Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

STX FX-300 o wyglądzie Sonus Faber Amati

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

http://www.sklejka.sklep.pl/index.php
    Z tą sklejką nie ma dużo problemu tylko wyższy koszt budowy , ale nie ma problemu gięcia

Skomentuj

Fajna ta sklejka na mebelki ale czy nie będzie ona za miękka i zbyt małą gęstość miała? Naprawdę nie róbmy kolumn z "papieru" hdf w kilku warstwach sklejony jest twardy bardzo wytrzymały co więcej gdybym nie oklejał drewnem tak jak to robię to bez zbędnego szlifowania i gładzenia mam piękną powierzchnie do lakierowania malowania.
      Z tą sklejką za dużo by było roboty do wykonczenia jakaś szpachla grubo podkładu ja ostatecznie ja bym też okleił hdf ka aby zaoszczedzic sobie roboty właśnie takiej

---------- Post dodany o 18:39 ---------- Poprzedni post o 23:46 ----------

Mam pytanie do forumowiczów następującej treści aby ktoś wytłumaczył mi zjawisko które zaobserwowałem jak przysłowiowej krowie na rowie

Chodzi o fakt iż kiedy mamy przetworniki na wspólnej zwrotnicy, kiedy dodajemy na wzmacniaczu basu (sprawdzałem na różnych wzmacniaczach i różnych kolumnach)
      to ma to wpływ znaczny według mnie na brzmienie głośnika wysoko tonowego a dokładnie zamula go.

Odłączałem nawet kiedyś wszystkie przetworniki od zwrotnicy zostawiałem tylko wysoko tonowy na zwrotnicy oczywiście i powtarzałem nazwijmy to doświadczenie wtedy już ewidentnie widać te różnicę.

Z czego to wynika? Kiepskie sprzęty testowałem? Czy raczej chodzi o prawa fizyki których nie zmienimy?
      A dokładnie o to że jednym przewodem wysyłamy całe pasmo i tu nachodzą na siebie interferencje i przebicia podbicia zniekształcenia sygnału.
      A może wyżej wymienione zjawiska bądź inne już następują na poziomie końcówki mocy samej i przewody tu nic nie zmieniają?

Niektóre kolumny mają zwrotnice 3-way podzieloną np zwrotnice niskotonową pasywną oddzielnie i dalszą część średni i wysoki na drugie pasywnej zwrotnicy.
      Wygląda to jak rozcięta zwrotnica 3-way z wprowadzonymi 2ma parami wejść od dzielnie na każda zwrotnicę. Jest wtedy możliwość z mostkowania ich blaszkami i działa wtedy to jak zwykła kolumna 3-way bądź można rozdzielić i zasilić zwrotnice z oddzielnych końcówek wysterowanych już jak mniemam pod konkretne pasma wtedy wyżej wymienione zjawisko nie występuje.

Posuwając się dalej montuje się też do takiego układu zwrotnice aktywne.

I teraz tu pojawia się pomysł.

Jako że w FX-300 nie są to co prawda 3-way ale 2,5 way można by podzielić zwrotnicę oryginalną tak aby oddzielnie odciąć wysokotonowca i wyprowadzić na terminal wejścia sygnału. Natomiast zostawić razem dwa gdny i też wyprowadzić na terminal z tyłu dojścia sygnału.
      Mógłbym zmostkować je i mieć zwyczajną wtedy Zwrotnicę FX-300.
      A pokusiłbym się w między czasie o złożenie końcówki Uniampa do zasilania pasma dolnego a może jakąś lepszą końcówkę niż Uniamp zmajstrować dla wysokotonowca?

I nie piszcie ze to przerost formy nad treścią bo to tylko stx zawsze mogę je potem zmienić na inne kolumny zostawić końcówki i zmieniać tak w górę w nieskończoność nie o to tu chodzi. Chodzi o naukę i frajdę z tego co się robi : O )

Aha dodam że wstępnie jako pre amp dla każdej końcówki robił by komp HTCP z dobra dźwiękówką skonfigurowaną np w foobarze każdy kanał dla każdego pasma oddzielnie np ESI - MAYA44
      Last edited by shazzy; 15.12.2011, 17:47.

