Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Hobbit - tasukowa linia transmisyjna w monitorze

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jest tez taka wersja możliwa że mikrofon tak pokazuje bo taki przebieg produkują zestawy. To będziesz wiedział jak zmienisz mikrofon. Mnie na przykład WM61 w zasadzie nic nie pokazuje powyżej 12-15kHz choć jest raczej całkowicie sprawny. A tu jednak widać zmiany wraz ze zmianą pomieszczeń.

Skomentuj

Coś po prostu jest nie tak z tym mikrofonem. Nie jestem w stanie stwierdzić co. Kalibrację sprzętu wykonywałem przed pomiarami parę dni temu. Na obu pomiarach jest strasznie dużo podobnych pików i spadków na prawie tych samych częstotliwościach, dlatego nie mogę brać takich pomiarów za wiarygodne nawet w najmniejszym stopniu.

Zamieszczone przez arwas Zobacz posta
      To będziesz wiedział jak zmienisz mikrofon
      Nie musze czekac na nowy mikrofon. To tak nie gra, jeszcze nie ogłuchłem. :)
      Last edited by fforc9e; 28.08.2011, 15:05.

Skomentuj

Nie bądź taki pewien. Ze zmysłami jest jak z tą du.. narysowaną na płocie. Chłop myślał, że prawdziwa i jak klepnął, to mu drzazga weszła

Skomentuj

Na pewno masz nieprawidłowo działający system pomiarowy lub jak piszesz uszkodzony mikrofon. Mi to wygląda trochę jak brak sygnału na wejściu mikrofonowym lub referencyjnym. Jeden kanał ma sygnał, drugi jakieś szumy/przesłuchy. Ja ostatnio zrobiłem całkiem wiarygodny pomiar nearfield przy niedziałającym sygnale referencyjnym, dla początkującego w pomiarach mój pomiar mógłby się wydawać zupełnie ok!

Ten wykres to kompletne bzdury a twierdzenie, że pomieszczenie może zrobić 30dB podbicia to są największe głupoty o jakich słyszałem!

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
            Ten wykres to kompletne bzdury a twierdzenie, że pomieszczenie może zrobić 30dB podbicia to są największe głupoty o jakich słyszałem!
            Yoshi. Takie podbicie jest możliwe ale nie na poziomie 30dB. Dlatego ten wykres wydawał mi się bardzo podejrzany od samego początku, sądziłem że ktoś z Was coś podpowie. Ludzie potrafią nabrać się na odwróconą fazę w tweeterze, nie jest łatwo wychwycić takie skoki. Co do mikrofonu to sam sygnał jest, ponieważ mikrofon wyłapuje dźwięki. Widać skaczący słupek. :) Jednak jak sam widzisz jest coś baaardzo nie tak z tym mikrofonem. Sam pokój nie może podbijać aż tak na tym kilohercu, hobbity też zdecydowanie tak nie grają. Na szczęście szybko połapałem się, że coś z mikrofonem jest nie tak.

Skomentuj

Heh ale jaja :) ja już wiem co jest nie tak (kurde, przecież to takie proste było )
              Sam nie mogę uwierzyć w to co widzę, ale to co mi przychodzi teraz do głowy mnie osobiście jak na razie wydaje się trafne w 100% :)
              Microfon masz na 100% w porządku, wina leży gdzie indziej. Heh mówić już, czy ktoś też na to wpadnie ? :)
              I pomiar teoretycznie też jest raczej jak najbardziej w porządku (zdaje się być nawet wierny )

Skomentuj

Na 99% to nie jest wina kalibracji sprzętu ani mikrofonu. Nic innego do głowy mi nie przychodzi. Podpowiadaj :P

Skomentuj

Zamieszczone przez fforc9e Zobacz posta
                  Podpowiadaj :P
                  Nie da się, powiem wiec wprost:

Rzuciłem lewym okiem rano no i stwierdziłem tragedia, teraz rzuciłem raz jeszcze ale prawym i mówię - "nie no praktycznie w porządku" :) - Tylko że nie wiem czemu jest na odwrót!
                  1. To już po basie widać, od kiedy to ch-ka na bas idzie w górę? :) (tym bardziej że to tylko mały wooferek)
                  2. Pisałeś też; że to nie gra tak jak pokazuje pomiar
                  3. Po odwróceniu ch-ka staje się sensowna, z wyjątkiem tego DOŁKU na okł. 1kHz - ale to już wina zwrotki, albo tego fazowania głośników, albo dyfrakcji obu w stereo (najbardziej prawdopodobne choć chyba pierwszy raz widzę to AŻ tak wielkie) - zrób pomiar tylko jednej (razem z fazą) Coś czuje też że będziesz musiał zfazować chyba trochę te krawędzie

No dobrze, ale czemu to Ci pokazuje na opak? Na to jeszcze nie wpadłem.... :/

---------- Post dodany o 21:53 ---------- Poprzedni post o 21:49 ----------

A już wiem odwróć polaryzację tweetera to powinnien zniknąć ten ... na ~1kHz

Skomentuj

Ale jaja masz rację. :) Wielkie dzięki. Wiszę Ci piwo ir0nhide :))

PS. Zjem krewetki i zabieram sie za robote :)

---------- Post dodany o 20:26 ---------- Poprzedni post o 20:03 ----------

Niestety ir0nhide. To nie to. Zwróć uwagę, że monacor nie ma strzału powyżej 20kHz.

