Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny podłogowe 3-way - kopia kolumn Bingant'a

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny podłogowe 3-way - kopia kolumn Bingant'a

Witam wszystkich maniaków :]

Od jakiegoś czasu buduję kolumny, które mają być frontowymi w kinie domowym. Inspiracją była niesamowita praca użytkownika Bingant. Kolumny idealnie uderzają w mój gust dlatego kopiuję je z drobnymi zmianami. Pewnie dla Was to nic ciekawego oglądać kolejną kopię ale liczę na Wasze komentarze i podpowiedzi :)

Pracuję nad nimi od kilku miesięcy, nie śpieszę się i mam nadzieję że nie skopię czegoś tak jak często mi to wychodziło :P

Kolumny budowane z płyt wiórowych z odzysku z mebli więc mam je za darmo, boczki z płyty mdf, fronty z płyt mdf.

Głośniki będą docelowo takie same jak w projekcie Bingant'a, póki co jeszcze niestety nie mam ich w domu, czekają w sklepie na przypływ gotówki :]

Co nieco o budowie.
    Płyty docinałem na pile stołowej zrobionej przeze mnie, stolik robiłem sam natomiast piła tarczowa do niego zamontowana kupiona za chyba 200 zł, problem w tym, że cięcie nie jest idealne, tarcza wpada w wibracje i chodzi delikatnie na boki co widać potem na krawędziach. Nie wiem czy to wina kiepskiej tarczy z zestawu? Łożyska w pile nie mają luzów, piła jest solidnie zamocowana do stołu, ruszając ręką wygina się tylko tarcza.
    Pomimo lekkich krzywizn na krawędziach płyt, wszystko udało się złożyć bez większych problemów. W między czasie robię jeszcze monitorki które mają wyglądać tak jak te z tematu. W nich krawędzie robiłem już frezarką i wyszły o wiele lepiej :)
    Niestety nie miałem wcześniej frezarki i krawędzie w żeberkach nie są zaokrąglone, zapewne przy następnej konstrukcji to poprawię :P

Zostało jeszcze sporo pracy, ale mam nadzieję że się nie poddam :)

Fotki z budowy:

Teraz trzeba jeszcze wpuścić piankę w boczki, posklejać całość i można zabierać się do fornirowania :)

Po prostu cud miód i orzeszki :)

Ten skaj jest przyklejony czy tylko na te zszywki? Nie rozumiem w jaki sposób tymi zszywkami go przybiłeś ...

Aaa, chyba, że przybiłeś skaj do innej dechy na czas schnięcia?? Żeby był naciągnięty ...

Skomentuj

Dziękuję :)

Skaj jest przyklejony butaprenem, żeby go ładnie naciągnąć przyczepiłem go zszywkami do tektury, po wyschnięciu odpiąłem to i po posmarowaniu klejem zaginałem i znowu naciągałem przybijając zszywkami od wewnątrz. Po wyschnięciu wyjmowałem zszywki i docinałem narożniki :)

P.S sorki za nie obrócone zdjęcia ale dopiero po wklejaniu na forum się zorientowałem :(

Skomentuj

Witam,
        po zdjęciach widzę, że ciekawie się zapowiada :)
        Mam jedno pytanie, w jaki sposób robiłeś te ścięcia na płytach z przodu?

Skomentuj

ciesze się ze się podoba :)

Skosy robiłem tak jak większość piłą ręczną, niestety nie jest to takie proste i musiałem poprawiać pilnikiem, dobrze że zostawiłem sobie 3 mm margines błędu :] Górny i dolny skos robiłem już z użyciem frezarki której zakup odkładałem ale muszę przyznać że wychodzi to zdecydowanie lepiej, ustala się tylko limit i wychodzi równiutko.

Skomentuj

Tak jak mówiłem w między czasie powstają monitorki. Konstrukcja podobna do większych braci. Do zestawu planuję jeszcze głośnik centralny i subwoofer aktywny :)

Fotki z budowy:

Potrzebne mi są dwa kawałki MDFu 22mm lub podobnej grubości o wymiarach ok 18x35 cm, jakby ktoś takie miał do chętnie odkupię :)

P.S macie kod HTML na odwrócenie zdjęcia na forum?

