Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Linia transmisyjna AWX + Usher 9950, by Alchemiq

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

gooralesko
    Faktycznie na fotce Eltax stoi pod półką, ale to żadna (prawie żadna różnica) :), natomiast TL jest na tyle wysoka, że stoi obok i sięga do połowy wysokości tej półki.
    Prawdą jest, że prawy kanał Eltaxa w takim ustawieniu w narożniku obecnie tez gra głośniej/głębiej.
    Chyba niewiele z tą falą stojącą zrobię ... będzie dudnić >:(

Skomentuj

Może spróbuj to podłączyć jeszcze pod inny sprzęt i zobaczysz co to wniesie, ja do końca nie jestem przekonany że to czego oczekujesz to kwestia pokoju i ustawienia..

Ewentualnie, zamów wkładkę W61 za 15zł, kup rurkę aluminiową za 20zł i masz mikrofon. Program darmowy do ściągnięcia, komputer zapewne masz.

http://allegro.pl/panasonic-wm-61a-w...485792158.html

I możesz biegać do woli po pokoju i szukać dowolnych wersji ustawień i modów. Jak znam życie twoja druga połowa i tak dostawi "skrzynki" do ściany

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
        Może spróbuj to podłączyć jeszcze pod inny sprzęt
        Właśnie kolega audiofil ma pokój odsłuchowy... złożę drugą skrzynkę i lecę z Jasiem Wędrowniczkiem na odsłuch :lol:

Skomentuj

Faktycznie na fotce Eltax stoi pod półką, ale to żadna (prawie żadna różnica) , natomiast TL jest na tyle wysoka, że stoi obok i sięga do połowy wysokości tej półki.
          Należy zwrócić uwagę, że nie tylko te fale co wychodzą z otworu TL odbijają się od ścian.

Skomentuj

sprawdziłem i się zdumiałem :blink:
            Kolumna stojąca w rogu (tam gdzie wiszą półki) dudni i nieprzyjemnie rezonansuje , a jak ją postawię po drugiej stronie, to ma baaardzo mało basu.
            Dlatego na tym wątku (gdyby go przeczytać od początku) najpierw narzekam, że mało basu (bo odsłuchiwałem w takim miejscu, a później tłumacząc to wygrzaniem głośnika, narzekam że basu jest sporo i nie mogę go poskromić bo buczy.... bo przestawiłem kolumnę! Więc to kwestia miejsca!
            Nom, to teraz gupi jestem już kompletnie... robię drugą skrzynkę.. ciekawe , jak koślawo to zagra :cool:

Skomentuj

Zamieszczone przez Alchemiq Zobacz posta
              sprawdziłem i się zdumiałem :blink:
              Kolumna stojąca w rogu (tam gdzie wiszą półki) dudni i nieprzyjemnie rezonansuje , a jak ją postawię po drugiej stronie, to ma baaardzo mało basu.
              Dlatego na tym wątku (gdyby go przeczytać od początku) najpierw narzekam, że mało basu (bo odsłuchiwałem w takim miejscu, a później tłumacząc to wygrzaniem głośnika, narzekam że basu jest sporo i nie mogę go poskromić bo buczy.... bo przestawiłem kolumnę! Więc to kwestia miejsca!
              Odkrycie godne Kolumba, kolego ustawienie kolumn, akustyka pomieszczenia i punkt odsłuchowy to najważniejsze czynniki w szeroko pojętym audio. Na dalszy plan schodzą aplikacja woofera czyli rodzaj obudowy oraz strojenie układu czy jakość użytych przetowrników.

Skomentuj

ciekawy projekt, zobaczymy ostateczny efekt twojej pracy

Skomentuj

Projekt nie jest alchemiqa a dabyla i kilka osób już wykonało kopie (Wszystko do obejrzenia w dziale gotowych konstrukcji) . Na forum wszystkie TLki do 18cm AWXa są według jego projektu kopiowane.
                  Last edited by gooralesko; 27.07.2012, 18:55.

Skomentuj

Oczywiście, że projekt jest dabyla .. o chwała Ci panie! :) a moje odkrycie kolumba to śmieszna sprawa.. ale nie dla każdego i nie na każdym etapie
                    Teraz dostrzegam różnice i niuanse, i jestem ciekaw jak to będzie jak będzie para....

