Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Hobbit - tasukowa linia transmisyjna w monitorze

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Hobbit - tasukowa linia transmisyjna w monitorze

Hobbit

Założenia
    Mój projekt o nazwie Hobbit był projektowany z myślą o małych pomieszczaniach. Głównym założeniem było stworzenie możliwie najmniejszych monitorów grających przyzwoitym basem (do okolic 36Hz równo) oraz zmieszczenie się budżecie do 1200 zł.

Zastosowane głośniki
    wysokotonowy: Monacor DT-25N
    niskośredniotonowy: ScanSpeak 15W/4424G00

Obudowa
    Obudowa główna o wymiarach 18x35x28 [cm] (szer, wys, gł) z linią tasukową podług nomenklatury Comandante W. Długość linii 185 cm. SD linii na wlocie 380 cm2 na wylocie 330 cm2. Całość wykonana z MDFu. Pudło stoi na kolcach (wylot lini umieszczony na spodzie kolumny).

Wykorzystany MDF:
    ścianki główne 12mm
    załamania tunelu tasukowego 6mm

Obudowa na tweeter i zwrotnicę leży na głównym pudle (oddzielne pudełko 18x7,5x24,8)
    Ośrodki akustyczne głośników wyrównane pomiarami. Całość wykonana z MDFu 6mm

Projekt

Wytłumienie
    Do wytłumienia zastosowałem pocięte w paski (2-3cm szerokości) gazety. Jest to nadzwyczaj dobre wytłumienie do linii tasukowej. Pomiary wykazały, że sprawdza się lepiej niż gąbka czopkowa czy filc.

Tak wygląda to w środku. Dwa kawałki filcu założone są aby papier nie stykał się z głośnikiem i nie powodował "bzyczenia".

Pomiary IMP&SPL

Pomiary wykonywane takim mikrofonikiem (Behringer ECM8000)

Wykończenie
    Na razie kolumny nie są wykończone. Planowane wykończenie to czarna, matowa farba na całości. Inną opcją jest fornirowanie i lakierowanie.
    Tak Hobbity prezentują się na biurku
    Last edited by fforc9e; 31.10.2021, 11:37.

Zacznijmy od najważniejszego - cześć :)

Konstrukcja ciekawa. Pierwszy raz wiszę taki tunel, ale przyznaję się bez bicia, że słaby jestem jeśli chodzi o tl.
    Sam projektowałeś zwrotnice?
    PS. nie ten dział

Skomentuj

Zwrotnica to wspólne dzieło Comandante W i moje.

PS. Jaki jest więc właściwy dział dla własnej konstrukcji elektroakustycznej dla home audio? :)

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
        Konstrukcja nie jest docelowo skończona. Przeniosłem do odpowiedniego działu.

Skomentuj

Tak przypuszczałem, że Comandante W maczał w tym palce widząc projekt tasuki path (z tego co pamiętam swoje Nazgul'e wyposażył w linie tasukowe).
          Konstrukcja interesująca, lecz o lini nie porozmawiamy - brak odpowiedniej wiedzy z mojej strony (póki co), ale z ciekawością będę obserwował spostrzeżenia kolegów.
          Planujesz jakieś wykończenie? czy to budki testowe.
          marcinsywala.pl
          Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Zamieszczone przez fforc9e Zobacz posta
            PS. Jaki jest więc właściwy dział dla własnej konstrukcji elektroakustycznej dla home audio?
            Pewnie wojak737 miał na myśli to, że konstrukcja nie jest skończona i powinna być w dziale "w trakcie budowy"

Konstrukcja ciekawa z uwagi na rzadko stosowane tasuki i dobór przetworników.
            Nie bardzo rozumiem dlaczego nadstawka dla tweetera jest taka głęboka i szeroka - nie wystarczyła by niewielka klasyczna i zaokrąglona?
            Druga sprawa to (już kiedyś poruszałem tę sprawę w temacie dot. linii transmisyjnych) higroskopijność gazet i zmiana ich właściwości tłumiących dla różnej wilgotności powietrza.
            Ciekawy jestem, czy była by różnica brzmienia niskich częstotliwości np. w zimę, gdy wilgotność jest na poziomie ok 60% i na jesieni przed sezonem grzewczym w deszczowe dni, gdy jest 90%.
            Wydaje mi się również, że warto by było w przyszłości szarpnąć się na lepszy tweeter.
            Trochę po marudziłem ale jestem pełen uznania, że chciało Ci się walczyć z tymi tasukami, napisz czy chociaż jesteś zadowolony z brzmienia.

Skomentuj

Zamieszczone przez fforc9e Zobacz posta
              Do wytłumienia zastosowałem pocięte w paski (2-3cm szerokości) gazety. Jest to nadzwyczaj dobre wytłumienie do linii tasukowej. Pomiary wykazały, że sprawdza się lepiej niż gąbka czopkowa czy filc.

Tak wygląda to w środku. Dwa kawałki filcu założone są aby papier nie stykał się z głośnikiem i nie powodował "bzyczenia".

Jakoś nie mogę sobie wyobrazić tego że ten papier nie brzęczy :)

Zamieszczone przez hermes Zobacz posta
              Planujesz jakieś wykończenie? czy to budki testowe.

Napisał wyżej że planowane wykończenie to czarna, matowa farba na całości.

