Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt na HDS180 + XT25TG, uwagi, symulacje, nowa zwrotnica

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Postanowiłem jeszcze raz wytężyć uszy i przysiedzieć ostatni raz na HDS180+XT25. Wynika to z dwóch powodów:
    1. Do tej pory odsłuchy były robione na Yamaha AX-700. Yamaha ma o tyle inny dźwięk, że po zbudowaniu uniampa i odsłuchach na nim dźwięk mnie nie satysfakcjonował. Uniamp raczej będzie obsługiwał te kolumny.
    2. Za tydzień zabieram się już konkretnie za projektowanie zwrotnicy do 3 dróg i chce zamknąć sprawę z tym projektem. Polutować zwrotnice i włożyć do obudów.

Napiszę teraz kilka podsumowujących słów po roku, od kiedy zacząłem pracować nad ta zwrotnicą.
    Nie udało mi się zrobić przyzwoicie brzmiącej zwrotnicy 2rz/2rz. Jakąkolwiek zrobiłem zwrotnicę drugiego rzędu na wysoki i niski, to całokształt dźwięku był niezadowalający. Wynikało to z tego, że:
    - Zawsze były jakieś braki w barwie, równowadze tonalnej,
    - Na 2 rzędach głośniki nie były w stanie odpowiednio wypełnić średnicy w miejscu podziału. ( przede wszystkim w odsłuchu, ale symulacje też słabiutko wychodziły - dodatkowo przeszkadzał dołek na XT na 3kHz z powodu obudowy)

Dodanie 3 rzędu na niskotonowy znacznie polepsza dźwięk HDS180. Dźwięk staje się klarowniejszy, pełniejszy i realniejszy, lepiej są odfiltrowane śmieci na wyższej średnicy. Pojawia się pełniejszy bas. Instrumenty mają pełniejszą barwę. Dużo lepsze wokale. Można by tu pisać więcej, ale nie mam takich zdolności w opisywaniu dźwięku:). Pułapka na wzniesienie przy 700Hz uważam, że bardzo poprawia brzmienie. Zauważyłem, że zmiana rezystora o kilka Ohm w tej pułapce bardzo negatywnie wpływa na brzmienie. Jest to bardzo wrażliwy punkt.
    Tak samo 3rząd na wysokotonowy wg mnie ma przewagę w tej konstrukcji i bardzo podobnie zalety tego mógłbym tutaj wymienić, co opisałem dla HDS180.

Znak zapytania na 0,3mH i 1,5ohm dodałem dlatego, że ciągle pracuję nad dobraniem odpowiedniej wartości cewki. A wielkość tego rezystora jest zależna właśnie od wartości cewki. Przykładowo dla 0,4mH jest 2,2ohm. Zmniejszając cewkę uzyskuje się więcej średnich tonów. Są to wartości tylko przybliżone, a ja rozważam cewkę od 0,25-0,4mH i rezystor od 1ohm do 2,2Ohm.

Skomentuj

~4,3-8kHz nadal nie w fazie.

Skomentuj

To jest tylko ok. 0,5dB więc ja się tym nie przejmuję. Teraz już walczę tylko o jak najlepsze dostrojenie na słuch. Zmiana 0,12mH na 0,15mH jeszcze zmniejsza tą przeciwfazę i powoduję mocniejsze opadanie charakterystyki HDSa powyżej 2,5kHz.
        Last edited by jamess8; 10.03.2012, 13:47.

Skomentuj

Od ponad dwóch tygodni nic nie napisałeś, czy to oznacza wzmożone odsłuchy ?? Nie mogę się doczekać kiedy skończysz pracę nad zwrotką, bo wcześniej pisałeś, że po skończeniu wstawisz tam pierwotną zwrotkę i porównasz bezpośrednio z nową. Jestem ciekaw jak bardzo duży będzie to przeskok jakościowy. Powodzenia.

Skomentuj

Zamieszczone przez DIGIPROCOMP Zobacz posta
            ~4,3-8kHz nadal nie w fazie.
            oznacza to zmianę stromosci filtrów/zmianę częstotliwości podziału. Zawsze jest dużo z tym jebania... :)

Skomentuj

jamess, jakie masz zrodlo oraz wzmacniacz ?

