Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Line Array z malutkich głośniczków

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

A może takie coś: http://allegro.pl/glosnik-subwoofera...244121045.html

Jakby to miało grać w kinie to bym zrobił coś w dipolu aby uzyskać duża kierunkowość a nie linearray żeby wycisnąć trochę db i zrobić coś w rodzaju fali cylindrycznej.

Skomentuj

ZA wielkie i za drogie te głośniki Raczej starałbym się trafić w coś mniejszego jak te z suba w Creativach czy innych z manty. Czyli nic specjalnego ale za to gabarytowo malutkie, żeby basu było tyle co z niewielkich monitorów

---------- Post dodany o 12:33 ---------- Poprzedni post o 14:59 ----------

Panowie, dziś dostałem te głośniczki .... Kurde jakie to małe Słabo się znam, ale jak posłuchałem jednego to miałem wrażenie że średnica jest wspaniała. Szczegółowo to grało, no pięknie po prostu. Teraz tylko muszę uklepać do tego skrzynki. Jutro moze wybiore się do Nomi i zapytam ile mnie wyjdzie cięcie płyt...
      No i nadal zastanawiam się jak zrobić tą tubkę do Missiona :/

Skomentuj

Zamieszczone przez schwalba Zobacz posta
        ZA wielkie i za drogie te głośniki Raczej starałbym się trafić w coś mniejszego jak te z suba w Creativach czy innych z manty. Czyli nic specjalnego ale za to gabarytowo malutkie, żeby basu było tyle co z niewielkich monitorów
        17cm woofer jest za duży na bas? To chyba nie ma sensu w ogóle go dawać jak ma być jeszcze mniejszy...

Skomentuj

Tak... już się nasłuchałem. Z tym że te subwooferki do komputerowych zestawów są znacznie mniejsze a potrafią zagrać basem. Ale to już nieważne...

Jeszcze chce sie zapytać jaką pojemność skrzyni dać dla 18 sztuk tych Philipsów? Puki co, wstępnie mi wychodzi ponad 8,5 l (bo wszystkie ścianki będą tych samych wymiarów) ale mogę to zmienić jeszcze, bo dopiero jutro mam zamiar wybrać się do Nomi

Skomentuj

Zamieszczone przez schwalba Zobacz posta
            Z tym że te subwooferki do komputerowych zestawów są znacznie mniejsze a potrafią zagrać basem. Ale to już nieważne...
            One nie graja basem, tylko jednym wielkim rezonansem. Jak glosnik za pol dolara moze grac basem?

Skomentuj

Tak, rozumiem. Już zrezygnowałem z tego pomysłu. Mam zamiar się teraz skupić na tych maluszkach. Bo będą grały w budzie zamkniętej oczywiście... Dlatego ciekawi mnie pojemność skrzynki, żeby się nie okazało ze będzie jakaś częstotliwość męczyć, szczególnie mówię o wyższym basie, bo miałem ten problem w ARN116 ale tam był BR i to naprawiłem, a w clossed już tej opcji nie będę miał. Ale wydaje mi się że te głośniki nawet nie zejdą do tej męczącej częstotliwości...

Skomentuj

Z obudowa zamknieta pewnie bedzie problem, podbicie z racji wysokiej dobroci glosnikow. Zazwyczaj takie glosniki graja za filtrami, ktore to podbicie wyplaszczaja. Inaczej trzeba stosowac obudowe stratna lub duzy kodensator przed zwrotnica, ktory bedzie po prostu lagodnie wycinal bas, co do w miare rowne pasmo. Oczywiscie przy waskich obudowach trzeba bedzie jeszcze korygowac bafflestep. Wbrew pozorom to nie takie proste zrobic poprawnie brzmiace "linijki".

Skomentuj

To dla mnie jasne że to nie takie "hop na krowe i już ciele" Ale ja tobie to jako budżetową tanią konstrukcję. Zwrotnicy tan nawet nie będzie a jedynie kondek przed missionem. Obudowa stratna? hmmm, czytałem twoje wypowiedzi na ten temat. Jednak nie mam pojęcia jak to dobrze zrobić. to pewnie też wymaga obliczeń, i parametrów jakich nie posiadam. Więc nie wiem co zrobić :/

Skomentuj

Moze byc nawet bez zadnej zwrotnicy, grac bedzie ale do tego co da sie zrobic to bedzie daleko. Bedziesz musial upakowac duzo welny szklanej jesli zostanie obudowa zamknieta.

Skomentuj

Wełny szklanej mam na 20 takich zestawów A jeśli te linijki mi się spodobają to może kiedyś zrobie im zwrotki. Ale zupelnie się na tym nie znam, więc to raczej nie wykonalne

---------- Post dodany o 20:09 ---------- Poprzedni post o 13:33 ----------

Ale w otwór stratny mógłbym się pobawić... Możesz mnie jakoś wprowadzić w to? Jaki wielki ma być itd... Z czym się to je i jakie to daje efekty.

Skomentuj

Czaruję...
                      X