Skomentuj

Nareszcie cos nowego :) Jesli gra to conajmniej tak dobrze jak dobrze wyglada pomiar to tylko sie cieszyc i dopracowac estetyke konstrukcji. Comendant zrobil dobra robote.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                  Napisał wyżej że planowane wykończenie to czarna, matowa farba na całości.
                  Rzeczywiście
                  marcinsywala.pl
                  Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Z brzmienia jestem w 100% zadowolony. Słuchałem osobiście Nazguli oraz Towerów i stwierdziłem, że jeżeli takie wielkie konstrukcje zagrały to i małe zagrają. Nie ma oczywiście takiego łupnięcia jak przy Towerach ale do pokoju 4-6 m2 w zupełności wystarczają.

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                    Jakoś nie mogę sobie wyobrazić tego że ten papier nie brzęczy :)
                    Niestety muszę Cię rozczarować Marian, nie brzęczy nawet przy najniższych rejestrach. :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                      Comendant zrobil dobra robote.
                      Owszem, judziłem i szczułem czlowieka na te tasuki, wyjaśniałem wątpliwości i przekonywałem, że nic tak mu nie zagra :). Ale jego samodzielny projekt i robota. Ja dogadywałem, kibicowałem i pomagałem w końcowym etapie zazwrotkowania tego tak, by jakoś zagrało. I tyle mojego udziału, że wskazałem drogę.

Skomentuj

Jak zobaczylem tasuka to male zdziwienie i niedowierzanie, ale jak dalej oczom mym ukazal sie papier, to pomyslalem, ze Comendant musial maczac tu swe paluchy :) Swoja droga ciekawy ten tani skan, kiedys mialem na niego chrapke, poniewaz wydawal mi sie calkiem spoko do zwrotki szeregowej. Jest szansa aby kolega pokazal pomiar on axis midbasu bez zwrotnicy w obudowie ?

Skomentuj

Jak zobaczylem tasuka to male zdziwienie i niedowierzanie, ale jak dalej oczom mym ukazal sie papier, to pomyslalem, ze Comendant musial maczac tu swe paluchy :) Swoja droga ciekawy ten tani skan, kiedys mialem na niego chrapke, poniewaz wydawal mi sie calkiem spoko do zwrotki szeregowej. Jest szansa aby kolega pokazal pomiar on axis midbasu bez zwrotnicy w obudowie ?
                          W tym momencie nie da rady. Pomiary były robione u Comandante. Ewentualnie za jakies 2-3 tygodnie jak wróce do domu ale to na mikrofonie samoróbce. Pisz na Priv.

Skomentuj

ok dzieki, nie ma pospiechu : )

Skomentuj

Swoja droga ciekawy ten tani skan, kiedys mialem na niego chrapke, poniewaz wydawal mi sie calkiem spoko do zwrotki szeregowej. Jest szansa aby kolega pokazal pomiar on axis midbasu bez zwrotnicy w obudowie ?
                              Zagadza się Pogromco. Tego SSa dobierałem pod tasuka, EBP=200. Ponadto bez większych kombinacji udało się podpiąć go do zwrotki szeregowej. Dobór monacora również nie był przypadkowy, jest o jakies 5-6 dB głośniejszy od SSa więc bez większych trudności udało się go wpasować.

Schemat zwrotnicy

Przewidywana odpowiedź z grubsza zgadza się z pomiarami.

Skomentuj

Fiu fiu, zwrotnica szeregowa, kolejny raz musze polechtac Ego Comendanta :) Swietna robota

Skomentuj

Bez Comandante W. nie dałbym sobie rady z tą zwrotnicą. Wyszedłem z założenia, że jak hardcorowo to po całości.

Skomentuj

Trochę wysoki podział częstotliwości daliście. Zwrotnice szeregowe maja tę zaletę, że łatwo się zgrywają fazy i wcale nie są takie skomplikowane jak się nad tym chwile posiedzi.

Nurtuje mnie ten front, będziesz robił coś z tym stopniem? Fazował czy coś w tym stylu czy zostanie taki odstajacy. Na pewno ma to wpływ na ch-kę zestawu, takie odstajace krawędzie powodują zwykle trochę nierówności.

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                                      Trochę wysoki podział częstotliwości daliście. Zwrotnice szeregowe maja tę zaletę, że łatwo się zgrywają fazy i wcale nie są takie skomplikowane jak się nad tym chwile posiedzi.
                                      Nie chciałem przyduszać ScanSpeaka dlatego całość jest tak wysoko cięta. Może SS nie ma płaskiej jak deska ch-ki ale taki jego urok. Mi się brzmienie podoba. :)

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                                      Nurtuje mnie ten front, będziesz robił coś z tym stopniem? Fazował czy coś w tym stylu czy zostanie taki odstajacy. Na pewno ma to wpływ na ch-kę zestawu, takie odstajace krawędzie powodują zwykle trochę nierówności.
                                      Nie do końca rozumiem o co Ci chodzi Yosi. Masz na myśli górną krawędź pudła z SkanSpikiem? Tam rzeczywiście skrzynka z monacorem jest cofnięta do tyłu. Niestety musi tak być, wtedy jest fazowo najkorzystniej zgrane (jak już pisałem ośrodki głośników wyrównywane pomiarami). Jest możliwość zaokrąglenia albo frezowania tej krawędzi ale chciałbym pozostawić sobie możliwość położenia forniru (jakby mi się nie spodobała całość pomalowana czarnym matem).

Skomentuj

Te skany sa tak przygotowane, ze nawet na prostych zwrotnicach 1 rzedu moga pracowac, dlatego sadze, ze podzial na 5 khz jest jak najbardziej mozliwy, a jesli gra dobrze, to po co zmieniac.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X