Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

AWX Series by STX

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Czy to jest forum clone it yourself?
    IMHO forumowiczów można podzielić nma dwie grupy:
    -farciarzy którzy mieli sczęscie tu trafic i samemu zrobić (no dobra.. sklonować )zestaw który da im wiele satysfakcji, a to ze nie wnosi w swiat DIY nic nowatorskiego, to już dla nich nie problem.
    -osób dla których DIY to życiowa pasja i chcą ciągle tworzyć coś nowego.

Co do Winisd - wg mnie 15 litrów jak na głośnik takiej wielkości i z takim napędem to ciut przymało, ten program to nie wyrocznia.

kombo To może sie okazać kwestią ekonomiczności w/w projektu. Wiele osób nie będzie chciało poświęcać kolejnych miesięcy na zbieranie kasy (lub po prostu nie będzie chciało zaryzykowac większej sumy), skoro za relatywnie nie duże pieniądze będzie można zrobić zesatw na AWXach, ale
    Poczekajmy jeszcze trochę

Skomentuj

Zamieszczone przez kombo
      Czy to jest forum clone it yourself?
      No właśnie często tak to wygląda... ale patrząc na przykład na elektrodę, gdzie każdy robi kolumny wg własnego niepowtarzalnego "projektu" :razz: to wolę poczytać diyaudio :wink:

Skomentuj

Zamieszczone przez tomq88
        IMHO forumowiczów można podzielić nma dwie grupy:
        -farciarzy którzy mieli sczęscie tu trafic i samemu zrobić (no dobra.. sklonować )zestaw który da im wiele satysfakcji, a to ze nie wnosi w swiat DIY nic nowatorskiego, to już dla nich nie problem.
        -osób dla których DIY to życiowa pasja i chcą ciągle tworzyć coś nowego.
        A czy nie ma możliwości by z czasem przeskoczyć z jednej grupy do drugiej? Najpierw się klonuje, wielu na tym poprzestaje ale są jednostki, ktore idą dalej i same sobie pomiary i projekty robią od początku do końca. To dość uniwersalna sytuacja, masz np. muzyków czy malarzy szukających własnego stylu i wyznaczających nowe ścieżki, style, ale większość to po prostu rzemieślnicy, wyrobnicy, posiadający lepszy lub gorszy warsztat i odtwarzający coś, co już zostało wymyślone, tudzież robiący coś dla kasy lub własnej przyjemności, nie siląc się na oryginalność. Oni także nie wnosza nic nowego do sztuki, muzyki a tylko dają radość innym.
        Zamieszczone przez kombo
        A mi się nie chce patrzeć na kolejny zasyp klonów stx wg. projektu Pawła (czy kogokolwiek innego). Czy to jest forum clone it yourself?
        To może warto wyodrębnić w dziale gotowych konstrukcji lub na całym forum enklawę dla profesjonalnych DIY-maniaków, dla których zetknięcie z nami, podrzędnym, nędznym plebsem klonującymi czyjeś konstrukcje jest życiowa traumą? :razz: Tak by tych tortur nie musieli znosić i prowadzili dyskusję na wyższym poziomie w swoim hermetycznym, elitarnym gronie:)

Skomentuj

Tez trzeba popatrzeć na to ze nie każdy ma tyle wiedzy i odpowiedniego sprzętu by zacząć samemu tworzyć nowy projekt. Potrzeba tez do tego pieniędzy. A co jeśli ktoś zrobi projekt i okaże się kompletna klapa?? Dlatego są ludzie którzy robią kolumny wg. gotowego projektu (ja tez się zaliczam do nich)

Skomentuj

Zaproponowałem panom z stxa, żeby inspirowali się na obudowach takie jak ma sonus faber, ale zobaczymy co z tego wyjdzie, ale miło by było zobaczyć nasze polskie stxy w pięknych skrzynkach :wink: Nad takim MTM stxa by można było pomyśleć jak się niebawem ukaże. Tylko wydaje mi się, że moja Yamaha A-720 to będzie zbyt mało dla nich i taka AX-900 by poradziła dopiero.

Skomentuj

Zamieszczone przez elvis18
              Zaproponowałem panom z stxa, żeby inspirowali się na obudowach takie jak ma sonus faber, ale zobaczymy co z tego wyjdzie, ale miło by było zobaczyć nasze polskie stxy w pięknych skrzynkach
              tylko ze takie skrzynki robi sie recznie i to wychodzi bardzo drogo
              a STX i zdecydowana wiekszosc firm skupia sie na tym zeby to bylo proste i latwe do wykonania przy uzyciu tylko maszyn...

