jestem do końca zadowolony. Mogę potwierdzić słowa przedmówcy, góra bardzo przyjemna. Dołu jest jak dla mnie wystarczająco w 16m2 do normalnego słuchania muzyki. Ale od samego początku coś mi nie pasuje w paśmie mniej więcej 100Hz - 1kHz, wybija się za bardzo sprawiając wrażenie pudełkowego brzmienia jak koledzy wspominali wcześniej w tym temacie. Robiąc bezpośrednie porównanie z bardzo tanimi kolumienkami na Sony 1-825-341-11 + mission/audax wg. projektu Pawla S. lepiej słucha mi się Sony + Mission. Ten zestaw na SBA jest dla mnie bardzo męczący przez tą średnice.

Zrobiłem pseudo pomiar w REW:

Pomijając same mody pomieszczenia (pomiar w około 12m2) i bardzo słyszalny mod w okolicy 60Hz, widać wybijające się pasmo 100Hz - 700Hz (porównanie do krzywej Harmana), mierząc Sony+Mission tak wielkiego podbicia nie zauważyłem, więc to nie jest wpływ pomieszczenia).
      Korygując ten zakres pasma wg mnie kolumny zaczynają brzmieć dużo lepiej, przestają być jak z kartonu.

Czy istnieje możliwość takiej korekcji poprzez zmiany w zwrotnicy? Może gdzieś w niej jest błąd? Czy pozostaje tylko aktywna korekcja przez EQ/DSP?

Skomentuj

Na 1 stronie pomiar też mimo, że jest wygładzony (wyśrodkowany) patrząc na skalę pomiaru też jest 5 db wyżej poniżej 1k względem 2-3k
        Last edited by Flip90; 02.10.2022, 09:15.

Skomentuj

To i ja wrzucę swoje monitorki na SB13PFCR

Zrobiłem ja dla mojej córeczki więc oczywiście musiały być "róziowe" z połyskiem:)
          Projekt powstał jeszcze zanim ukazał się ten forumowy z tego tematu. Dałem ten mniejszy tweeter SB19, rurka BR jest z tyłu. Przekopuję dyski w poszukiwaniu pomiarów i zwrotnicy ale 3 razy zmieniałem kompa od tego czasu. To "gdzieś" jest, jak znajdę to wrzucę. Całkiem przyjemne granie, wysokotonowy jak za 59zł (na tamte czasy) pozytywnie mnie zaskoczył. Basu nie brakuje, wokal delikatnie z tyłu ale jest w porządku. Za to przestrzeń dla mnie zasługuje na pochwałę.

Skomentuj

Jakiego rodzaju wytłumienia obudowy użyłeś ? Też jestem ciekawy pomiarów i schematu zwrotnicy.

Skomentuj

Zamieszczone przez Rafalara Zobacz posta
              Jakiego rodzaju wytłumienia obudowy użyłeś ? Też jestem ciekawy pomiarów i schematu zwrotnicy.
              Wytlumienie...kiedyś rozbiorę bo nie pamiętam. To było budżetowo robione z tego co zostało, więc pewnie standardowe białe wytłumienie. Znalazłem już katalog z tym projektem ale niestety nic ciekawego tam nie ma. Więc pomiary musiałem robić w Speaker Workshop na stacjonarnym ale on już nie istnieje. Przyjdą zimowe dni to może zrobię na nowo pomiary.

Skomentuj

Czy ktoś testował te monitory ze wzmacniaczem lampowym? Jak brzmiały?

Skomentuj

Ma ktoś porównanie tych monitorów do sklepowych monitorów Monitor Audio BX2 lub innych budżetowych konstrukcji np Dali, Heco, Polk?
                  A drugie pytanie to jaka jest dolna częstotliwość -3 dB?

Skomentuj

Witam moja wizja kolumn, jestem pod ogromnym wrażeniem jak dobrze grają, cały kit zakupiony od blackdotaudio, obudowy wykonałem sam, malowane pod kolor szafki (Farba dobierana po ncs) taki warunek dała żona:)

Last edited by LuSzTi; 16.10.2024, 21:08.

