Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

2 drogi Perless/Vifa (na tyły z nimi)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

To wsadz cokolwiek
    Jaki problem masz z wypchaniem obudowy i zmiejszeniem litrazu?

Skupiacie sie nad takimi głupotach i tracicie czas na lamenty
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
      To wsadz cokolwiek
      Jaki problem masz z wypchaniem obudowy i zmiejszeniem litrazu?

Skupiacie sie nad takimi głupotach i tracicie czas na lamenty
      No możliwe. Powiedz mi proszę jeżeli ten pierwszy pik strojenia jest w 1/2 piku strojenia głośnika to będzie do przyjęcia w ogóle? Wiem, że będzie mniej "promieniował" ale chciałem się trzymać wyznaczników i stąd ten cały lament.

Skomentuj

A co ci pokazała symulacja?
        Czy wynik zmierzony pokrywa sie z symulacja?
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nie wiem czy można lub w czym można symulować wykres przebiegu impedancji głośnika i strojenia BR. Pomiar robię w LIMP'ie więc nie wiem czy to pokrywa się z symulacją. Symulowałem objętość obudowy w WinISD beta oraz BassBox 6 Pro ale nie wiem gdzie jest przebieg strojenia i impedancji.

Skomentuj

Zamieszczone przez sir_morgot Zobacz posta
            chciałem się trzymać wyznaczników
            Jakich wyznaczników ? Masz się trzymać tego co słyszysz. :) Nikt nie twierdzi że 2 piki strojenia muszą być równe i są to JEDYNYM wyjście, bo wszystkie inne rozwiązania będę błędem.

Skomentuj

Co do wyznaczników - możliwe że nie są "sztywne". Sugerowałem się pewnym opisem SW w którym ktoś opisał i pokazał jak stroić BR. Z wykresów i opinii opisującego wynikało, że strojenie BR powinno być nieco niższe niż strojenie głośnika więc tym się sugerowałem. Może nie potrzebnie i sam sobie robię schody?

Skomentuj

To yoshi chyba kiedyś pisał o tym, dawno temu to czytałem, ale nie wydaje mi się aby tam było napisane:
                Zamieszczone przez sir_morgot Zobacz posta
                powinno być
                PS zrób ten pomiar co ci pisałem

Skomentuj

Nie musi byc niższe
                  Moze byc wyższe

Nie umiesz odczytać strojenia w wykresu impedancji do obudowy br?
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                    Nie musi byc niższe
                    Moze byc wyższe

Nie umiesz odczytać strojenia w wykresu impedancji do obudowy br?
                    Napisze ta: zdaje mi się, że umiem. Nie jestem starym wyjadaczem jak większość z Was więc teoryzuję. Pierwsza górka na wykresie impedancji to strojenie tunelu BR, druga górka to strojenie głośnika, dołek pomiędzy górkami to strojenie obudowy. Jeżeli górka od BR jest wyższa od górki głośnika to BR dominuje, jeżeli mniejsza to głośnik dominuje. Tak zrozumiałem z teorii - chyba, że nic nie zrozumiałem.

Skomentuj

Wystarczająco zrozumiałes

Mysle, ze mozna użyć stwierdzenia, ze jak "strojenia" sa równe to obudowa działa jak zamknięta

Nie bardzo rozumiem tylko dlaczego impedancja nie reaguje na zmiany
                      Last edited by lklukasz; 09.01.2015, 20:24.
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

No to zaczynamy - moje pomiary bez wygłuszenia i z wygłuszeniem z różnymi średnicami i długościami tunelu BR. Cały styropian wywaliłem. Obudowa ma dokładnie pojemność 17,5l.

1. Kolumna bez wytłumienia - podbicie przy 200Hz.

BR 4,5cm długość 14cm

BR 4,5cm długość 6cm

BR 4,5cm długość 2,5cm

BR 7cm długość 12,5cm

Bez tunelu BR - sama dziura o średnicy 7,5cm

2. Kolumna z wytłumieniem - piramidki.

BR 4,5cm długość 14cm

BR 4,5cm długość 6cm

BR 4,5cm długość 2,5cm

BR 7cm długość 12,5cm

Bez tunelu BR - sama dziura o średnicy 7,5cm

Patrząc się na suche wykresy bez odsłuchu itp. który wykres można uznać za odpowiedni?