a co do DIY lub klonowania - od czegos trzeba zaczac :P

Skomentuj

Panowie wszystko ok :wink: Chetnie przeczytam jakies nowe info na temat stxa, ale gdybanie o klonowaniu i tworzeniu samodzielnie moze na razie odsunmy na bok, bo za jakis czas jak ktos bedzie chcial ten projekt tu przejrzec bedzie sie przebijal przez off top.. :wink:
                Przy zapytaniu Misiomora o 18AWXa i jego litraż otrzymałem odpowiedź:
                Zamieszczone przez misiomor
                Mój symulator na wstępie proponował ponad 30dm3 , dlatego przy 24dm3 też nie powinno toto wybuchnąć, jednak bas może być sztucznie rozciągnięty. Tym niemniej symulacje (24dm3, 38Hz) źle nie wyglądają, no może poza wychyleniem - liniowe zostanie przekroczone juz przy ok. 20W RMS, to "+30%" zostanie przekroczone gdzies przy 35W. Z drugiej strony basu będzie dużo, spora jego część będzie pochodzić z portu (SPL wypadkowe 5dB wyżej od samego woofera przy Xmax) co z jednej strony prawdopodobnie da rezonansowy nalot, ale z drugiej - może skłaniać do słuchania ciszej.
                Także mój projekt na dzień dzisiejszy będzie w 21litrach, co po odjęciu tunelu głośników i całej reszty da 20l. Na dniu wrzuce projekt.

Skomentuj

20 litrów czyli jak dla KEPa 165 :) Juz nie mogę się doczekać opisu wrażeń odsłuchowych.
                  ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Hej

Nie powiem. Ładne te STX, jakby urwać nalepke to by się chyba nikt nie domyślił.
                    Nic tylko czekać na więcej testów.

MarekM

Skomentuj

Powiem szczerze, że też się nie mogę doczekać zwrotki i pierwszych testów i opnii.
                      Wyglądają rewelacyjnie.
                      btw ciekawe ile wziął dolphin123 za zrobiebie takich fotek i takiej reklamy nowych stx-ów :mrgreen:
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

tylko staralem sie robic zdjecia zeby obrazowaly jak wygladaja w realu... :wink:

Skomentuj

Kolego dolphin123 czy móglbyś podać dokładne wymiary zewnętrzne obu glośników

Skomentuj

tutaj masz o nich wszystko:

http://www.stx.pl/index.php/product/show/id/482
                            http://www.stx.pl/index.php/product/show/id/484

Skomentuj

tak wiem ale chce być pewien że faktycznie mają taki wymiar jaki podany jest na stronie bo w przypadku kopółki akx była byla różnica w wymiarach

Skomentuj

Mnie bardzo Interesuje czy ten GDN AWX bedzie dobrym konkurentam dla popularnego od jakiegos czasu Tonsil GDN 15/40/5 (nie zwracamy uwagi na srednice glosnika)

Skomentuj

Dla niego konkurentem był 15akx i 18akx, więc nie sądzę, żeby gdn 15/40/5 zagrał lepiej od nowego AWX'a. Poczekajmy jeszcze troszkę dolphin opisze nam jak to gra. Z parametrów by wynikało, że głośnik wytworzy dużo basu, ale jak wiemy parametry nie grają i różnie może być.

Skomentuj

ale jak wiemy parametry nie grają i różnie może być.
                                    to co gra ? ....ukryty krasnoludek ?
                                    parametry to jedyna obiektywna metoda na ocene i porównanie .... wazne tylko by były rzetelnie najpierw pomierzone a potem przedstawione a nie naciąganie jak się da ;p

niewatpliwie awxy to duzy krok naprzod u STXa ....
                                    i wydaje sie 18tka bardzo fajna ale bez suba sie po prostu nie obejdzie....

chętniej widziałbym u stxa średniego na tym poziomie i jakis 22-26cm z prawdziwego zdarzenia który nada sie do 3W

Skomentuj

Zamieszczone przez bawolek
                                      ale bez suba sie po prostu nie obejdzie
                                      bez przesady to nie jest sprzęt do robienia dyskotek :razz:

Skomentuj

Z tym projektowaniem skrzynek w sofcie z danych jakie podaje STX to lepiej troszke uwazac. Nie wiem kiedy moje AWX osiagna parametry takie jak na stronce. 25 litrow to juz bedzie za duzo. Poki co Fs moich nie schodzi ponizej 44hz, wiec nie wiem po co ladowac je w tak duze obudowy BR?
                                        Czy konieczny bedzie subwoofer? W przecietnym pokoju bloku plyty nie sadze aby byl potrzebny, chyba ze ktos wybitnie lubi masowanie watroby i slucha drgan sejsmicznych. Na forum AH jeden z kolegow wrzucil 18AWX w naprawde spore linie transmisyjne. Jak ktos bedzie chcial naprawde niski bas to podlogoweczki z TL to bedzie dobra droga, no ale z pewnoscia BR bedzie latwiejsze w zaprojektowaniu.

Skomentuj

Chcialem zamowic dzisiaj dechy i sklepac budy i niestety maja tyle roboty ze za tydzien dopiero moga sie zajac moim zamowieniem... :???:

Skomentuj

Czaruję...
                                          X