Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Line Array z malutkich głośniczków

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
    zakładając że jeden taki głośniczek ma SPL na poziomie 72db (choć pewnie ma większy) to przy 14szt będę miał ok 111db z 1W
    Chyba cos zle policzyles. Zakladajac ze podlaczalbys glosniki rownolegle, to przy podlaczeniu 2 glosnikow mialbys 75db, nastepnie potrzebujesz kolejnych 2 sztuk zeby zwiekszyc efektywnosc o 3 db ( mialbys 78 ). W sumie masz 4 sztuki i teraz zeby miec kolejne 3 db musisz podwoic ilosc glosnikow, czyli trzeba podlaczyc kolejne 4 sztuki, co w sumie da 8 sztuk i 81db. Teraz zeby miec 84db musisz znowu podwoic ilosc glosnikow, czyli majac 8 sztuk, musisz dac kolejne 8, co w sumie daloby 16 sztuk na strone i skutecznosc przecietnego jednego midwoofera. Niestety nie da sie tak w nieskonczonosc podlaczac rownolegle, wiec bedziesz musial tworzyc zestawy szeregowo-rownolegle aby uzyskac wypadkowa impedancje 4-8ohm co tez przeklada sie na efektywnosc.

---------- Post dodany o 22:21 ---------- Poprzedni post o 22:08 ----------

Panowie, Line Array systemow PA, to nie to samo co glosniki kolumnowe ( bo tak to sie fachowo nazywa ). Glosnik kolumnowy to taka paczka, ktora na plaskiej sciance ma pionowo zamontowane wiecej niz 2 takie same glosniki, z reguly 4 sztuki i wiecej. Pozornie konstrukcja taka ma sporo zalet, ale to tylko pozornie. Nie mozna ustrzec sie problemow fazowych. W jednym miejscu odsluchu z roznym czasem beda dochodzic fale czestotliwosci z glosnika na srodku i glosnika na skraju linii, szczegolnie w przypadku wysokich tonow. Stosuje sie wiec wygiete, wklesle linie, ktore odpowiednio zaprojektowane skupiaja dzwiek w jednym miejscu na odpowiednio wyliczonej odleglosci.
    Aby taki glosnik kolumnowy spelnial swoje zadanie ( zrodlo dzwieku w ksztalcie walca, a nie malego punktu ) trzeba zachowac odpowiednia ( zazwyczaj duza ) odleglosc. Jak bedziecie sluchac takiej linijki z metra czy poltorej, to na bank powstana problemy z faza i ogolna charakterystyka czestotliwosci.
    Osobiscie wolalbym zastosowac odpowiednio niskie ciecie i laczenie z glosnikem wysokotonowym umieszczonym w srodku kolumny glosnikow. Tak to sie najczesciej robi. Inaczej stosuje sie w takie glosniki kolumnowe w kosciolach, na powietrzu czy jakis duzych pomieszczeniach, gdzie potrzeba efektywnosci, szerokiego i sfokusowanego czola fali ( pionowo ) i relatywnie nieduzych wymiarow obudowy.

A tak to robi Bose
    http://www.youtube.com/watch?v=aRoFcrRuGWo
    http://www.youtube.com/watch?v=Vazso...feature=relmfu

Skomentuj

Mi się wydaję ,że jeżeli są zastosowane tylko i wyłącznie szerokopasmówki bez tweeterów to nie ma żadnych zwrotnic (chociaż wiem ,że czasami się je daje do szerokopasmówek). Problemy ze zgraniem mogą występować tylko w zestawach z driverami lub wysokotonówkami przy wyższych częstotliwościach. O ile przy niskich i średnich częstotliwościach problemu nie ma tak przy wysokich już jest dlatego też stosuje się drivery o kątach rozproszenie ok 100x15 żeby grały szeroko i płasko (nie nakładały się z wysokimi w następnych klastrach). Mówimy tutaj oczywiście o estradowych paczkach :). Za tydzień jadę na szkolenie z Polaudio na temat liniówek , a za 2 tyg jade do Niemiec odsłuchać namacalnie Hk audio Cohedra. Może dowiem się czegoś ciekawego:)

Skomentuj

http://www.youtube.com/watch?v=ia-vb...eature=related Nawet Pat Metheny gra na linijkach Bose