Skomentuj

Myślę, że powyższa zwrotnica z 0,4mH i 2,2ohm przy znakach zapytania jest okej. Dodatkowo tłumienie wysokotonowego można dostosować do własnego gustu prze dobranie drugiego rezystora w szeregu.

Ta poniżej co już wcześniej prezentowałem też jest w porządku. Myślę, że dodanie np.15uF na wysokotonowy, niektórym bardziej się spodoba. Faza pozostanie w normie.
                Zamieszczone przez jamess8 Zobacz posta
                Dla wybrednych poprawiam schemat i zamieszczam symulacje zwrotnicy w przeciw fazie i pomiar impedancji.
                Dla mnie dźwięk konstrukcji robi duże wrażenie w 12m^2. W takim pomieszczeniu była dostrajana i mierzona ( mikrofonem spuszczonym z sufitu co znacznie zmniejszyło odbicia).
                Strojenie w okolicach 43, 44Hz. Sam pomiar farfiled wykonany jest blisko ścian co widać na dole pasma m.in na 300hz. Zwrotnica nie mam nic z tym wspólnego. Konstrukcja ma sporo basu - ale to akurat jest plusem.
                Nie biorę odpowiedzialności, jeśli komuś się nie spodoba dźwięk.

---------- Post dodany o 10:20 ---------- Poprzedni post o 10:18 ----------

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
                jamess, jakie masz zrodlo oraz wzmacniacz ?
                Z komputera przez DAC Beresford i wzmacniacz Yamaha AX-700

---------- Post dodany o 10:23 ---------- Poprzedni post o 10:20 ----------

Zamieszczone przez waloos Zobacz posta
                Od ponad dwóch tygodni nic nie napisałeś, czy to oznacza wzmożone odsłuchy ?? Nie mogę się doczekać kiedy skończysz pracę nad zwrotką, bo wcześniej pisałeś, że po skończeniu wstawisz tam pierwotną zwrotkę i porównasz bezpośrednio z nową. Jestem ciekaw jak bardzo duży będzie to przeskok jakościowy. Powodzenia.
                Pierwotna zwrotnica HX18 nie spełnia moich założeń i do niej już nie wrócę. To są moje wyniki prac nad zwrotnicą i nie każdemu może przypaść dźwięk do gustu. Przerobiłem mnóstwo zwrotnic i te mi najbardziej pasują.

Teraz już odsłuchuje 3 drogi na L26+w18EX+R3004/66200 i ta konstrukcja miażdży HDS180+XT25. I nie dziwię się że niektórzy piszą, że różnica jest taka jakby zdjąć kotarę.
                Last edited by jamess8; 21.03.2012, 09:33.

Skomentuj

Teraz już odsłuchuje 3 drogi na L26+w18EX+R3004/66200 i ta konstrukcja miażdży HDS180+XT25. I nie dziwię się że niektórzy piszą, że różnica jest taka jakby zdjąć kotarę.
                  ehh a studencki budżet nie pozwala nawet na hdsy :(

Skomentuj

Wystarczy pójść do pracy

Skomentuj

Nie na temat...
                      gdybym poszedł do pracy to wywaliliby mnie ze studiów, bo raz że studiuje dziennie, to dwa nie jest to żadna socjologia czy europeistyka, że wystarczy przysiąść w sesji, tylko polibuda na której trzeba zapieprzać. A na jeden dzień w tyg nikt mnie nie przyjmie, a nawet jakby przyjął to i tak nie ma ofert bo oprócz mnie jest jeszcze wieeelu studentów :) więc wszystko się łatwo mówi, ale chciałbym Ciebie zobaczyć w mojej sytuacji.

Skomentuj

A może pomyśl autentycznie o korkach z maty fizy etc - ja na językach ang i niem jestem wstanie dodatkowo wyrobić 600 pln na miesiąc, zawsze jest jakaś kasa na hobby :)

Skomentuj

Ja tam akurat prace mam i sobie dorabiam w nagłośnieniu estradowym:) Ale na ogół ciężko znaleść coś dobrego na dziennych studiach, szczególnie na Polibudzie gdzie sam studiuje:P

Skomentuj

gdybym poszedł do pracy to wywaliliby mnie ze studiów, bo raz że studiuje dziennie, to dwa nie jest to żadna socjologia czy europeistyka, że wystarczy przysiąść w sesji, tylko polibuda na której trzeba zapieprzać.
                            Jestem żywym dowodem, że można. Skończyłem dzienne studia na Politechnice pracując. Co prawda na pół etatu, ale pracowałem latając między uczelnią a pracą.

