Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Klon Siest by Wachcio

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wspieram kolumny subem, także nie muszą nisko schodzić. Ale wiadomo, kto co lubi....

Skomentuj

Zamieszczone przez wachcio Zobacz posta
      Mam jeszcze kilka pytań. Jak zabezpieczyć otwór przez który przejdą kable do głośników z drugiej komory w której będzie zwrotka w terminalu?
      "termoglut" lub silikon (silikon a nie sylikon - od angielskiej nazwy krzemu "silicon")

Drugie to pytanie jak długi powinien być BR? Taki jak na rysunku Irka w projekcie zwrotki czy jakoś dobierać ten wymiar na słuch np. puścić z kompa dźwięk o częstotliwości przewidzianej w projekcie i na podstawie tego dobierać długość?
      na projekcie irka nie ma podanej zalecanej pojemnosci ani zalecanego strojenia!
      tam irek podal tylko warunki w jakich byl przeprowadzony pomiar

Skomentuj

Drugie to pytanie jak długi powinien być BR? Taki jak na rysunku Irka w projekcie zwrotki czy jakoś dobierać ten wymiar na słuch np. puścić z kompa dźwięk o częstotliwości przewidzianej w projekcie i na podstawie tego dobierać długość?
        Dobierz sobie odsłuchowo tak aby Ci najbardziej pasowało, ale nie na generatorze a na muzyce jakiej słuchasz.

Skomentuj

Prawie skończyłem kolumny więc wypadałoby przedstawić rezultaty. Co niniejszym mam zamiar uczynić. Zostało mi jeszcze zmienić śruby mocujące na imbusowe (już zamówiony ale wiadomo święta) i po dłuższych odsłuchach próba strojenia średnicy poprzez regulację długości bass reflex. W porównaniu do KEP-ów i moreli które już mam grają ostrzej górą i jest mniej średnicy oraz midibasu. W pewnym stopniu da się to pewnie poprawić przez strojenie ale cudów się nie spodziewam gdyż jednak KEP-y to 16-stki.

Skomentuj

Znalazłem nawet na archiwum tę aukcję a w mailach nazwę użytkownika ale w sumie to chyba mi nic nie daje...
            http://archiwumallegro.pl/2x_tosnil_...532503993.html

"witam
            ekran jest firmy WESTRA
            a glosnik to gdn15/40/5
            moze mi je Pan odeslac spowrotem
            ja zdejme ekran i bedzie juz caly jak oryginal ;]
            myslalem ze to dobrze dostac ekran gratis ?????
            nie wiem czy Pan wie ale ekranowane glosniki
            sa duzo drozsze i ... bardziej niedostepne!!
            pozdrawiam z Krakowa :)"
            Głośnik to wyrób dla Mission i wcale nie musi byc produktem Tonsilu. o ile wiem takie głosniki produkowała także jakąs firma z Tajlandii dla Missiona i także Tonsil do Missiona 700 który produkował. Obecne stosowane kosze w odpowiednikach stosowanych w Tonsil Maestro S są jednak troche innego kształtu a 5' głosników z tej serii Tonsil nie produkuje wcale.

Skomentuj

po dłuższych odsłuchach próba strojenia średnicy poprzez regulację długości bass reflex.
              chyba cos ci sie pokrecilo - raczej basu

ale kolumny ladne

Skomentuj

A dzięki. Cieszę się, że moja pierwsza konstrukcja komuś się podoba oprócz mnie Oczywiście Paweł chodziło mi o niższe rejestry. Szybciej pisałem niż myślałem.

Skomentuj

dolphin123 a jaki br zastosowałeś w tych kolumnach z kiepem?
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

HP68 z polinka.

wachcio prawie sklonowałeś moje kolumny Cieszy też, że kepy nadal się podobają. Dzisiaj drogi głośnik, nie mniej jednak bardzo ciekawy.]]

Ile ostatecznie wyszły Cię kolumny z nowymi tonsilami?

Skomentuj

dolphin123 ano sklonowałem bo zamierzałem je postawić obok siebie... Ciężko powiedzieć ile mnie wyszły łącznie. Sam wiesz ile zawirowania z nim było. Poza tym składałem je trzy lata:) Bym musiał dobrze poszperać w starych wiadomościach ile za co i pewnie i tak nie dojdę.

