Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer na Dayton RSS315HF-4

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subwoofer na Dayton RSS315HF-4

Witam wszystkich forumowiczów.
    Ten temat jest kontynuacją topicu http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=20964 z tą zmianą, że już zabrałem się do roboty :)

Chcący szybko ukończyć tą konstrukcję mam problem, mianowicie nie mam na dziś dzień dość gotówki, aby kupić głośnik oraz resztę stuffu (elektronika, wykończenie obudowy, materiał na obudowę elektroniki i inne pierdoły). Chciałem w tym miejscu napisać pytanie; co warto kupić teraz: głośnik czy wszystko oprócz głośnika. Jednak stwierdziłem chwilę później, że to głupie pytanie i kupię wszystko prócz Daytona. A gdy zarobię już te 900zł, to zamówię głośnik i kilka duperelków z Polinka.
    Dziś poszło zamówienie na maty app. Różne opinie słyszałem (w zasadzie czytałem :P) o zasadności ich stosowania w subwooferze, ale i tak je wsadzę, choćby ze względu na usztywnienie i wzmocnienie naciętego mdfu, a objętość, którą stracę na maty "odzyskam" i najpewniej jeszcze zwiększę pozorną objętość obudowy pakując wełnę owczą.

Dalej rozmyślam nad poprawkami frontu. Nie wiem czy nie będzie mnie "razić" zaznaczona powierzchnia.

Problem w tym, że jest ona prostopadła do frontu i wysoka na 36mm. Czy zamiast kąta prostego do frontu zaokrąglić te krawędzie po prawej i lewej od głośnika, czy może zastosować ostry skos dla tych zaznaczonych powierzchni?
    I jeszcze jedno; czy w ogóle obciągać front skajem, czy zapodać fornir? Jak czytam forum, to niektórzy mają już dość skaju na froncie, ale mnie się podoba takie zestawienie kolorów: bloodwood-czerń. I całość nie wygląda już tak monotonnie.

Jak nie masz kasy to wogle sie za to nie zabieraj bo tylko wtopisz pieniadze, zaczniesz dłubac a potem wrzucisz wszystko do szafy na długi czas. Raz wyrzucone w błoto kilkaset zł już nie wróci.

Skomentuj

pegelmesser, ma racje. Jak kupisz wszystko to dopiero zabierz sie za prace.
      A co do wygladu to juz chyba indywidualna sprawa. Musisz zrobic tak zeby tobie sie podobalo.
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Dobrze ci koledzy radzą. Nie ma kasy nie ma zabawy.
        Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
        Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Kasa jest, ale nie na wszystko. Na wszystko będzie do miesiąca, a do tego czasu już przynajmniej obudowy dla głośnika i elektroniki chcę wykończyć.
          To nie jest tak jak pegelmesser napisał, że kasa wyrzucona w błoto. To jest akurat jakiś skrajny przykład, kiedy ktoś nie wie czego chce, zabiera się za projekt, kończą się fundusze i odechciewa mu się dalszego budowania.

Skomentuj

poczekaj na glosnik bo moze sie okazac, ze sa inne wymiary niz na stronie. Bylo juz tak np w stxie czy vifie.
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Ooo, dobrze, że mi przypomniałeś o tym, bo tez mam takie spostrzeżenie, że zawsze lepiej zmierzyć głośnik samemu.

Dziś się urwałem z wykładu i coś tam zrobiłem. Wyfrezowałem otwory we wzmocnieniu i froncie, skleiłem całość wikolem, wyciąłem płyty boczne i ponacinałem rzeczną piłą elektryczną tak, że zostało około 2,5mm mdfu w szczelinach.

Teraz poczekam, aż przyjdą maty bitumiczne, wykleję środek, nakleję ściany boczne i szpachla, dużo szpachli.
              Dziś zamówiłem fornir. Niestety trzeba będzie składać z dwóch kawałków, ale jak rozmawiałem telefonicznie ze sprzedawcą, to powiedział, że pokrawędziuje (?) mi go, więc może nie będzie najgorzej.

