dokladnie nad i pod trafem jest najwieksze oddzialywanie
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Integra accuphase itd
Collapse
X
-
na fizyce nie uważałem, natomiast nie mam jak inaczej rozłożyć raczej elementów, zobaczymy jak trafo przyjdzie to pokombinuje, jeśli jego obecność ma być znacznie szkodząca to mogę pomyśleć nad małą osobną obudową gdzieś na kablu zasilającym :) tyle, że pytanie czy ma to sens ? bo znaczenie pogarsza integalność integry :) jeszcze nic nie jest przesądzone, dojdzie trafo to będę kombinował
Skomentuj
-
Zamieszczone przez mIKI Zobacz postadokladnie nad i pod trafem jest najwieksze oddzialywanie
daniel w razie czego gruba blacha na trafo z uziemieniem w zasilaczu przez rezystor 100 ohm albo na uziemieniu w gniazdku sieciowym (czego nie jestem pewien). Kiedyś też czytałem gdzies chyba, że śruba mocująca trafo nie może stykać się z obudową trafa. Nic o tym nie wiem, to tylko plotka jaką pamiętam. Możesz ją zweryfikować.
Skomentuj
-
Witam
Dac otrzymał jednak własną obudowe, w środku jest trafo Dac i filtr sieciowy, przełączniki z tyłu służą do jakiś tak filtrów różnych kostki WM8742. Więc w budzie accu nie będzie jednak DAC-a
Za obudowe zapłaciłem całe 35 zł z jakimś nawet trawem itd, panele dorobiłem, oszlifowałem i pomalowałem na czarno, Dac ma na wyjściu przekaźnik od cichego włączania i wyłączania.
Skomentuj
-
ten przekaźnik od włączania z pilota - wiem wiem że źle przewody wlutowane, to na szybko - jeden przewód będzie na stałe przez bezpiecznik a drugi przez przekaźnik. mniejsze trafo będzie chodziło cały czas zasilając sterownik - wyświelacz itd a trafo od pre, końcówek itd będzie włączane z pilota.
obudowa z takiego złomu blisko mnie, mają też chyba na allegro - stan ich jest idealny jak ktoś by chciał.
---------- Post dodany o 18:38 ---------- Poprzedni post o 18:09 ----------
czekam jak wspomniałem na elementy z anodowania i trafo główne, a poza tym mam też inne projekty ale zasuwam jak tylko mogę. oto np jeden z prjektów:
http://diyaudio.pl/showthread.php/38...l=1#post311226
Skomentuj
-
uff wreszcie mam elementy z anodowania, po raz kolejny należą się dzięki pewnej osobie która odebrała mi zamówienie - tak bym się nie wyrobił. a oto troche efektów:
(jak zwykle zdjęcia kiepskiej jakości i w rzeczywistości jest o niebo lepiej - kolor nie jest taki wyblakły)
obudowa jest szkiełkowana i anodowana.
---------- Post dodany o 17:47 ---------- Poprzedni post o 17:26 ----------
i jeszcze od spodu, tutaj lepiej wyszła barwa zdjęcia.
---------- Post dodany o 17:58 ---------- Poprzedni post o 17:47 ----------
oraz ostatnie zdjęcie z placu boju - wiec wyobrazcie sobie jaki jestem zarobiony :) :
Skomentuj
-
Myslałem, że to ja mam roz***rdol w pokoju, ale to bije wszelkie wyobrażenia : D Jak mówił mój nauczyciel "bałagan może Cie zabić", warto więc dbać o porządek na stanowisku pracy, znaczaco to podnosi bezpieczeństwo.
Pomijając ten bałaganik, patrząc dalej widać wzmacniacz który naprawdę ci się udał, gratuluję :)
Skomentuj
-
spokojnie nic im nie jest, mimo że leżą to dbam o nie jak oczko w głowie i nie zostały porysowane...
---------- Post dodany o 13:39 ---------- Poprzedni post o 16:03 ----------
doszło wreszcie trafo :)
teraz już tylko składać ale z czasem kiepsko :( będę się starał i tak jak najszybciej, chcę wreszcie tego posłuchać :)
---------- Post dodany o 22:43 ---------- Poprzedni post o 13:39 ----------
Właśnie obie końcówki odpaliłem ale bez zobla itd na wyjściu bo to znajdzuje się w zabezpieczeniu, natomiast nie wiem czy zobel itd które znajdują się jak wspomniałem w zabezpieczeniu mają na to wpływ ale jak na razie napięcie stałe na wyjściu jest dość spore - 60mV w drugiej natomiast ok 90mV natomiast ona jeszcze nie do końca wyregulowana, mimo wszystko jest dość znacznie słyszalny brum w kolumnie... na razie podłączałem pojedyńczo do trafa i zasilacza...
---------- Post dodany o 23:27 ---------- Poprzedni post o 22:43 ----------
odpaliłem też zabezpieczenie z racji tego że chciałem sprawdzić, nic to nie zmieniło, napięcia stałe na wyjściu 60-80mV i brum w kolumnie. Na wejściu zworka, brum zarówno w jednym jak i drugim kanale ale podłączam pojedyńczo. Na dzisiaj już wystarczy wszystko jest odpalone i sprawne, trzeba tylko uporać się z tym brumem.