Skomentuj

...sprzedaj mi ja za pol ceny:flapper: bo sie na nia kusze...

Skomentuj

Zamieszczone przez shazzy Zobacz posta
          Fajna ta sklejka na mebelki ale czy nie będzie ona za miękka i zbyt małą gęstość miała? Naprawdę nie róbmy kolumn z "papieru" hdf w kilku warstwach sklejony jest twardy bardzo wytrzymały co więcej gdybym nie oklejał drewnem tak jak to robię to bez zbędnego szlifowania i gładzenia mam piękną powierzchnie do lakierowania malowania. Z tą sklejką za dużo by było roboty do wykonczenia jakaś szpachla grubo podkładu ja ostatecznie ja bym też okleił hdf ka aby zaoszczedzic sobie roboty właśnie takiej
          Dlatego wcześniej zapytałem ile kosztował Cie HDF3mm ale skoro za wszystko wyszło Ci okł. 40zł to bez sensu stosować sklejkę która to 3mm kosztuje okł. 40zł za m2.
          Jaka szpachla, jaki podkład poco Ci to na slejce ? A poza tym sklejka, i płyta stolarska to najlepsze materiały i najtwardsze.... Mówiąc krotko sklejka jest dużo lepsza od HDF`u

Co do zwrotnic to tak gwoli ścisłości w teorii każdy głośnik powinien mieć swoje zasilanie - wzmacniacz; ale to rzadko się praktykuje. Dziwie się że słyszysz takie rzeczy :) Moim zdaniem coś nie tak w sprzęcie albo zwrotnicy....

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
            Jaka szpachla, jaki podkład poco Ci to na sklejce ? A poza tym sklejka, i płyta stolarska to najlepsze materiały i najtwardsze.... Mówiąc krotko sklejka jest dużo lepsza od HDF`u
            Wiesz co mój wielki błąd pomyliłem ładna gładką sklejke z płytą OSB te z kawałków drewna stad szpachla podkład. Masz rację taka sklejkę o której ty móisz sam rozwazałem aby użyć zamiast kawałków prawdziwego drewna aczkolwiek chciałem już wykonać te kolumny tak jak sa wykonane dla zasady i dla dobrej zabawy nie wspomne o nabyciu ciekawego doświadczenia

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
              dla mnie nacinany MDF jest glupota wlasnie z tego powodu - trzeba wypelnic wolne przestrzenie
              dlatego zdecydowanie bardziej wolalbym giety HDF
              Mylisz się, to nie jest żadna głupota, tylko praktyka która pozwala przyspieszyć proces budowy kiedy ścianki są grubsze. Kto powiedział że wolne przestrzenie trzeba czymś wypełniać, można, nie trzeba.

Skomentuj

ir0nhide

Sklejka nie rozwiązała by mi i tak problemu nie da się nią wykończyć tych kolumn tak aby wyglądały jak oryginały a to dla tego ze z frontu jest duży frez zaokrąglenie krawędzie nie podegniesz tak sklejki na tak małym promieniu.
                Natomiast jakby wyglądało podfrezowanie tego wiemy obaj. Przyjrzałem się bardzo dokładnie Amati są one tak wykonane specjalnie aby ich nie podrobić inną techniką można je wykonać po prostu w ten sam sposób wyłącznie.
                Jedynie folia pcv dała by sie tak powyginać ale to nie ten sam efekt.

Sklejka jest może jednym z najtwardszych materiałów ale nie w środku. Nie jest jednolita w przekroju poprzecznym kiedy w grę w chodza frezy bardziej jednolity na calosci jest HDF.

marko3T

Gięty mdf jest raczej wypuszczony z myslą o giętych cokołach w meblach na gorę jak i na dół drzwiczki gięte etc wykonuje już się z pełnego warstwowego mdf dla czego bo pracują to raz a dwa tylko tak mozna porobić ładne frezy wewnątrz.

Uważasz, że jeśli nie wypełnisz przestrzeni pustych będziesz miał wystarczająco solidną konstrukcję? Będzie ona bardzo nie jednolita.

