Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt na HDS180 + XT25TG, uwagi, symulacje, nowa zwrotnica

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nie słuchałem tej zwrotnicy, bo nie mam tych głośników. Ta zwrotka jest symulacją jaką sobie zrobiłem w Boxsimie na podstawie charakterystyk podanych przez producentów tych głośników. Chciałem zobaczyć jakie będą różnice w odniesieniu do Twoich symulacji. W Boxsimie wygląda to tak:
    czerwona HX 18
    niebieska Twoja ostatnio symulowana 4 rzędu
    czarna moja.
    Załączone pliki

Skomentuj

Acha, prawdopodobnie więc te symulacje nie uwzględniają wpływu obudowy i rozmieszczenia głośników. Ten pik rezonansowy u mnie nie wyszedł aż taki duży, jak u producenta, pewnie z powodu kąta z jakiego był robiony pomiar HDSa. Gdybym robił na wprost HDS180 to pewnie by tak wyszło.

Zrobię jeszcze raz pomiary i jeżeli znowu wyjdą mi podobne wyniki w symulacji to w przyszłym tygodniu zamawiam części i odsłucham te kilka wersji zwrotnic.

Skomentuj

Trudno, zeby w boxsimie nie bylo idealnych charakterystyk skoro w ogole nie uwzglednia sie przebiegu fazowego

Skomentuj

Nie najgorzej wychodzi też filtr 2 rzędu dla XT i 3 rząd dla HDS180,
          Martwi mnie tylko trochę wpływ głośników na siebie poza miejscem podziału co widać na wykresie
          Chociaż przy niewielkich poprawkach może wyjść całkiem niezła zwrotnica - kolejna do odsłuchu:

Jutro spodziewam się paczki z polinka i prawdopodobnie w tym tygodniu będę mógł coś powiedzieć na temat tych kilku zwrotnic.

---------- Post dodany o 17:18 ---------- Poprzedni post o 18:06 ----------

Już po podłączeniu jednej kolumny mogę powiedzieć, że jest lepiej. Na razie sprawdziłem zwrotnicę 3rz. dla HDS180 i 4rz. dla XT25. Różnica jest spora w barwie dźwięku. A co najważniejsze kolumny już nie jazgoczą jak to miało miejsce na zwrotnicy HX18 - na dłuższą metę nie dało się tego słuchać. Dzwięk jest pełniejszy i przyjemniejszy.Ale to dopiero początek - pierwsza wstępna zwrotnica. Jestem pewny że można jeszcze co nieco poprawić i uzyskać całkiem niezły efekt. Więcej powiem jak posłucham w stereo i przesłucham wszystkich zwrotnic i je dopracuję.

---------- Post dodany o 22:40 ---------- Poprzedni post o 17:18 ----------

Właśnie puściłem kilka piosenek w stereo i z bananem na gębie nie mogę uwierzyć, że tak się katowałem wcześniej na poprzedniej zwrotnicy. Takiej sceny i dźwięku jeszcze nie słyszałem. Teraz to jest High-end do tego co było, a to dopiero wstępna wersja zwrotnicy. O zwrotnicy HX18 nie chce pamiętać.
          Jak ukończę odsłuchy i pomiary to udostępnię projekt zwrotnicy, bo już jest trochę inna od wszystkich które tutaj zaprezentowałem.
          Już nigdy nie zrobię cudzej zwrotnicy, tylko sam sobie zaprojektuje
          Last edited by jamess8; 02.03.2011, 21:50.

Skomentuj

Nie na temat...
            Wniosek - albo do działu z gotowymi schematami zwrotnic powinny być tylko dodawane zwrotnice z załączonymi wykresami, albo każdy konstruktor powinien odżałować te kilkanaście pln na mikrofon pomiarowy i pomierzyć zbudowane kolumny.

Już nigdy nie zrobię cudzej zwrotnicy, tylko sam sobie zaprojektuje
            Nie jest to takie straszne, prawda?

Skomentuj

No to tylko gratulować ! Jest to kolejny przykład na to, jak mylne moga być opinie nt głośników przez słuchanie ich na gównianych zwrotnicach. W tym przypadku XT25 odzystkuje "twarz" . Teraz też wiesz na własnej skórze czym różni się DIY - klonowanie od DIY - konstruowanie .

Której zwrotnicy słuchasz? Osobiście martwi mnie w twojej ostatniej zwrotnicy dość wysoki podział, toszkę się marnują tak znakomine mozliwości XT25 który przy filtrze 3-4 można zejść z podziałem nawet na 2,2-2,5kHz. Druga sprawa głosniki poniżej podziału grają w przeciwfazie, nie jest to zbyt dobre. Ogólnie widzę kierunek masz dobry, posiedź parę wieczorów na symulacjach moze uda ci się coś jeszcze wykoncypować. Moze 3+4 rząd z niskim podziałem?