Skomentuj

Nie na temat...
                              gdybym poszedł do pracy to wywaliliby mnie ze studiów, bo raz że studiuje dziennie, to dwa nie jest to żadna socjologia czy europeistyka, że wystarczy przysiąść w sesji, tylko polibuda na której trzeba zapieprzać. A na jeden dzień w tyg nikt mnie nie przyjmie, a nawet jakby przyjął to i tak nie ma ofert bo oprócz mnie jest jeszcze wieeelu studentów :) więc wszystko się łatwo mówi, ale chciałbym Ciebie zobaczyć w mojej sytuacji.
                              Nie na temat...
                              Problem w tym, że ja byłem w Twojej sytuacji przez całe studia(finanse, owszem nie polibuda, ale po drodze zdobyłem też papier wieeele więcej warty niż magister, a zacząłem go robić na czwartym roku pracując już wtedy na cały etat. Ale to były najcięższe 2 lata w moim życiu. Więc tak, mam pełne prawo mówić ze się da :) Nie mam Ciebie na myśli, ale 3/4 studentów przepija kieszonkowe od rodziców, na okrągło balując a potem po 5 latach "magister ynżynier" się buzi z ręką w nocniku za 2 tysiące miesięcznie(bo wiele więc warty dla firmy nie jest), tatuś i mamusia pieniążków już dawać nie chca i nagle się narzeka jak to w Polsce jest źle :) Ale każdy żyje jak chce.

Skomentuj

Zamieszczone przez srekal34 Zobacz posta
                                Nie na temat...
                                Nie mam Ciebie na myśli, ale 3/4 studentów przepija kieszonkowe od rodziców, na okrągło balując a potem po 5 latach "magister ynżynier" się buzi z ręką w nocniku za 2 tysiące miesięcznie(bo wiele więc warty dla firmy nie jest)
                                Ale sam przeciez zaczynales za identyczna, badz mniejsza stawke wiec w czym problem ? Jedynym obecnie problemem jest to, ze taki swiezo upieczony absolwent nie jest w stanie w ogole dostac pracy z powodu braku umiejetnosci oraz doswiadczenia. Badz co gorsze, tego zatrudnienia moze nie byc po kierunku, ktory skonczyl.

Skomentuj

Ale sam przeciez zaczynales za identyczna, badz mniejsza stawke wiec w czym problem ? Jedynym obecnie problemem jest to, ze taki swiezo upieczony absolwent nie jest w stanie w ogole dostac pracy z powodu braku umiejetnosci oraz doswiadczenia. Badz co gorsze, tego zatrudnienia moze nie byc po kierunku, ktory skonczyl.
                                  Nie na temat...
                                  Identyczną Wydaje mi się ze wiekszym problemem są wygórowane wymagania płacowe absolwentów oraz brak chęci dokształcania, a nie fakt, że tej pracy nie ma. Poza tym wciaż jest wiele zawodów regulowanych, do których uzyskujesz dostęp poprzez zdanie egzaminu, który często nie jest taki trudny jak się wydaje. Abstrachując, nie wydaje Ci się, że zarabiając 2 tysiące w wieku 22 lat, można sobie na taką stawke pozwolić, podczas gdy mając 27(liczmy rok w plecy na polibudzie, + trochę czasu na znalezienie pracy) powinno się już myśleć o własnym mieszkaniu czy założeniu rodziny. A jak o tym myśleć za pensję która ledwo wystarcza do pierwszego?

