Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

2 drogi Perless/Vifa (na tyły z nimi)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Z tą górną ścianką to może być coś. Jak daję za dużo gąbki to wszystko mi się rozkłada. Co raz to bardziej muszę wydłużać BR bo lewy pik leci duuużo w górę (przy 2 BR). Zobaczę jak to będzie z pochyłą ścianką bo nawet przy dużej ilości gąbki mam wahania na około 190-200Hz a to irytujące. Faktycznie ze wzoru wynika że 190-200hz daje man jakieś 173cm więc stojąca wypada "w połowie" czyli około tyle ile mam wewnątrz kolumny i widać to na wykresie. Chyba dobrze to zrozumiałem? Idę próbować, wycinać kombinować.

Wstawiłem pochyłą ściankę u góry (tylko na szybkiego wstawiłem ją z grubego kartonu). Powinna powodować odbicie fali dźwiękowej pod innym kątem ale na wykresie znów na 200 mam ostry skok. Albo wina prowizorki kartonowej albo nie wiem w czym problem. Może o czymś nie wiem?
    Last edited by sir_morgot; 04.01.2015, 16:03. Powód: nowe spostrzeżenia

Skomentuj

Dobra fajnie chlopaki, ale jak juz jedziemy glebiej to moze do konca przedstawcie problem? Bo za waski tunel tez niesie za soba konsekwencje a Wy tu o za duzej srednicy jak chlopak nawet nie wie co i jak nalezy zrobic... Najprostsza metoda to skrocenie tunelu jezeli nie 'swizszczy' i nie ma potrzeby jego poszerzenia.
      Z reszta podstawowe artykuly na stronie glownej to wszystko wyjasniaja...

Skomentuj

Artykułów się już naczytałem - na pewno dużo zapomniałem. Skrócić BR już nie mogę bo do czoła wnętrza ścianki już dochodzi (grubość ścianki = długości BR). Najbardziej irytuje mnie te 200Hz. Spróbuję przykleić do górnej ścianki klocki w kształcie klinów - jakoś wątpię czy to coś da ale zobaczę.

Skomentuj

Karton to strata czasu.

Zamieszczone przez sir_morgot Zobacz posta
          Najbardziej irytuje mnie te 200Hz. Spróbuję przykleić do górnej ścianki klocki w kształcie klinów
          Tylko jeszcze nie przyklejaj ich na stałe...

A tak wgl to co tam w końcu gra, w ilu litrach i jakich wymiarów jest port BR?

Skomentuj

To układ MTM. T - Vifa xt25, M - Perless HDS 134 NOMEX.
            Poniżej ilustracja mojej konstrukcji.

Z tego co pamiętam ustrojstwo to ma około 16l. Dane poglądowe brałem ze strony akustyka, gdzie napisano:

"Rekomendujemy obudowę bas-refleks od 6 do 8 litrów - w takich warunkach, przy strojeniu do 60-65Hz (niższe strojenie przy większej objętości), można osiągnąć spadek -6dB w zakresie 50-55Hz. Dla małego monitora - wynik nie do pogardzenia. Wskazane strojenie większej objętości uzyskamy z tunelem o średnicy 4,5 cm i długości 13 cm, a mniejszej z tunelem o długości 15 cm."

Cytat ze strony: http://akustyk.com.pl/peerless/P832873.html

Z racji tego, że pracują razem w wspólnej komorze, obudowa ma ok 16l. I teraz tak się zastanawiam - tunel był podany dla jednego głośnika a ja mam dwa - pomyślałem, że może babola walnąłem bo może i faktycznie tu 2 BR są potrzebne? Tylko ta długość podana na akustyk - 13cm a ja mam około 5cm.

Skomentuj

Klocki także nic nie dały. Nie wiem co tu wykombinować? Jak nic nie wyjdzie po prostu zrobię kolumnę zamkniętą i tyle. Chyba, że coś wykombinuję.

Skomentuj

Napisz najpierw jaką masz średnicę tego tunelu i jego długość, bo jak czytam że zbliża się do czoła ścianki to chyba się nie rozumiemy..

