Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Hobbit - tasukowa linia transmisyjna w monitorze

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

fforc9e Czy ty czytałeś wg to co Ci napisałem w poniższym temacie: ?:blink:
    http://diyaudio.pl/showthread.php/16...ofon-pomiarowy

Skomentuj

Jacek z forum AH moze skalibrowac mikrofonik, pewnie gory pieniedzy za to nie wezmie.

Skomentuj

Nie na temat...
        Irek pamiętam też kiedyś pisał że może kalibrować inne mic... Tylko poco komu indywidualna kalibr. ? najczęściej jak już jakieś rozbierzności występują to na skrajach pasma. A jak robimy home made zwrotkę to najważniejszy jest przecież środek...

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
          fforc9e Czy ty czytałeś wg to co Ci napisałem w poniższym temacie: ?:blink:
          http://diyaudio.pl/showthread.php/16...ofon-pomiarowy
          Teraz już tak. Możliwe, że siedzi tam wkładka Panasonica, nie wiem i nie mam jak tego sprawdzić. Oczywiście są pliki kalibracyjne do WM61A z tym, że nie są to kalibracje INDYWIDUALNE, każdy mikrofon może mieć troszeczkę inną charakterystykę przenoszenia. Jeżeli wierzyć producentom i fabryką, to tak nie ma różnicy miedzy WM61A a indywidualnie skalibrowanym beringerem. Dlaczego? No bo przecież producenci dają nam swoje pomiary głośników, tak samo jak dają nam pliki kalibracyjne do wkładki panasonica. :)

Ps. Podług pomiarów producenta SkanSpeak którego użyłem w hobbitach powinien miec fs około 44 natomias ma około 55!

Skomentuj

Zamieszczone przez fforc9e Zobacz posta
            Ps. Podług pomiarów producenta SkanSpeak którego użyłem w hobbitach powinien miec fs około 44 natomias ma około 55!
            Normalka :) przy takim wooferku. Ja mam 5" Vife która niby według producenta ma fs48Hz, a naprawdę ma 62Hz. Musisz się do tego przyzwyczaić

Ja wiem, że są kalibrację indywidualne, tylko po co Ci aż tak dokładny mic? a jeśli już koniecznie musisz to, Jacek z AH albo Irek z tego forum....

Skomentuj

Ale to nie ma nic wspolnego z kalibracja mikrofonu i samym pomiarem charakterystyk czestotliwosci za pomoca mikrofonu.

Skomentuj

Zgadza się Pogromco. Chodziło mi tylko o fakt, że producenci nie zawsze mówią prawdę a pomiary i kalibracje które nam udostępniają nie koniecznie muszą być zgodne z prawdą i poprawne w przypadku kalibracji.

ir0nhide

Co do mikrofonu. Po prostu lubię dokładność. Skontaktuje się z Irkiem, zobaczę czy wychodzi taniej. Jak nie znacznie to biorę od ludzi z Cross Spectrum.
                a jeśli już koniecznie musisz to, Jacek z AH albo Irek z tego forum....
                Masz na myśli Irka moderatora?

PS. Mówiłem, że to tylko plany i przy okazji rozpoczęcia nowego projektu MOŻE kupię tego Beringhra. :)

Skomentuj

Masz na myśli Irka moderatora?
                  Dokładnie ("irek" pisane przez małe "i")

PS. Mówiłem, że to tylko plany i przy okazji rozpoczęcia nowego projektu MOŻE kupię tego Beringhra.
                  Co do mikrofonu. Po prostu lubię dokładność. Skontaktuje się z Irkiem, zobaczę czy wychodzi taniej. Jak nie znacznie to biorę od ludzi z Cross Spectrum.
                  Z której str. by nie patrzał to i tak na pewno wyjdzie taniej, bo jak kupisz WM61a za 15zł i kawałek ALu rurki za 2zł to zostaje Ci ~300zł na kalibrację :)
                  A i tak na końcu będziesz miał to samo!
                  Oczywiście zrobisz jak zechcesz, ale żeby później nie było że ir0nhide przecież pisał

PS jak masz za dużo kasy, to już nie mówię żebyś mi ją wysyłał - ale może na konto diyaudio ? (ale "se przydziobełem" :thumbup: )

