Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Line Array z malutkich głośniczków

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

No i właśnie... przemyślałem to trochę i nieco zmieniłem koncepcje...
    Tylko że nadal nie wiem dokładnie jak sie za to zabrać... Bo jeśli dam 8-10 na kolumnę to będzie to dość wysokie, a ja jestem zwolennikiem czegoś co moge sobie na biurko dać... Ale chyba się skusze na te 8-10 głośniczków bo nie mam żadnych podłogówek a te będą ciekawe. Już zalicytowałem jak wygram to wezme ze 22 sztuki Do tego dam jakiegoś missiona albo tonsila z kondensatorkiem i już. Nie wiem jeszcze czy zrobić to w budzie zamkniętej, BR, czy TL. Na TLkach się nie bardzo znam więc boje się tego... Robię co prawda Suba w TL ale Pogromca się zlitował i podał mi wymiary Więc nie wiem czy brać się za TL a nawet obliczenie BR jest dla mnie problemem, dodam też że nie znam żadnych danych na temat tego głośnika poza tym że ma 4Ohm i 8W
    Jeśli ktoś może coś doradzić to chętnie wysłucham...

Skomentuj

Ja tam bym sie nie bawił w Br i TL. Sam robie zamkniete budy. I tak basu z tego za wiele chyba nie będzie, a w razie czego mały sub załatwi sprawe:)

Skomentuj

Nie znam się za bardzo i niewiele słyszałem więc nie wiem ile basu z tego się wyciśnie... Ale małymi ARN 116 byłem zaskoczony... Więc nie zdziwie się jak i to zacznie mruczeć...

Skomentuj

Zamieszczone przez schwalba Zobacz posta
          Do tego dam jakiegoś missiona albo tonsila z kondensatorkiem i już.
          Za mały SPL w stosunku do tylu sztuk na stronę. Poza tym przy tylu głośnikach F0 idzie w dół, więc może coś tam popykać basem - ale wiadomo, to nie będzie to co byśmy chcieli i tak czy siak przydał by się sub.

Skomentuj

hmmm... czyli że jeden tweeter nie wystarczy? :( to nie fajnie... Na bas też nie liczę, i też raczej stawiałbym w zamkniętą budę...
            Ale co z tymi wysokimi tonami?

Skomentuj

Wyjdzie to pewnie na pomiarach - ale przydało by się coś, co ma ok 96db tak na sucho licząc - czyli głęboka tubka do missiona i można walczyć, tyle że on jest 8 ohmowy, czyli cały zestaw też wypadało by zrobić tej samej impedancji, żeby SPL napięciowy był wyrównany. Ale bez odpowiedniej wiedzy i pomiarów lepiej nie podchodzić :)

Skomentuj

Dlatego ja zrezygnowałem z wysokotonówek. Z resztą te małe srebrzaki nie są takie złe w górnym paśmie :)

Skomentuj

Cóż wiadomo ze najprościej będzie jeśli olejemy wysokotonówke... ale czy lepiej? no wątpię. Paweł S. powiedział zę bez niej to nie bardzo... Mam tweetery tonsila z kolumn Space... Nie nada się to?
                  Myślę by zastosować 10 głośniczków na kolumnę i jeden tweeter. Lepiej dać go w środek czy na górę? I czy faktycznie jest sens do dawać?

Skomentuj

Znalazłem jeszcze takie głośniczki: http://allegro.pl/glosnik-gd-5-9-5-2...246171061.html
                    ale nie mogę znaleźć ich parametrów. Znalazłem tylko podobny GD 5-9/5/1
                    Załączone pliki

Skomentuj

A do mnie juz przyszły maleństwa:)

Odnośnie wysokotonówki dał bym chętnie tylko do mojego projektu musiał bym kupić 12 szt. Oprócz tego musiał bym zrobić pomiary i zrobić przynajmniej zwrotke 1rzędu. Nie mam przyrządów pomiarowych więc mam jeden problem z głowy, a myślę że i tak będe z tej lini zadowolony :)

Skomentuj

Ładne trzeba im przyznać Jak to będziesz mocował? bo z tego co wiem to nie mają mocowań...

