Dzięki, na razie chce podmienić same rezystory do wersji 1.1 czyli R2 i R4 dziś to zrobię na jednej kolumnie i dam znać jakie różnice
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Full Satori 3-way mkII (WO24P-8, MR16P-8, TW29RN) by pawel_luk1
Collapse
X
-
zrobiłem 2 kolumny:
-wersja 1.0
-wersja 1.05 czyli wymiana rezystora R2 i R4 bez wymiany cewki.
Wrażenia:
zupełnie inne granie, bas przestał brać udział non stop a zrobił się mile mruczący w tle. różnica kolejna na wyższej średnicy, jest jaśniej. Może delikatnie w suchych nagraniach też słychać, że jest sucho ale generalenie to już jest bliskie mojemu upodobaniu. Najważniejsze że bas nie zlewa się ze średnicą. Zrobiłem amatorskie pomiary ale nie wiem czy oddają to co słyszę..
https://diyaudio.pl/i/32338/beaed6b7...1734542741.jpgLast edited by Barrtlomiej; 18.12.2024, 18:27.
- 2 polubień
Skomentuj
-
Złożyłem obie sztuki odpaliłem.. gra to pięknie, dokładnie tak jak sobie wymarzyłem :) delikatne wysokie tony fajna średnica i ten mruczący bas.. fajna scena. Na razie jestem pod wrażeniem. Dziękuję Panowie za pomoc i projekt.
https://diyaudio.pl/i/32338/ab9cb0ba...1734548554.jpg
https://youtu.be/Mz_8JHqeXzk?si=h_PqMn8AriSO3W6w
https://youtu.be/RoIzjiU1jaQ?si=JuEv6uRa6RrWpIz1
https://youtu.be/IrIEkSJion0?si=lF-O0P9zRd-IQup_
Last edited by Barrtlomiej; 19.12.2024, 06:23.
Skomentuj
-
Ja np. lubię jak bas się zlewa ze średnicą i ogólnie wszystko tworzy jedną całość. Brak zauważalnych przejść między głośnikami to dobra cecha. Z pomiarów Pawła wynika, że raczej tak jest, tylko każdy ma jakieś swoje dziwne określenia na dźwięk.Last edited by Granat; 18.12.2024, 22:05.
Skomentuj
-
No tak to już jest... Wpływ na odbiór dźwięku ma zawsze pomieszczenie i osobiste preferencje.
Ja też wolę dociążenie dolnej średnicy, i wolę już jak te 200-300 Hz mi się nawet wybija.
Sam też robiłem eksperymenty z cewkami na basie w układzie 3-way, i zawsze jak dałem większa cewkę, która mocniej przycina te 200-300 Hz, to wracałem do mniejszej...
Ale rozumiem, że ktoś może uważać i lubić inaczej.
Trzeba pamiętać, że pomieszczenie w którym umieścimy kolumny robi z reguły najgorszą robotę, i to głównie na basie i niskiej średnicy.
W jednym będzie basu za mało, w innym za dużo. Nigdy nie wiadomo, jaką kompensację baffle-stepa zastosować...
Korekty akustyki pomieszczenia, takie jak Dirac, korygują najczęściej do ok. 1 kHz. W typowym, normalnie urządzonym pokoju z reguły nie tykają ch-ki powyżej 1-2 kHz.
Na podstawie własnych doświadczeń przyjąłem zasadę, że im większy woofer, tym mniejszą kompensację BS można zastosować.
Zrobienie pełnej kompensacji (-6db) baffle step dla woofera 8-10" z reguły kończy się totalnym przebasowieniem dźwięku. Dla 8-10" robię z reguły kompensację na poziomie -1-2dB.
Dla 6-7" -3-4dB.
Poziom tweetera to kolejna historia. Te same kolumny różniące się poziomem tweetera o 1dB dla jednego będą grały za ciemno a dla drugiego za jasno.
Człowiek się namęczy, pomierzy, zaprojektuje zwrotnice, odsłucha a ocena przez słuchających sprowadza się do postaci zero-jedynkowej - gra albo nie gra.
I o tym czy gra lub nie gra może zdecydować 1 dB.Last edited by pawel_luk1; 19.12.2024, 19:40."Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170
- 3 polubień
Skomentuj
-
2 dzień i nadal jestem zachwycony. Na razie nic nie zmieniam. Jest idealnie. Ale już więcej basu nie może się oddzielić , dlatego zobaczymy jak się wygrzeja bo jak zrobią się jaśniejsze po wygrzaniu to wtedy będę pewnie dociazal dolna średnicę basem i wyjdzie na v 1.1
To są minimalne różnice ale zmieniają cały obraz. Ja na przykład nie mogę słuchać jak gitara basowa zaciemnia cały utwór i muszę przez ten bas domyślać się co tam się dzieje na głównej scenie :)
Zmiana rezystora równoleglego nie tylko zmieniła głośność wysokotonwego do niskotonowego ale lekko moim zdaniem obniżyła Hz grane przez wysokotonowy co delikatnie rozjaśniło górna średnicę. Czy to możliwe?
Skomentuj
-
Zmiana R2 na większy i jednoczesna zmiana R4 na mniejszy podnosi średnicę i jednocześnie obniża punkt podziału z 2,3 kHz na 2,2 kHz. Tak mała zmiana punktu podziału nie będzie jakoś mocno słyszalna, natomiast podwyższenie prawie całego pasma od 100 Hz w górę o ten tylko 1 dB już tak. Pisałem o tym wcześniej. I to właśnie słyszysz - całość gra jaśniej.
I jeszcze raz zachęcam - zatkaj bass-reflex i posłuchaj w zamkniętej.
Zrób też wersję 1.1, czyli zmień cewkę L4 na 6,8mH na 5,6mH i ponownie posłuchaj w bass-reflex i w zamkniętej.
Jak coś zmienisz, to daj sobie czas. Słuchaj danej konfiguracji przez 2-3 tygodnie i dopiero wtedy wyciągaj wnioski.
Szybkie zmiany i szybkie wyciąganie wniosków do niczego Cię nie doprowadzi."Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Granat Zobacz postaSą ludzie którzy wiedzą jakiego grania oczekują i natychmiast wyłapią różnicę. Oczywiście to też zależy od dnia. Raz ma się ochotę na mocne granie, innym razem delikatniejsze, ale wydaje mi się że to subtelne różnice, ogólny gust zostaje taki sam.
Skomentuj
Skomentuj