Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Preamp 2.2 na PGA2311

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Preamp 2.2 na PGA2311

Witam
    Sporo osób wypytuje mnie o szczegóły tego projekty dlatego wrzucam całe info tutaj. Projekt powstał dość dawno, ale z braku czasu powoli posuwał się naprzód. Wreszcie w poprzedni weekend udało mi się znaleźć trochę czasu żeby wszystko złożyć (póki co w testowej obudowie, więc nie krytykujcie wyglądu zewnętrznego :wink: ). Docelowo preamp bedzie zintegrowany w jednej obudowie z symasymem by flodins oraz zasilaczem ze zintegrowanym zabezpieczeniem DC, opóźnionym włączaniem i szybkim wyłączaniem. Zabezpieczenie termiczne realizowane jest przez eloktronikę preampu, a dokładniej termometr cyfrowy, który można umieścić w dowolnym miejscu i ustalić w menu temperaturę, dla której nastąpi odłączenie końcówki.
    Preamp posiada, poza możliwością regulacji głośności i wyborem źródła, zegar i kalendarz czasu rzeczywistego podtrzymywany bateryjnie na wypadek awarii zasilania. Może włączać wyłączać dwa inne urządzenia, w tym jedno sterowane z menu drugie włączane/wyłączane automatycznie z preampem. Z użytkowiniekim komunikuje się za pomocą tekstowego wyświetlacza LCD (mam już kupiony wyświetlacz OLED z dużo lepszymi kątami widzenia i czasem reakcji).
    Dodatkowo preamp posiada możliwość sterowania głośnością drugiego wzmacniacza stereo i ustalenia względnego tłumienia dla niego. Ma to służyć regulacji głośności w zestawie 2.2 lub 2.1. Aktualnie sekcję niskotonową napędzam wzmacniaczami janka, ale zastanawiam się czy nie wykorzystać do tego uniampa, który przez to, że jest dość kompaktowy wszedłby w jedną obudowę ze wzmacniaczem stereo.
    Poniżej tabelka z wykazem funkcji oraz kilka fotek wersji testowej, która gra już drugi tydzień. Na zdjęciach przedstawiona jest stara wersja, nowa została zoptymalizowana pod kątem prowadzenia ścieżek sygnałowych i ma zintegrowane podwójne gniazda RCA, tak więc nie trzeba lutować przewodów co jest wybitnie irytujące (no chyba, że ktoś preferuje jakiś inny typ gniazd to pozostawiłem na PCB miejsce na goldpiny). Aha i usunąłem skrecenie taśmy łączącej panel przedni z płytką główną.

By mkul at 2009-06-14

By mkul at 2009-06-05

By mkul at 2009-06-05

By mkul at 2009-06-05

By mkul at 2009-06-05
    I najbrzydsza fotka:

By mkul at 2009-06-05
    Na zakończenie jeszcze PCB nowej wersji przedniego panela, która zawiera duży LCD 2x16, odbiornik sygnału z pilota, enkoder do regulacji głośności i funkcji menu zintegrowany z przyciskiem umożliwiającym wejście/wyjście do/z menu, oraz dwa mikroprzełączniki monostabilne, ten po lewej to włączanie/wyłączanie i po prawej przełączanie wejść lub funkcji menu (jeśli jesteśmy w menu). Jeśli macie jakieś sugestie co do layoutu tej płytki lub propozycje nowych funkcji w menu to piszcie, tylko pamiętajcie, że jestem ograniczony rozmiarami PCB z freeware-owego eagla.

By mkul at 2009-06-14

Niezła robota :wink: Jak wygląda sprawa przesterowania sygnałem wejściowym PGA2311 ? Bawiłem się kostką DS1802 i jest dość delikatna jeśli chodzi o sygnał wejściowy. Sygnał z CD dość łatwo ją przesterowywał. Dopiero takie coś http://www.audiostereo.pl/forum_wpis...at=28668&p=1#k pomogło.
    Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
    Grado SR125i

Skomentuj

taz domyślna aplikacja DS1802 odcina dolną połówkę, jest nawet info w nocie o tym i proponują zastosować mostek co nie było zbyt dobrym rozwiązaniem z paru względów. PGA jest zasilany symetrycznie i nie ma takich problemów. Poza tym jeśli 2Vrms nie starcza to można wymienić jedno trafko w zasilaczu i wstawić PGA2310, który ma większy zakres napięć dla sygnałów wejściowych.

Skomentuj

Dzięki za info. Szkoda tylko że PGA nie da się sterować bezpośrednio tak jak DSa. A ja z uC jestem noga :razz:
        Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
        Grado SR125i

Skomentuj

Zamieszczone przez taz
          A ja z uC jestem noga :razz:
          Jeśli sobie złożysz resztę to mogę Ci zaprogramować procka, albo jeśli sobie kupisz programator to podesłać hex i eep do wgrania.

