Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Hobbit - tasukowa linia transmisyjna w monitorze

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Cześć wszystkim! Trudno mi uwierzyć ale minęło chyba z 10 lat od pierwszej iteracji hobbita. Kolumienki przez większość czasu niestety się kurzyły, sporadyczny odsłuch. Ostatnio mnie naszło żeby wskrzesić projekt. Udało mi się wygrzebać dokumentacje robiona wspólnie z Comandante W. i przenieść projekt zwrotki do VirtuixCADa (LspCAD już nie jest wspierany)

Po lewej stara wersja, po prawej poprawiona.
    Po odsłuchu pare dni temu mam wrażenie, ze rzeczywiście brakuje troche wysokich tonów ale pewności nie mam.

Poniżej stara SPL z LspCAD

Nie wiem czy robię cos źle w nowym programie, czy wersja lspcada po prostu niepoprawnie symulowała odpowiedź. Ktoś ma może jakiś pomysł?

W najbliższym czasie planuje wymienić zwrotke i pomierzyć całość - poleci ktoś aktualny soft? Z tego co widze HOLMImpulse (dotychczasowy goto programik) obecnie nie wspierany.
    Mic z kalibracja jest (Sonarworks XREF 20), interface audio zaginał w akcji. Zastanawiam się nad Focusrite Scarlett 2i2 gen. 3 - na forum widziałem dobre opinie.

Na razie nie chce koncentrować się na wykończeniu. Trzeba doprowadzić sprzęt to stanu pozwalającego na przyjemny odsłuch. Wstępnie myśle nad pozbycie się tego obleśnego pudła z tweeterem i zastąpienie 'łezką' jak np w B&W 803.

Czas wypruć bebechy i przygotować nowe

Pozdrowienia dla wszystkich :)
    Last edited by fforc9e; 31.10.2021, 14:12.

Skomentuj

Do pomiarów Arta, symulacje VituixCAD. Do pomiarów wystarczy tańszy Scarlett 2i2 mk2.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
        Do pomiarów Arta, symulacje VituixCAD. Do pomiarów wystarczy tańszy Scarlett 2i2 mk2.
        Arta odpada, pozostaje mi REW (działa 'natywnie' na macos). Z niewyjaśnionego powodu nie mogę udostępnić portu USB z podpiętym scarlett 2i2 do virtualbox z windowsem. O dziwo DATS WT na wirtualce działa bez problemu.

Wskazówka
        Edit: 2021/11/10

Wstepna zwrotnica zmontowana i pomierzona.

Setup do pomiarow: Sonarworks XREF 20, Scarlett 2i2 gen. 3 + REW

Ostatecznie troche zmieniony filtr na tweeterku - był za cichy na pomiarach.

Poniżej SPL - pomiar z 1m, mic ustawiony mniej więcej na wysokości tweetera.

Dodam że obudowa nie ma wytłumienia - czekam na materiały.
        Last edited by fforc9e; 10.11.2021, 20:41.

Skomentuj

Kolejny etap zakończony. Udało się wyprodukować odpowiadające mi kształtem łezki na tweetery.

Parę osób zauważyło problem z dyfrakcja przy takim rozwiązaniu. Na szczęście po wykonaniu pomiarów on-axis i pod różnymi kątami, maksymalna różnica to okołó 2dB (dokładniej 1,265dB) pomiedzy 0deg i 25deg - różnica niesłyszalna dla mojego ucha.

Kolejny etap to zamówienie MDFu, wycinka CNC - obecnie nie mam warunków do precyzyjnego frezowania otworów. Obudowy maja bardzo wytarte krawędzie za dużo dłubania, szpachlowania itd pod fornir - dlatego będą nowe. Stare pudła pójdą na testy z rozkładem tasuków. :)

PS. Od razu odpowiem na pytanie dlaczego jeden 'dziubek' jest żółty - skończył się czarny filament wiesz poszło innym kolorem. Całość i tak będzie natryśnięta szpachla w sprayu i pomalowana na czarno.

Skomentuj

Jak już robiłeś na nowo całe "łezki" to trzeba było ten front poprawić tak jak to ma B&W na midwooferze. Bez tej płaszczyzny dookoła tweetera.
            Byłby to dobry zabieg poprawienia dyfrakcji. :)

DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Zamieszczone przez fforc9e Zobacz posta
              PS. Od razu odpowiem na pytanie dlaczego jeden 'dziubek' jest żółty - skończył się czarny filament wiesz poszło innym kolorem.
              Ja bym tak zostawił dla rozróżnienia kanał LEWY->kanał PRAWY .

Skomentuj

Wreszcie udało mi znaleźć chwilę na 'dokończenie' projekt. Miał być fornir jest czarna tablicówka. Zamowienie materiału z cieciem CNC niestety nie wypaliło z wielu różnych przyczyn. Udało się wykorzystać pudła prototypowe co nie było idealnym rozwiązaniem co opisywałem wyżej. Efekt końcowy zadowalający - nie przyglądam się im pod lupą :)

Pozostały jeszcze podstawki do wyspawania i ew. kolce. Zwrotnica prawie bez zmian - rezystor 1.5 podmieniony na 2.2 (schemat wyżej). Jak czas pozwoli, zrobię pomiary (całość jest inaczej wytłumione niż poprzednio i poprawnie sklejona - powinna 'trzymać kompresje'). Odsłuchowo przypominają typowe konstrukcje tasukowe, basu tyle co w bydlakach Comantante W. nie ma co było do przewidzenia zważając na różnice w rozmiarze.

Skomentuj

Jeśli brzmią tak jak wyglądają to sztos.
                  bardzo proporcjnane i estetyczne

Skomentuj

Czaruję...
                  X