Nie chce za dużo pisać bo zaraz wyjdzie że Cię atakuję czy coś.... Wiec napiszę jeszcze tylko jedno, ostatnie:
                  Co do mikrofonu. Po prostu lubię dokładność.
                  Skoro tak, to automatycznie każdy jeden pomiar który wykonasz MUSISZ zrobić w komorze bezechowej!, inaczej ty z mic za ~400zł z indywidualnym plikiem kalib. i ja z moim WM61a za 15zł będziemy mieli takie same wykresy . Jeśli nie bardzo wiesz o co mi chodzi, to chodzi o to że jak zamierzasz itak wykonywać pomiary u siebie w pokoju to po odpowiednim amatorskim przystosowaniu (kołdry koce itp. co jest np. napisane w tutorialu..) będziesz mógł zrobić zwrotnice tylko do 2W, bo tylko na paśmie podziału głośników w takiej konstrukcji, będziesz miał wierny wykaz, patrząc na to teraz z pkt. rozsądnego myślenia; to tylko skopany WM61a musiał by wymagać indywidualnej kalibracji w tym paśmie!
                  (teraz możesz sobie wyciągnąć sam wnioski z tego...)

---------- Post dodany o 20:16 ---------- Poprzedni post o 20:10 ----------

Chodziło mi tylko o fakt, że producenci nie zawsze mówią prawdę a pomiary i kalibracje które nam udostępniają nie koniecznie muszą być zgodne z prawdą i poprawne w przypadku kalibracji.
                  No tak, ale żebyś mógł złożyć dajmy na to zażalenie (bo zostałeś oszukany) to musiał byś wykonać pomiary po pierwsze: w komorze bezechowej, po drugie z głośnikiem umieszczonym na WIEEEElkiej odgrodzie; po trzecie w takich samych warunkach jak producent.

Skomentuj

Jeżeli chodzi o pomiary bez echowe to niestety do komory jeszcze nie znalazłem dostępu. Za to mam dużo miejsca u rodziny (bardzo duża działka z pustą przestrzenią za domem), wiec efekt prawie jak w komorze. Jest tam cicho bo to wieś zabita deskami, fale się nie odbijają bo nie mają od czego czyli komora bez echowa DIY :)

chodzi o to że jak zamierzasz itak wykonywać pomiary u siebie w pokoju to po odpowiednim amatorskim przystosowaniu
                    Mi właśnie chodzi o pomiary RAZEM w pokoju w celu jego przystosowania. Chce go jak najlepiej uzdatnić akustycznie do odsłuchu. Oczywiście w granicach rozsądku. :)

Jeżeli chodzi o pomiary w komorze bez echowej to niestety do komory jeszcze nie znalazłem dostępu (pracuję nad tym :razz: ). Za to mam dużo miejsca u rodziny (wielka działka z pustą przestrzenią za domem), wiec efekt prawie jak w komorze. Jest tam cicho bo to wieś zabita deskami, fale się nie odbijają bo nie mają od czego czyli komora bez echowa DIY. Dodatkowa jakbym miał indywidualny mikrofon wtedy mam dość wiarygodne pomiary bez odpowiedzi pomieszczenia. :)

Nie na temat...

Napisałem irek z wielkiej z przyzwyczajenia. No i irek jest moderatorem. Ale czy to ten irek? :)

Skomentuj

Napisałem irek z wielkiej z przyzwyczajenia. No i irek jest moderatorem. Ale czy to ten irek?
                      Tak irek moderator to ten ktoś co o nim cały czas piszę

Skomentuj

Wszystkie podniesione argumenty są ważkie i istotne, jednakże nie jest tak, jakoby mikrofon pomiarowy Behringera stanowił li tylko rurkę aluminiową z wkładką panasonic plus etykietka z logo chciwego producenta. Rozwiązanie tańsze nie jest złe, ale nie zawsze jest najlepsze :).
                        W środku siedzi trochę obwodów, które oczywiście można wykonać samodzielnie, a nawet usprawnić:

Skomentuj

Szanse że to mikrofon jest dziabnięty są takie jak to że 6 cyfr z kuponu leżącego przede mną pokryją się...
                          Przyjrzyj się kabelkom w nich zwykle tkwi problem :)

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                            Przyjrzyj się kabelkom w nich zwykle tkwi problem :)
                            Dokladnie tak mialem jak wpierw skladalem w pospiechu i jedna sciezka we wkladce sie urwala i nawet tego wpierw nie zauwazylem .
                            BTW poskladanie takiego mikr. diy tez w sumie nie jest takie tanie , to ze wkladka kosztuje 15zl to nie wszystko bo dobrze bybylo miec jedna w zapasie do tego drobnica jak kabel wtyk itp. i okazuje sie ze koncowa cena to 50 a moze i 100 wiec skoro nie straszne mu 300zl to nie jest to jakas olbrzymia kwota a sprzet na zadowalajacym poziomie .

