Jedno pytanie bo w sumie do tej pory nie zastanawiałem się nad tym.
Przy pomiarach w układzie 3-way osobno mierzymy poszczególne głośniki. To wiem.
W przypadku 2-way składającej się z 2 nisko-średnio tonowych głośników i wysoko tonowego jak mierzyć nisko-średnio tonowe? Przypuśćmy, że robię pomiar głośnika na sucho i z dodana masą a później pomiar tunelu BR w obudowie. Przy jednym jest zrozumiałe ale przy dwóch połączonych szeregowo (4ohm + 4ohm) wypadkowa 8 ohm. Czy w takim przypadku łączę te dwa głośniki w szereg, mierzę jako jeden na sucho później z dodana masą na obydwu a później pomiary tunelu BR? jakoś nie łapię tego.
Parametry TS mierzysz osobno dla każdego głośnika (czyli free air i z dodaną masą - bo rozumiem, że o TS'y Ci chodzi). W momencie gdy projektujesz dla nich obudowę (np symulujesz w WinISD) to wstawiasz tam po prostu dwa głośniki (podczas konfiguracji wybierasz ilość głośników).
Jeśli zamontujesz głośniki w obudowie (i jeśli mają jedną wspólną komorę), to od tego momentu mierzysz je razem - czy to pomiar na osi (choć wybór "osi" to już inna sprawa), czy pomiar portu BR czy impedancji układu. Niestety nie wiem co z pomiarem w bliskim polu... Możliwe, że robi się to w ten sposób, że przykładasz mikrofon raz do jednego, raz do drugiego głośnika (ale za każdym razem grają oba) i później sumujesz wykresy... Nie jestem pewien, bo przyznam, że nigdy tego nie mierzyłem.
to od tego momentu mierzysz je razem - czy to pomiar na osi (choć wybór "osi" to już inna sprawa)
Po pierwsze warto umieścić mikrofon w równej odległości od obu głośników.
Po drugie pomiary mają sens tylko do pewnej, dość niskiej częstotliwości, poniżej której wzajemne interferencje nie występują, lub są jeszcze malutkie.
Robię pomiary impedancji poszczególnych swoich projektów. Przy tym natrafiłem na pewien "pik" na wykresie przy strojeniu tuneli BR. Tunel muszę jeszcze skrócić jak widać z wykresu ale pojawił się skok impedancji na około 210Hz. Co to może oznaczać? Nieszczelność obudowy czy coś innego?
Dodałem wytłumienie i pik na 210Hz znikł. Pojawił się następny problem. Dodając wytłumienie pozornie zwiększa się "pojemność obudowy" - z tego co kiedyś czytałem. Problem polega na strojeniu BR. Pierwszy pik według opisu z SW powinien być wyższy a ja mam dość niski:
Tunel mogę jeszcze skrócić max o 2cm bo za 2cm będę miał już przednią ściankę. Symulując obudowę wyszło mi że objętość jej powinna mieć około 12l. Ja jak ją budowałem dość dawno temu sugerowałem się opisami na akustyk.com.pl gdzie proponowana obudowa dla tych głośników miała około 16l. Czy zmniejszając pojemność obudowy (dodając coś do środka) można zwiększyć wysokość pierwszego piku na wykresie i zwiększyć tym samym efektywność tunelu BR? Dziękuję za sugestie.
Zrobiłem symulację impedancji w programie BassBox z pojemnością 16l i z typowym dampingiem i wymiarami portu BR. Wykres bardzo podobny do tego z SW z tym, że pierwszy pik nieco wyższy niż z SW. Nie wiem czy SW może oszukiwać choć raczej nie, bo bierze dane z głośnika, które na pewno różnią się od katalogowych.
No i zawitałem ponownie na forum. Zmajstrowałem sobie mini JIG do ARTy dla sprawdzania na bieżąco wykresów i próbowałem odjąć nieco pojemności obudowie. Zastosowałem zabawki moich dzieciaków w formie drewnianych klocków. Wykresy jak dla mnie nie za bardzo. Dalej pierwszy (lewy) pik jest za mały w porównaniu z drugim (prawym). Jakoś mi to nie leży. Sprawdzałem z połączeniem szeregowym i to samo. Wrzucam do podglądu 3 zrzuty z ARTy z sinusa. Jeden z Bez klocków, drugi z klockami i trzeci z połączeniem szeregowym. Nie dawałem wytłumienia bo co chwile musiał bym się bawić we wkładanie i wyciąganie piramidek więc pikiem koło 200Hz nie zawracajcie sobie głowy.
Już nie wiem co zrobić. Klocków pojemnościowo było sporo a efekt znikomy. Czy coś z tymi głośnikami nie tak czy z budą? Zgłupiałem. Nie wiem co robić.
Ps. Zapomniał bym dodać. Jak wyciągnę toczony port BR z obudowy to pik po lewej rośnie. Można wnioskować. że średnica BR powinna być większa. Problem w tym, że coś większego mogło by się nie zmieścić, lub wyglądać nie dobrze. Znalazłem artykuł z (chyba HDS'ami jakie ja mam - nie znalazłem info o nisko-średnio tonowych) i w nim zobaczyłem zastosowanie 2 tuneli BR. Może by i w moim to zastosować?
Wewnętrzny wymiar góra - dół to około 88cm. Jak wspomniałem wcześniej, lewy pik się unosi wraz ze zwiększeniem średnicy BR. Wpadłem dzisiaj na pomysł żeby do próby wykorzystać otwór od Vifki i tam wstawić do pomiaru drugi wytoczony tunel BR - średnice nawet pasują. Zwiększy się tym samym ogólna średnica BR. Moim zdaniem będzie pozytywny rezultat ale zobaczymy. Pomiary zrobię jakoś między 13 a 14-tą. Problem w tym, że jeżeli da ten zabieg spodziewane i dobre rezultaty to: 1. Będę musiał wytoczyć 2 nowe BR (tu problem bo zlikwidowali mi w pracy tokarkę i materiału nie mam), 2. Kupię nieco mniejszy plastikowy i wstawię go na tylną ściankę - nie będzie kolidował wizualnie z toczonym w drewnie. Jeżeli po tym zabiegu pik lewy będzie wyższy od prawego nic nie stoi na przeszkodzie by wydłużyć długość przedniego BR co spowoduje obniżenie lewego piku. Aha jeszcze nie dałem piramidek - także powodują zmniejszenie lewego piku. No nic zobaczymy rezultaty po 13-tej.
Ps. ir0nhide sugerujesz może, że z tej konstrukcji powstała TL??
Na jedno wychodzi czy zwiększych otwór i zostawisz tą samą długość czy skrócisz długość bez zmiany średnicy. Strojenie wzrośnie w jednym i w drugim przypadku.. Wystarczy to sobie przeanalizować w WinISD.
Ps. ir0nhide sugerujesz może, że z tej konstrukcji powstała TL??
hehe, nie po prostu sprawdzam tą fale stojącą... Podczas budowy kolumny mogłeś dać górną ściankę po skosie
Zamiast gąbki (nie dawaj dużo materiału tłumiącego do wew. obudowy BR...) rozbij fale przyklejając od środka kawałki drewna do górnej ścianki, albo jakieś poprzeczki w połowie kolumny...
1.Możesz dodać drugi port ale oba musisz też odpowiednio wydłużyć. (nie wskazane...)
2.Możesz skrócić długość BR.
3.Możesz dać dwa porty o mniejszej średnicy.
Skomentuj