Z tą górną ścianką to może być coś. Jak daję za dużo gąbki to wszystko mi się rozkłada. Co raz to bardziej muszę wydłużać BR bo lewy pik leci duuużo w górę (przy 2 BR). Zobaczę jak to będzie z pochyłą ścianką bo nawet przy dużej ilości gąbki mam wahania na około 190-200Hz a to irytujące. Faktycznie ze wzoru wynika że 190-200hz daje man jakieś 173cm więc stojąca wypada "w połowie" czyli około tyle ile mam wewnątrz kolumny i widać to na wykresie. Chyba dobrze to zrozumiałem? Idę próbować, wycinać kombinować.
Wstawiłem pochyłą ściankę u góry (tylko na szybkiego wstawiłem ją z grubego kartonu). Powinna powodować odbicie fali dźwiękowej pod innym kątem ale na wykresie znów na 200 mam ostry skok. Albo wina prowizorki kartonowej albo nie wiem w czym problem. Może o czymś nie wiem?
Wstawiłem pochyłą ściankę u góry (tylko na szybkiego wstawiłem ją z grubego kartonu). Powinna powodować odbicie fali dźwiękowej pod innym kątem ale na wykresie znów na 200 mam ostry skok. Albo wina prowizorki kartonowej albo nie wiem w czym problem. Może o czymś nie wiem?
Skomentuj