Skomentuj

Ok już się poprawiam i piszę co i jak bo faktycznie namieszałem. Czyli średnica wewnętrzna BR wynosi 4,5 cm a długość około 2,5 cm. Napisałem do akustyk.com.pl w tej sprawie i odpisali:

"Witam

Wraz z dwoma takimi samymi głośnikami w jednej obudowie, dla uzyskania analogicznego strojenia i charakterystyk, należy powiększyć objętość dwukrotnie i powiększyć powierzchnię otworu br dwukrotnie, bez zmiany długości tunelu.
                  Ale zamiast jednego otworu (tunelu), zawsze można można zastosować dwa, albo trzy itd, aby tylko suma ich powierzchni dawała potrzebną powierzchnię całkowitą (długość tunelu wciąż bez zmian).
                  Powierzchnia, nie średnica, więc powierzchnia dwóch tuneli o średnicy 4,5 cm każdy odpowiada powierzchni tunelu o średnicy ok. 6,4 cm, a nie 9 cm.
                  Jest jasne, że jeżeli założył Pan jeden tunel 4,5 cm do obudowy dwa razy większej, to przestroił Pan układ o ok. 1,4 raza niżej, i minimum bas-refleksowe stłumiło dolny wierzchołek impedancji, za to urósł górny.
                  Rozwiązać problem może Pan dokładając drugi taki sam tunel w dowolnym miejscu."

Reasumując będę próbował albo:

1. Zrobić jeden tunel o śr ok 6,4 cm - nie wiem czy uda mi się gdzieś znaleźć tokarkę (może się uda) i nie wiem czy zmieści mi się tunel w obudowie - kwestia prób.
                  2. Dołożyć drugi tunel - w sumie nie chciał bym ale jeżeli opcja 1 się nie uda to będę zmuszony.

Na stan dzisiejszy muszę prace nad tymi kolumnami nieco przystopować. Teraz sprawdzam moje kolumny frontowe. Tu przy głośniku 30W4558T00 pik BR wygląda bardzo zadowalający - jest nieco wyższy niż pik głośnika więc muszę tunel wydłużyć (obecnie jest za krótki). Dalszy opis w tamtym wątku.

Skomentuj

Czyli masz aktualnie 16litrów i tunel "średnica wewnętrzna BR wynosi 4,5 cm a długość około 2,5 cm", tak?

Przy tych parametrach wychodzi:
                    16litrów strojenie 71Hz
                    Tunel 45mm średnicy o długości 25mm.

Dla mnie zdecydowanie za wysokie strojenie... Wklepię później parametry głośnika i napiszę jakbym to widział i jakiej minimalnej średnicy tunel jest wymagany.
                    Last edited by dolphin123; 05.01.2015, 11:00.

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
                      Nie na jedno, średnica otworu też ma wpływ na konstrukcje... Nie dawaj za dużego otworu bo może sypać średnicą...(WinSD tego nie potrafi za symulować)
                      BR to rezonator i zawsze bedzie sypac srednica niezaleznie do tego jaka bedzie mial szerokosc.
                      Jak dobrze wytlumi obudowe wewnatrz, to nic nie bedzie przeszkadzalo.

Skomentuj

Panowie. Napiszcie czy można odjąć obudowie trochę litrażu za pomocą styropianu? Jest lekki, łatwy w obróbce (np cięcie drutem oporowym) i można łatwo wprowadzić korekty. Co o tym sądzicie? Muszę odjąć jakoś około 5 litrów a obudowa nie foremna i trudno coś zrobić standardowym materiałem - MDF itp.

Skomentuj

Wsadz butelki z woda
                          Styropian sie nie sprawdza
                          Drży i dziwne sie zachowuje nawet jak jest przymocowany
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Wkładałem butelki z wodą bez większego rezultatu. Nieco mnie to dziwi. Obudowa jest jak widać powyżej nie standardowa. niby ma około 18 litrów ale zmieścić butelek mogłem 3 po litrze - wręgi i ciasne przestrzenie nie pozwalają wstawić więcej. Styropian mógł bym wyciąć dokładnie i wstawić w wąskie miejsca. Jeżeli styropian się nie nadaje to nie mam pomysłów. Chcę zejść do 12 litrów czyli 5l na minus.

Skomentuj

Worek z piachem ? Jak na dłuższą metę to trzeba piasek uprażyć w piekarniku.