Skomentuj

Zamieszczone przez Bebok
                że pokrawędziuje (?) mi go
                czyli przytnie idealnie prosto, żebyś mógł złożyć z dwóch i się nie męczyć.

Zamieszczone przez Bebok
                Dziś się urwałem z wykładu i coś tam zrobiłem. Wyfrezowałem otwory we wzmocnieniu i froncie, skleiłem całość wikolem, wyciąłem płyty boczne i ponacinałem rzeczną piłą elektryczną tak, że zostało około 2,5mm mdfu w szczelinach.
                teraz tak pomyślałem, że można było te "okrągłe" boki zrobić z żywicy. Zrobić stelaż, przyczepić tackerem włókno i namoczyć żywicą. I tak kilka razy. Na koniec nałożyć szpachlę zwykłą i wykończeniową i by było git :wink:
                Ale to dobre rozwiązanie pod lakier a nie bardzo pod fornir.
                Takie moje szybkie przemyślenia :idea:
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Jako że piszę po raz pierwszy na forum, chciałbym się najpierw przywitać, zatem:
                  Witam serdecznie użytkowników i administratorów forum.

Widzę że na tym samym głośniku chcesz wykonać projekt, co ja właśnie kończę.
                  Szczerze powiem, że jak narazie głośnik nie powalił mnie na kolana, ale brakuje mu jeszcze wytłumienia wewnętrz obudowy i chyba wzmocnień, bo w kilku mniejscach obudowa jednak drga, ale to jest wszystko do poprawienia.
                  Według mnie trochę za małą budkę dla tego przetwornika robisz. Mam skrzynkę z auta o objętości około 46 litrów netto i po zamontowaniu Dayton`a na dodatkowym pierścieniu (tylko do sprzwdzenia czy działa po tak długim rejsie ze Stanów Zjednoczonych USA :razz: ) brakowało ewidentnie zejścia. Niskie tony były mocne, punktowe, dynamiczne, ale brzmiały trochę jak tłuczenie w pusty garnek. Dlatego poszła decyzja że paczka do domu będzie zgodnie z projektami zza oceanu na tym głośniku, czyli 2,07cf, około 60 litrów netto.
                  Kolejna sprawa, to frezowanie pod głośnik, wstrzymaj się z tym do momentu aż otrzymasz głośnik do ręki. Ja wycinałem otwór z parametrów podanych w papierach, jakie otrzymałem w paczce. Okazało się że frez jest o 3mm na średnicy za duży w stosunku do rzeczywistej średnicy głosnika i teraz muszę w jakiś sposób wypełnić lukę.
                  Ja swojego karmię 350W rms przy 4 Ohmach z pieca ze stajni Klipsch`a. Ze słabszym piecem kiepsko to widzę, z mocniejszym mogłoby być tylko lepiej.
                  W niedługim czasie planuję kolejne zamówienie z PartsExpress, więc może udało by się pociągnąc kolejnego RSS`a :smile:

Skomentuj

leemarvin, rozumiem, że robisz closed obudowę te 60L, bo za ocenem bardzo dużo osób robi b-r. Ile głośnik już gra u ciebie? Wygrzany?
                    Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
                    Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

leemarvin, na zejściu do hadesu mi nie zależy. Chcę zrobić w końcu coś na "jakość" a nie ciągle "budżetowo i ekonomicznie". Poza tym w aucie chyba inaczej nieco zagra niż w domu.
                      Kiedy będziesz coś ściągał z parts express? Rozumiem, że załatwiasz to jakoś przez znajomych w US, zgadza się?

Co do frezowania, to zawsze mierzę głośnik, nawet kopułki, bo to różnie jest :)

Skomentuj

Chodziło mi o skrzynkę z auta, przytaszczoną do domu i w niej były pierwsze odsłuchy.
                        Głośnik do tej pory grał może ze 3-4 godziny, jeśli to można oczywiście nazwać graniem, bo było to głównie przy filmach.
                        Zrobiłem 60 litrów closed, tylko tak jak mówiłem, narazie nie ma żadnego wytłumienia wewnątrz, co pewnie też ma znaczący wpływ na sposób gry. Jestem na etapie poszukiwania kołderki wełnianej :mrgreen: i zakupu MDM-3 Monacora.
                        A co do ciągnięcia, to myśle że w listopadzie będę próbował złożyć zamównienie, bo chce za jednym razem komplet na kolumny stojące, coś w stylu projektu Troelsa 2,5-way na Seas`ach 18RNX i 27TDC, lub coś innego w tych pieniądzach. Jeśli projekt będzie na Seas`ach, to zamównienie złożę w Madisound, jesli na czymś innym/Peerless to będzie PartsExpress.

