Dzięki Comendante, teraz juz mniej więcej wiem o co chodzi. Czyli dostajemy a) spl b) większą kierunkowość c) inne brzmienie(?) . Tracimy a) wygląd, b) miejsce c) brzmienie (?) . Osobiście po odsłuchaniu paru hornów na AS porzuciłem marzenia o takiej konstrukcji. Efekciarskie są ale daleko im do poprawnego brzmienia, chociaż niektóe grają całkiem fajnie.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Hobbit - tasukowa linia transmisyjna w monitorze
Collapse
X
-
Istotnie, kierunkowość się zmienia, wygląd... też się zmienia :), z brzmieniem jest tak, że subiektywnie odnosi się wrażenie większej rozdzielczości i brzmienia niskich tonów (bas z dużej membrany zawsze się różni od basu z mniejszej, w tej chwili to wrażenie ogromu membrany jest bardzo spotęgowane przy uderzająco czystym i kulturalnym brzmieniu, dopiero teraz klasyczne tutti orkiestrowe sprawia takie wrażenie, jakie powinno, czyli wgniata w fotel, a ponoć nie dające się znieść metalowe łomotanie okazuje się tworem najprawdziwszch muzyków, pomijam brzmienie takiej gitary, kontrabasu, fortepianu czy trąbki). Ciężko to jest opisać zarówno dlatego, że każdy opis dźwięku słowami jest trochę daremny, jak i dlatego, że jako konstruktor tej szkarady nie mogę być posądzany o absolutnie skrajną chłodną obiektywność (no i prawda, mnie się okropnie podoba, jak to gra).
---------- Post dodany o 19:15 ---------- Poprzedni post o 16:12 ----------
Uzupełnienie do opisu specyfiki działania tych tub szczelinowych.
Dolna granica do jakiej taki szczelinowiec działa, zależy oczywiście od jego średnicy, z czym nie występują problemy, gdyż średnica tuby dopasowywana jest do średnicy membrany.
W moich dotychczasowych próbach średnica wewnętrzna tuby raczej odpowiadała co najmniej średnicy membrany i jeśli już, to przekraczała tę wartość niewiele, ale prawdę mówiąc nie wiem, czy i z jakim skutkiem mogłaby tam następować jakaś redukcja, jakąś jedną pamiętam z redukcją przelotu na wylocie Towera, odłożoną na bok jako kierunek nieciekawy. Testowałem też ustroje o profilu rozszerzającym się stożkowo, lecz ze szczeliną wykładniczą i one zachowują się już bardziej podobnie do normalnego horna, z podbiciem pewnego zakresu pasma i wyraźniejszym zwiększeniem skuteczności (aczkolwiek wystąpiły pewne różnice, ten sam horn bez szczeliny gra nieco inaczej). Również ta droga okazała się ślepym zaułkiem. Ta szczelina chce być w prostym falowodzie dopasowanym do napędzającego ją przetwornika. Prosty profil rury czy też tunelu prostokątnego plus szczelina wykładnicza jak dotąd, sprawdził się najlepiej. Długość takiej tuby również zależy ściśle od jej średnicy. W wypadku zastosowania jakiejś geometrii odbiegającej od tej najprostszej, długość szczeliny w tubie czy ewentualnie stosunek długości szczeliny do długości tunelu/tuby należy wyznaczyć metodą pomiarową oraz prób i błędów: nawet drobne różnice powodują trudne do przewidzenia zmiany.
---------- Post dodany o 04:27 ---------- Poprzedni post o 19:15 ----------
Dla unaocznienia, jak bardzo może dać się we znaki konstruowanie takiego mniej standardowego wylotu, załączam zdjęcie konstrukcji, w której dopracowanie szczeliny zmusiło konstruktora (p. B. Woods) do trzynastokrotnego przebudowania całości. Zdaje się, że nie korzystał z aparatury pomiarowej.
Skomentuj
-
Tak wedle ścisłości to Comandante sam nie wie bo nie bardzo je rozpoznaje, czego dał wielokrotnie przykład swoim mądrzeniem się w temacie o TL. Jak widac nawet tamtego tematu nie raczył przeczytać, bo bardziej lubi pisać.
Odciecie konca tunelu labiryntu przegrodą szczelinowa o zmiennej szerokości powinno spowodować utworzenie węzłów fali dla róznych czestotliwości. Czyli zmianę falowej długosci tunelu dla której nastepuje silne promieniowanie wylotu. W taki sposób można korygowac typowe wady obudów labiryntowych tworząc akustycznie różne długości dróg dla fali i niwelować niskie antyrezonanse poprawiając liniowość charakterystyki.
W temacie o TL opisane są rózne sposoby realizujące tę koncepcje, włącznie z pomiarami charkterystyk wykonanymi przez Dabyla (jesli dobrze pamiętam). I podstawka na kwiaty z japą w ponętnym kształcie nie jest jedyną drogą do tego celu.