I panowie chce was zapytać co mi polecanie dla tych Philipsów? Puścić je same czy jakaś wysokotonówka do tego? I jaka? XD

Skomentuj

Zamieszczone przez Jacek90 Zobacz posta
                          A do mnie juz przyszły maleństwa
                          U mnie trochę bardziej będzie się świecić - będzie ich prawie 3x tyle :P

Hmm licząc w moim przypadku czyli 14szt na kolumnę, zakładając że jeden taki głośniczek ma SPL na poziomie 72db (choć pewnie ma większy) to przy 14szt będę miał ok 111db z 1W :) czyli driver będzie potrzebny do tego z dość bardzo kierunkową tubką - i beyma tu jednak raczej odpada. Dodatkowo mocowo zakładając że głośniczek ma 6W (takim wzmacniaczem byly zasilane (2x6W RMS) to całość kolumny będzie miała coś w zakresie 80-100W czyli już dość sporo - obawiam się, bo miałem zasilać to z radia samochodowego, chociaż możliwe że zakupię jakiś wzmacniacz 5 lub 6kanałowy ew. amplituner.

Skomentuj

No a na ten przykład GDWT z STXa ? Takowe akurat mam, tylko ze w innych kolumnach :/
                            Tak czy siak, ciekawi mnie czy w przypadku tych Philipsów nie można by pominąć tweeter... To tylko utrudnia sprawę, a chciałbym z tego zrobić budżetowy zestaw...

Skomentuj

Zamieszczone przez schwalba Zobacz posta
                              No a na ten przykład GDWT z STXa ? Takowe akurat mam, tylko ze w innych kolumnach :/
                              Tak czy siak, ciekawi mnie czy w przypadku tych Philipsów nie można by pominąć tweeter... To tylko utrudnia sprawę, a chciałbym z tego zrobić budżetowy zestaw...
                              Tutaj powiem od razu - do philipsów trzeba dać jakieś wysokie tony, bo same z siebie nie ciągną ładnie do góry. Choćby mission z tubką od Tonsila GDWT 9/80 starczy, ew. ten tonsil też zły nie jest. Wersa 9/40 także się sprawdzi - dość przyjemnie jak na driver to gra :)

Skomentuj

LightSound te głośniczki mają 5W i 4ohm. Pod naklejką pisze :) Co do ich mocowania to najprawdopodobniej zamocuje je na ściance mdf 6mm od środka kolumny, dociskając je jakąś listwą. Jeszcze będę nad tym myślał.
                                Schwalba najlepiej jak byś ich posłuchał. Jeżeli na jedną kolumne przypadnie tylko jeden tweeter to możesz dać chociażby missiona. Ja z chęcią bym dał do swojego projektu wysokotonówki ale 12 szt to wydatek z przesylką ok 65zl. Tragedi nie ma ale narazie krucho u mnie z kasą a musze za coś lać do baku:P heh, może z czasem zmieni zdanie i dokupie te missiony :) Kup te philipsy i zobacz jak grają, jeśli grają dosyć szeroko to nie musisz dawać wysokotonówek:)

---------- Post dodany o 19:58 ---------- Poprzedni post o 19:54 ----------

LS wyjaśnił Ci sprawe:)

Skomentuj

Wybaczcie mi że jestem taki upierdliwy Ale chciałbym nie popełnić błędu... Wiem jedynie że ma być TANIO, jak kupie te Philipsy to nie będę chciał już iść w koszta poza wycięciem płyt... Te kopułki które mam to GDWK 7/50/? ostatnia cyfra jest zamazana :/ Mogłyby być?

Skomentuj

Mogły by być, to głownie zależy od ciebie czy podoba Ci się ich brzmienie. Co powiecie o małym subie estradowym do mojej linijki

Skomentuj

W jednym wątku ktoś napisał, że łączenie szeregowe głośników wysokotonowych może być problematyczne, bo induktancja cewek poszczególnych głośników może wpływać na swoich "sąsiadów" i tłumić im górny skraj pasma. Szczerze mówiąc nie wiem, jak to wygląda w praktyce i przyznaję, że powtarzam tylko informację przeczytaną na "naszym" forum. Niemniej jednak fakt jest taki, że w Waszych konstrukcjach będą występować połączenia również szeregowe więc uważam, że trzeba by zbadać sprawę - a tutaj kłaniają się pomiary. Z drugiej strony w sieci (bo niestety osobiście nie miałem okazji posłuchać czegoś takiego) można spotkać konstrukcje zarówno wspomagane głośnikiem wysokotonowym jak i takie, które tego wspomagania nie mają i "lecą" tylko na szerokopasmówkach.