Skomentuj

Tak się zastanawiam, co wy żeście się tak uczepili tego trapezowego kształtu kolumn. Po Bigancie wszyscy teraz to samo klepią. Szczególnie że akurat w przypadku subufera to ma wątpliwy sens. O ile w przypadku kolumn taki kształt redukuje fale stojące, o tyle w subuferze nic nie daje. Poza tym kolumny fajnie wyglądają, bo wysmukla to je, subufer już mniej. No i jest niepraktyczne bo zagraca pokój, taki kształt pochłania więcje miejsca i powiększa wizualnie obudowe. No i nie wiem czy ten twój patent z wycinaniem mdfu i jego naginaniem nie wpływa na sztywność skrzynki, a raczej tak jest. Akurat sztywność ma duże znaczenie w przypadku suba. Tak więc jak dla mnie nietrafiony pomysł, ale działaj jak już zacząłeś.

Acha, i gdzie w takim wypadku zamierzasz wrzucić wzmaka, a konkretnie tylni panel?? Bo chyba nie od dołu?

No i zastanawiam się jaka jest głębokość tej obudowy, bo chyba spora?

Skomentuj

Zamieszczone przez paldo
                            No i nie wiem czy ten twój patent z wycinaniem mdfu i jego naginaniem nie wpływa na sztywność skrzynki, a raczej tak jest. Akurat sztywność ma duże znaczenie w przypadku suba. Tak więc jak dla mnie nietrafiony pomysł, ale działaj jak już zacząłeś.
                            rowki będą zaszpachlowane, szpachlą samochodową co wzmocni konstrukcję
                            Zamieszczone przez paldo
                            Acha, i gdzie w takim wypadku zamierzasz wrzucić wzmaka, a konkretnie tylni panel?? Bo chyba nie od dołu?
                            jak byś przeczytał to byś wiedział
                            Zamieszczone przez Bebok
                            Tu z uwagi na chęć zrobienia jak najbardziej kompaktowej obudowy postanowiłem umieścić elektronikę w osobnej obudowie..
                            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nie na temat...
                              Zamieszczone przez paldo
                              Tak się zastanawiam, co wy żeście się tak uczepili tego trapezowego kształtu kolumn. Po Bigancie wszyscy teraz to samo klepią. Szczególnie że akurat w przypadku subufera to ma wątpliwy sens. O ile w przypadku kolumn taki kształt redukuje fale stojące, o tyle w subuferze nic nie daje.
                              Jak będziesz robił swoją konstrukcję to tez się zapytam dlaczego robisz kolumny w trakcie prostopadłościanu? Przecież wszyscy takie robią, taki kształt je pogrubia itp...
                              Robię taki kształt, bo mi się podoba i tyle. To mój pokój będzie "zagracany" :/
                              Poza tym polecam na przyszłość czytać wątek, w którym się coś dopisuje.

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz
                                jak byś przeczytał to byś wiedział
                                Bebok napisał/a
                                Tu z uwagi na chęć zrobienia jak najbardziej kompaktowej obudowy postanowiłem umieścić elektronikę w osobnej obudowie..
                                A fakt, przeoczyłem to, sorry. dzięki za sprostowanie lklukasz,

Zamieszczone przez lklukasz
                                paldo napisał/a
                                No i nie wiem czy ten twój patent z wycinaniem mdfu i jego naginaniem nie wpływa na sztywność skrzynki, a raczej tak jest. Akurat sztywność ma duże znaczenie w przypadku suba. Tak więc jak dla mnie nietrafiony pomysł, ale działaj jak już zacząłeś.

rowki będą zaszpachlowane, szpachlą samochodową co wzmocni konstrukcję
                                No ok, zdaje sobie z tego sprawę. Jednak mimo to wydaje mi się że może to zmniejszyć sztywność. Przecież szpachla nie zespoli idealnie mdfu, nie będzie tak sztywna. Patent Biganta wydaje mi się pod tym kątem lepszy.

