Takie moje małe spostrzeżenie. Kiedy robimy 3 way wszystkie głośniki współpracują ze sobą i oddziałują na siebie. Kiedy wymieniłem np sredniotonowy to miałem wrażenie ze XT25TG zagrał przynajmniej o klasę lepiej.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Aktywnie zDeSPerowane 3-way by LuSzTi
Collapse
X
-
Zamieszczone przez dj_zibi Zobacz postaMoje Visatony ładniejsze:P
Zamieszczone przez jamess8 Zobacz postaMagnezowe Seasy wyglądaja bardzo audiofilsko i brzmiąAsustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
Żeby nie było, że nic się nie dzieje - digital crossover:
Selektor wejść analogowych + przełącznik pomiędzy wejściami analogowymi i cyfrowym (I2S, zmiana zegara za pomocą zworki) - możliwość sterowania za pomocą zwykłych przełączników. Regulacja głośności za pomocą zwykłego potencjometru. Każdy z kanałów stereo obsługiwany przez jeden procesor. Możliwość rozdzielenia pasma na cztery dla obu sygnałów stereo (czyli razem wyjściowych jest 8 kanałów). Do działania potrzebuje zasilania 5V/100mA dla analogu i 5V/500mA dla cyfry. Jak ktoś chce może podłączyć pod jedno zasilanie. Użyte zwykłe, tanie elementy, tyle że SMD. Procki DSP są względnie tanie. Tutaj na razie na przejściówkach. Płytka zwykła, jedno warstwowa.Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
Zamieszczone przez El_liero Zobacz postadługo projekt ci się ciągnie, ale idzie do przodu.
Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
Zamieszczone przez mbar Zobacz postaO, jakie one w pytę malutkie...
Zamieszczone przez El_liero Zobacz postapodstawki pod widoczne dwa główne scalaki też sam trawiłeś?
Zamieszczone przez El_liero Zobacz postaWygląda pro, jakie moduły tam zaimplementowałeś?
Jeden procek, jeden kanał, każdy kanał można rozdzielić na cztery pasma.
---------- Post dodany o 10:25 ---------- Poprzedni post o 09:22 ----------
A tak BTW - ma ktoś namiar na jakieś ADC do zastosowań audio, albo z wyjściem I2S albo SPDIF, albo z oboma, najlepiej stereo - do kupienia w Polsce?Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
Dziś uruchomiłem płytkę DSP oraz zasilacz części analogowej. Nie obyło się bez dymu, ale nie myli się ten kto nic nie robi :P Jakiś łoś, który kto projektował (:P) nie wstawił w bazy tranzystorów załączających cewki przekaźników potrzebnych rezystorów ograniczających prąd. Dobrze, że miałem zapasowe trany. Poza tym przy lutowaniu zwarłem linię zasilania analogowego - winna tego jest kiepska biblioteka kondensatorów elektrolitycznych SMD. Musiałem rozlutować całą linię zasilania (bo oczywiście zwarcie było pod przedostatnim kondensatorem) i polutować ją na nowo. Jutro uruchamianie sterowania (pilot, enkodery, wyświetlacz itp). Samo DSP już działa :) Wszystko jak zwykle u mnie złożone na płycie meblowej :)
Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta"Kikuty" na lewo i prawo to impulsatory? Czym steruje lewy a czym prawy?Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
A więc tak. Projekt został uruchomiony, jest regulacja głośności na DSP, jest zmiana kanałów. Impulsatory działają. Zwrotnica na DSP działa. Wyświetlacz pokazuje co ma pokazać.
Wzmacniacze zostały wyposażone w cztery gniazda speakon, zostały dorobione kable z wtykami spaekon.
Kolumny zostały docelowo wytłumione, zostały dorobione łączniki pomiędzy górnym i dolnym modułem.
Całość projektu w takiej formie jak jest działa. Nie wszystko co miało być zostało uruchomione (wejścia cyfrowe, sterowanie przez bluetooth), ale system gra i spełnił swoje zadanie.
Na tym kończę ten projekt. Nie będzie on dalej rozwijany w tej formie. W kolumnach zostaną zmienione głośniki wysokotonowe oraz średniotonowe, oraz zostanie do nich zaprojektowana nowa, pasywna zwrotnica - co wynika z faktu zakupu nowego, bardzo dobrej klasy wzmacniacza stereo.
Wszystkim, którzy czytali, komentowali, pomagali - serdeczne dzięki! Szczególne podziękowania dla Ravena, który sporo podpowiadał i tłumaczył.
Na wszelkie pytania dotyczące tego projektu z chęcią odpowiem.Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz postaco wynika z faktu zakupu nowego, bardzo dobrej klasy wzmacniacza stereo.
Skomentuj
Skomentuj