Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Fostex FF85K + Usher 8848P - dyskusja o kick basie w TL

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Może nadbiegunnik jest nierówno wycięty bo szczerze to nie sądzę aby magnes był aż tak przesunięty.

Skomentuj

Skoro głośnik jest przemierzony i przeszedł kontrolę jakości producenta i nawet znaleziono mu kompana (bo z tego co piszecie to Ushery są parowane) to ja bym się tym nie przejmował tylko zostawił jak jest. Jesli jednak Ci to przeszkadza (czasem nawet zwykła świadomość takiej "usterki" - nawet jeśli jej nie słychac ani nie widać - może przeszkadzać - ja tak często mam ) to może warto napisać w tej sprawie do dystrybutora i napomknąć o reklamacji - oczywiście w grę wchodzi wymiana obu przetworników na nową parę.

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
        Może nadbiegunnik jest nierówno wycięty bo szczerze to nie sądzę aby magnes był aż tak przesunięty
        Pomierzyłem nabiegunniki, mierzyłem promień od otworu wentylującego cewkę i dolny jest równy, górny jest tak samo ja dolny, magnes wystaje więc to raczej on nie jest wycentrowany.

Zamieszczone przez dabyl Zobacz posta
        Skoro głośnik jest przemierzony i przeszedł kontrolę jakości producenta i nawet znaleziono mu kompana (bo z tego co piszecie to Ushery są parowane) to ja bym się tym nie przejmował tylko zostawił jak jest.
        Przemierzony jest, widać na nim naklejkę parowania, drugi tak samo. Tylko pytanie czy magnes w czasie pomiaru miał takie samo przesunięcie, czy też jest to nabyte. Generalnie jakoś mi to nie przeszkadza bardzo, choć już o tym wiem i mnie to wkurza...zawsze będzie jakieś wewnętrzne 'ale'. Poza tym nie zakładam, że będzie to moja docelowa konstrukcja. Więc pewnie kiedyś będę chciał sprzedać te głośniki...i nowy kupujący może narzekać.

Zamieszczone przez dabyl Zobacz posta
        może warto napisać w tej sprawie do dystrybutora i napomknąć o reklamacji - oczywiście w grę wchodzi wymiana obu przetworników na nową parę.
        Problem w tym, ze kupione od kolegi z naszego forum, napisałem już do niego, ale póki co cisza.
        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Takie wady spotyka sie bardzo często. Widziałem np. Visatona Al170 z taką wadą. Bardzo często spotykana wada w głosnikach średniotonowych Tonsila.
          Może wynikać ze sposobu magnesowania obwodu w magnesicy zanim klej epoksydowy dostatecznie zwiąże. Przy typowych tolerancjach parametrów głosników da się sparowac jednego "złomka" z innym. Ale w przypadku nowego głosnika jest to ewidentna wada produkcyjna. Jakość to nie tylko kwestia parametrów, przeciez kontrola jakosci obejmuje też poprawność montażu głośnika. Ten nie jest poprawnie zmontowany.

Skomentuj

Panowie, wracamy do tematu. Mam problem, mam te Ushery 8945A gdzie w jednym z głośników jest przesunięty magnes (pewnie i tak nie usłyszę różnicy), mam też Ushery 8848P (z korektorem fazy), nówki sztuki. Zastanawiam się czy wkładać coś z tego do tej konstrukcji czy też może jednak jakieś 8 cali a te Ushery sprzedać? Ja skłaniam się do konstrukcji z 8848P (fajnie wygląda i dzięki jasnemu korektorowi fazy pasuje do Fostexa z jego białą membraną). 8945A poszedłby do jakiejś innej konstrukcji.
            Jeśli bym się zdecydował na 8848P to czy ktoś z kolegów (Pogromca?) zasymulował by jakąś TL? Ewentualnie wskazał kierunek? Jakie Sd, jak długo itp? Ja skłaniam się ku klasycznej długiej linii, gdzie nie specjalnie patrzymy gdzie wpasuje się rezonans tunelu (i jak się przesunie względem Fs głośnika po wytłumieniu gąbką), wykorzystujemy tunel jako falowód, skrócony o te 10-15%. Podejście ala PMC OB1/FB1 lub GB1 (tutaj ciekawie, bo ujście tunel nie znajduje się przy jego końcu, coś jakby offset dla ujścia tunelu a nie dla glośnika). Co Wy na to? TL dla Fostexa będzie raczej mało skomplikowana, dwa załamania (żeby wylot tunelu był na tyle), 1,5Sd do 1Sd.