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
          Chyba cos zle policzyles. Zakladajac ze podlaczalbys glosniki rownolegle, to przy podlaczeniu 2 glosnikow mialbys 75db, nastepnie potrzebujesz kolejnych 2 sztuk zeby zwiekszyc efektywnosc o 3 db ( mialbys 78 ). W sumie masz 4 sztuki i teraz zeby miec kolejne 3 db musisz podwoic ilosc glosnikow, czyli trzeba podlaczyc kolejne 4 sztuki, co w sumie da 8 sztuk i 81db. Teraz zeby miec 84db musisz znowu podwoic ilosc glosnikow, czyli majac 8 sztuk, musisz dac kolejne 8, co w sumie daloby 16 sztuk na strone i skutecznosc przecietnego jednego midwoofera. Niestety nie da sie tak w nieskonczonosc podlaczac rownolegle, wiec bedziesz musial tworzyc zestawy szeregowo-rownolegle aby uzyskac wypadkowa impedancje 4-8ohm co tez przeklada sie na efektywnosc.
          Zgadza się, bo by było za kolorowo :) Trzeba dwukrotnie zwiększyć powierzchnię membrany, żeby SPL poszybował w górę o 3db. Czyli na szczęście ostudziłeś mnie z tubowego drivera - chociaż nie do końca, bo założyłem że głośniczki mają 72db - a na ucho mają więcej...

Co do reszty Twojej wypowiedzi, tak właśnie mam zamiar uczynić - zresztą pokazałem to w nowo założonym temacie.

Podobne zestawy bose miałem okazje odsłuchiwać na targach music show w Krakowie - powiem że efekciarskie granie które robiło wrażenie :)

Skomentuj

Cóż... bo zaczynam się mylić...
            W przypadku tych Philipsów... Lepiej zastosować tweeter na środku, czy lepiej go wcale nie dawać? Bo dla mnie istnieją tylko te dwie opcje... Chce to zrobić możliwie tanio, bo nie dysponuje większym budżetem.

Skomentuj

Ehh w Twoim przypadku - warto dać tweeter na środku, bo same philipsy nie mają wysokiego pasma i wypadało by je uzupełnić. Mission + tubka by się zdało, chyba że jakoś zepniesz te philipsy żeby miały 8ohm to wtedy wystarczy krótka tubka typu waveguide. No ale to taka konstrukcja nie obraź się - na pałę.

Skomentuj

Cóż... Że na pałę to ja wiem... Ale biorąc pod uwagę że za głośniki zapłacę koło 50-60 zł (razem z wysyłką) A jak już wspomniałem nie mam wiele kasy żeby się bawić w coś więcej, ani pojęcia na temat zwrotnic... Więc myślę że nie musi to być szał... Musze się czymś zająć po prostu, a jestem pewien że spiszą się jako głośniki do TV itd... Staram się raczej zbierać doświadczenie z budową skrzynek, jak i wykończeniem... Bo Za jakiś czas zamierzam zabrać się za TL AWX...

Dlatego staram się zrobić "coś" z niczego... Minimalizując koszty i nabierając doświadczenia...

Dam więc kopułkę, bo tylko to posiadam, chyba że definitywnie zamiast tej kopułki czyli GDWK 7/50 , Lepiej dać GDWT STX...

Skomentuj

Do twojej ilości na stronę jeżeli zepniesz je w 8ohm finalnie, wystarczy tweeter który ma 91db SPL napięciowego. Nawet mission powinien dać radę a będzie budżetowo i znośnie jakościowo :)

Skomentuj

Cóż... założenia sie zmieniają bo to ciągle faza projektowania i mam czas jeszcze by to wszystko przemyśleć. Myślałem nad 4 kolumnami na mniejszej ilości głośników. Ale Sharp nie chce zagrać dwoma parami kolumn, a Glupio dać Sharpa i Diore... Poza tym to u mnie w pokoju jest i tak mało miejsca więc 4 kolumny mi i tak zbędne. Więc ostatecznie zdecyduję się na dwie kolumny w których będzie po 18 sztuk. A co do tweetera... No ciężko mi się zdecydować. Kupiłbym missiony ale zamówienie na forum potrwa dłuuugo a na allegro już niema. Zastanawiałem się już nad różnymi modelami ale albo są drogie albo to alphardy i inne dibesi. Więc chyba kupie mały papierowy głośnik wysokotonowy. Są za 20 zł dwie tuby tonsila ale bez kopułek, trzeba by kupić, a to znów koszty. Chociaż budżet mi sie troche zwiększył bo za 36 tych Philipsów dałem 38 zł już z wysyłką. Więc do 50zł z wysyłką mogę dać, ale wiadomo że to i tak mało by coś lepszego dorwać...