Kolega Comandante wiedzę na ten temat zastępuje jedynie słuszną wiarą i objawieniami w postaci "gackowych uszu" na głośniki. Chce zostac Guru.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez arwas Zobacz postaOdciecie konca tunelu labiryntu przegrodą szczelinowa o zmiennej szerokości powinno spowodować utworzenie węzłów fali dla róznych czestotliwości. Czyli zmianę falowej długosci tunelu dla której nastepuje silne promieniowanie wylotu. W taki sposób można korygowac typowe wady obudów labiryntowych tworząc akustycznie różne długości dróg dla fali i niwelować niskie antyrezonanse poprawiając liniowość charakterystyki.(jeśli możesz to konstruuj tylko takie wypowiedzi, bez zbędnego wchodzenia na temat Comandante - bo będzie się robi tylko bałagan )
Skomentuj
-
Nie na temat...Jeśli dobrze zrozumiałem o czym piszesz to chodzi Ci o takie coś w TL o czym pisałem kiedyś w tym temacie:
http://diyaudio.pl/showthread.php/15...-V2-w-TL/page6
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz postaNie na temat...Jeśli dobrze zrozumiałem o czym piszesz to chodzi Ci o takie coś w TL o czym pisałem kiedyś w tym temacie:
http://diyaudio.pl/showthread.php/15...-V2-w-TL/page6
Labirynt jest wycięciem przestrzeni odpowiednio ułożonymi przegrodami w celu utworzenia linii dla fali. A przestrzeń można przecież wycinac róznymi kształtami odgród i moze być takich pomysłów bardzo duzo.
Skomentuj
-
Nareszcie wróciłem do domu i mogę przedstawić wam jak hobbit prezentują się w docelowym miejscu odsłuchu. :) Na razie pokój jest całkowicie nie zaadaptowany do odsłuchu. Wcześniej korzystałem ze słuchawek, jednak prace uzdatniające pokój trwają :).
Tak wygląda to na dzień dzisiejszy.
.
A tutaj pomiar w miejscu odsłuchu. Wydawać się może trochę mało basu jednak osobiście uważam, że jest go wystarczająco. :)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez fforc9e Zobacz postaChodzi Ci o to na 1kHz? W odsłuchu tego nie słychać nie słychać.
Zamieszczone przez fforc9e Zobacz postaMam gołe ściany w pokoju, nawet zasłon nie mam. Dlatego będę całość wytłumiał.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez marian Zobacz postaRóżnica pomiędzy zawieszoną zasłoną a jej brakiem jest bardzo duża,baaardzo duża
Skomentuj
-
fforc9e ewidentnie zmień miejsce odsłuchu. Tam jest okł. 20db w stosunku do reszty pasma! :o a nie pomijalne np. 6db. Pewnie z dwóch kolumn Ci się tak robi. Szukaj tak długo miejsca odsłuchu (robiąc pomiary) aż różnice nie będą większe jak 6db (chociaż). Teraz jest przecież tragedia! Nie zrażaj się tym że jak znajdziesz bliższą płaskiej charkę, to przy odsłuchu będzie zbyt płasko, posłuchaj tak kilka/kilkanaście dni a później puść tak jak teraz masz - wtedy sam zrozumiesz(Jak masz takie podbicie na około 1kHz, to może się to wydawać że jest fajnie, żywo - ale tak nie jest
)
PS z fazy to tam teraz jest pewnie kaszanka
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz postafforc9e ewidentnie zmień miejsce odsłuchu. Tam jest okł. 20db w stosunku do reszty pasma! :o a nie pomijalne np. 6db. Pewnie z dwóch kolumn Ci się tak robi. Szukaj tak długo miejsca odsłuchu (robiąc pomiary) aż różnice nie będą większe jak 6db (chociaż). Teraz jest przecież tragedia! Nie zrażaj się tym że jak znajdziesz bliższą płaskiej charkę, to przy odsłuchu będzie zbyt płasko, posłuchaj tak kilka/kilkanaście dni a później puść tak jak teraz masz - wtedy sam zrozumiesz(Jak masz takie podbicie na około 1kHz, to może się to wydawać że jest fajnie, żywo - ale tak nie jest
)
PS z fazy to tam teraz jest pewnie kaszanka
PS. Na faze nawet nie ma co patrzeć :P
Skomentuj
-
Zamieszczone przez arwas Zobacz posta135 postów w wątku, kilka postów kłótni i jedno ostrzeżenie żebym mógł zobaczyć TAKI wykres z pomiaru charakterystyki ???
fforc9e, musisz zaadaptować akustycznie swój pokój. Kotara, półki, szafki itp. O ustrojach, pułapkach i innych wynalazkach pogadaj z kolegą ir0nhide
Skomentuj
-
Bede podawał link do tego wykresu za każdym razem kiedy koś zacznie lansować dusery na temat ogromnego znaczenia dźwiekowego przesuwania koupułki o pół cala w bok obudowy
Jesli głosniki stoją tak jak stoją i mierzone z odległości odsłuchu jak monitory, to kotarki i gabki mogą nie wystarczyć.
Skomentuj
-
Niestety po dłuższym sprawdzaniu muszę stwierdzić, że mikrofon którym robiłem pomiary jest uszkodzony. Wykonałem pomiary w każdym pomieszczeniu mojego mieszkania i w każdym mikrofon pokazywał szczyt na 1kHz... Najwidoczniej mój stary mikrofon nie nadaje się już do pomiarów. Nowy zginął kiedyś w akcji więc odgrzebałem stary. Oba na wkładkach WM61A.
Niebieska linia to pomiar w miejscu odsłuchu. Natomiast bordowa jest to pomiar salonu (pomiar podgłośniony o 51dB, żeby było cokolwiek widać). Jak sami widzicie coś jest nie tak z tym mikrofonem. Przepraszam, że wprowadziłem Was w błąd. Po prostu nie chciało mi się wierzyć, że to tak gra.
PS. Tak więc pomiary idą do kosza. Będę musiał poczekać na nową wkładkę. :(
Skomentuj
Skomentuj