Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Usher 9950 + Usher 8935A TL by Hermes
Collapse
X
-
I jedziemy dalej z koksem.
6) Obudowa BR 26 dm3 strojona portem szczelinowym 1cm x 20,6cm x 14cm = 37Hz (pomiar wykazał @ 40Hz )
Charka portu:
Charka woofera:
Impedancja kolumny:
7) Obudowa BR jak wyżej + wytłumienie. Strojenie obniżyło się do 38Hz,
Charka portu:
Charka woofera:
Impedancja kolumny:
Porównując "referencyjną" obudowę nr 4 z tego tematu i obudowę nr 7 stwierdzam że linia lepiej się prezentuje. BR gra "głośniej" w okolicach 100Hz, jednak linia świetnie oddaje dolne rejestry. Takie samo wrażenie odnosi moja Dziewczyna, która towarzyszyła mi przy budowie i odsłuchach testowych skrzynek.
Moim skromnym zdaniem obudowa nr 4 ma więcej do zaoferowaniamarcinsywala.pl
Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS
Skomentuj
-
NA BR masz charakterystyke wznoszaca dlatego wydaje sie, ze jest glosniej przy 100hz i troche nizej. W TL masz odwrotnie, charka lagodnie opada, podbicia basu nie ma, masz odsluch bardziej referencyjny.
---------- Post dodany o 16:07 ---------- Poprzedni post o 16:06 ----------
Dodam jeszcze, ze pierwsz wersja obudowy ( czyli 4 numer ) jest naprawde dobra w pomiarach, a tlumienie harmonicznych jest niemal doskonale. Gdyby Ci brakowalo basu, to mozna skompensowac na zwrotnicy bafflestep.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postajest naprawde dobra w pomiarach, a tlumienie harmonicznych jest niemal doskonale.
Skomentuj
-
Tak gwoli wyjaśnienia, charakterystyka portu to pomiar robiony przy wylocie linii, a charakterystyka woofera to pomiar naprzeciwko głośnika – czy tak? I jeszcze jedno, czemu charakterystyce impedancji pojawia się taki wyraźny „garb” w okolicy 1-2 KHz? Przepraszam za te pytania, ale jestem "zielony" i dociekliwy – to tak z wiekiem przychodzi :) .
Skomentuj
-
Zamieszczone przez AndrzejGTex Zobacz postacharakterystyka portu to pomiar robiony przy wylocie linii, a charakterystyka woofera to pomiar naprzeciwko głośnika – czy tak?
"Garb" na wykresie impedancji, o który pytasz, to jak zgaduję okolice nakładania się filtrów zwrotnicy - miejsce to nie zawsze musi wyglądać tak, jak na powyższych pomiarach, ale pojawia się tam "anomalia" (mniejsza lub większa).
Skomentuj
-
Witam ponownie.
Przeczytałem zadany mi temat - Linia transmisyjna, wady zalety, ciekawostki. Jestem pod wrażeniem zarówno jego rozległości , jak i fachowości osób które się tam czynnie udzielają. Koloryt osobowości tylko dodaje smaczku.
Ale do rzeczy, zabrałem się za symulację w Hornresp-ie i mam rezultaty które liczę, że zostaną przez Was zweryfikowane. Zamieszczam je bo stwierdziłem, że warto Wam zawrócić głowę i czas a jednocześnie może uda mi się wywołać do „tablicy” Hermesa.
I tak na początek podaję parametry którymi się posłużyłem.
O ile parametry są do przyjęcia warto spojrzeć na na pierwszy wykres z offsetem jaki przyjął Hermes przy budowie obudowy czyli 22cm. Jeśli parametry są błędne to proszę o poprawę i wyjaśnienie.
No cóż, jeszcze nie opanowałem wstawiania grafiki – przepraszam za zamieszanie.
