Raz można zapłacić więcej i wziąć za pobraniem i otworzyć przy kurierze, a jak ma się działający sprzęt to w nim zamontować kostkę i tyle. Jak coś nie działa to spisujemy oświadczenie, że dostaliśmy uszkodzony produkt i już :) Jak będzie wszystko ok to tylko kupować :)
Tanie są, bo sprzęt na PGA2311 robi bardzo mało osób, a na PMC2704 sporo byłoby chętnych ale ludzie nie chcą się podejmować lutowania SMD :)
Pulka fajnie, że działa, jeszcze jutro wrzucę update softu, bo procedura obslugi RC5 dawała zbyt dużą swobodę do długości impulsu i w efekcie pilot od dekodera cyfrowego polsatu potrafił wywoływać niektóre funkcje preampa teraz wygląda na to, że jest ok. Co do zamawiania płytek to w sumie zgadzam się z tym co napisał Zbyszek i rozdzielenie przedniego panela pozwoli lepiej go zaaranżować, nie każdemu wszystko jedno gdzie ma przyciski, dlatego albo zmienię to płytke całkowicie i będą 3 lub 4, albo zrobię na niej wyprowadzenia na opcjonalne małe PCB na mikroprzełączniki i impulsator, myślę, że to drugie będzie lepsze.
czy nie można przerobić softu aby oba przekazniki załanczać iwyłączać bo szkoda przekażnik trzymać cały czas pod napięciem jeżeli ktoś będzie miał inną opcję zasilania wzmacniacza.najlepiej by było z pilota bez wchodzenia do menu.
ten od wzmacniacza włącza i wyłącza się razem z przedwzmacniaczem, z pilota oczywiście, w menu nie da sie go wyłączyć, nie rozumiem po co miałby być włączony sam pre jak wzmacniacz jest wyłączony
Jak wygląda u Ciebie w programie regulacja głośności? Czy normalną liniową regulację wzmocnienia co 0.5dB czy jakiś lepszy mechanizm obliczania wartości które mają zostać ustawione w PGA, np logarytmicznie? Jeśli można to prosiłbym o fragment kodu.
Ja w swoim preampie na PGA zrobiłem normalnie liniowe, z tym, że olałem wzmocnienie większe od +4,5dB i regulowałem co 1dB, wiec miałem 100 kroków co akurat dobrze się wyświetlało na dwóch lampach nixie.
Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Dzięki LuSzTi, właściwie to chciałem to pytanie zadać w Twoim temacie ale nie mogłem go znaleźć a pamiętam że miałeś w projekcie PGA2311.
Wzmocnienie dodatnie już ograniczyłem, podobnie jak Ty do +4,5dB, tylko teraz mam 200 kroków co 0,5dB.
Problemem jest dla mnie dolny zakres wzmocnień, przy max. vol z komputera przy 40 ledwo coś słychać (-76dB)
100 to mniej więcej poziom na którym słucham muzyki (-46dB).
Więc chyba zrobię jakieś minimum właśnie przy 40, i tak między 40 a 100 żeby głośność zwiększa się np. o 2dB, a powyżej co 1dB... coś w ten deseń
Może nie napiszę jak to zrobiłem dokładnie u mnie ale to jak to zrobić prościej niż ja miałem to zrobione.
Lampy nixie mają jedną wspólną anodę i dziesięć (jeśli tylko cyfry) lub jedenaście (jeśli jeszcze np kropka) katod. Do załączania odpowiedniej do danej cyfry katody stosuje się układ 74141. Wybór odpowiedniej katody realizowany jest za pomocą kodu BCD. Czyli dla dziesięciu kombinacji potrzebujemy czterech linii sterujących, i tak wystawienie na tych liniach np stanu 0011 załącza nam "3", a wystawienie 1001 załącza nam "9". No to mamy jedną lampę. Jeśli mamy dwie lampy to możemy albo zastosować dwa układy 74141 i 8 linii sterujacych (2x4) albo możemy przełączać lampy bardzo szybko (ok 30 razy na sekundę) i wykorzystać tylko jeden układ 74141 i sześć linii sterujacych (no bo dwie linie dojdą do przełączania lamp, układ do przełączania lamp to parka tranzystorów mpsa42 i mspa92 na jedną lampę + parę rezów). Ja wykorzystałem to drugie rozwiązanie. Załóżmy, że mamy już obcykane lampy nixie. Bierzemy mikrokontroler, w którym mamy procedurę wysyłania odpowiednich sygnałów do PGA231x. Z tego co pamiętam to cztery linie. Czyli potrzebujemy procka z 10 portami. Ale wypadało by jeszcze jakoś tę głośność zmieniać. Możemy pilotem (jedna linia), potencjometrem (jedna linia ale za to z przetwornikiem ADC), przyciskami (dwie linie bo dwa przyciski) lub enkoderem (dwie linie a jeśli jeszcze dodatkowy przycisk w osi enkodera to trzy linie). Jak już mamy wszystko podłączone to trzeba napisać program do tego mikrokontrolera, który zepnie to wszystko. Wbrew pozorom nie takie trudne, jedno po południe. W wakacje jakby ktoś chiał to mogę mu taką płytkę zaprojektować pod wybrane lampy nixie razem z przetwornicą podwyższającą napięcie do zasilania nixie. Mam różnych taki lamp całe pudełko. Można też dodać drugi enkoder i przełączać wejście i wyświetlać to na trzeciej lampie nixie. Ja miałem właśnie tak to rozwiązane.
Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Panowie, odkopię kotleta :) http://img13.imageshack.us/img13/7249/pre1vye.jpg
Na zdjęciu widać wyprowadzony na 3przewodach element. Jest on odpowiedzialny za pomiar temperatury. Co mogę tam dokładnie wstawić?
Skomentuj