---------- Post dodany o 08:15 ---------- Poprzedni post o 23:27 ----------
kolejna sprawa, po podłączeniu zabezpieczenia bias rośnie, po ustawieniu 10mV tak jak mam to powiedziane i podłaczeniu wyjścia wzmacniacza do zabezpieczenia prąd rośnie do ok 30mV obstawiam że regulacji trzeba dokonywać z zabezpieczeniem bo chyba tak przecież robi to accu - po złożonym całym wzmaku, w zabezpieczeniu znajduję się rezystor z kondem do masy i rezystror z cewką i dopiero do kolumny. Ktoś coś pomoże ??
Skomentuj
-
układ zobla nie ma wpływu na amplitudę DC na wyjściu. 60mV to nie jest sporo. Sporo to 200mV. Ale tak 30mV było by dobrze.
Ten układ nad trafem to nie przejdzie raczej. Jak masz brumy to weź go oddal od trafa na paredziesiąt cm i ze względu na rozkład linii sił pola elektromagnetycznego możesz też poobracać względem x,y,z :)
Zamieszczone przez daniel69 Zobacz postaprąd rośnie do ok 30mV
No a ostateczną regulację dokonuj przy podłązzonym każdym module.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez daniel69 Zobacz postapodłaczeniu wyjścia wzmacniacza do zabezpieczenia prąd rośnie do ok 30mV
Obstawiam że końcówka się zwyczajnie wzbudza. Trzeba było brać płytkę którą skopiowali 1:1 a nie jakąś samoróbkę człowieka który ma takie pojęcie o elektronice jak ja o balecie. W przypadku wzmacniacza CFA płytka jest tak samo ważna jak i schemat.
I pokaż jak masz połączone masy bo spece na AS całkowicie źle zinterpretowali połączenie mas uniemożliwiając poprawną pracę wzmacniacza nie wiem jak jest w tym klonie bo jest już ich tam tyle że można się pogubić.
Preamp nad trafem to fatalna decyzja !
Ogólnie rozmieszczenie tego nie jest przemyślane.
Rażą też te przekaźniki które nie są przystosowane do przełączania DC i jak padnie końcówka to mogą się zwyczajnie skleić i będziesz miał po kolumnie.
Ktoś miał wyobraźnie umieszczając zaraz koło wyjść soft start trafa . Normalnie trzeba pogratulować.
Ten pre masz wpięty przed czy po drabince. On ma jakieś wzmocnienie czy to tylko bufor ?
Skomentuj
-
we wzmacniaczu jeszcze nic nie jest złożone, moduły były odpalane każdy z osobna więc poprowadzenie masy nie ma żadnego znaczenia gdyż po prostu nie ma żadnego prowadzenia masy :) to samo tyczy pre nad trafem słyszałem już wiele razy ( bez urazy to nie ma być niemiłe) i bedę myślał jak inaczej go umieścić, mówisz że układ jest nieprzemyślany, a jak mam przemyśleć coś co w żaden sposób się nie mieści ?? :P będę się starał jak mogę, myślę nad wymianą zasilacza na taki który zajmie mniej miejsca, wszystko jak wspomniałem jest luzem jeszcze więc pewnie wiele się zmieni, a co do brumów od trafa - nie ono jest przyczyną gdyż całośc była odpalana na stole - pojedyńcze moduły i w dodatku odsunięte od trafa na min 30-40cm najprawdopodobniej kondensator 22nf oddzielający masy powodował ten brum, czy się wzbudzają okaże się po testach, natomiast jeśli chodzi o pcb to jest ono OK, nie posiada błędów i nic się nie wzbudzało projektantowi więc jest to wina czegoś innego. jak coś się ruszy to będę pisał na razie jeszcze długa droga ale nie martwcie ja jestem pełny nadzieji że wszystko będzie ok - zero brumów, zero wzbudzania itd, na pewno nie złożę jej na pałę, więc będę jeszcze wiele zmieniał i myślał. Dzięki za wskazówki - właśnie po to założyłem ten temat bo nie chcę w tej integrze buli żadnych
do do soft startu i wyjści to akurat ścieżki od prądu są z jednej strony pcb a od dzwięku z drugiej więc to żaden problem, a przekaźniki są przystosowane do przełączania zarówno DC jak i AC z tym że DC z dużo mniejszym napięciem i 12A tylko
Skomentuj
-
Zamieszczone przez daniel69 Zobacz postanajprawdopodobniej kondensator 22nf oddzielający masy powodował ten brum
Skomentuj
-
Nie na temat...Zamieszczone przez El_liero Zobacz postakondensator szeregowo w masie?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez El_liero Zobacz postakondensator szeregowo w masie?
Kondestor w ogrinale łączy masę płyki z masą obudowy !!! A nie jak na AS wymyślili masę sygnałową z masą prądową. Przy takim połączeniu wzmacniacz nie ma szans na poprawną pracę. W orginale na płytce są 2 masy masa sygnałowa i prądowa do której podłazcaone są tylko kondensatory blokujące zasilanie stopnia mocy. Te 2 masy są łączone osobnymi przewodami do kondensatorów filtru w zasilaniu. Miejcie podłączenia tych mas w zasilaczu nie jest przypadkowe ! Masa prądowa nie może być podłączana do wspólnego punku mas !
Skomentuj
Skomentuj