Chyba jednak mikrofon jest dupnięty. To jest pomiar tylko jednej kolumienki tak więc interferencji z 2 kolumny być nie może :)

Skomentuj

Zwróć uwagę, że monacor nie ma strzału powyżej 20kHz.
                      Po wyżej 20tu kHz nie bierz wg pod uwagę. A nawet powyżej 18tu, bo tam na skraju WM6 może już nie mieć ochoty idealnie dobrze pokazywać.
                      To są pomiary obu kolumn na raz a mic ustawiony tam gdzie głowa, czy tylko jednej kolumny ?

Z tego co widzę ch-ka kolumny po odwróceniu polaryzacji tweetera wygląda tak samo jak i przed, więc coś jednak nie gra.
                      Przydały by się też pomiary tylko głośników (każdego osobno)

Skomentuj

Niestety użeram się teraz z HOLMImpulsem. Bede musiał chyba przeinstalować stery od dźwięku i jeszcze raz od początku skonfigurować holma. Jak to nic nie da to wychodzi na to, że jednak mikrofon już się do niczego nie nadaje (przypominam, że jest to stary mic, nowy gdzieś zapodziałem).

Skomentuj

Ten pomiar do dalej bzdury , masz problem z systemem. Nie znam tego programu żeby ci powiedzieć co może być źle ale moim zdaniem nie masz sygnału w jednym z kanałów. Wynik pomiaru jest uzyskiwanie poprzez porównanie sygnału z jednego kanału (referencyjnego) do drugiego (pomiarowego). Jeżeli zabraknie jednego sygnału masz dziwaczne wykresy.
                          Sprawdź czy ci działa preamp mikrofonu.

Pomieszczenie wpływa na ch-ke ale nie tak wybiórczo i nie tak mocno. Kiedyś też bawiłem się w pomiar w docelowym miejscu odsłuchowym i wykresy tylko trochę różniły się od tych "pomiarowych". Dramatycznych różnic nie było.

Skomentuj

O takie szczegóły jak: po włączane jakieś eq w systemie, mic jest podłączony do line-in a nie czasem do mic-in, karta jest dobra do wykonywania pomiarów (to nie laptop ? ) itp. rzeczy, nie muszę Cię chyba pytać?
                            Żebyś nie miał tak jak ja kiedyś, że myśleliśmy na forum że mic walnięty a wkładkę miałem jednak dobrą

Niestety użeram się teraz z HOLMImpulsem.
                            No widzę po wykresach że to HI, ale z czym tam się użerać, program banalny. Poczekaj jeszcze na zdanie innych...... Może Yoshi coś podpowie.

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
                              to nie laptop ?
                              To jest laptopa. To w niczym nie przszkadzam ponieważ wykonywalem już pomiary innego sprzetu i wychodziły zgodnie z przewidywaniami LpsCada. Może teraz coś się zmieniło.

Skomentuj

Zrob pomiar bliski woofera, oraz portu. Dla pewnosci mozesz rowniez podlaczyc dowolny mikrofon do skajpa ( taki bedzie dzialal tylko w zakresie srednich i niskich ) oraz sprawdz program Arta. To co pokazales to bzdury, nigdy w zyciu nie mialem takich pomiarow z zadnej konstrukcji, czy to Diy czy firmowo oryginalnej. Ostatnio Holm w ogole przestal mi dzialac, nawet po zmianie karty i wielokrotnym reinstalowaniu. Olalem go i uzywam tylko Arty.

Skomentuj

Najpierw muszę znaleźć tą nowszą wkładkę albo kupić nową. Nie mam skajpowego mikrofonu bo w laptopie mam wbudowany jakiś mikrofon.

Skomentuj

U mnie czasem HI robi takie numery jak jestem podlaczony do sieci , sproboj sie rozlaczyc i zrestartowac . Upewnij sie czy wewn. mic. jest zablokowany , czy dobrze skonfigurowales wej. mic. przed kazdym pomiarem .

Skomentuj

Zmierz darmowa werją ARTA pod tym i jakimkolwiek innym mikrofonem.
                                      Dla pewności zmierz sam głosnik z 1 metra centralnie powtórz to dla róznch głosności sygnału testowego i róznych dokładności wygładzania - i poprównaj z wykresem fabrycznykm żeby się upewnić czy program działa prawidłowo.

Skomentuj

Zamieszczone przez arwas Zobacz posta
                                        Dla pewności zmierz sam głosnik z 1 metra centralnie
                                        Dlatego napisałem by pokazał ch-ki samych głośników.

Skomentuj

Program działa na 100% prawidłowo. Użyłem wbudowany mikrofon w laptopie i nie było tej góry wcale. Z tym, że ten pomiar tez nic nie mówi o rzeczywistej odpowiedzi całego zestawu. Na razie z pomiarami będę musiał zaczekać. Planuje już nową konstrukcję. Prawdopodobnie przy okazji wykończeni Hobbitów i rozpoczęcia nowego projektu kupię Behringer ECM8000 z indywidualną kalibracją.

http://www.cross-spectrum.com/measur...behringer.html

Dobry mikrofon za niedużą kasę jak na skalibrowany sprzęt pomiarowy. :)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X