Zamieszczone przez Bebok
                                Jak będziesz robił swoją konstrukcję to tez się zapytam dlaczego robisz
                                Ok stary, nie ma sprawy, z chęcią odpowiem
                                Akurat patent na kolumny z trapezem w podstawie wykminiłem już dawno, zanim Bigant zrobił swoje. Ale w subie nie widze sensu robienia czegos takiego.

Zamieszczone przez Bebok
                                Robię taki kształt, bo mi się podoba i tyle. To mój pokój będzie zagracany :/
                                Oczywiście stary, przecież ci nie bronie, w czym problem? Mówię tylko że mija się to z celem i jest niepraktyczne. Czego się tak unosisz chłopaku? Jak dla mnie to możesz sobie nawet zrobić stożkową obudowę :roll:

Skomentuj

Nie na temat...
                                  Wybacz jeśli to zabrzmiało zbyt ostro, ale po 13. godzinach roboty w wulkanizacji człowiek może się zrobić nieco agresywny i dużo rzeczy go irytuje.
                                  Czy wszystko musi mieć sens i praktyczne zastosowanie? Na pewno widziałeś fotki z budowy czerwonych "kolumn" w kształcie muszli, albo kształt podobny do mojego, tylko zwężający się w górę - one też podpadają pod tą krytykę i są "bez sensu"? Niech każdy rzeźbi kształt jaki chce, co mu się podoba. Co z tego, że ktoś inny zrobił podobne, Jakby tak ludzie myśleli, to nikt nie robiłby nowych kolumn, bo wszystkie kształtu byłyby już oklepane. Dlatego nie widzę większego sensu w tym co tutaj propagujesz. Z mojej strony koniec dyskusji, nie chcę, żeby wątek o budowie był pół na pół z przegaduszkami. Dziękuję.

Skomentuj

Nie na temat...
                                    Spoko, masz racje, ale tak jak pisze, niczego ci nie bronie ani nie wysmiewam, wyraziłem tylko swoją opinię, potraktuj to jako konstruktywną krytykę Co do kolumn o których wspomniałeś to tam te kształty mają też swoje praktyczne zastosowanie oprócz efektu wizualnego, ale nie czas aby o tym dyskutować. a z drugiej strony sam efekt wizualny akurat w przypadku suba niezbyt mi się podoba, bo robi się to klockowate, a w subie raczej próbuje się oszczędzić przestrzeń. i tyle. to jest tylko moje zdanie, ty oczywiście możesz uważać inaczej i robic suba jakiego zechcesz Sorry jeśli moja opinia zabrzmiała za ostro i powodzenia w konstrukcji

Skomentuj

Wczoraj dotarł fornir oraz maty bitumiczne, którymi zaraz wykleiłem środek obudowy. Dziś dotarła paczka z Polinka (zamawiałem w niedzielę, w poniedziałek przed 12 zadzwoniłem do brata żeby sprawdził maila i ewentualnie potwierdził zamówienie, dziś paczka już u mnie )

Dziś zdążałem jeszcze kupić szpachlę i skleić/skręcić boki obudowy.

Głośnik jest w porównaniu do GDN 30 500 AP okrutnie ciężki, bo waży ponad 10kg. Układ magnetyczny jest ogromny i wytwarza silne pole. Mam nadzieję, że się nie zawiodę moją konstrukcją :wink:

Skomentuj

Wszystko pięknie oprócz tego że nacinanego mdf,u się w ten sposób nie przykleja, siły działające z wewnątrz obudowy zamiast ściskać nacięcia jak miało by to miejsce w przypadku przyklejenia odwrotnie będą je rozszerzać co z czasem może spowodować pęknięcia, radzę nie kłaść bezpośrednio na to forniru tylko nakleić jeszcze warstwę cienkiego mdf, hdf.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X