Jak to działa w praktyce - nie wiem. Może któryś z bardziej doświadczonych kolegów wypowie się (zachęcam :) ) i sprawa nieco się rozjaśni.

A tak już trochę offtopowo powiem, że sam przymierzam się do "ugryzienia" tematu (dolphin - pamiętasz nasza rozmowę o "szerokopasmówkach za 116 zł"? - chyba tak, bo nawet wspomniałeś o nich tutaj ) z kompletem pomiarów i testów. Zaznaczam jednak, że realizacja dopiero... mam nadzieję, że uda się w okolicach lipca-sierpnia tego roku. Zobaczymy, co z tego wyjdzie :)

---------- Post dodany o 22:44 ---------- Poprzedni post o 22:31 ----------

Aj jeszcze jedna sprawa. Ktoś wspomniał o tubkach z STX'a - jakoby miały mieć wystarczającą efektywność... No OK, one mają sporą efektywność, ale weźcie pod uwagę pasmo, które mają one obsługiwać. Bo one mają w dataszicie te 102dB, ale w paśmie 2-8kHz - powyżej tych częstotliwości ich SPL spada do około 95-97dB (pomierzone - mam któreś tam na stanie), więc i one mogą nie wyrobić... no ale to jeszcze zależy od połączenia szerokopasmówek (a mając ich tyle na kolumnę mamy spore pole do manewru) i sposobu kształtowania charakterystyki na zwrotce.

PS: powiem Wam jeszcze, że tubki STX'a co prawda nie grzeszą jakością... jako takie, przy wykorzystaniu ich całego pasma, ale jako supertweetery (cięte przy tych 10-14kHz) sprawdzają się całkiem nieźle. "Próbowałem" kiedyś konstrukcję 3-drożną na 30-letniej szerokopasmowej Tesli w roli średniaka, 40-letnim niskotonowcu Brauna i właśnie tej tubce z STX'a i powiem Wam, że tak się zauroczyłem (dół i średnie z papierowymi membranami), że słuchałem tych kolumn przez jakieś pół roku... nooo, później głośniki poszły do innych konstrukcji - standard... ale to już kompletnie inny temat

Skomentuj

Hmm jeżeli było by tak jak piszesz, to nie miały by sensu te prawdziwe konstrukcje Line Array na estradę - a one grają zarówno jako jeden klaster, oraz zbiór klastrów - i pasmo mają zbliżone - można to zobaczyć na pomiarach wiodących producentów PA - EAW, QSC, JBL, czy Coda Audio. Choć dzięki za przypomnienie, sprawdzę to przy okazji swoich krzykaczy :P

Dodatkowo dodam na zachęte:

http://jerry-nita.com/linearray.html

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
                                          Hmm jeżeli było by tak jak piszesz, to nie miały by sensu te prawdziwe konstrukcje Line Array na estradę
                                          No tak - ale nie wiemy, jakie tam zwrotki siedzą, a przecież to właśnie zwrotka ma mocny wpływ na pasmo. Ja wspomniałem o tym działaniu cewek, bo z tego co widzę, to koledzy nie chcą się specjalnie zagłębiać w temat pomiarów i "zwrotkowania" - a tutaj może się pojawić problem... Ale tak, jak napisałem wcześniej - powtarzam tylko teorie przeczytane na forum, a sam nie sprawdzałem tego w praktyce.

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
                                          Dodatkowo dodam na zachęte:

http://jerry-nita.com/linearray.html
                                          No i tutaj też nie wiemy jak to jest połączone i zazwrotkowane. "Kupa głośników na stronę" to jeszcze nie jest wyznacznik dobrego brzmienia

Skomentuj

Czaruję...
                                          X