Jeśli przyjmiemy offset o wartości 42cm wyraźnie zmienia się ułożenie harmonicznych. Jak na moją wiedzę jest to zmiana na korzyść . Problem w tym, że wypadało by zmienić obudowę i wylot wypada do przodu pod głośnikami. Jak to by grało nie jestem w stanie sprawdzić. Dopiero zbieram na głośniki i obudowę o reszcie nie wspomnę. To moje zbieractwo pewnie przeciągnie się co najmniej do końca roku. Niestety posiadanie domu i rodziny ma swoje priorytety. Zresztą kto ich nie ma (priorytetów). Stąd moje pytanie do Was i szczególnie do Hermesa (może przy okazji wyjawi co z jego projektem), czy ta zmiana offsetu jest warta zachodu?
A tak na marginesie to zejściem przy 2m tunelu to ten głośnik nie zabijaLast edited by AndrzejGTex; 17.07.2012, 13:43.
Skomentuj
-
Zalozeniem konstrukcyjnym obudowy TL w projekcie Hermesa bylo zastosowanie tunelu, ktory nie bedzie rozciagal pasma do najnizszego basu. Kolumna miala grac basem dynamicznym, szybkim, bez zbednego rozciagniecia. Ten glosnik bez problemu osiagnie nizszy bas, ale wtedy nalezaloby zastosowac tunel typu Taper. Tutaj tunel jest taki sam na calej dlugosci, przez co strojenie nie wypada nisko.
Co do offsetu, to widac z symulacji, ze w obudowie Hermesa, przy sumowaniu odpowiedzi nastepuje niewielka zapadlosc w zakresie 150-300hz, a to dzieki temu, ze zastosowano nieduzy offset bliski 1/5 calosci. Taki tunel nie dosc ze eliminuje problem z oslabieniem pasma 150-300hz wywolany antyrezonansem, to rowniez oslabia kolejne harmoniczne.
W przypadku Twojej symulacji sytuacja wyglada inaczej. Przy offsetach wiekszych niz 1/5 reznonanse harmoniczne beda znacznie bardziej zaznaczone, co moze utrudnic ich oslabienie przez material tlumiacy. Czesto bywa tak, ze sa one na tyle silne, ze mierzac charakterystyke midwoofera widac na nim wyrazne nierownosci spowodowane antyrezonansami. Wg mnie wielkosc offsetu jest absolutnie kluczowa sprawa i to od niego zalezy jak liniowa bedzie konstrukcja i jak silne beda w niej niepozadane antyrezonanse.
Skomentuj
-
Zamówiłem jakiś czas temu MDF i inne rzeczy potrzebne do zakończenia projektu. Niestety teraz u mnie krucho z czasem, ale obiecuje Wam że stworze PDFa krok po kroku jak zbudowac moją linie.
Co do Twoich pytań, AndrzejGTex, to krótko i zwięźle odpowiedział na nie PM. Pomagał mi zaprojektować linię i korygować kolejne obudowy testowe, aby osiągnąć wcześniej postawiony cel:
Zalozeniem konstrukcyjnym obudowy TL w projekcie Hermesa bylo zastosowanie tunelu, ktory nie bedzie rozciagal pasma do najnizszego basu. Kolumna miala grac basem dynamicznym, szybkim, bez zbednego rozciagniecia.marcinsywala.pl
Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS
Skomentuj
-
Cha, dzięki za odpowiedź w kwestii - miała grać basem dynamicznym, szybkim, bez zbędnego rozciągnięcia. To bardzo mi odpowiada. Tak naprawdę to 40Hz i niżej nie każdy dobrze słyszy, ja na pewno już nie tak jak zdrowy 10-cio latek. Warto zrobić co jakiś czas badanie słuchu by przekonać się o jego powolnej degradacji.
Pogromco, co do wykresu to się pogubiłem, bo właśnie przy offsecie 42cm widać ten fajny dołek w rezonansach a nie przy 22cm, które są w kolumnie Hermesa.
Co prawda widziałem to co pomierzył Hermes i co ostatecznie zostało przyjęte do realizacji, więc się zbytnio nie podniecam moimi symulacjami. Bo jak sama nazwa wskazuje to tylko symulacje.
