Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Aktywnie zDeSPerowane 3-way by LuSzTi

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Takie moje małe spostrzeżenie. Kiedy robimy 3 way wszystkie głośniki współpracują ze sobą i oddziałują na siebie. Kiedy wymieniłem np sredniotonowy to miałem wrażenie ze XT25TG zagrał przynajmniej o klasę lepiej.

Skomentuj

Bo tak jest. Wychodzi to z faktu, że zazwyczaj najbardziej uczuleni jesteśmy na najsłabszy element zestawu.. Miałem to samo z 15AKX kwadratowym, który z PJ nie grał a z DX25 było dużo lepiej. Słaba kopułka przyćmiła możliwości AKXa.

Skomentuj

Przyszły :biggrin::biggrin::biggrin:

Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

No, pikne maja cycki :)

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
            Przyszły
            Moje Visatony ładniejsze:P Bierz sie za TLke

Skomentuj

Magnezowe Seasy wyglądaja bardzo audiofilsko i brzmią:)

Skomentuj

Zamieszczone przez dj_zibi Zobacz posta
                Moje Visatony ładniejsze:P
                A gdzie tam...Visatony AL130 nie są tak ładne jak magnezowe Seasy :razz: Nawet james tak uważa:

Zamieszczone przez jamess8 Zobacz posta
                Magnezowe Seasy wyglądaja bardzo audiofilsko i brzmią
                Mam ciekawostkę odnośnie rozmiarów, mówi się 12'stka, 13'stka, 15'stka itp na różne głośniki. I teraz mam u siebie 12'stkę Seasa (W12) i 13'stkę Auruma (AC130 Mk2), wydawać by się mogło, że centymetr różnicy nie powinien robić większej różnicy...ALE...12'stka Seasa ma 120mm średnicy całego głośnika, natomiast w Aurumie 130mm średnicy ma membrana wraz z górnym zawieszeniem, a cały głośnik ma aż 157mm średnicy. Więc między 12'stką Seasa a 13'stką Auruma różnica jest znacząca. Mogę jeszcze dorzucić Tonsila 15/40/5, który jest 15'stką - cały głośnik ma średnicę 156mm, membrana z zawieszeniem 130mm.
                Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Postaw wszystkie koło siebie i Founteka:P Bedzie dobre foto!

Skomentuj

LuSzTi i jak Tomek się spisal?
                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Żeby nie było, że nic się nie dzieje - digital crossover:

Selektor wejść analogowych + przełącznik pomiędzy wejściami analogowymi i cyfrowym (I2S, zmiana zegara za pomocą zworki) - możliwość sterowania za pomocą zwykłych przełączników. Regulacja głośności za pomocą zwykłego potencjometru. Każdy z kanałów stereo obsługiwany przez jeden procesor. Możliwość rozdzielenia pasma na cztery dla obu sygnałów stereo (czyli razem wyjściowych jest 8 kanałów). Do działania potrzebuje zasilania 5V/100mA dla analogu i 5V/500mA dla cyfry. Jak ktoś chce może podłączyć pod jedno zasilanie. Użyte zwykłe, tanie elementy, tyle że SMD. Procki DSP są względnie tanie. Tutaj na razie na przejściówkach. Płytka zwykła, jedno warstwowa.

Skomentuj

długo projekt ci się ciągnie, ale idzie do przodu.

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
                          długo projekt ci się ciągnie, ale idzie do przodu.
                          Jakoś, byle jak, ale jakoś...do przodu :)

Skomentuj

O, jakie one w pytę malutkie...

Skomentuj

podstawki pod widoczne dwa główne scalaki też sam trawiłeś?
                              Wygląda pro, jakie moduły tam zaimplementowałeś?

Skomentuj

Zamieszczone przez mbar Zobacz posta
                                O, jakie one w pytę malutkie...
                                Hehe..raster nóżek to 0.5mm, pojedyncza nóżka ma 0.22mm a cały procek razem z nóżkami 9x9mm. No za duże nie są :P

podstawki pod widoczne dwa główne scalaki też sam trawiłeś?
                                Tak, też sam. To jest prototyp więc na razie są podstawki. Jak zmienię wałek utrwalający w drukarce to zrobię sobie już normalną płytkę z uwzględnieniem poprawek, które wyszły i wyjdą po tej wersji...no i cyfrę odpalę bo na razie jest sam analog.