Skomentuj

Nie na temat...
                              Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                              Szanse że to mikrofon jest dziabnięty są takie jak to że 6 cyfr z kuponu leżącego przede mną pokryją się...
                              hazardzista.. lotka się zachciało
                              Ja też zagrałem.. :flapper:

Skomentuj

Zamieszczone przez Comandante W Zobacz posta
                                W środku siedzi trochę obwodów
                                Linkwitz ?

Nie na temat...
                                Zamieszczone przez wojak737 Zobacz posta
                                hazardzista.. lotka się zachciało Ja też zagrałem..
                                A ja z góry wiedząc że i tak nie traficie poczekałem na kumulację :razz:

Skomentuj

ir0nhide:
                                  Linkwitz opracował swój obwód dla wkładki Panasonic WM-60A. Podany wyżej schemat modyfikacji Linkwitza nie zawiera. Tak w ogóle, jaka w Behringerze siedzi konkretnie wkładka, właściwie nie wiadomo. Po rozmiarach i innych cechach rozkminiacze typują coś bardzo bliskiego elektretowej wkładce Audixa lub MBHO, lecz wskazują również na drobne różnice. Jest to wkładka produkowana wyłącznie dla Behringera może w Chinach, może na Filipinach. To raczej nie jest Panasonic, a jeżeli, to jakaś wersja produkowana na użytek firmy. Cała konstrukcja przypomina niemal do złudzenia 3 razy droższy mikrofon Audix TR40 (firma Behringer bywała pozywana za kopiowanie cudzych produktów).

Skomentuj

A sie spinacie o te mikrofony bez sensu :) Wiadomo, ze dla idealnej charki potrzebna jest kalibracja, ale wiadomo tez, ze nie jest ona konieczna do domowych zastosowan. Tysiace ludzi na swiecie uzywa elektretow Panasonica uzyskujac znakomite pomiary i koncowo poprawnie zbudowane kolumny. Jak ktos ma potrzebe na firmowy mikrofon z kalibracja to czemu nie? ECM8000 jak na kompletny mikrofonik kosztuje malo, lecz poki moj panasonik sprawuje sie ok to nic nie zmieniam.

Skomentuj

Nie na temat...
                                      hazardzista.. lotka się zachciało Ja też zagrałem..
                                      A ja z góry wiedząc że i tak nie traficie poczekałem na kumulację
                                      Bardzo łatwo można ostudzić swój zapał hazardzisty jeśli chodzi o Lotto. Wystarczy pomyslec jaka jest szansa, żeby wylosowały się liczby 123456 - wydaje się to niemal nie realne? I dokłądnie taka sama szansa jest na to, że wylosują się jakiekolwiek inne liczby (np. te które wytypowaliście).

Lotto to taki "podatek dla słabych matematyków". Teoretycznie suma wygranych powinna równać sie sumie kasy za kupony, czyli powinna wyjść suma zerowa, ale tak nie jest, bo państwo kładzie swoją łapę na te pieniądze.

fforc9e, wybacz ten offtop.

Skomentuj

Nie na temat...
                                        Ja w totolotka nie gram, ale wczoraj przechodziłem właśnie koło totalizatora i myślę, a niech to i wziąłem na chybił jeden los.
                                        Szkoda mi na to kasy, szczęścia w takie gry nigdy nie miałem.

Skomentuj

Witam,
                                          trochę czasu minęło od ostatniego wpisu w tym temacie, ale problem z wkładką mikrofonową może u różnych osób wyskoczyć. Dla rozwiania wątpliwości zawsze można nagrać np. kilkanaście sekund ciszy, odezwać się itp. Jeśli w nagraniu głos i szumy otoczenia będą słabsze i dodatkowo wystąpi brumienie, może to oznaczać brak kontaktu między płytką polączeniową a kapsułą. Wystarczy zagnieść (z czuciem ) przy pomocy płaskiego śrubokręta i wkładka wraca do żywych. Sprawdziło się w jakiś telefonach, domofonach.
                                          Last edited by rubin714; 08.04.2020, 23:01. Powód: literówka

Skomentuj

Czaruję...
                                          X