Jeszcze jedno pytanie. Pomiary robione są u wylotu portu i przy głośniku. A ja bym chciał pomierzyć ( w przyszłości) całość. Mam możliwość wystawienia kolumny na zewnątrz domu. Wyczytałem, że powinno się ustawić mikrofon w odległości 1m na poziomie głośnika wysokotonowego i podać napięcie na kolumnę 2,8V. Czy taki pomiar będzie ( jak na warunki hobbystyczne ) miarodajny?
I właściwie czego to jest pomiar? Bo od biedy dla kolumny monitorowej to można by przyjąć, że jest to dźwięk który dociera do słuchacza. Ale w przypadku podłogówki to…. No właśnie co?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez AndrzejGTex Zobacz postaPogromco, co do wykresu to się pogubiłem, bo właśnie przy offsecie 42cm widać ten fajny dołek w rezonansach a nie przy 22cm, które są w kolumnie Hermesa.
Zamieszczone przez AndrzejGTex Zobacz postaJeszcze jedno pytanie. Pomiary robione są u wylotu portu i przy głośniku. A ja bym chciał pomierzyć ( w przyszłości) całość. Mam możliwość wystawienia kolumny na zewnątrz domu. Wyczytałem, że powinno się ustawić mikrofon w odległości 1m na poziomie głośnika wysokotonowego i podać napięcie na kolumnę 2,8V. Czy taki pomiar będzie ( jak na warunki hobbystyczne ) miarodajny?
I właściwie czego to jest pomiar? Bo od biedy dla kolumny monitorowej to można by przyjąć, że jest to dźwięk który dociera do słuchacza. Ale w przypadku podłogówki to…. No właśnie co?
Skomentuj
-
Panowie mam problem. Mianowicie, już poskładałem właściwe skrzynki, ale obecne symulacje dużo różnią sie z tymi przyjętymi za punk odniesienia.
Teraz wygląda to tak:
Obudowa:
Impedancja kolumny:
Szczerze nie wiem o co chodzi. Dalsze symulacje nie maja sensu, bo juz "baza" sie znacząco różni...
Ma ktoś jakiś pomysł?!marcinsywala.pl
Skomentuj
-
To osobny rozdział w historii. Cały dzisiejszy dzień spędziłem nad zabawie z wytłumieniem, ale ani razu nie osiągnąłem rezultatu z obudoqy nr 4 z pierwszej strony.
Nie wiem czemu wyżej pokazane obudowy maja różne wykresy impedancji. Wszystkie wymiary się zgadzają. Jedyne różnica polegą na tym, że front nie ma 18mm a 28mm i przegroda nie ma 18mm tylko 22mm.
---------- Post dodany o 22:42 ---------- Poprzedni post o 22:30 ----------
Aha, jako że myślałem iż problem może być spowodowany zbyt grubym frontem wykonałem od wewnątrz fazowanie pod kątek 45 stopnimarcinsywala.pl
Skomentuj
-
Ja bym bardziej powiedział, że poprzednie pomiary były jakieś dziwne. Bo w obudowie nie tłumionej powinny pojawiać się kolejne rezonanse a ich nie było.
Nie ma co panikować. Jest OK, rezonans własny tunelu w tej chwili na ok 40Hz. Jak dojdzie wytłumienie to jeszcze zjedzie w dół. Poza tym wykres impedancji to nie wszystko, pokaż jak tunel gada i jak głośnik gada - oba w polu bliskim.Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
Wyskaluj jakoś po ludzku te wykresy, np 10dB do -60dB. Rezonans tunelu wydaje się być sporo za nisko. Jakie parametry ma ten tunelu i jak tłumisz?Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
Tunel wydaje się jednak być za długi jak na taki głośnik. Poza tym przekroje są dość małe co przy dużej ilości pianki powoduje znaczne spowolnienie dźwięku w tunelu i wychodzi Ci strojenie na 20Hz. Dodatkowo nie masz taperu. Będziesz musiał chyba zrewidować swój koncept. Trzeba by porobić nowe testy na starej testowej obudowie. Ewentualnie tłumić na słuch i nie przejmować się pomiarami.Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
Skomentuj