---------- Post dodany o 21:00 ---------- Poprzedni post o 18:48 ----------

zapomniałem wkleić linka do obudów PMC
            http://www.pmc-speakers.com/company/technology.php

ciekawy jest też kształt tunelu z dodatkową komorą w kolumnach Tact 8 produkcji PMC
            http://www.fact-speakers.com/downloa...t-Brochure.pdf (10 strona PDF'a)
            Last edited by LuSzTi; 16.05.2011, 23:06.
            Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Jakiej muzyki sluchasz i jakiego basu oczekujesz? Oczywiscie chetnie pomoge zasymulowac czy cos doradzic.

Skomentuj

Hm, odpowiedź na pytanie czego słucham nie jest prosta. Słucham praktycznie wszystkiego: Ludovico Einaudi, Carlos Santana, Electric Rudeboys, Katie Melua, Sting, 2Pac, Dr Dre, Norah Jones, Guano Apes. Jak widać rozrzut jest spory, choć jakiegoś ciężkiego rocka to raczej nie słucham. Bas jakiego oczekuje, raczej szybki, z wykopem, ale potrafiący zamruczeć jak trzeba. Żeby był zróżnicowany, żeby wybrzmienia basowe nie były zawsze na jedną modłę. Nie oczekuję 23-25Hz, raczej coś w okolicach dobrych 33-35Hz.
                Nie wiem co jeszcze mogę napisać, nie umiem opisywać dźwięku. Jeśli potrzebujesz jakieś dodatkowe info to pytaj, może uda mi się odpowiedzieć :razz:

Skomentuj

Ok rozumiem :) przegladnelem Ushery i martwia mnie ich parametry, wiekszosc ma bardzo niski Qms, a to nie jest zbyt dobrze. Oczywiscie mozna je zastosowac ale nie beda to idealne glosniki. Raczej szukalbym czegos 8 calowego, z rezonansem okolo 25Hz, Bl najlepiej blisko 9-10 i Qms minimum 5.

Skomentuj

Z tak dużym Qms nie będzie łatwo, Dayton - 1.42, Usher 8955 -2.00, MDS08 - 2.7, Usher 8137 - 2.7. Ze zbliżonymi do zalecanych przez Ciebie parametrami możemy znaleźć: Nowy STX - 3.37, Usher 8133 - 4.26, Visaton TIW200 - 5.19 (drogi :/). Na co wprost przekłada się Qms?

Skomentuj

Glosniki z wyzszym Qms maja lepsze zejscie w linii transmisyjnej, lagodnie przebiegajace. Bl nie musi byc bardzo duze, ale przynajmniej te 6-7 choc im wiecej tym lepiej. Vas tez nie powinien byc bardzo niski. Z Usherow ciekawe wypada tani 8133, ma bardzo fajne parametry. 3.37 STX to troche malo, niewielka roznica. Tak od 5 jest git.

To sa oczywiscie takie ogolne zalecenia, lecz patrzac na parametry glosnikow klasycznych konstrukcji TL, to wlasnie mniej wiecej tak to wyglada. Nawet nowoczesne wersje na skanspikach sa wybierane z duza dokladnoscia, nie byle co.

---------- Post dodany o 00:26 ---------- Poprzedni post o 00:18 ----------

Sa takie opinie ze glosniki z niskim Qms brzmia bulowato, na jedna nute, a te z wyzszym bardziej dynamicznie, czysto. Oczywiscie dochodza do tego jeszcze inne parametry i sam wysoki Qms nie gwarantuje, ze bedzie gites.

Skomentuj

No patrz, szukam gdzieś po bokach, a wystarczyło zajrzeć w datasheet mojego 8848P, Qms = 7.48. Co prawda Fs powyżej 30Hz, ale myślę, że da radę.
                        Datasheet producenta http://www.usheraudio.com/files%5Cdrivers%5C8848p.pdf

Skomentuj

No i moglby byc :) W sumie to mam pewien pomysl na zaprojektowanie tunelu na podstawie moich pewnych przemyslen ale w praktyce jeszcze tego nie sprawdzalem... Z wygladu wszystko bylby jak w typowej TL. Jak chcesz moge sprobowac przesymulowac tunel, a Ty pozniej moglbys wykonac prototyp testowy.