Wygląda pro, jakie moduły tam zaimplementowałeś?
                                Na płytce są stabilizowane zasilacze części analogowej i cyfrowej, dwa procki DSP ADAU1701, filtry wyjściowe, oraz selektor wejść analogowych.
                                Jeden procek, jeden kanał, każdy kanał można rozdzielić na cztery pasma.

---------- Post dodany o 10:25 ---------- Poprzedni post o 09:22 ----------

A tak BTW - ma ktoś namiar na jakieś ADC do zastosowań audio, albo z wyjściem I2S albo SPDIF, albo z oboma, najlepiej stereo - do kupienia w Polsce?

Skomentuj

Dziś uruchomiłem płytkę DSP oraz zasilacz części analogowej. Nie obyło się bez dymu, ale nie myli się ten kto nic nie robi :P Jakiś łoś, który kto projektował (:P) nie wstawił w bazy tranzystorów załączających cewki przekaźników potrzebnych rezystorów ograniczających prąd. Dobrze, że miałem zapasowe trany. Poza tym przy lutowaniu zwarłem linię zasilania analogowego - winna tego jest kiepska biblioteka kondensatorów elektrolitycznych SMD. Musiałem rozlutować całą linię zasilania (bo oczywiście zwarcie było pod przedostatnim kondensatorem) i polutować ją na nowo. Jutro uruchamianie sterowania (pilot, enkodery, wyświetlacz itp). Samo DSP już działa :) Wszystko jak zwykle u mnie złożone na płycie meblowej :)

Skomentuj

ładnie ładnie,
                                    szkoda, że nie jestem choć trochę zaawansowany w cyfrze a tym bardziej w programowaniu, bo chciałbym coś podpowiadać, a tak to tylko mogę śledzić temat.
                                    "Kikuty" na lewo i prawo to impulsatory? Czym steruje lewy a czym prawy?

Skomentuj

"Kikuty" na lewo i prawo to impulsatory? Czym steruje lewy a czym prawy?
                                      Tak, te "kikuty" to impulsatory, czyli enkodery inkrementalne, dodatkowo z przyciskiem w osi. To co będą obsługiwać to się okaże, wstępnie lewy włącza urządzenie (przycisk w osi) i selektor wejść, prawy to funkcja mute (przycisk w osi) i regulacja głośności. A co będzie dalej to zobaczymy co będzie chciało mi się pisać.

Skomentuj

A więc tak. Projekt został uruchomiony, jest regulacja głośności na DSP, jest zmiana kanałów. Impulsatory działają. Zwrotnica na DSP działa. Wyświetlacz pokazuje co ma pokazać.
                                        Wzmacniacze zostały wyposażone w cztery gniazda speakon, zostały dorobione kable z wtykami spaekon.
                                        Kolumny zostały docelowo wytłumione, zostały dorobione łączniki pomiędzy górnym i dolnym modułem.

Całość projektu w takiej formie jak jest działa. Nie wszystko co miało być zostało uruchomione (wejścia cyfrowe, sterowanie przez bluetooth), ale system gra i spełnił swoje zadanie.

Na tym kończę ten projekt. Nie będzie on dalej rozwijany w tej formie. W kolumnach zostaną zmienione głośniki wysokotonowe oraz średniotonowe, oraz zostanie do nich zaprojektowana nowa, pasywna zwrotnica - co wynika z faktu zakupu nowego, bardzo dobrej klasy wzmacniacza stereo.

Wszystkim, którzy czytali, komentowali, pomagali - serdeczne dzięki! Szczególne podziękowania dla Ravena, który sporo podpowiadał i tłumaczył.
                                        Na wszelkie pytania dotyczące tego projektu z chęcią odpowiem.

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                                          co wynika z faktu zakupu nowego, bardzo dobrej klasy wzmacniacza stereo.
                                          To pochwal się jaki :)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X