Napisze po kolei na spokojnie co już mam zrobione i co jeszcze do zrobienia i jak.
Podobają mi się kolumny Amati z dwoch powodów po pierwsze sposób ich wykonania a konkretnie kształt ścian pozwalają na uzyskacie ciekawych właściwości akustycznych. Otrzymujemy też całkiem ciekawy wygląd.
Niestety wiele kolumn DIY tego typu imitują tylko w części sposób w jaki są wykonane kolumny a praktycznie nie widziałem żadnego projektu wykonanego w sposób identyczny jak te omawiane.
Kroki:
Podobają mi się kolumny Amati z dwoch powodów po pierwsze sposób ich wykonania a konkretnie kształt ścian pozwalają na uzyskacie ciekawych właściwości akustycznych. Otrzymujemy też całkiem ciekawy wygląd.
Niestety wiele kolumn DIY tego typu imitują tylko w części sposób w jaki są wykonane kolumny a praktycznie nie widziałem żadnego projektu wykonanego w sposób identyczny jak te omawiane.
- Po pierwsze wszyscy praktycznie robią obudowy z płyt Które często sa potem tylko fornirowane a nie okładane prawdziwym gietym drewnem co nie pozwala dokońca uzyskać dokładnie takiego samego wyglądu jak i podfrezowań a także ma toteż wpływ w pewnej mierze na charakterystykę właściwości akustycznych obudowy. Co prawda ja włoskim orzechem nie bede okładał swoich egzemplarzy a będę giął iglak (tak da się na tak małym promieniu iglaste drzewo też wyginać) także oczywiste iż moje kolumny będą odbiegały od orygonałów dużo już chociażby z tego powodu w brzmieniu (pomijając już temat przetworników jak i zwrotnic)
- Po drugie często są one owalne tylko po zewnątrz a wewnątrz mamy różne kombinacje trapezów prostokątow etc na ktore okłada się płyte lub płyte i fronir a wypełnia pianką. Według mnie pianka to zły pomysł wypełnienie powinno być pełne neutralne dla dziweku a nie puszyste coś takiego może powodować podbicia np różnych częstotliwości etc.
Kroki:
- Wycięcie na frezarce poziomych kształtów na ktorych będziemy giąć płytę tak jak jest to w orygnale (samo drewno ze względu na swoje właściwości akustyczne na kolumny się nie nadaje a już na pewno nie do tych przetworników które zastosuję)
- Stworzenie orzebrowania które utrzyma nam poziome kształtki w odpowiednich miejscach jak i pozwoli na otrzymanie dodaktowych punktów przyłożenia dla giętej płyty.
- Gięcie płyt HDF 3mm sztuka wybór na tę płytę padł dla tego iż jest ona jeszcze dużo gęstrza i twardsza od mdfki zapewni to konstrukcji lepsze właściwości akustyczne jak i lepszą sztywną przy zachowaniu łącznie "tylko" 12mm dla 4 warstw płyty w przypadku innych materiałów nawet mdf ten sam efekt byłby przy ok 30% większej grubości.
- Okładanie kolumn drewnem już wcześniej pogiętym w prasie z formą. Zastosuje tę technikę http://www.youtube.com/watch?v=nwTFw8Ol2o4
1.14p4.jpg - Szlifowanie i gładzenie wszystkiego przygodowanie pod malowanie
- Środek smarujemy masą bitłumiczną
- Dzięki urzebrowaniu piankę wytłumiającą zamocuję ok 1cm od ścian a nie bezpośrednio na nich.
- Robimy front
- Robimy dokładany frezowany tył taki jak w oryginale
- Zastanawiam się jeszcze czy wykonać zwrotnice samemu z lepszych elementów niż są zastosowane w oryginale czy kupić gotowe? Proszę o radę w tym temacie.
- Całość stroimy między innymi dodając bądź ujmując wypełnienia w postaci piasku w worku i robiąc pomiary odpowiednim sprzętem (mikrofon + pc + soft) jak i pokombinujemy też z innymi długościami i srednicami BR aczkolwiek skłaniam sie ku oryginału
- Po uzyskaniu zadowalających efektów mieszamy piasek z żywicą i wylewamy go na dnie kolumny ale tak aby po zastygnięciu uzyskać skośna ścianę (tak jest w Amati w FX-Jest luźny piasek przykryty ukośna przegrodą z płyty.
- Całość lakierujemy na lustro a tam gdzie jest czarny dajemy czarny oczywiscie pod bezbarwny według tego projektu zrobiłem sobie test na mebelku i wychodzi bajeczka http://diyaudio.pl/content.php/87-Lakierowanie-kolumn
Oczywiście zachowuję objętości komór oryginalne jak w FX'ach z takim samym wykonaniem jak nie lepszym.
Skomentuj