Kibicuję temu projektowi bo sam mam HX18. Jak prace nad zwrotnicą? Porównywałeś może z innymi kolumnami?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Projekt na HDS180 + XT25TG, uwagi, symulacje, nowa zwrotnica
Collapse
X
-
Wszystkie poprzednie zwrotnice są nieważne. Teraz już na 100% rozgryzłem te głośniki. (3 rząd na niskotonowy tylko trochę poprawiał efekt, ale w pełni go nie rozwiązywał). Odpowiednia korekcja RLC widoczna na obrazku ładnie podnosi charakterystykę od 700Hz w dół i znika podbicie na 700Hz Efekt: dźwięk jest pełniejszy, cieplejszy, przyjemniejszy i nie "kłuje" w uszy (nie jest ostry). To był problem na który wszyscy narzekali w tej konstrukcji i taka filtracja to naprawia.
Wystarczą rzędy 2/2 + korekcja na HDS180.
Problem tego tematu uważam za rozwiązany.
Muszę tylko jeszcze zwrotnicę dostroić (tzw. fine tuning)
Last edited by jamess8; 04.10.2011, 13:58.
Skomentuj
-
Myślę że tak:) Jedynym problemem, który nie zostanie rozwiązany to najgorsze możliwe rozmieszczenie kopułki w moim projekcie: 4cm od górnej krawędzi i 4cm od bocznych. W konsekwencji wychodzi nieładny dołek na charakterystyce XT25. Ale szkoda mi tych obudów co już mam bo mi się bardzo podobają. Mahoń bardzo ładnie przyciemniał i wygląda szlachetniej:)
Ale ten dołek to jest pikuś, bo jak już wspomniałem ten nieprzyjemny dźwięk leżał po stronie HDS180. Jedynie myślę w przyszłości zamienić tego XT25 na np. tak chwalonego Ushera T9950-20.Last edited by jamess8; 04.10.2011, 14:32.
Skomentuj
-
hmm w sumie było by to nawet ciekawe. Ale jednak nie zadawala Cie ten zestaw co? Ja go mam 2 lata i w sumie nie mam w planach go na razie zmieniać
---------- Post dodany o 19:56 ---------- Poprzedni post o 19:54 ----------
Czyli jednak twierdzisz ze po twoich modyfikacjach cały zestaw gra trochę lepiej tak?
Skomentuj
-
Ja Tobie powiem że na oryginalnej zwrotnicy ogólnie znanej ta konstrukcja gra paskudnie - zresztą opisywałem na pierwszej stronie. Wstawię swoją wersję zwrotnicy jak będę już jej pewny i zobaczysz jak duża jest różnica (jak będziesz chciał oczywiście). Ja przerobiłem chyba kilkanaście zwrotnic, jak nie -dziesiąt. Kilka miało w sobie "coś", ale zawsze w jakimś stopniu problem tutaj opisany dawał się we znaki, szczególnie w dużym pokoju, u mnie w 12m^2 zwykle było lepiej. Przesłuchałem mnóstwo godzin wiele zwrotnic.
Obecna konstrukcja zwrotnicy jest jedynym właściwym kierunkiem przy tym głośniku.
Najprawdopodobniej będzie ona 2/2 rzędy + rlc na HDS180.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Jacek90 Zobacz postaCzyli jednak twierdzisz ze po twoich modyfikacjach cały zestaw gra trochę lepiej tak?
Moja zwrotnica zwiększa efektywność w okolicach od 700Hz w dół i to nawet o 2dB. To jest szeroki zakres pasma i to wyraźnie słychać w odsłuchach. Troels właśnie stosował takie korekcje w swoich projektach na peerlessach.Last edited by jamess8; 04.10.2011, 21:19.
Skomentuj
-
Oto moja propozycja zwrotnicy. Każda zwrotnica jest jakimś kompromisem. Ja założyłem sobie, że nie będę zbytnio komplikował tej zwrotnicy. Jak widać między 5-6Khz jest lekka przeciw faza, ale różnica mieści się w 1dB, więc nie jest źle. Oczywiście można by przytłumić (kondensatorem równoległym do cewki) kraniec pasma HDS180, ale myślę że efekt dźwiękowy by był gorszy. Ja mam cewkę na niskotonowy 1,35mH odwiniętą z 1,5mH. Ja proponuję, jak ktoś chce pobawić się - spróbować 1,35mH, 1,3mH, 1,25mH ewentualnie 1,2mH. Można też dobrać odpowiednio rezystor pod XT, ja mam aktualnie 3,9 Ohm. Kondensator na XT polecam Mundorfa.