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                Której zwrotnicy słuchasz?
                Odsłuchy robiłem na razie na tej zwrotnicy poniżej, ale symulowałem już drobne poprawki, tylko muszę rozebrać stare zwrotnice i wziąć potrzebna części.
                Czarna - moja odsłuchiwana zwrotnica
                Czerwona - HX18 - wykres to jeszcze nic takiego, ale w ogóle nie była zgrana fazowo i te tragiczne wysokie - zmieniały nienaturalnie barwię dzwięków.

Tutaj ma być 0,2mH na wysokim a nie 0,22 - tam się wkradł błąd - a to ma znaczenie na sporą część pasma.

W tym przypadku XT25 odzystkuje "twarz"
                Tak, różnica jest taka, jakby ktoś wstawił zupełnie inny głośnik o kilka klas wyższy. Nie mówię że teraz jest nie wiadomo jak super, ale chcę podkreślić że różnica jest bardzo duża. Praktycznie całe pasmo lepiej brzmi, wreszcie pojawiła się fajna średnica - ale chcę ją jeszcze udoskonalić.
                Jestem ciekawy tylko kto zrobił zwrotnice HX18:)
                Osobiście martwi mnie w twojej ostatniej zwrotnicy dość wysoki podział, toszkę się marnują tak znakomine mozliwości XT25
                Tej akurat chyba nawet nie będę próbował, bo troche mi się nie widzi, a ta aktualna dobrze się sprawdza ale jeszcze innych rozwiązań filtrów popróbuję.

toszkę się marnują tak znakomine mozliwości XT25 który przy filtrze 3-4 można zejść z podziałem nawet na 2,2-2,5kHz.
                Obawiam się że przy niższym podziale pojawi się niestety spora dziura w pasie ze względu na tą moją obudowę.

Zamieszczone przez tomq88 Zobacz posta
                Nie jest to takie straszne, prawda?
                Kwestia wprawy, trzeba mniej więcej wiedzieć jakie wartości wstawiać i jak się zmieni charakterystyka. No ale to nie wszystko, ważne są odsłuchy jeszcze.

No to na razie na tyle, idę odsłuchiwać:)

---------- Post dodany o 17:15 ---------- Poprzedni post o 13:09 ----------

Ta zwrotnica jest dużo lepsza ale się jeszcze nie nadaje za bardzo, do użytku. Faza jest zgrana trochę poniżej wysokotonowego. Robię jeszcze raz pomiary z większej odległości i wtedy dokonam poprawek.
                Last edited by jamess8; 03.03.2011, 12:32.

Skomentuj

Zamieszczone przez jamess8 Zobacz posta
                  Robię jeszcze raz pomiary z większej odległości i wtedy dokonam poprawek.
                  I z wieksza bramka Majac takie pulse response jak u Ciebie mozna nawet ze 20ms dac.

Zwrotnica akustyka byla ze tak powiem optymalnym rozwiazaniem pomiedzy zgraniem fazowym glosnikow, uzytecznego pasma xt25 oraz minimalizacji elementow zwrotnicy. Ten HDS jest tragicznym glosnikiem jesli chodzi o zgranie fazowe z kopulka. Kompletnie nie ma mozliwosci zgrania fazowego przy filtrach 2 rzedu. Rowniez nie ma mozliwosci uzyskania zgodnosci fazowej w jak najszerszym zakresie. Nomex sie bez problemu zgrywal, a ten korektor fazy w wersji EXC zamiast ja poprawic to najwyrazniej ja psuje.

jamess8, czy mozesz jeszcze zweryfikowac zwrotnice H16 ? A moze nawet HX16 jesli daloby rade podmienic kopulke

Skomentuj

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
                    jamess8, czy mozesz jeszcze zweryfikowac zwrotnice H16 ? A moze nawet HX16 jesli daloby rade podmienic kopulke
                    Oczywiście, pomierzę H16 i HX16.

I z wieksza bramka Majac takie pulse response jak u Ciebie mozna nawet ze 20ms dac.
                    Mam mały pokój, 12m^2:)

Skomentuj

Zamieszczone przez jamess8 Zobacz posta
                      Mam mały pokój, 12m^2
                      Twoj pulse response wkazywal na to, ze masz idealne pomieszczenie. Nawet od sufitu nie bylo odbicia. Mozesz w takim razie bezpiecznie robic pomiary na bramce 8-9ms.

Skomentuj

Takie pomiary wychodzą techniką o jakiej usłyszałem od Irka. Spuszczam mikrofon z sufitu a kolumnę ustawiam membranami do góry. Odbicia przy tej metodzie w moim przypadku są znacznie mniejsze.
                        A może tak mam zagracony pokój że ładnie wytłumia:)

---------- Post dodany o 13:13 ---------- Poprzedni post o 13:04 ----------

Na jakiej wysokości robicie pomiary, pomiędzy głośnikami, czy na wysokości wysokotonowego?