Skomentuj

No problem at all, dawaj co tam chcesz, zbuduje się prototyp i się zobaczy czy Twoje (mam nadzieję) w jakiś sposób nowatorskie podejście będzie OK.

Skomentuj

Nic nowatorskiego tam nie ma hehe, tylko kurcze za malo tych parametrow. Gdzie Sd, cms, rms, mms etc...?

Skomentuj

Wszystkie parametry (z systemu pomiarowego LMS) są umieszczone pod pierwszym wykresem w podanej wyżej karcie katalogowej.

---------- Post dodany o 06:31 ---------- Poprzedni post o 06:48 ----------

No i jak tam Pogromco Twój pomysł na obudowę? Bo jeśli nie masz czasu to pewnie zrobię klasykę: 2Sd->1Sd, 2.4m (po skróceniu już).

Skomentuj

AA no pomysl jest, czas jest, tylko te parametry na stronie sa niepelne dla symulacji w hornresp. Brakuje mi chocby Sd, BL, Cms...

I tak w ogole to chcialem sie pochwalic, ze wciagnelem stare fostexy z magnesami Alnico i juz kminie co z nimi zrobic. Najbardziej to bym chcial wsadzic te cacuszka w jakas tube Jacka z Auto-Tech ;] ale koszt takiej operacji skutecznie studzi zapal.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                    AA no pomysl jest, czas jest, tylko te parametry na stronie sa niepelne dla symulacji w hornresp. Brakuje mi chocby Sd, BL, Cms...

Oj chyba jednak nie spojrzałeś w ten datasheet dokładnie:
                                    Znom= 8.000 Ω
                                    Revc= 5.700 Ω
                                    Krm= 43.247 mΩ
                                    Kxm=882.026 mH
                                    Erm= 0.434
                                    Exm= 0.067
                                    Sd= 0.0136 sqM
                                    BL= 6.5631 TM
                                    Vas= 46.1425 Litr
                                    Cms=1752.8670 uM/N
                                    Mms= 13.0166 Gram
                                    Mmd= 12.1031 Gram
                                    Fi= 32.208 Hz
                                    Fo= 33.319 Hz
                                    Qms= 7.476
                                    Qes= 0.361
                                    Qts= 0.344
                                    Pmx= 70.000 Wrms
                                    Hvc= 18.0000 mM
                                    Hag= 6.0000 mM
                                    Xmx= 6.0000 mM
                                    Cmx= 6.0000 mM
                                    Cmo= 1.0000
                                    θVc= 3.5714 C/W

Jakie masz Fostexy?

Skomentuj

OK dzieki za parametry, teraz mozna cos powalczyc, a fostexy sa takie jak te pierwsze po lewej na zdjeciu http://usr.audioasylum.com/images/3/30911/misc1.jpg

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                        OK dzieki za parametry, teraz mozna cos powalczyc, a fostexy sa takie jak te pierwsze po lewej na zdjeciu http://usr.audioasylum.com/images/3/30911/misc1.jpg
                                        Fajny vintage, wiesz o nich coś więcej? Jakieś parametry czy coś? No i jak grają?

Skomentuj

Jest to troszke zmieniona wersja Fostexa FE103A produkowana przez Fostera, model W-422. Glosniki stosowane w malych kolumienkach japonskiej marki Teleton. W oryginalnych skrzynkach brzmienie jest wg mnie przecietne, wystarczy odkrecic tylna scianke zeby glosnik zaczal oddychac i zmienic zupelnie swoja barwe. Trzymany w rece brzmi bardzo sucho, wysokie tony sa wyraznie slyszalne. Najwazniejsze jest to, ze wysokie czestotliwosci nie maja tej natarczywej nalecialosci znanej z kopulek, czyli szeleszczenia i cykania. Parametrow nie znam, wlasciwie to ich nawet nie szukalem. Napewno sprobuje je zmierzyc.
                                          Osobiscie widzialbym te glosniki wylacznie w tubie lub linii transmisyjnej. Mozna tez sprobowac odgrode ale to juz ze wspomaganiem basu. Ogolnie mowiac bardzo ciekawy zakup, pobawie sie i poleci dalej, juz mi sie za duzo klamotow nazbieralo :)

http://www.t-linespeakers.org/driver...lex/index.html swoja droga nawet stosowano do nich skrzynki TL

Skomentuj

Czaruję...
                                          X