Skomentuj

Jeżeli piach to tylko na próbę pomiaru jak kolumna leży na plecach. Jak ją postawić to worek spadnie w dół na tunel BR więc trudna sprawa z nimi. Nie wiem. może zabudować tylną część płytami MDF pociętymi w odpowiednie formatki? Tym sposobem się "zarżnę" :crying:
                                A można by było np tak:

Wycinam formatki ze styropianu i wklejam je z tyłu we wręgi i później go przykrywam np 3mm HDF'em? Wypełnienie było by styropianowe ale powłoka stykająca się z powietrzem w kolumnie już jako HDF. Co o tym sądzicie?
                                Last edited by sir_morgot; 08.01.2015, 19:11. Powód: sugestia

Skomentuj

No to może styropian ale obłożony klejem ?

Skomentuj

Zamieszczone przez _NATAN_5064 Zobacz posta
                                    No to może styropian ale obłożony klejem ?
                                    No właśnie - czytaj wyżej z HDF'em. Może to będzie miało sens?

Znalazłem info o korekcie pojemności kolumn na pewnej stronie i jest tam napisane:

"Można oczywiście zaproponować wiele innych materiałów do wypełnienia objętości. My szczególnie polecamy styrodur - sztuczne tworzywo o piankowej strukturze. Jest to materiał twardszy i sztywniejszy od popularnego styropianiu stosowanego w opakowaniach i do zabezpieczenia przesyłek, mniej się kruszy, ale daje się ciąć ostrym nożem. Przy odrobinie staranności da się wyciąć kształtki, które zamontujemy w skrzynce na wcisk w dowolnym miejscu. Koszt materiału jest umiarkowany. Styrodur pozwala wypełnić sporą objętość przy zachowaniu małej masy wypełnienia."

Źródło :http://www.hifi.pl/porady/modyfikacj...-objetosci.php
                                    Last edited by sir_morgot; 08.01.2015, 19:23. Powód: korekta

Skomentuj

Mam wrażenie ze cos zle zrobiłeś/zaprojektowales
                                      Wsadziles 3 butelki i nie było różnicy?
                                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Z butelkami zeszło mi około 3 litrów. Pik po lewej prawie nie ruszył z miejsca - tzn prawie nie zmienił wysokości. Czy coś źle zaprojektowałem? Raczej nie bo pojemność to pojemność - z tego co się dowiadywałem optymalna pojemność dla 2 głośników HDS 134 nomex to około 12,5 litrów a można użyć nawet 18 litrów. Średnicę BR powiększyłem do 7cm i dążę do tych 12 litrów aby piki strojenia BR i głośnika powiedzmy były prawie równe (lewy nieco niższy). No i tu właśnie pomocny był by styropian, który ładnie wejdzie mi pomiędzy wręgi i na który przykleję 3mm hdf. Powinno ładnie zejść około 5-6 litrów. Dzisiaj próbowałem wypalić sobie formatki ze styropianu ale drut oporowy mi się przepalił i muszę kupić nowy. I tak z wolnego czasu robi się czas zajęty nieużytkami i praca nie idzie tak, jak bym chciał.

Skomentuj

Ale zaraz zaraz, bo ja już się chyba pogubiłem to twoim problemem jest pik na okł. 220Hz czy ten jeden z pików strojenia ?

Z butelkami zeszło mi około 3 litrów. Pik po lewej prawie nie ruszył z miejsca - tzn prawie nie zmienił wysokości. Czy coś źle zaprojektowałem?
                                          Ale mniejsza o lewy co z tym małym na ~200Hz ?

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
                                          BR to rezonator i zawsze bedzie sypac srednica niezaleznie do tego jaka bedzie mial szerokosc.
                                          Im większa średnica tunelu tym przecież w większym stopniu, więc o co chodzi ?
                                          Dlatego tunel dajemy jak najmniejszy ale taki by nie kolidowało to akustycznie podczas jego pracy, tak ?

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
                                          Jak dobrze wytlumi obudowe wewnatrz, to nic nie bedzie przeszkadzalo.
                                          A jak wytłumi jak w OZ, albo jeszcze lepiej ?

Dzisiaj próbowałem wypalić sobie formatki ze styropianu ale drut oporowy mi się przepalił i muszę kupić nowy.
                                          Daj mniejsze trafo, albo więcej drutu...

Najlepiej jak byś wkleił drewniane poprzeczki w połowie kolumny tak by wizualnie (patrząc od góry) przesłonić widoczność miedzy głośnikiem a tunelem. Najwygodniej chyba 3 szt.
                                          Last edited by ir0nhide; 09.01.2015, 13:09.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X