Skomentuj

Wiesz gdybym sie zajmował stolarką od wczoraj, to nie napisał bym tego co napisałem. Grubsze ścianki np. w kolumnach składa się tak że nacinany mdf idzie do środka, a zewnętrzne warstwy okleja sie sklejką lub hdf'em. Wypełnienie w takim wypadku nie jest potrzebne.

Skomentuj

Heh a to można inaczej składać nacinany mdf niż nacięciami do środka? a czy wypełnienie jest potrzebne czy nie? Otóż w tym wypadku co ja robiebyło by bo przy tak małym promieniu nawet nie schodzą się te 2mm przerwy co innego przy większych łukach.

Prawda panowie z tego co widzę jest taka, że po to mamy tyle materiałów aby wykorzystać jak najbardziej odpowiedni materiał do danego projektu to co jest idealne dla jednego dla drugiego w innym pozornie identycznym projekcie będzie zupełnie nie odpowiednie.
                    Wydaję mi się że ci co zajmują się stolarką nei od dziś sami wiedzą co w danym wypadku będzie najlepsze. Zamiast faktycznie napsiać, że coś jest głupota bezpieczniej było by spytać a dla czego zastosowałes to czy to.

Skomentuj

Sklejka nie rozwiązała by mi i tak problemu nie da się nią wykończyć tych kolumn tak aby wyglądały jak oryginały a to dla tego ze z frontu jest duży frez zaokrąglenie krawędzie nie podegniesz tak sklejki na tak małym promieniu.
                      Ja Cie nie rozumiem chyba :/ Chodziło mi o to że sklejkę zastosować zamiast hdf`u, a nie zamiast desek... Co do jej gięcia to http://www.plyty-fornirowane.pl/cdo%...lastyczna.html

Natomiast jakby wyglądało podfrezowanie tego wiemy obaj.
                      Ja nie bardzo, objaśnij proszę troszkę dokładniej.

Przyjrzałem się bardzo dokładnie Amati są one tak wykonane specjalnie aby ich nie podrobić inną techniką można je wykonać po prostu w ten sam sposób wyłącznie.
                      nie przesadzasz trochę ??

Sklejka jest może jednym z najtwardszych materiałów ale nie w środku.
                      Nie rozumiem co to znaczy "ale nie w środku" ? Chodzi ci o to że HDF ma większą gęstość ? jeśli tak to racja gdyż jeszcze raz taką jak ta superform (ponad 800kg) Lecz jeśli chodzi o wytrzymałość materiału to....

Shazzy tak ogólnie to myślę iż powinieneś trochę wyluzować z tym całym "solidna konstrukcja" Te low-mid tonowe stx to tylko głośniki, a nie pompy rozrywające ciśnieniem powietrza Założę się że nawet nie usłyszał byś różnicy miedzy konstrukcją taką jak robisz a kolumną z 15mm sklejki

Oczywiście chwali się konkretną robotę!, ale tak jak już wspomniałem; to trochę przerost formy nad treścią.

---------- Post dodany o 11:56 ---------- Poprzedni post o 11:54 ----------

Wydaję mi się że ci co zajmują się stolarką nei od dziś sami wiedzą co w danym wypadku będzie najlepsze. Zamiast faktycznie napsiać, że coś jest głupota bezpieczniej było by spytać a dla czego zastosowałes to czy to.
                      Ci co się zajmują stolarką nie od dziś, nie muszą zadawać Ci pytań typu: "a dla czego zastosowałes to czy to" :)

Skomentuj

Pisząc nacinany mdf idzie do środka chodziło mi o to, że ścianka składa się z kanapki hdf+nacinany mdf+hdf. Szkoda że na tym forum jest tyle korowodu z wrzucaniem zdjęć, pokazał bym(na ile wolno by mi było) przykłady jak ja składam "gięte" kolumny.

No nic życze satysfakcji z budowy i rezultatu zgodnego z oczekiwaniami.