Skomentuj

bedzie cos co nazywa sie rownowaga tonalna
                      oczywiscie zartuje

musisz powalczyc z ustawieniem kolumn.... Koniecznie
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                        bedzie cos co nazywa sie rownowaga tonalna
                        Nie do końca, patrząc na wykres nie podobała mi się ta górka na średnicy. :flapper:
                        Ale miałeś rację, przy odsłuchu jest naprawdę super!
                        A przy rezystorze 2R dźwięk jest bez życia, 1R5 idealny.
                        Good job Łukasz! :)

Aktualnie walczę z akustyką, na słuch mam dołek około 90 Hz.
                        Indywidualne lekcje języka angielskiego online dla dorosłych:
                        treningjezykowy.pl

Skomentuj

ta gorka spowodowana jest przez szerokosc obudowy
                          na wykresie stxa jej nie widac bo wykres jest rozciagniety i splaszczony a poomiar zrobiony jest w odgrodzie
                          gdzies ktos podal linka do jakiejs chyba czeskiej strony z pomiarami glosnikow i tam bylo tak samo
                          stx wygladzil ja duza cewka 2mH i podzial przesunal nizej niz ja zamierzalem
                          wg mnie ona wnosi cos ciekawego do dzwieku wiec zostala
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

gdzies ktos podal linka do jakiejs chyba czeskiej strony z pomiarami glosnikow i tam bylo tak samo
                            http://diyaudio.pl/showthread.php/20...rami-glosnikow.

Skomentuj

musisz powalczyc z ustawieniem kolumn.... Koniecznie

Szczerze mówiąc nie ma z czym walczyć. Salon jest jaki jest, mebli nie zmienię (żona nie zmieni :) więc przesunięcie o 20 cm niczego nie zmienia.
                              Trudno, znalazłem się w pułapce akustyki pomieszczeń i tak jak inni mają komfort zmian (umeblowania, przestawienie na inną ścianę), tak ja nie mam.. zobaczę jak to zagra, a tym czasem czekam z niecierpliwością na wieczór u kolegi w pomieszczeniu do odsłuchu z Johny Walkerem :) i niesamowitym koncertem DM lub Queen.

Skomentuj

Z czego to wynika, że ta konstrukcja jest jakby .. moco-żerna?
                                Do ok 50dB to kolumienki sobie cykają, ale żeby w ogóle usłyszeć dolne rejestry trzeba podkręcić wzmacniacz do 40dB, a naprawdę zaczynają grać przy 30dB.
                                Całość brzmi, jak w aucie, czyli dużo góry, dużo dołu... a środek to wypadkowa. Tak ma być?

Skomentuj

a ustawiles juz kolumny poprawnie?

---------- Post dodany o 10:01 ---------- Poprzedni post o 10:00 ----------

a i czy druga kolumne juz masz?
                                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Brzmi jakby źle złożona kolumna/zwrotnica:)

Skomentuj

Z czego to wynika, że ta konstrukcja jest jakby .. moco-żerna?
                                      Bo typowe linie transmisyjne takie wlasnie sa, maja niska sprawnosc i niski bas. Nie da sie zrobic wysokiej sprawnosci i niskiego basu. Poza tym przyzwyczailes sie do swoich eltaxow, gdzie sa dwa midwoofery, a to daje wieksza efektywnosc.

Skomentuj

po urlopie wróciłem do odsłuchu... i w końcu wykończenia paczek...
                                        - pozostawiam 1R5, przyzwyczaiłem się :)
                                        Brzmią świetnie i nadal są 'prądożerne', ale dawnych Eltaxów nie da się już słuchać!!
                                        - przed ostatecznym sklejeniem mam problem z mocowaniem przetworników, bo od wewnątrz puszczają kotwice stolarskie ... może klej pattex pomoże... po sklejeniu ostatniej ścianki nie będzie już możliwości poprawki.
                                        - mam przygotowane płyty HDF do oklejenia paczek.
                                        Czy utwardzacie kanty, narożniki? W jaki sposób?
                                        Wydaje mi się, że to będzie najsłabszy punkt projektu. Fornir nie wzmocni tych miejsc dostatecznie... Ostre kanty będą narażone na obtłuczenia.

Skomentuj

Czy utwardzacie kanty, narożniki? W jaki sposób?
                                          Wydaje mi się, że to będzie najsłabszy punkt projektu. Fornir nie wzmocni tych miejsc dostatecznie... Ostre kanty będą narażone na obtłuczenia.
                                          niestety to nie uniknione
                                          albo uwazasz, albo nie wykanczaj

Skomentuj

Czaruję...
                                          X