Skomentuj

Nie na temat...
                                    Identyczną Wydaje mi się ze wiekszym problemem są wygórowane wymagania płacowe absolwentów oraz brak chęci dokształcania, a nie fakt, że tej pracy nie ma. Poza tym wciaż jest wiele zawodów regulowanych, do których uzyskujesz dostęp poprzez zdanie egzaminu, który często nie jest taki trudny jak się wydaje. Abstrachując, nie wydaje Ci się, że zarabiając 2 tysiące w wieku 22 lat, można sobie na taką stawke pozwolić, podczas gdy mając 27(liczmy rok w plecy na polibudzie, + trochę czasu na znalezienie pracy) powinno się już myśleć o własnym mieszkaniu czy założeniu rodziny. A jak o tym myśleć za pensję która ledwo wystarcza do pierwszego?
                                    Nie na temat...
                                    Tylko zeby na 4 roku dostac taka prace(mowimy o pracy kierunkowej, nie jakis kasjer, czy kolporter...) trzeba spelnic ktorys z wymienionych warunkow:
                                    1. Miec duzo szczescia
                                    2. Miec juz jakies umiejetnosci (oczywiscie studia tego nie zapewnia) i/lub doswiadczenie zawodowe
                                    3. Miec znajomosci :)

Skomentuj

Tylko zeby na 4 roku dostac taka prace(mowimy o pracy kierunkowej, nie jakis kasjer, czy kolporter...) trzeba spelnic ktorys z wymienionych warunkow:
                                      1. Miec duzo szczescia
                                      2. Miec juz jakies umiejetnosci (oczywiscie studia tego nie zapewnia) i/lub doswiadczenie zawodowe
                                      3. Miec znajomosci
                                      Trzeci punkt zdecydowanie jest najważniejszy i najpewniejszy...

Skomentuj

Nie na temat...
                                        Jestem żywym dowodem, że można. Skończyłem dzienne studia na Politechnice pracując. Co prawda na pół etatu, ale pracowałem latając między uczelnią a pracą.
                                        To też zależy co studiowałeś, bo jeżeli jakąś informatykę czy elektrykę to jest mnóstwo ofert dla ludzi którzy nie maja wykształcenia (jeszcze) ale się na tym znają, ja studiuję na wydziale chemicznym i nikt do pracy w przemyśle czy laboratorium mnie nie weźmie. Jeżeli coś innego, to mam duży szacunek dla Ciebie.

Problem w tym, że ja byłem w Twojej sytuacji przez całe studia(finanse, owszem nie polibuda, ale po drodze zdobyłem też papier wieeele więcej warty niż magister, a zacząłem go robić na czwartym roku pracując już wtedy na cały etat. Ale to były najcięższe 2 lata w moim życiu. Więc tak, mam pełne prawo mówić ze się da Nie mam Ciebie na myśli, ale 3/4 studentów przepija kieszonkowe od rodziców, na okrągło balując a potem po 5 latach "magister ynżynier" się buzi z ręką w nocniku za 2 tysiące miesięcznie(bo wiele więc warty dla firmy nie jest), tatuś i mamusia pieniążków już dawać nie chca i nagle się narzeka jak to w Polsce jest źle Ale każdy żyje jak chce.
                                        Nie zrozum mnie źle teraz bo nie to jest moim zamiarem, nie uważam że finanse są kierunkiem łatwiejszym od tego co ja studiuję (choć mój kierunek jest specyficzny bo interdyscyplinarny i ciężko ogarnąć wiedzę nie związaną ze sobą np język C i prowadzenie kultur bakteryjnych w laboratorium), ale przypuszczam, że jest mniej wymagający czasowo. Moja dziewczyna jest na rachunkowości i ona nie wie co to jest np napisać sprawozdanie z laboratoriów, zrobić projekt, nauczyć się na laborki które są 2 lub 3 razy w tyg. To wszystko wymaga czasu i po takim tygodniu, naprawdę jedyne na co mam ochotę to sobie odpocząć. Co do balowania, to w tym semestrze zaliczyłem dwie imprezy na oblanie sesji, nie mogę sobie pozwolić na balowanie w ciągu tygodnia bo tak jak pisałem wcześniej, to nie jest socjologia gdzie uczą się tylko do sesji.

A tak BTW to zaraz nam Panowie Modowie wręczą po bananku za te off topy Kończmy to i nie zaśmiecajmy dobrego tematu.

Skomentuj

Odkopuje temat. Jestem w trakcie budowania zestawu monitorów na HDS180 i XT25TG. Czy macie jakiś sprawdzony sposób na budowę zwrotnicy i ewentualnie rozmieszczenie przetworników w obudowie? Dodam, że na chwilę obecną nie mam warunków żeby zrobić pomiary.

Wysłane z mojego RMX3081 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Czaruję...
                                          X