Skomentuj

Żaden
                          Wg mnie duzo za mała skrzynia
                          Nie zszedłes ze strojeniem poniżej 60Hz
                          Ja bym stroil na 40-45Hz
                          Dopiero potem bym podnosil aby odsluchac czy nie jest lepiej

Podpowiedź co to wybrania średnicy portu
                          Dodaj sd obu głośników i podziel przez 3
                          Bedziesz miał mniej wiecej średnice wlotu portu ktory powinien byc odpowiedni
                          Kup jak najdłuższy sie da o tej średnicy wlotu i kombinuj

Ale nie tnij go odrazu tylko wsadz 2-3-4 laski kleju na ciepło
                          Wysuwając je i chowajac, zmieniając ich ilosc strój port
                          Zmieniaj tez litraz skrzyni i patrz jak sie zachowuje impedancja

Pamiętaj ze nie tylko wykres i czysta teoria ma tu zastosowanie
                          Najważniejszy jest tu odsluch
                          Moze sie okazać, ze u ciebie w pomieszczeniu obudowa inaczej strojona niz teoria nakazuje zagra lepiej

A skrzynie zbuduj najwieksza jaka nakazuje ci rozsądek (dla tych głośników)
                          Na początek z czego masz pod ręka bez koniecznych wzmocnień aby nie przeszkadzały ci w "pchaniu" czegokolwiek zmniejszajacego litraz do środka
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

No z budową nowych skrzyń kiepsko - już bawię się parę lat z budową tych i niedawno je zrobiłem. Jak miał bym budować na nowo to poległem w butach. Z tego co widzę mogę dorzucić jeszcze z 2 litry bo na dole mam oddzielną komorę pod zwrotnice - wystarczy wyciąć co nieco i na plus. Dziwi mnie tylko że na akustyk.com.pl za optymalną pojemność uważa się od 12 do 18 litrów, tak samo ma się z programami symulacyjnymi.
                            Ps. Zrobiłem jeszcze pomiar na głośnikach katowanych przez 10 minut 25Hz. Ot takie coś wyszło - sama dziura pod BR o średnicy 7,5cm z piramidkami - żółta na zimno zielona na ciepło.

Skomentuj

To popros kogos, zeby ci zbudował testowki
                              Mysle, ze znajdzie sie ktos pomocny i zrobi ci to w uczciwej cenie
                              Sam nawet znam takiego jednego

Ta obudowa buczy raczej niz gra
                              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Z założenia to mają być głośniki tylne do kina domowego więc chyba nie będę się może aż tak przejmował tym strojeniem. Ewentualnie może budę zamknąć i zrobić bez BR? Program symulacyjny za optymalną pojemność kolumny dla 2 głośników w budzie zamkniętej przyjmuje 6 litrów. To bez problemu można uzyskać zaklejając większą część obudowy od dołu.

Skomentuj

W kinie na tylnych kanałach to i tak nie dużo jest lub w cale do 80 - 100Hz

Skomentuj

To jak efektowe to czym sie przejmujesz
                                    Trzeba było odrazu je zamknąć :)
                                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

A tak z ciekawości. Jak by te HDS'y zamienić na jakieś inne głośniki o takim samym koszu i mniejszym zapotrzebowaniu na litraż? Tylko jakie to by były? Tak teoretycznie oczywiście. Jak by się coś trafiło to moje 4 sztuki bym sprzedał i kupił inne.

Skomentuj

I znów kombinujesz... dokoncz to co zacząłes i zrób na tym co masz
                                        Bedzie grać

Za szybko sie poddales
                                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Wiem, że kombinuję. Mam jeszcze 2 HDS 134 ale z białym koszem. Ciekawe jak wyjdzie połączenie tych głośników w tandem :) Oczywiście dokończę tą konstrukcję i zabieram się między czasie za centralkę i co najlepsze moje fronty. Tam strojenie jest już niskie około 20Hz w dołku o ile mnie pamięć nie myli.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X