Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Full Satori 3-way mkII (WO24P-8, MR16P-8, TW29RN) by pawel_luk1

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nie na temat...
    Zamieszczone przez eddie9 Zobacz posta
    Nie na temat...

To który Twoim zdaniem zagra lepiej?
    Ale który? :)
    Ze wszystkich kolumn jakie miałem w domu, te grały najlepiej cięższą muzę: https://diyaudio.pl/forum/praktyczni...way-seas-audax

Ale, po czasie stwierdzam że można było zrobić lepiej :)

Teraz tworzy się nowy projekt, na 22W + 18W + Corund25.

Zamieszczone przez kaliman2 Zobacz posta
    Nie na temat...
    Witam Też od jakiegoś czasu szukam nowych głośników do muzyki raczej z wykopem. Żaden znawca ze mnie ale po głowie chodzi mi zestaw 2x scan speak Discovery 22w8534G00 i bliesma t25b .Da radę na tym coś zrobić sensownego?
    Proszę założyć własny temat, żeby tu nie zaśmiecać.

Skomentuj

Pytanie!
      Czy zmiana lokalizacjji i typu portu bassreflex będzie miała znaczcy wpływ?
      Rozważam umiejscowiene go od dołu przy frontowej ścianie, typ szczelinowy.
      Proszę o wypowiedź.

Skomentuj

Zmiana położenie takiego samego portu z frontu na tył jest bez znaczenia, ale ze zmianą na szczelinowy to może być różnie...
        Po pierwsze musiałbyś dokładnie przeliczyć powierzchnie i długość, tak aby były takie same jak w porcie okrągłym.
        Po drugie wypadałoby by mieć system pomiarowy, aby zmierzyć przynajmniej impedancję i upewnić się że strojenie jest OK.
        Po trzecie strojenie i korekta portu szczelinowego jest bardzo upierdliwe...
        "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
        JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

A nie wystarczy taki sam przepływ powietrza? 400m/s
          pole koła dla promienia 35mm = 3848.451
          a dla prostokąta pole = 3848.451 to np. 20 x 192.42mm - boki
          długość portów wtedy powinna być taka sama.
          Chyba , żę coś źle pomyślałem.

Skomentuj

Teoretycznie o ile żadna ścianka portu szczelinowego nie jest ścianą obudowy.

Skomentuj

Zamieszczone przez Ananas Zobacz posta
              A nie wystarczy taki sam przepływ powietrza? 400m/s
              pole koła dla promienia 35mm = 3848.451
              a dla prostokąta pole = 3848.451 to np. 20 x 192.42mm - boki
              długość portów wtedy powinna być taka sama.
              Chyba , żę coś źle pomyślałem.
              w praktyce przeliczając objętość jaką zajmuje bass refleks w tym projkecie to walec fi75mm x 273mm, czyli 1,05 litra,
              to taką samą objętoś miałby port szczlinowynpo. 35x21x142 tj. 35 mm wysokość otworu, 211 mm szerokość (wynika z wewnętrznej szerokości ) oraz 142 mm długośći
              czy tak można to przeliczyć?

ale chyba porzucę zmianę typu portu i rozważę po prostu zmianę jego lokalizacji na dolną sciankę a'la Focal Sopra (kierunek wylotu - podłoga)

Czy takie rozwiązanie może mieć duży wpływ na głowne założenia?

Skomentuj

A jaką będzie odległość dolnej ścianki od podłogi?
                Oczywiście można tak zrobić, ale ja nie testowałem takiego zbliżenia portu do ściany/podłogi, bo będzie to pewnie 2-3 cm.
                Nie wiem co się stanie, musisz sam zdecydować. Może być koniecznie strojenie portu na słuch w tej sytuacji.
                "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
                JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

Odległość od podłogi będzie ok 50 mm, też tak zakładam, że będę musiał "pokombinować" trochę ze strojeniem.

Skomentuj

Czy można wykonać te kolumny bez pochylenia? Zmieniłbym trochę przegrody tak aby litraż komór był taki sam, a pochylenie kolumn uzyskałbym na kolcach.

Skomentuj

Jeśli pochylisz obudowy o ten sam kąt to nie ma problemu...

Skomentuj

Hej wszystkim.zaczynam zbierać elementy do tego projektu. Dla średniaka zainwestowałem w z standard zamiast cross. Co o tym myślicie ? Warto? 220 zł vs 440 zł.
                        jaki kable stosujecie od terminala do zwrotnic i od zwrotnic do przetworników? Kolega który siedzi w diy podpowiada że na górny ma być 2x0,5 solid core. Nie będzie trochę za wątły?

Skomentuj

Hej.

Moim zdaniem nie warto. Jeszcze taniej od cross cap kupisz miflexy mkp 16.

Na przewody do środka miedziana linka montażowa lgy z hurtowni elektrycznej.
                          Last edited by Pogromca mitow; 20.01.2024, 21:28.

Skomentuj

Polecam też takie:

https://polnikbis.pl/kondensatory-audio-11

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                              Hej.

Moim zdaniem nie warto. Jeszcze taniej od cross cap kupisz miflexy mkp 16.

Na przewody do środka miedziana linka montażowa lgy z hurtowni elektrycznej.
                              a może miflexy mkp 11? Będą w cenie cross capow..

Jakie przekroje sugerujesz? Planuję zrobić ścianki 30 mm żeby były trochę sztywniejsze, czy uważacie że to też przesada?
                              Last edited by Barrtlomiej; 22.01.2024, 21:40.

Skomentuj

Mkp 11 są na wyższe napięcie, dlatego są droższe. Poza tym nie sądzę aby była jakaś różnica w brzmieniu.

Przewody mogą być 1.5 mm2 na wszystkie głośniki, ewentualnie 1 mm na tweeter. Przewody trzeba skręcić.

Ścianki z jednej płyty 30 mm to średni pomysł. Jak masz możliwość , to lepsza będzie kanapka z różnych materiałów, której grubość będzie odpowiadać jednej płycie 30 mm.

Skomentuj

Dzięki za odpowiedź. Zwiększenie grubości do 25 czy 28 czy nawet 30 mm to parę groszy więcej a zrobienie kanapki to jednak sporo pracy i kosztów jeżeli płaci się za wycięcie. Ale jeżeli powiecie że warto to warto. Mam uczulenie na podbarwiania basowe i jeżeli sztywniejsza obudowa obniży ich ryzyko to mogę się zmęczyć :)

Skomentuj

Zrób obudowę zgodna z projektem i dodaj grubsze maty butylowe np 4 mm lub podwójne 2.5 mm. Jesli chcesz zrobic sztywniejsza obudowe, to powinienes uzyc dobrej jakosci sklejki, z dodatkowymi wzmocnieniami. Oczywiscie nie nalezy zapomniec o korekcie objetosci obudowy.

Skomentuj

Też o tym myślałem, bo tutaj w projekcie nie ma mat bitumicznych tylko filc poroso od razu do ściany klejony.

Skomentuj

Podpowiecie mi jeszce co to jest za drucik do łączenia elementów na zwrotnicy?

Skomentuj

Zamieszczone przez Barrtlomiej Zobacz posta
                                          Podpowiecie mi jeszce co to jest za drucik do łączenia elementów na zwrotnicy?
                                          Np. coś takiego - https://blackdotaudio.eu/drut-srebrn...225,10288.html
                                          Last edited by maniek860824; 09.03.2024, 22:30.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X