Skomentuj

Ale pamietaj o tym, ze kolumna nie moze lezec na podlodze . Pomiary tylko i wylacznie na wysokosci kopulki. Chyba ze planujesz odsluch na wysokosci woofera to mozesz zmienic.

Skomentuj

Na jakiej wysokości robicie pomiary, pomiędzy głośnikami, czy na wysokości wysokotonowego?
                            Na wysokości odsłuchu. Wyżej i niżej już jest inne zgranie fazowe. Co do odległości to nie trzymałbym się przepisowego 1 m, ze w/w względów.

Skomentuj

Odsłuchuję drugą zwrotnicę. Zmieniając wartość kondensatora w filtrze niskotonowym z 7,5uF na 5,1uF dźwięk się ocieplił (przyjemne wokale) i jest lepsza stereofonia / scena - pewnie lepiej się zgrywają głośniki. Z tej zwrotnicy jestem już zadowolony, gra bardzo przyjemnie, ale na pewno da się jeszcze co nieco ulepszyć. Nikomu nie proponuje jeszcze tej zwrotnicy, bo to dopiero druga którą testuję - z pierwszą modyfikacją . Podział ok. 2,3 kHz.

---------- Post dodany o 15:54 ---------- Poprzedni post o 15:09 ----------

Pomiary zwrotnicy:
                              Czarny - pomiar pod kątem
                              Czerwony - Pomiar na wysokości niskotonowego
                              Niebieski- pomiar nad wysoko tonowym
                              Fioletowy - pomiędzy nisko i wysoko tonowym

Pomiary robione w gorszych warunkach i z krótkim czasem - wygładzone 1/10 oktawy żeby było lepiej widać
                              Nie mam jeszcze takiego doświadczenia, ale wydaje mi się że wygląda to dobrze.
                              Last edited by jamess8; 05.03.2011, 14:59.

Skomentuj

Inna wersja HX18, oryginał wiadomo skąd.

Skomentuj

Zamieszczone przez funiax1 Zobacz posta
                                  Inna wersja HX18, oryginał wiadomo skąd.
                                  Dzięki za schemat:)
                                  Symulacja:

Skomentuj

Wykombinowałem jeszcze coś takiego, więc jakbyś chciał mógłbyś to sprawdzić.
                                    Załączone pliki

Skomentuj

Kompletnie nie ma mozliwosci zgrania fazowego przy filtrach 2 rzedu.
                                      Udało mi się coś takiego, tylko podział 2,5kHz i przeciwfaza pomiędzy 4-6kHz, ale nie brzmi to najgorzej:

Skomentuj

1. Wylacz pokazywanie fazy zestawu, charke wynikowa mozesz zrobic troche grubsza linia
                                        2. Z tego co u Ciebie widzialem, to pomiary robiles z odleglosc 50-70cm i miales bardzo krotka bramke stad pomiar hds'a ponizej 1khz jest obarczony duzym bledem.
                                        3. Zle ustawiles bramke, bo widze, ze pomiar masz na mikrofonie. Dlaczego o tym pisze ? bo pozniej musisz w programie opozniac oba wykresy o ta sama wartosc delay a lepiej od razu to bramka zalatwic.
                                        4. Dobrze by bylo, zeby faza obu glosnikow byla ladnie zgrana nie tylko w pasmie przejsciowym ale i dalej Ale jak widze charke fazowa tego hds'a to jest to niemozliwe bez filtrow wyzszych rzedow albo jest to wina zlego pomiaru ( za blisko ).

Proponuje, zebys jeszcze raz zrobil pomiary z odleglosci co najmniej 100cm ( wskazane byloby wiecej, gdyz to sa kolumny i nikt ich z metra sluchac nie bedzie

Skomentuj

Najgorsze jest to że mam skaczące pulse response. Więc raz się znajdzie pomiędzy markerami a raz nie. Jak pierwszą bramkę przesunę to z tego co pamiętam wychodziły gorsze pomiary - dlatego pierwszą zostawiam zawsze na 0.

W Twojej zwrotnicy:
                                          http://img190.imageshack.us/i/hds134...ag7706wyk.jpg/
                                          też jest kawałek pasma gdzie grają głośniki w przeciw fazie. Gotowe zwrotnice zmierzę z większej odległości.

Całkiem ładnie brzmiąca zwrotnica wychodzi dodając cewkę 0,2mH na niskotonowy (zwiększenie do 3rzędu) do tej podanej wyżej.
                                          Last edited by jamess8; 11.03.2011, 16:12.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X