PS. Nie wiem czy doświadczeni w projektowaniu zwrotnic mają takie spostrzeżenia, że często po dodaniu jakiś filtrów np. na wytłumienie rezonansu głośnika niskotonowego bas robi się taki kluchowaty, mało wyrazisty...?
Mi się wydaje że to cewka równolegle z głośnikiem niskotonowym może tak działać, ale nie jestem pewny.
Last edited by jamess8; 06.10.2011, 16:52.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez pharoh Zobacz postaCzy na pewno jest tutaj potrzebna ta pulapka niwelujaca wplyw dyfrakcji scianek na glosnik niskotonowy ?
To właśnie ta pułapka tłumi podbicie na 700Hz i dźwiga charakterystykę poniżej tej częstotliwości.
Ten projekt mi uświadomił jak ważne jest to pasmo i jak bardzo negatywnie jego niedobór wpływa na muzykę.Last edited by jamess8; 06.10.2011, 20:51.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez pharoh Zobacz postaA moze prosciej byloby zastosowac cewke 1.6 mH oraz kond 4.7 uF ? Zastosowales waskopasmowa pulapke na efekt BS albo podbicie wynikajace z polozenia kolumny w pokoju... Moze rzeczywiscie jest duzo lepiej z taka pulapka, aczkolwiek nie powinno sie tak latac charki....
Nie, ta pułapka działa w zakresie bardzo szerokim, od 700Hz w dół. W żadnym razie nie jest wąskopasmowa! (Post 62 tego tematu) Dodatkowo podbija charakterystykę nawet o prawie 2 dB, co ma ogromny wpływ w tak szerokim paśmie. Cewka 1.6 mH oraz kond 4.7 uF ani trochę nie rozwiązuje problemu. Rezonans i tak zostaje na 700Hz, a pasmo poniżej 700Hz tak samo bardzo opada. Wiem o czym mówię, sam się zdziwiłem jak zmieniła się barwa dzwięku po zastosowaniu tej pułapki.
Zamieszczone przez pharoh Zobacz postaaczkolwiek nie powinno sie tak latac charki....Last edited by jamess8; 06.10.2011, 21:16.
Skomentuj
-
Taka pułapka , chociaż ją ciężko nazwać pułapką przy takiej rezystancji a lekką korektą, jest niekiedy nieodzowna i nie da się jej zastąpić innym rozwiązaniem. Sam stosowałem to rozwiązanie w kilku konstrukcjach i spisuje się bardzo dobrze. Większa cewka zwyczajnie zaczęłaby za szybko wycinać wyższe średnie tony a górka na niskich średnich byłaby ledwo nadgryziona
Skomentuj
-
Zamieszczam ostateczną wersję zwrotnicy do HDS180 XT25TG. Wyrównana charakterystyka, dużo szczegółów, a dźwięk nie męczący. Dźwięk jak dla mnie na bardzo wysokim poziomie. Jest wgląd w jakość nagranego materiału. Nie mówię, że to max co idzie wycisnąć z tych głośników, ale ja zostaję już przy tej wersji.
Zastanawia mnie tylko górka przy 300hz, ale może to akustyka pomieszczenia, bo przy 3 wayu też pamiętam taką górkę.
Temat można zamknąć, chyba że ktoś ma jakieś pytania lub uwagi.Last edited by jamess8; 06.12.2011, 21:46.
Skomentuj
-
Ja mam ,weź ogarnij ten schemat bo wyglada jakby upadł z wysoka i się elementy poprzestawiały :) .
Ta górka to na bank jakiś rezonans (może faktycznie pomieszczenia ale dość wysoko jak na pomieszczenie) bo i przy 150 widać tendencę do dołka więc to by się zgadzało. Skala to wyolbrzymia ale to jest tylko 3dB więc nie tak strasznie.
Skomentuj
-
Dla wybrednych poprawiam schemat i zamieszczam symulacje zwrotnicy w przeciw fazie i pomiar impedancji.
Dla mnie dźwięk konstrukcji robi duże wrażenie w 12m^2. W takim pomieszczeniu była dostrajana i mierzona ( mikrofonem spuszczonym z sufitu co znacznie zmniejszyło odbicia).
Strojenie w okolicach 43, 44Hz. Sam pomiar farfiled wykonany jest blisko ścian co widać na dole pasma m.in na 300hz. Zwrotnica nie mam nic z tym wspólnego. Konstrukcja ma sporo basu - ale to akurat jest plusem.
Nie biorę odpowiedzialności, jeśli komuś się nie spodoba dźwięk.
Last edited by jamess8; 17.12.2011, 21:59.
Skomentuj
Skomentuj