Wspieram kolumny subem, także nie muszą nisko schodzić. Ale wiadomo, kto co lubi....
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Klon Siest by Wachcio
Collapse
X
-
Zamieszczone przez wachcio Zobacz postaMam jeszcze kilka pytań. Jak zabezpieczyć otwór przez który przejdą kable do głośników z drugiej komory w której będzie zwrotka w terminalu?
Zamieszczone przez wachcio Zobacz postaDrugie to pytanie jak długi powinien być BR? Taki jak na rysunku Irka w projekcie zwrotki czy jakoś dobierać ten wymiar na słuch np. puścić z kompa dźwięk o częstotliwości przewidzianej w projekcie i na podstawie tego dobierać długość?
tam irek podal tylko warunki w jakich byl przeprowadzony pomiar
Skomentuj
-
Zamieszczone przez wachcio Zobacz postaDrugie to pytanie jak długi powinien być BR? Taki jak na rysunku Irka w projekcie zwrotki czy jakoś dobierać ten wymiar na słuch np. puścić z kompa dźwięk o częstotliwości przewidzianej w projekcie i na podstawie tego dobierać długość?
Skomentuj
-
Prawie skończyłem kolumny więc wypadałoby przedstawić rezultaty. Co niniejszym mam zamiar uczynić. Zostało mi jeszcze zmienić śruby mocujące na imbusowe (już zamówiony ale wiadomo święta) i po dłuższych odsłuchach próba strojenia średnicy poprzez regulację długości bass reflex. W porównaniu do KEP-ów i moreli które już mam grają ostrzej górą i jest mniej średnicy oraz midibasu. W pewnym stopniu da się to pewnie poprawić przez strojenie ale cudów się nie spodziewam gdyż jednak KEP-y to 16-stki.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez wachcio Zobacz postaZnalazłem nawet na archiwum tę aukcję a w mailach nazwę użytkownika ale w sumie to chyba mi nic nie daje...
http://archiwumallegro.pl/2x_tosnil_...532503993.html
"witam
ekran jest firmy WESTRA
a glosnik to gdn15/40/5
moze mi je Pan odeslac spowrotem
ja zdejme ekran i bedzie juz caly jak oryginal ;]
myslalem ze to dobrze dostac ekran gratis ?????
nie wiem czy Pan wie ale ekranowane glosniki
sa duzo drozsze i ... bardziej niedostepne!!
pozdrawiam z Krakowa :)"
Skomentuj
-
Zamieszczone przez wachcio Zobacz postapo dłuższych odsłuchach próba strojenia średnicy poprzez regulację długości bass reflex.
ale kolumny ladne
Skomentuj
-
Dlaczego zatytułowałes wątek "klony" Siest? To raczej konstrukcyjnie jest połowa Siest. W zasadzie tylko jeden głośnik. Sądziłem że masz plany siest do sklonowania. Taka konstrukcja mogła by być interesująca, bo same siesty są zrobione trochę marketingowo i po taniości. Dobrze jak na swoją cenę, a jako DIY mogły być rewelacyjne.
Skomentuj
-
Kolego artur.ek nigdy nie wiadomo ile zachce mi się zrobić kolumn. Te dwie robiłem 3 lata ale może "dłubnę" jeszcze 2 monitorki i centralny...
Jeśli chodzi o jakość dźwięku z tych kolumn to mnie bardzo pozytywnie zaskoczył. Nie mają takiego zejścia jak KEP-y i to jest dla mnie normalne. Syczki natomiast są jak dla mnie bardzo dobre i bardziej mi się podobają niż morele z drugiej pary. Są dużo bardziej szczegółowe i pokazują pazurki w utworach szczególnie z gitarą akustyczną lub perkusją. Najchętniej teraz podmieniłbym morelki na vify ale mają różne rozmiary i za dużo dłubania by było.
PS Wie ktoś co to za utwór? utwor7 (21MB). Super do sprawdzania kolumn.
Skomentuj
-
Muszę powiedzieć, że w piosence nie ma nic ciekawego - bęben, oklaski i walenie widelcem o patelnię. Jak chcesz spróbować szybkość - d'n'b, jak chcesz spróbować zejście to jakiś schranz/dubstep, jak chcesz spróbować wysokie to bodajże metal i trance, jak chcesz spróbować naturalność to jakaś klasyczna. To co podałeś to chyba nie testuje całego pasma, tylko niektóre częstotliwości. Oczywiście może to być w miarę ciekawe przy słuchaniu, ale do sprawdzania...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez wachcio Zobacz postaSyczki natomiast są jak dla mnie bardzo dobre i bardziej mi się podobają niż morele z drugiej pary. Są dużo bardziej szczegółowe i pokazują pazurki w utworach szczególnie z gitarą akustyczną lub perkusją. Najchętniej teraz podmieniłbym morelki na vify ale mają różne rozmiary i za dużo dłubania by było.
Z tego co pamiętam to w aucie miałeś DLSy aluminiowe w słupkach...
Skomentuj
Skomentuj