Skomentuj

Cześć panowie, jestem na etapie budowy tych głośników i mam kilka pytań początkującego, zacznijmy od tego czy dobrze złożyłem zwrotnicę?
                      Gdzie na niej wlutować się ze źródłem i minusem z głośników, bo nie umiem jakoś tego rozczytać? Czy zwrotnicę mogę umieścić pod wygłuszeniem?
                      Fabrycznie w głośnikach widzę że zamontowana jest pianka do uszczelnienia, pytanie czy się sprawdzi czy nie zamienić tego na jakiś klej/silikon?
                      Czym zasilić te głośniki, dopiero kompletuje sprzęt czy np. taki DENON AVR-X520BT sprawdzi się przy nich?
                      Z góry dzięki za projekt i odpowiedzi

Last edited by DeLtiS; 02.02.2025, 22:09.

Skomentuj

Skąd brałeś formatki? Ja się z tym cholernie męczę...

PS. W razie czego niedługo będzie BG1 do złożenia na bazarku

Skomentuj

Formatki robię sam z płyty wiórowej, bardzo niewdzięczny materiał, ale tylko to miałem pod ręką. Też przysparzają mi dużo problemów i walczę z nimi już chyba szósty dzień, aktualnie jestem na etapie poprawiania otworów pod tweeter, bo zdecydowanie za głęboko pojechałem frezem Jest też problem z kątami, przez co formatki delikatnie się rozjechały i odstają, więc dużo szpachli do drewna (z lidla) i dużo szlifowania, ogólnie zamysł w projekcie z tym podfrezowaniem ścianek mógłby temu zapobiec, ale ja chcę boki okleić fornirem a środkowe panele pomalować na czarno, więc i tak muszę mieć wszystko na płasko, dlatego chwilę to jeszcze potrwa.
                          Mi osobiście dużo więcej główkowania zajęła zwrotnica mimo, że schemat na pierwszy rzut oka banalny, ale gdybym nie miał od kogo odgapić to chyba bym jej nie skończył no i z tego też powodu bg1 dla mnie odpada. Będę szukał jakiegoś używanego amplitunera. Te głośniki mają finalnie 6 czy 8ohm-ów? i ile wat będzie dla nich optymalne?

Skomentuj

Chłopaki potrzebuję pilnej pomocy ze zwrotnicą, polutowałem to tak jak na zdjęciu poniżej, głośniki po podłączeniu wydają z siebie cichy dźwięk jedynie z średnio tonowego i po dojściu do konkretnej głośności wywala wzmacniacz, więc no coś zrobiłem źle.
                            Czy zwrotnica ma mieć obieg zamknięty? Bo tak ją właśnie zlutowałem, może w tym leży przyczyna..

Skomentuj

Skąd wziąłeś tak piękną płytkę? "zwrotnica ma mieć obieg zamknięty?". Zaskakujesz terminologią. I to już koniec pochwał.

Teraz uważaj. Oporek 2R2 odłącz od masy i daj do niego + SB26. Oddziel source + od source - , bo jeśli się nie mylę, to jeden drut. Poszukaj info o rozmieszczaniu cewek, takim, aby ich pola nie sąsiadowały.

Skomentuj

O człowieku

Ty połączyłeś plus z minusem na wejściu i na wyjściu zwrotnicy?

Skomentuj

Proszę, tak ma być:

Skomentuj

Zamieszczone przez hi-fi Zobacz posta
                                    "zwrotnica ma mieć obieg zamknięty?". Zaskakujesz terminologią. I to już koniec pochwał.
                                    Oddziel source + od source - , bo jeśli się nie mylę, to jeden drut. Poszukaj info o rozmieszczaniu cewek, takim, aby ich pola nie sąsiadowały.
                                    Dokładnie tak jeden drut, właśnie to miałem na myśli mówiąc obieg zamknięty

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                                    O człowieku

Ty połączyłeś plus z minusem na wejściu i na wyjściu zwrotnicy?
                                    Aż wstyd się przyznać, ale niestety tak

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                                    Proszę, tak ma być:

No i teraz już wiem co ja odwaliłem haha

Dziękuję panowie za rozjaśnienie, wrócę z pracy i zabieram się za poprawienie tego

Skomentuj

Czaruję...