Jest tez taka wersja możliwa że mikrofon tak pokazuje bo taki przebieg produkują zestawy. To będziesz wiedział jak zmienisz mikrofon. Mnie na przykład WM61 w zasadzie nic nie pokazuje powyżej 12-15kHz choć jest raczej całkowicie sprawny. A tu jednak widać zmiany wraz ze zmianą pomieszczeń.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Hobbit - tasukowa linia transmisyjna w monitorze
Collapse
X
-
Coś po prostu jest nie tak z tym mikrofonem. Nie jestem w stanie stwierdzić co. Kalibrację sprzętu wykonywałem przed pomiarami parę dni temu. Na obu pomiarach jest strasznie dużo podobnych pików i spadków na prawie tych samych częstotliwościach, dlatego nie mogę brać takich pomiarów za wiarygodne nawet w najmniejszym stopniu.
Zamieszczone przez arwas Zobacz postaTo będziesz wiedział jak zmienisz mikrofonLast edited by fforc9e; 28.08.2011, 15:05.
Skomentuj
-
Na pewno masz nieprawidłowo działający system pomiarowy lub jak piszesz uszkodzony mikrofon. Mi to wygląda trochę jak brak sygnału na wejściu mikrofonowym lub referencyjnym. Jeden kanał ma sygnał, drugi jakieś szumy/przesłuchy. Ja ostatnio zrobiłem całkiem wiarygodny pomiar nearfield przy niedziałającym sygnale referencyjnym, dla początkującego w pomiarach mój pomiar mógłby się wydawać zupełnie ok!
Ten wykres to kompletne bzdury a twierdzenie, że pomieszczenie może zrobić 30dB podbicia to są największe głupoty o jakich słyszałem!
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz postaTen wykres to kompletne bzdury a twierdzenie, że pomieszczenie może zrobić 30dB podbicia to są największe głupoty o jakich słyszałem!
Skomentuj
-
Heh ale jaja :) ja już wiem co jest nie tak (kurde, przecież to takie proste było)
Sam nie mogę uwierzyć w to co widzę, ale to co mi przychodzi teraz do głowy mnie osobiście jak na razie wydaje się trafne w 100% :)
Microfon masz na 100% w porządku, wina leży gdzie indziej. Heh mówić już, czy ktoś też na to wpadnie ? :)
I pomiar teoretycznie też jest raczej jak najbardziej w porządku (zdaje się być nawet wierny)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez fforc9e Zobacz postaPodpowiadaj :P
Rzuciłem lewym okiem rano no i stwierdziłem tragedia, teraz rzuciłem raz jeszcze ale prawym i mówię - "nie no praktycznie w porządku" :) - Tylko że nie wiem czemu jest na odwrót!
1. To już po basie widać, od kiedy to ch-ka na bas idzie w górę? :) (tym bardziej że to tylko mały wooferek)
2. Pisałeś też; że to nie gra tak jak pokazuje pomiar
3. Po odwróceniu ch-ka staje się sensowna, z wyjątkiem tego DOŁKUna okł. 1kHz - ale to już wina zwrotki, albo tego fazowania głośników, albo dyfrakcji obu w stereo (najbardziej prawdopodobne choć chyba pierwszy raz widzę to AŻ tak wielkie) - zrób pomiar tylko jednej (razem z fazą) Coś czuje też że będziesz musiał zfazować chyba trochę te krawędzie
No dobrze, ale czemu to Ci pokazuje na opak? Na to jeszcze nie wpadłem.... :/
---------- Post dodany o 21:53 ---------- Poprzedni post o 21:49 ----------
A już wiem odwróć polaryzację tweetera to powinnien zniknąć ten ... na ~1kHz
Skomentuj
-
Ale jaja masz rację. :) Wielkie dzięki. Wiszę Ci piwo ir0nhide :))
PS. Zjem krewetki i zabieram sie za robote :)
---------- Post dodany o 20:26 ---------- Poprzedni post o 20:03 ----------
Niestety ir0nhide. To nie to. Zwróć uwagę, że monacor nie ma strzału powyżej 20kHz.
Chyba jednak mikrofon jest dupnięty. To jest pomiar tylko jednej kolumienki tak więc interferencji z 2 kolumny być nie może :)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez fforc9e Zobacz postaZwróć uwagę, że monacor nie ma strzału powyżej 20kHz.
To są pomiary obu kolumn na raz a mic ustawiony tam gdzie głowa, czy tylko jednej kolumny ?
Z tego co widzę ch-ka kolumny po odwróceniu polaryzacji tweetera wygląda tak samo jak i przed, więc coś jednak nie gra.
Przydały by się też pomiary tylko głośników (każdego osobno)
Skomentuj
-
Ten pomiar do dalej bzdury , masz problem z systemem. Nie znam tego programu żeby ci powiedzieć co może być źle ale moim zdaniem nie masz sygnału w jednym z kanałów. Wynik pomiaru jest uzyskiwanie poprzez porównanie sygnału z jednego kanału (referencyjnego) do drugiego (pomiarowego). Jeżeli zabraknie jednego sygnału masz dziwaczne wykresy.
Sprawdź czy ci działa preamp mikrofonu.
Pomieszczenie wpływa na ch-ke ale nie tak wybiórczo i nie tak mocno. Kiedyś też bawiłem się w pomiar w docelowym miejscu odsłuchowym i wykresy tylko trochę różniły się od tych "pomiarowych". Dramatycznych różnic nie było.
Skomentuj
-
O takie szczegóły jak: po włączane jakieś eq w systemie, mic jest podłączony do line-in a nie czasem do mic-in, karta jest dobra do wykonywania pomiarów (to nie laptop ? ) itp. rzeczy, nie muszę Cię chyba pytać?
Żebyś nie miał tak jak ja kiedyś, że myśleliśmy na forum że mic walnięty a wkładkę miałem jednak dobrą
Zamieszczone przez fforc9e Zobacz postaNiestety użeram się teraz z HOLMImpulsem.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz postato nie laptop ?
Skomentuj
-
Zrob pomiar bliski woofera, oraz portu. Dla pewnosci mozesz rowniez podlaczyc dowolny mikrofon do skajpa ( taki bedzie dzialal tylko w zakresie srednich i niskich ) oraz sprawdz program Arta. To co pokazales to bzdury, nigdy w zyciu nie mialem takich pomiarow z zadnej konstrukcji, czy to Diy czy firmowo oryginalnej. Ostatnio Holm w ogole przestal mi dzialac, nawet po zmianie karty i wielokrotnym reinstalowaniu. Olalem go i uzywam tylko Arty.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez arwas Zobacz postaDla pewności zmierz sam głosnik z 1 metra centralnie
Skomentuj
-
Program działa na 100% prawidłowo. Użyłem wbudowany mikrofon w laptopie i nie było tej góry wcale. Z tym, że ten pomiar tez nic nie mówi o rzeczywistej odpowiedzi całego zestawu. Na razie z pomiarami będę musiał zaczekać. Planuje już nową konstrukcję. Prawdopodobnie przy okazji wykończeni Hobbitów i rozpoczęcia nowego projektu kupię Behringer ECM8000 z indywidualną kalibracją.
http://www.cross-spectrum.com/measur...behringer.html
Dobry mikrofon za niedużą kasę jak na skalibrowany sprzęt pomiarowy. :)
Skomentuj
Skomentuj