Skomentuj

A jeszcze jedno, pod jakim kątem robiłeś te ścięcia?:)

Ja mam dużą płytę MDF. Jakbyś chciał, to mogę Ci wyciąć:) z tym, że grubość = 18mm :P

Skomentuj

Hmm nie mam pojęcia :P zaznaczałem sobie na krawędziach jakie mają być skosy i potem według tego docinałem :)

Dzięki :) muszę przemyśleć bo może monitorki będą lepiej wyglądać z 18mm płytą frontową <myśli>

Skomentuj

Korzystając z wolnego czasu montuję dalej zestawik. Szpachluję i wyrównuję kolumny główne i sklejam dalej monitorki.

Teraz mam dylemat w jakim kształcie zrobić głośnik centralny, czy zrobić go tak jakby niską i poszerzoną kolumnę czy tak jakby położoną na boku i do tego mocowanie do ściany/podstawka. Jak myślicie?

Skomentuj

Raczej tak jakbyś położył kolumnę na boku.

albo połowicznie
                    ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Do takiego wniosku doszedłem po dzisiejszych przemyśleniach :) Taka centralka "na boku" będzie chyba najlepiej pasowała do całości, myślałem też o ścięciu boków pod kątem ale zostawieniu ich nie zaokrąglonych a górę i dół zrobić zaokrąglone..

W między czasie cyknąłem fotki poglądowe na fronty oraz monitorki

Przykleiłem też tyły do monitorków

Potem dociąłem boczki które przez noc będą schły :)

Skomentuj

Fajnie że masz gdzie i czym to robić, warsztat przyzwoicie wyposażony.
                        Jedna sugestia, która już pojawiała się na forum zamiast "3 drogi dla ubogich" z gdwk pj może zrób projekt fx-200 z nowszą kopułką serii awx, szkoda tyle pracy żeby przyoszczędzić na najbardziej słyszalnym głośniku.
                        ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Przez lata coś tam sobie nagromadziłem :)
                          Dokładnie myślałem o zastosowaniu lepszych głośników i jeśli tylko budżet pozwoli takie tam zagoszczą :)

Skomentuj

Dalsze prace nad monitorkami, przygotowuje panele przednie, doszedłem do wniosku że równie dobrze mogę je zrobić z płyty wiórowej.

Focisze

Teraz biorę się za skosy :]

Skomentuj

Wczoraj dokończyłem fronty do monitorków.

A dzisiaj kupiłem sobie dwa głośniki STX i jestem mega zadowolony

Powiedzcie mi czy wygrzewanie ich bez zwrotnicy może negatywnie wpłynąć na ich pracę?

Skomentuj

zapowiada się świetnie, czekam na efekt końcowy... :mrgreen:

Skomentuj

dla pj-ki grozi sfajczeniem, chyba ze nie bd za mocno krecil potencjometrem to nic im sie nie stanie, scx to nie grozi

Skomentuj

No to super bo brzmienie nawet bez zwrotki jest świetne :P Grzeją się cichutko i czekają na ofornirowane paczki :]

Skomentuj

Mam pytanie i prośbę odnośnie frezarki;d
                                      Skąd masz taki cyrkiel, że możesz frezować otwory o tak małej średnicy? Też mam frezarkę i cyrkiel "w zestawie", którym da się frezować otwory o większej średnicy niż 10cm;/

Mógłbyś wrzucić zdjęcia frezarki zrobione od dołu?;d Bo intryguje mnie ta podstawka plastikowa;p Miałeś ją w zestawie czy sam jakoś zrobiłeś?

Skomentuj

Nie ma sprawy jak przyjadę do domu to cyknę fotę i wstawię :) RObiłem to sam w 20 minut :P

Dzisiaj doszedł fornir więc niedługo można zacząć fornirować :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X