Skomentuj

Mogę napisać tylko że zgadzam sie ze wszystkim co do wykonania nie przesadzam technika nie przesadzam już tłumaczę o co mi chodzi. Frezowaniem itp.
                          Bok Amati wykonany jest zgrubej deski. Deska ta z tyłu kolumny schodzi sie równo tzw licuje z czarnym tyłem dalej w tym miejsciu czy użyjemy deski czy też sklejki różnicy nie zauważymy.
                          Schody zaczynają się z drugiej strony tam właśnie poległo estetycznie wiele konstrukcji DIY które oglądałem w necie.
                          Mianowicie chodzi o to że w oryginale gruba deska jest ładnie zfrezowana na pół okrągło frezem i mamy bardzo mały łuk który zachodzi na front jakieś 2cm. Nie jest to takie małe zaokrąglenie rantu. Ile pracy by było aby w tym miejscu wygiąć tak sklejkę napewno nie jest to nie możliwe.
                          Aczkolwiek zastanwiam się czy by nie przysporzyło to więcej pracy niż z listewkami z prawdziwego drewna.

http://www.sonusfaber.com/futuraamat...=520&width=912- tu ładnie można przyjrzeć się frontowi ma być dokładnie taki

A jeśli nawet zrobisz do tego prasę konkretną to robota prasy przerośnie kłopot związany z wyginaniem desek.
                          Prawie wszyscy w swoich DIY nakładają front na cały przód patrząć od przodu na kolumnę jest ona równo z krawędzią sklejki zawsze nigdy tak jak w oryginale.
                          Musiała by byc cała kolumna wykonana ze sklejki grubo tak aby módz ją zfrezować frezem na okrągło ale odrazu były by widoczne warstwy sklejki.

Nie wiem czy rozumieja wszyscy o co mi chodzi hehe

---------- Post dodany o 12:57 ---------- Poprzedni post o 12:48 ----------

Co do wyluzowania zgadzam się to tylko stx ale jeśli zrobie to tylko na tych tanich stx i wydjzie mi jak chce ta moja solidna konstrukcja. Będe miał już sprawdzoną i bezproblemową technike na użycie czegoś dużo lepszego od stx. Myślę, że prędzej opchnę te moje tanie stx w tych budach niż już coś bardziej wyrafinowanego.

I jeśli efekt będzie zadowalający na pewno przymierzę sie do duuuużo lepszych przetworników ale na start niech będą takie przetworniki
                          Last edited by shazzy; 16.12.2011, 11:53.

Skomentuj

Zamieszczone przez marko3T Zobacz posta
                            Mylisz się, to nie jest żadna głupota, tylko praktyka która pozwala przyspieszyć proces budowy kiedy ścianki są grubsze. Kto powiedział że wolne przestrzenie trzeba czymś wypełniać, można, nie trzeba.
                            Grubsze ścianki np. w kolumnach składa się tak że nacinany mdf idzie do środka, a zewnętrzne warstwy okleja sie sklejką lub hdf'em. Wypełnienie w takim wypadku nie jest potrzebne.
                            wg mnie to jest nadal bez sensu
                            niby z kazdej strony widac pelna scianke... ale nadal mamy puste przestrzenie w srodku

---------- Post dodany o 13:02 ---------- Poprzedni post o 13:01 ----------

Informacja
                            Szkoda że na tym forum jest tyle korowodu z wrzucaniem zdjęć, pokazał bym(na ile wolno by mi było) przykłady jak ja składam "gięte" kolumny.
                            wrzucaj na zewnetrzne serwery - tutaj nawet forum ledwo dziala a co dopiero myslec o wlasnym serwerze na zdjecia...

Skomentuj

niby z kazdej strony widac pelna scianke... ale nadal mamy puste przestrzenie w srodku
                              Hmmm poniekąd tak chyba że by warstwy pełnego hdf spełniały grubość wymaganą dla kolumny ale wtedy nacinany mdf pod spodem jest zbędny.

Skomentuj

Nie wiem czy rozumieja wszyscy o co mi chodzi hehe
                                Ja dalej nie rozumiem
                                Musiała by byc cała kolumna wykonana ze sklejki grubo tak aby módz ją zfrezować frezem na okrągło ale odrazu były by widoczne warstwy sklejki.
                                Czytałeś to co napisałem wcześniej ? A co warstwy HDF`u nie będą widoczne ?

tu ładnie można przyjrzeć się frontowi ma być dokładnie taki
                                A tu jeszcze ładniej - www.sonusfaber.com/futuraamati/en/file/futura_amati.zip

Bok Amati wykonany jest zgrubej deski. Deska ta z tyłu kolumny schodzi sie równo tzw licuje z czarnym tyłem dalej w tym miejsciu czy użyjemy deski czy też sklejki różnicy nie zauważymy. Schody zaczynają się z drugiej strony tam właśnie poległo estetycznie wiele konstrukcji DIY które oglądałem w necie.
                                Możesz podać przykład poległej konstrukcji ?

