Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

średniobudzetowy projekt 3 drogi

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

szpachla samochodowa :wink:
    dzieki za opinie nt mat, chodzi o to ogolnie, ze jak juz teraz rozloze glosniki, to je oforniruje skleje na amen i nic sie wtedy juz nie da zmienic, bo jest duzo przegrod w srodku. dlatego chce od razu wszystko zrobic jak trzeba.

Skomentuj

Chyba jednak poswiece te "kilka" zlotych, kupie maty i porównam. zawsze to jakies doswiadczenie bedzie na przyszlosc. bo w chwili obecnej w srodku jest tylko jedna warstwa tej wlokniny z polinka.

Skomentuj

A ja jeszcze tak spytam - jest sens/potrzeba dawania uszczelek pod głośniki? Teoretycznie wiem że byłoby to wskazane, ale czy praktycznie ktoś to stosuje? Bo komplikuje to kwestie głębokości frezów.

Skomentuj

Co do uszczelek, to trzeba je montowac, ja napewno zamontuje, chwilowo nie mam :razz: . Przy usherze są fabryczne. buda musi byc szczelna

Skomentuj

Zamieszczone przez mozart
            jest sens/potrzeba dawania uszczelek pod głośniki?
            Jak najbardziej. Robiąc frez należałoby uwzględnić grubość uszczelki.

Skomentuj

A co w takim razie stosujecie jako uszczelkę? I co najlepiej dać żeby było cienkie i spełniło swoją funkcję?

Skomentuj

Ja polecam uszczelki z pianki do okien(takie w rolce). Miałem kiedys takie, ale ostatnio cos nie moge ich znalezc w zadnym sklepie. Najpredzej znajdziesz w marketach budowlanych.

Skomentuj

Z pianki? Chodzi ci może o coś takiego:
                  http://www.allegro.pl/item708229531_...n_i_drzwi.html
                  http://www.allegro.pl/item705950613_..._biala_6m.html

czy może bardziej:
                  http://www.allegro.pl/item704746215_..._mm_x_4mm.html
                  http://www.allegro.pl/item704746210_..._9mmx_7mm.html

Ja mam akurat pod ręką coś z typu tych pierwszych - czyli z gąbki, takie cienkie, a po ściśnięciu praktycznie nie zmienią głębokości frezów:

myślicie że to sie nada i będzie wystarczające? Szerokość ma 1cm a grubość naturalną - bez ściskania 0,5cm

Skomentuj

dokladnie, chodzi mi o te uszczelki co są na zdjęciu. Może wiesz gdzie je można kupic poza allegro?

Skomentuj

Hmm kupowałem je bardzo dawno temu, ale z tego co pamiętam to chyba w jakimś osiedlowym sklepiku. Ale wydaje mi się że akurat takie prymitywne uszczelki z gąbki powinny być w jakimkolwiek supermarkecie.

Skomentuj

hmm, nie jestem pewiem czy uszczelki gąbkowe są tutaj najlepszym rozwiązaniem. Wydaje mi się, że trzeci i czwarty link podany przez mozart'a to lepsze wyjście. Maja zamknięte pory więc zapewniają lepszą szczelność a przecież o to tutaj chodzi. Poza tym są wykonane jakby z gumy (EPDM czyli bardzo "gumopodobne) spienionej - są miękkie i naprawdę bardzo szczelne.

Skomentuj

a czy naprawde sa wam potrzebne te uszczelki ? szczegolnie przy glosnikach na alu koszu (sztywny=dobry docisk wszedzie) i jeszcze z frezami gdzie powierzchnia jest gladka dosc.

Skomentuj

Ja wole zastosowac uszczelki, bo frezy nie do konca są gładkie. U mnie na przykład są lekkie wybrzuszenia mdfu w miejscach gdzie wierciłem otwory na śruby. Troche je zeszlifowałem, ale uszczelke chyba i tak lepiej zamontowac. Jeśli chodzi o uszczelki z 3 i 4 linka to są one za sztywne i trudno jest je ułożyc na okrągłym frezie, bo cały czas się prostują i odklejają. A tym piankowym po porządnym ściśnięciu pory się na pewno domykają :wink:

Skomentuj

Drogie te uszczelki, ja ostatnio w NOMI kupowałem do domu te grubsze, ciezko sie je zgniata, te cieńsze sa lepsze, no i w NOMI za niecałe 10zl kupiłem całą paczke a tam jest tyle ze na całe dzwi starcza, wiec na 2 kolumny na 100pro wystarczy...

Skomentuj

Witam! Mam pytanie. Jesli ustawi sie glosnik niskotonowy tak jak w pierwotnej konstrukcji, czyli troche nizej niz jest teraz i pochyli scianke wzgledem wysokiego i sredniego (tak zeby odleglosci od kazdego przetwornika do msca odsluchu sie zgadzaly), to bedzie takie ustawienie poprawne przy takich glosnikach i podziale na ok 300-400hz?

Skomentuj

Nie będzie. Zresztą mowiłem ci co pisał misiomor ten głośnik basowy w komplecie z tymi co masz nie nadaje się na rozsunięcie go na dół.
                                  Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
                                  Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

wiem, ze te glosniki wogole za bardzo do siebie nie pasuja, ale narazie niestety takie mam, chociaz myslalem zeby zmienic, ale wtedy praktycznie nowa zwrotka by musiala byc. ale np zakładając ze mam takie głośniki jak w oryginalnych 3w classic. Glosniki sa tam blisko siebie. I co bedzie nie tak jesli da sie wtedy glosnik troche nizej i pochyli scianke tak jak pisalem? z ciekawosci pytam. jakies niezgranie w fazie czy co?

Skomentuj

Musiał by po pierwsze być niżej podział jak te 300-400hz na jakieś 200hz około, a po drugie trzeba by było to zmierzyć i skorygować w zwrotnicy to pochylenie i obniżenie głośnika, niestety za cienki jestem z takimi poradami do misiomora.
                                      Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
                                      Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

To w takim razie zwracam sie do Ciebie Misiomor , albo kogos kto moze opisac w miare prosto co sie zmienia przy przestawieniu glosnika nizej?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X