Skomentuj

Jaka jest cena tej zabaweczki :?: Można lampizować tak jak DACa :?:

Skomentuj

Cena zależy od elementów, np przekaźniki sygnałowe kosztują od 2 do 5zł, podobnie cena dużych przekaźników też się różni zależnie od producenta i sklepu. Cena LCD zależy od wielkości, ten na zdjęciu kosztuje 30zł. Całość powinna się zmieścić w 150-200zł lub trochę taniej jeśli nie zamontuje się wszystkich IC.
              Co do lampizacji to pewnie gdzieś w torze możnaby lampe umieścić, sam chyba zintegruję pre3 w nowym wzmaku, ale żadnych specjalnych miejsc na PCB nie przewidziałem.

Skomentuj

a istnieje możliwość kupienia takiej zabaweczki w postci kita lub zlozonej ?? oczywiście nie z bezcen :P

Skomentuj

to samo chcialem zapytac, a moze bardziej zasugerowac jesli mkul`owi nie przeszkadza zrobienie w zakladzie plytek

Skomentuj

W poniedziałek zamawiam u szklarza nową wytrawiarkę, jak tylko ją dostanę wytrawię ostateczną wersję i jeśli wszystko bedzie OK i będziecie chcieli to możnaby zamówić PCB w zakładzie. W miedzyczasie możnaby jeszcze dopracować layout PCB przedniego panelu tak, żeby wszystkim pasowało. Ten pokazany na górze został już chyba maxymalnie zmniejszony, LCD wystaje poza płytkę, ale to nie powinno być problemem, bo jest lekki i trzyma się świetnie na samych 16 punktach lutowniczych, w razie potrzeba można jeszcze przykręcić w dwóch miejscach. Możnaby się jeszcze zastonowić nad większą liczbą przycisków - mogę dołożyć port expander i wtedy będzie można dorzucić jeszcze 5, ale nie wiem czy jest sens :?:

Skomentuj

mkul, a była by możliwość ewentualnej zmiany softu? np mi potrzeba było by tylko ustawianie głośności w zakresie -95,5db do 0db bo i tak będzie pre lampowy na wyjściu i w selektorze że przy załączaniu 4 przekaźnika zostaje załączony 3?

Skomentuj

Warg jedno i drugie da się zrobić bez problemu.

Skomentuj

Witam wszystkch po sporej przerwie. Wreszcie projekt został ukończony. Nowa wersja rózni sie przede wszystkim zmniejszonymi PCB i zintegrowaniem gniazd RCA na płytce głównej (montaż goldpinów pozostał jako opcja - są otwory w PCB). Panel przedni dostosowany jest do wyświetlaczy różnych kolorów, bo różnią się pinami do diody podświetlenia. Ponadto są podświetlane przyciski, zwykłe mikroprzełaczniki też można wlutować - jak kto woli. Nie ma jeszcze PCB selekcji kolumn, ale póki co nie zamierzam jej robić, na wszelki wypadek zostało wyjście na płytce. Jeśli chcecie to możnaby zrobić jakieś zamówienie płytek.

Skomentuj

Zamieszczone przez mkul
                            Jeśli chcecie to możnaby zrobić jakieś zamówienie płytek.
                            Załóż nowy wątek z dokładnym opisem w jednym poście i do dzieła :wink: Chętnych nie zabraknie.

Skomentuj

no Michał nareszcie wrzuciłeś tutaj tego preampa :) ....
                              ja nie wrzuce fotek swojego puki nie dotrą obudowy

a nasze obudowy ciągle czekają do konca lutego ma być wszystko juz wyciete i gotowe ...

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123
                                Załóż nowy wątek z dokładnym opisem w jednym poście i do dzieła :wink: Chętnych nie zabraknie.
                                popieram i ustawiam sie w kolejce :wink:

Skomentuj

Od dawna myslę o tym układzie tylko ciągle braknie kasy :cry: Ale na płytki również byłbym chętny. Z czasem napewno się przydadzą :mrgreen: Jedno mi się tylko nie podoba (może kwestia przyzwyczajenia) ale c zemu gałka z lewej strony wyświetlacza?

Skomentuj

malyzmc gałka jest z lewej ze względów ekonomicznych, bo wyświetlacz ma piny z lewej, więc gdyby gałka była z prawej płytka musiałaby być dużo szersza, ale zawsze można go wyciągnąć na przewodach. Co do zamówienia to dobrze by było gdyby zamawianiem płytek zajął się ktoś kto ma większe doświadczenie, od biedy mogę sam to zrobić, ale pewnie trochę to wtedy potrwa.

Skomentuj

No niezłe cacko, jakby co to też sie pisze.

Skomentuj

Jeszcze tylko jedna uwaga, od spodu trzeba podlutować 7 małych kondów, wynika to z minimalizacji płytki, no i z drugiej strony akurat te kondensatory powinny być jak najbliżej nóżek scalaków, ale trochę to utrudnia montaż.
                                        Druga sprawa to to, że soft cały czas rozbudowouję, oczywiście to co jest działa poprawnie, ale może się okazać, że jak układ odpali trochę osób to wpadną one na ciekawe pomysły usprawnień, dlatego polecam zakup programatora AVR-ów - 15-30zł na allegro (jeśli mamy LPT to jest tańszy) szczególnie, że układ ma możliwość programowania bez wyciągania układu.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X