Skomentuj

Dlaczego zatytułowałes wątek "klony" Siest? To raczej konstrukcyjnie jest połowa Siest. W zasadzie tylko jeden głośnik. Sądziłem że masz plany siest do sklonowania. Taka konstrukcja mogła by być interesująca, bo same siesty są zrobione trochę marketingowo i po taniości. Dobrze jak na swoją cenę, a jako DIY mogły być rewelacyjne.

Skomentuj

Kolego artur.ek nigdy nie wiadomo ile zachce mi się zrobić kolumn. Te dwie robiłem 3 lata ale może "dłubnę" jeszcze 2 monitorki i centralny...
                          Jeśli chodzi o jakość dźwięku z tych kolumn to mnie bardzo pozytywnie zaskoczył. Nie mają takiego zejścia jak KEP-y i to jest dla mnie normalne. Syczki natomiast są jak dla mnie bardzo dobre i bardziej mi się podobają niż morele z drugiej pary. Są dużo bardziej szczegółowe i pokazują pazurki w utworach szczególnie z gitarą akustyczną lub perkusją. Najchętniej teraz podmieniłbym morelki na vify ale mają różne rozmiary i za dużo dłubania by było.

PS Wie ktoś co to za utwór? utwor7 (21MB). Super do sprawdzania kolumn.

Skomentuj

Muszę powiedzieć, że w piosence nie ma nic ciekawego - bęben, oklaski i walenie widelcem o patelnię. Jak chcesz spróbować szybkość - d'n'b, jak chcesz spróbować zejście to jakiś schranz/dubstep, jak chcesz spróbować wysokie to bodajże metal i trance, jak chcesz spróbować naturalność to jakaś klasyczna. To co podałeś to chyba nie testuje całego pasma, tylko niektóre częstotliwości. Oczywiście może to być w miarę ciekawe przy słuchaniu, ale do sprawdzania...

Skomentuj

Syczki natomiast są jak dla mnie bardzo dobre i bardziej mi się podobają niż morele z drugiej pary. Są dużo bardziej szczegółowe i pokazują pazurki w utworach szczególnie z gitarą akustyczną lub perkusją. Najchętniej teraz podmieniłbym morelki na vify ale mają różne rozmiary i za dużo dłubania by było.
                              Skoro bardziej podchodzi Ci XT25 (dla mnie za bardzo syczy), to posłuchaj alu seasa 27TBFC/G, będziesz jeszcze bardziej zadowolony...
                              Z tego co pamiętam to w aucie miałeś DLSy aluminiowe w słupkach...

Skomentuj

dolphin123 podziwiam Twoją pamięć. Tak mam co prawda nie DLS ale Dego aluminiowe (seria SP) w słupkach a w drugim aucie mam Dego jedwabne (PO). Ogólnie lubię szczegóły na wyskoich. A teraz jestem po imprezie więc nie chcę błaznować i dalej pisać

Skomentuj

Pamiętam, bo ja z kolei nie za bardzo zwolennikiem tych kopułek jestem. Stąd też do kepa dałem morela:) Dzisiaj bym go połączył z t9950, szkoda tylko, że kep taki drogi obecnie.

PS. DLSa to w bagażniku bodajże miałeś... :P

Skomentuj

dolphin - 27tbfc/g jest wg ciebie ostrzejszy od vify xt25 ? a można spytać jak ciętego go słuchałeś i którym rzędem? Cięzko mi uwierzyć w jego ostrość, ale u mnie gra od 1,5kHz, może wyżej jest ostry...

Skomentuj

Nie napisałem, że jest ostrzejszy. Po prostu seas jest bardziej szczegółowa i nie ma tyle sybilantów co vifa. Jedna i druga wysokotonówka jest ostrzejsza od morela, po prostu.

Skomentuj

źle zinterpretowałem Twoją wypowiedź w takim razie. Wszyscy tak chwalą tego ushera, muszę go skądś dorwać i posłuchać...

Skomentuj

VW Vento Dego SP-650, sub PowerBass ES-12DS-D2 w closed, VW Passat Dego PO-650, sub AudioSystem HX 08 SQ w closed, coś Ci się pomyliło dolphin123... :)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X