A tak wg to skąd ta pewność że tam są deski a nie okleina ?

---------- Post dodany o 13:07 ---------- Poprzedni post o 13:05 ----------

Nie na temat...
                                Hmmm poniekąd tak chyba że by warstwy pełnego hdf spełniały grubość wymaganą dla kolumny ale wtedy nacinany mdf pod spodem jest zbędny.
                                Wy po prostu tego nie rozumiecie, jak znajdę materiał teoretyczny to zapodam...
                                Last edited by ir0nhide; 16.12.2011, 12:18.

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
                                  Ja dalej nie rozumiem

Czytałeś to co napisałem wcześniej ? A co warstwy HDF`u nie będą widoczne ?
                                  Tak dokładnie czytałem wszystko i wychodzi słabe oko kolegów.
                                  Widzisz tu kłania się technika i wykonanie otóż.
                                  Kolumny wykonuję dokładnie według podpatrzonych słabej jakości fot z robienia sonusow ale mimo wszystko dokładnie widać na nich że są one wykonane z płyty mdf pudła, a na te pudła idą deski.

Tak warstwy hdf nie maja prawa być widoczne z prostego powodu (musze zrobić Ci dzis foto i pokazać ciężko wytlumaczyć) otóż front jest wpuszczony w kolumny sama deska wystaje aż 3cm nad hdf!
                                  Dzięki temu frezuje sama deske natomiast front wpuszczony jest w srodek i spoczywa na hdf zakrywa jego warstwy tada proste skuteczne i tak w oryginale jest sam bym pewnie na to nie wpadł.

Skomentuj

Które w niczym nie przeszkadzają, nawet prosta metoda opukiwania nie wskaże że materiał nie jest lity.

Z innej beczki, nie wszystkie Sonusy są z giętego drewna, są takie gdzie klepki są wycinane w łuk. O tych które tylko udają łuki, bo sa na bazie trapezu już nie wspominam, bo szkoda....

http://www.ippinkan.com/test_report/...intage/G-2.jpg

Skomentuj

Kolumny wykonuję dokładnie według podpatrzonych słabej jakości fot z robienia sonusow ale mimo wszystko dokładnie widać na nich że są one wykonane z płyty mdf pudła, a na te pudła idą deski.
                                      tak w oryginale jest sam bym pewnie na to nie wpadł.
                                      poczęstujesz tymi fotkami ? :)

Skomentuj

Proszę robię dokładnie tak samo wpierw na całe kształkti naginamy wasrtwy hdf potem na to deski tak aby wystawały tada moge je frezować jak sie mi żywnie podoba skad pewność że amati nie mają okleiny ano taka jaką każdy zauwazy kto widział deske z boku słoje mają inny wyglad niż te z przodu deski :P

A tu według mnie mega spieprzony front i bok

http://www.diyaudio.com/forums/multi...amati-diy.html

Skomentuj

Z innej beczki, nie wszystkie Sonusy są z giętego drewna, są takie gdzie klepki są wycinane w łuk. O tych które tylko udają łuki, bo sa na bazie trapezu już nie wspominam, bo szkoda....
                                          A no właśnie bo gdyby mi przyszło robić takie kolumny to bym tak zrobił, w trapezie gdzie boki kolumn były by grubą dechą z zewnątrz wyciętą w ten łuk.

---------- Post dodany o 13:26 ---------- Poprzedni post o 13:24 ----------

kad pewność że amati nie mają okleiny ano taka jaką każdy zauwazy kto widział deske z boku słoje mają inny wyglad niż te z przodu deski :P
                                          No właśnie to teraz powiedz mi gdzie ty w tych amati widzisz czoło dechy ? :blink:

PS załącznik nie działa

Skomentuj

Czaruję...
                                          X