Owszem. Ale wydaje mi się że pod wpływem wilgoci itd mogą się zwyczajnie rozlecieć. Stawiam na PCV bo jest trwałe i łatwe w obróbce. Jeśli nie znajdę odpowiednich rur to zrobię prostokątne z MDFu, Wiele zależy od tego jakie będą ceny. Bo MDF u mnie coś bardzo drogo wychodzi i jest prawie nie do zdobycia. Zostaje jeszcze zwykła płyta wiórowa czy jak ona się nazywa, w Castoramie na bank mają. Chociaz i tam ceny nie są ciekawe. Pewnie za to dam ze 80 zł a w końcu to tylko paski 1,5 metra na 9 cm
Po pół roku od zalania tych kartonowych (kolumny pod balkonem u brata na budowie) pół godziny męczyłem się z jedną żeby to dziadostwo zerwać. A pogoda w zeszłym roku wszyscy wiedzą jaka była :) Jeśli będzie to stało w domu to nie ma bada, żeby coś się im stało. Z resztą przecież i tak je polakierujesz lub fornir przykleisz. IMO najlepsze rozwiązanie o okrągłym przekroju.
Kurde... :/ Jakoś nie umiem w to uwierzyć że to dobry pomysł. ALe skoro tak twierdzicie... Dostane to w castoramie? Posprawdzam ceny i zdecyduje... Tak czy siak jedną płytę będę musiał dać wyciąć, na front. Zaczyna mi się to wszystko mieszać. Ale fajnie że podsuwacie pomysły, wszystko sprawdzę i zobaczę jak cenowo mnie to wyjdzie.
MDF to drobniutkie trociny No ale przecież papier się z drewna robi więc można to przełknąć :P Dostaniesz w każdym większym sklepie/składzie budowlanym.
Więc Zakupie je chyba że akurat dostanę grubościenne PCV. Chyba że cięcie MDFu wyjdzie mnie taniej a jak już wspomniałem i tak fronty muszę dać wyciąć... Zobaczy się. Dzięki wam bardzo za pomoc. Od przyszłego tygodnia zabiorę się za kupno materiałów i zacznę już powoli działać. Jak pomyśle o wycięciu 18 otworów to mnie mdli... Mam nadzieję że moja otwornica będzie miała odpowiedni rozmiar, jak nie to znów będę musiał się cyrklem w wiertarce bawić...
Owszem. Ale wydaje mi się że pod wpływem wilgoci itd mogą się zwyczajnie rozlecieć.
Moje stoją już chyba z 6 lat i nic im nie jest - owszem, jedna była na dworze i mimo impregnowania nasiąknęła wilgocią i spyłnęła. Ale chyba nie będziesz tego na zewnątrz trzymać ?
Łykam... Ale zdaje się że o takie wymiary ciężko. Bo mnie pasuje 10cm średnicy, góra 12cm. A takich chyba niema skoro sa do odlewania filarów. Nie wiem w sumie, wszystko zależy od tego co mi się prędzej przewinie przez łapy. Ważne żeby powierzchnia tej rury była gładka, bez jakiś rowków itd bo będę ja oklejał okleiną samoprzylepną, a front albo obkleję dermą (jeśli mi został taki długi kawałek) Albo pomaluję na czarny mat.
No i nie wykluczam że jeśli wyjdzie taniej to całość zrobię z płyty surowej, bo tak czy siak dwa fronty muszę dać wyciąć :/
No to z kartonowymi będzie problem bo one w miejscu łączenia się pasków mają delikatny rowek z tego co pamiętam. Ale to może zależy od firmy, musisz sprawdzić. Ale jeśli nawet to zaszpachlowanie ich nie będzie dużym problemem. A plus ich jest taki że to około 10mm ścianka, nie znajdziesz takiej PCV za małe pieniądze.
Właśnie dlatego muszę się przyjrzeć obu rurom. Mi by wystarczyła grubość ścianki 5mm. Jedno co muszę sprawdzić na bank to ceny. Bo jeśli kupię te rury to muszę dodatkowo zapłacić za dwa fronty, może się okazać że taniej wyjdzie przycięcie 8 takich "frontów" i zrobienie z tego skrzynek. Tak czy siak muszę pojechać do Castoramy i wypytać o koszt takiego cięcia. od razu sprawdze czy tam będą mieli jakieś rury tego typu, a jak nie to wracając do domu zahaczę o jakieś składy budowlane... A troche ich jest u mnie w Rudzie
Aha. I powiedzcie mi czy te kartonowe Rury na które się nawija materiał, dermę itd się nadają? Bo jeśli tak to akurat tego miałbym pod dostatkiem jak tylko wyjdę z klatki
---------- Post dodany o 16:29 ---------- Poprzedni post o 11:26 ----------
A jeszcze coś zapytam... Jaka pojemność taj kolumny? bo tak wizualnie jak to sobie wyobrażam to mi wychodzi 8,8l jeśli byłby to prostokąt a jeśli okrągły przekrój to około 7l... Ale Ciekawi mnie w jakiej pojemności zagra to lepiej? większa skrzynka, mniejsza?
Większa skrzynka = więcej basu. Ale z tych maleństw szału i tak nie ma pod tym względem więc wydaje mi się, że bez różnicy. Ale pod tym względem lepiej niech wypowiedzą się bardziej doświadczeni w audio, ja mogę doradzić co do materiałów
JA dam po 18 sztuk na kolumnę, więc 7 do 9 litrów będzie optymalnie. Ale zastanawiam się jeszcze nad małym niskotonowcem... Jakiś mały bas w taniego suba z kina... Jeśli akurat coś na allegro znajdę to tego czasu to nie wykluczam tej opcji...
Ja stosuję w miarę duże obudowy, żeby wygładzić podbicie w okolicach 150hz i rozciągnąć je w dół, tak by dało się to połączyć z subem z cięciem nie wyższym niż 100Hz.
Co do tanich basów - są takie sony na allegro z subwooferów po bodajże 30zł.
Jak możesz to podeślij linka, bo wiele tego właśnie oglądam i nie wiem na które warto zwrócić uwagę.
Aha i jeszcze jedno pytanie poza tematem... na allegro gościu o nicku maxim88 Ma tonsile i Tesle... ale wg mnie to jakies podróby bo chociaz wygląda to jak tesla to pisze Hassen i za 188-ke albo 150-ke albo te biale tonsile to ceny po 29zł... przecież to nielogiczne... to podróby tak?
Wg tego co zakumałem to fajnie by było na nich zrobić całe kino... bo są efektywne. Oczywiście jeśli dasz większą ilość głośników... Nie znam sie ale z tego co juz poczytałem to spokojnie można 100 i w góre db uzyskać... Ja akurat mam zamiar zrobić to z ciekawości i raczej jako taniocha, którą albo dam dziewczynie albo sprzedam... Ale ciekawi mnie to więc postanowiłem sie za to zabrać...
Skomentuj