Skomentuj

Jak nie ma jak są: http://allegro.pl/glosnik-wysokotono...245123927.html

Hmm czyli jednak 18szt - mission nie wystarczy jednak :P Będzie potrzeba ok 94-96db. Czyli np. mission + tubka.

ew. http://sprzedajemy.pl/tonsil-gdwk-9-...idealne,310364
                      czy: http://allegro.pl/tonsil-gdwk-9-80-6...256993447.html

Też to jakoś znośnie gra, a SPLem by opowiadał.

Skomentuj

A skąd tubka?

No i co lepiej wybrać te Tonsile czy lepiej te Missiony? Bo jak bym brał missiony to wezme od razu 4 sztuki tak na przyszłość.

Skomentuj

Ehh a patrzyłeś w ogóle do linku i na zdjęcia? Przecież one mają coś w rodzaju tubki, przez co mają 94db SPL.

Co lepsze - tonsil źle nie gra, mission tez ale tonsil bardziej podpasuje do tego co tworzysz.

Skomentuj

Tak patrzyłem... pytałem o tubke do Missiona. ALe dobra. Może skusze się na te tonsile. Wielkie dzięki...

O! a jeszcze takie pytanie... Jakie są wymiary tego tonsila? bo on jeszcze musi pasować wizualnie
                            Last edited by schwalba; 07.04.2012, 18:15.

Skomentuj

Ehh z tubkami nie jest tak prosto jak się wydaje - ze dodasz byle jaką i masz w pełnym paśmie ten sam zysk np. 3db - ona działa w sposób opisany jej wymiarami i kątami - można w ten sposób modelować charakterystykę zestawu - ale to wymaga pomiarów i doświadczenia - tzn wielu tubek i pomiarów :)
                              Dlatego będzie lepiej jak weźmiesz coś już pomierzonego (charka tonsila) i widzisz wszystko jak na dłoni gdzie masz zysk.

Ehh Ty to chyba bana na google dostałeś, wpisz model głośnika i pewnie pierwszy z brzegu link będzie z kartoteką głośnika (pomiar, parametry i wymiary)

Skomentuj

Mi te pomiary i ch-ki nic nie mówią... Laik zielony jestem, dlatego ciesze sie że Paweł mnie jeszcze nie obrzucił epitetami i cierpliwie mi pomaga XD Tobie też bardzo dziękuje... http://allegro.pl/tonsil-gdwt-9-80-c...234439277.html nad tym myślałem ale Paweł powiedział ze za głębokie są te tubki.

Skomentuj

Fakt, za głębokie przez co "kierunkowe" - mają słaby kąt rozproszenia ale za to dużo podnoszą SPL. Źle też nie grają, bo to GDWK 9/80 w wersji zatubionej.

Tutaj możesz zobaczyć działanie tuby czyli porównać różnice - tam gdzie się różnią działa właśnie tuba:
                                  http://www.e-tonsil.pl/galerie/g/gdwk-9-80-8_97.jpg
                                  http://www.e-tonsil.pl/galerie/g/gdwt-9-80-8_181.jpg

Skomentuj

No tak, różnica spora... Ja jednak zamówiłem missiony, i do nich zrobie nie za głębokie tubki. Nie wiem jeszcze jak ale Paweł mówił żeby wyszlifować z MDFu... I chyba tak właśnie zrobię...

Ale mam pytanie techniczne... http://nowa.pirotechnika.one.pl/Predator4/7.JPG jak sie nazywają te rury? Wiem że PCV ale do czego one są i gdzie je zdobyć? tylko o większej średnicy. Bo myślę właśnie z tego wykonać te kolumienki, ale ważne by były grubościenne.
                                    Last edited by schwalba; 08.04.2012, 08:13.

Skomentuj

Zamieszczone przez schwalba;309695
                                      Ale mam pytanie techniczne... [url
                                      http://nowa.pirotechnika.one.pl/Predator4/7.JPG[/url] jak sie nazywają te rury? Wiem że PCV ale do czego one są i gdzie je zdobyć? tylko o większej średnicy. Bo myślę właśnie z tego wykonać te kolumienki, ale ważne by były grubościenne.
                                      To są chyba rury do c.o. wątpię aby były większej średnicy. Oglądałem rury do kanalizacji takie pomarańczowe, grubość ścianki jakieś 5mm i wydaje mi się że będą dobre.

Skomentuj

Dokładnie. ważne by średnica pasowała i grubość ścianki. średnica myślę 100mm będzie dla mnie w sam raz. Tylko teraz gdzie to dostane? mam nadzieje że w jakimś nomi czy castoramie.

Skomentuj

Są jeszcze rury stosowane energetyce na przepusty. Są one grubościenne i w różnych rozmiarach średnic. Np coś takiego:
                                          http://arot.wavin.com/master/master....m:110%20mm%20-

Skomentuj

Czaruję...
                                          X