Mierzylem swoje AWX jakis czas temu to Qts wychodzil jakos podobnie do tego co producent podaje. Teraz jestem poza domem i niebardzo mam jak sprawdzic.
Co do basu to u mnie AWX smigal w BR 15 litrow i bylo ok, w obudowie zamknietej tez swietnie sobie radzi. Aktualnie w linii transmisyjnej ale z cala pewnoscia moge napisac, ze nic nie buczy.
Co do basu to u mnie AWX smigal w BR 15 litrow i bylo ok, w obudowie zamknietej tez swietnie sobie radzi. Aktualnie w linii transmisyjnej ale z cala pewnoscia moge napisac, ze nic nie buczy.
A na ile stroiłeś? Dużo wytłumienia wrzuciłeś? Masz do niego jakąś zwrotnicę? Bo ja na razie puściłem pełnym pasmem. Czekam na elementy z polinku i zrobię zwrotkę według schematu Krzyśka z Audiohobby z BSC na poziomie 3-4 dB, ale chyba też zmniejszę skrzynkę o te 2-3 litry.
[ Dodano: 2009-12-22, 21:34 ]
Może to mulaste granie głośników to wina wzmacniacza (Yamaha AX-540).
Wzmacniacz też ma bardzo duże znaczenie. Kiedyś testowałem różne wzmacniacze Diory, Basfa, Sony Wega? Yamahę, Technicsa na kolumnach w których były 2x arn150 i kopułka Tonsila. Diora to taka stara ws-442 tragedia, wega też. Najlepiej zagrały na Basfie, a był najsłabszy z całej stawki. Głęboki szybki bas, średnica wiadomo, ale czyściutko ciepło to zagrało ze swobodą. Więc kolego jak zrobisz kolumny, to odsłuchaj je na innym wzmacniaczu i zobaczysz.
Oj tlumienie nie pamietam, cos ponizej 50hz i jeden kawalek gabki w srodku na tylnej sciance. Zwrotnica? Tego bylo sporo, do tej pory nie zdecydowalem sie konkretna zwortnice, to aukrat dla mnie teraz malo istotne poniewaz skupiam sie nad zaprojektowaniem do tego glosnika odpowiedniej linii transmisyjnej.
Oczywiscie problemem moze byc rowniez wzmacniacz, dlatego uzywam do testow prostych wzmakow zasilanych z akumulatorow.
Panowie wiecie może czy będzie więcej głośników serii AWX..? Np coś do subwooferka..? Od dłuższego czasu planuje zakup AWX ale czekam na zwrotke.. :wink: Wiadomo może już coś w tej sprawie nowego.??
Ciekawe ile kosztowałby taki 10 calowiec, ale fakt - przydałby się taki bo to dość optymalny rozmiar głośnika, a niewiele jest takich w dobrej cenie godnych zainteresowania.
Mogliby też coś 15cm i wtedy można by pomyśleć o 3 drogach :)
Zmieniła się koncepcja. Będzie dość głęboki monitor o wymiarach:
Wys. 380 Szer 200 Głęb 402. Front mdf 38mm reszta mdf 16 plus przegroda wzmacniająca na całej głębokości monitora. Monitor zakłada 19,5litra.
Projekt robiony na sybko więc możliwe że są jakieś niedociągnięcia w wymiarowaniu :wink:
Skomentuj