Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Misiomor Homage by Harpia Acustic i VIB 170 BP by Visaton

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Misiomor Homage by Harpia Acustic i VIB 170 BP by Visaton

Zdjęcie pamiątkowe.

Uploaded with ImageShack.us

Brak jednego TIW-a i części zwrotnicy do VIB 170 BP. Paczka z Polinku ważyła 25 kg:)..druga w drodze.

Tak jak wstępnie ufam Harpii Acustics bo preferują dźwięk jaki i ja lubię, to pewnie nad zwrotnicą Visatona będzie trzeba popracować.

mozesz wkleic projekt tych kolumn?
    nie kazdy siedzi na audiostereo

Skomentuj

Proszę:
      http://www.audiostereo.pl/harpia-diy_83078.html tu jest jedyny ślad projektu udostępnionego przez speców z Harpii Acustics
      http://www.audiostereo.pl/moje-misio...ge__hl__harpia tu temat założony troszkę później, przez równie zdecydowanego konstruktora
      i
      http://www.visaton.de/en/bauvorschla...anleitung.html projekt Visatona - mam nadzieję, że fachowce z Visatona porządnie się przyłożyli do projektu sekcji basowej. Ten projekt robi mój kolega z moją pomocą.

Co mnie pchnęło w stronę realizacji projektu Harpii?
      Wąska ścianka; dobór głośników przez kogoś, kto miał styczność z duża ich ilością; ciekawa zwrotnica ( powieliłem ten typ zwrotnicy u siebie na głośniku wysokotonowym ) ,dźwięk prezentowany przez kolumny z opisu jak dla mnie; ciekawość

Skomentuj

Nie na temat...
        Piękne rzeczy na zdjęciu :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Sonik Zobacz posta
          http://www.visaton.de/en/bauvorschla...anleitung.html projekt Visatona - mam nadzieję, że fachowce z Visatona porządnie się przyłożyli do projektu sekcji basowej. Ten projekt robi mój kolega z moją pomocą.
          Podwojny bandpass nie wrozy dobrego basu. Ja bym sie bardzo obawial o jakosc niskich tonow z takiej obudowy. Odwazny krok! :)

Skomentuj

Wiem, m.in. z tego forum..ciekawość górą! Najwyżej zostaną nadal porządne głośniki..i będziemy myśleć co dalej...

---------- Post dodany o 23:03 ---------- Poprzedni post o 21:33 ----------

Chciałbym się czymś podzielić przy okazji kupna tych pięknych rzeczy.. spojrzałem na osłony z metalowej siatki na głośnikach wysokotonowych. Visaton KE 25 SC ma podklejoną od wewnętrznej strony siatki przeźroczystą folię fi 2 cm z otworem pośrodku ok. 0,5 cm, Seas 27TBC/G ma nakleją również folię, ale jako krążek w centrum o średnicy 1 cm...
            Och.. a co będzie jak ta folia odpadnie ot tak? Inżynierowie dźwięku coś tu maskują?

Skomentuj

To czesty zabieg przy metalowych kopulkach. Pewni tlumi rezonans na osi glosnika. Odpasc raczej nie ma prawa :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                Podwojny bandpass nie wrozy dobrego basu.
                bedzie raczej efektowny
                ale mam nadzieje ze ze wzgledu na dobry glosnik nie bedzie meczacy

Skomentuj

Visaton KE 25 SC ma podklejoną od wewnętrznej strony siatki przeźroczystą folię fi 2 cm z otworem pośrodku ok. 0,5 cm, Seas 27TBC/G ma nakleją również folię, ale jako krążek w centrum o średnicy 1 cm...
                  Och.. a co będzie jak ta folia odpadnie ot tak? Inżynierowie dźwięku coś tu maskują?
                  Tu chodzi o coś innego. Bez tych "tłumików" taki głośnik wysokotonowy na osi ma lekko wznoszącą się charakterystykę, ten tłumik to wyrównuje. Co dzięki temu zyskujemy? Kompensacje powyżej f skupiania membrany przy charakterystyce mierzonej pod kątem, gdzie naturalnie charka opada. To łatwy sposób na podciągnięcie właśnie charakterystyk pod kątem. Czy daje to coś jeszcze, tego nie wiem, ale możliwe.

Skomentuj

zapytajcie Sound Wava - on wie wszsytko przynajmniej powinien - za to mu placa :p

Skomentuj

ch.. a co będzie jak ta folia odpadnie ot tak? Inżynierowie dźwięku coś tu maskują?
                      kiedyś widziałem test z tą folią odklejoną. Wnioski były takie, że nie ma znaczącej różnicy.
                      Choć shiver twierdzi coś innego. Ja nie wiem.

Skomentuj

Podwojny bandpass nie wrozy dobrego basu. Ja bym sie bardzo obawial o jakosc niskich tonow z takiej obudowy. Odwazny krok! :)
                        Ano prawda. Miałem TIWa 200XS w takim band passie zrobionym na testy i nic ciekawego. 30Hz już słychać za bardzo nie było. Moim zdaniem lepiej zrobić do niego 80 litrową LT zamiast pakować w 75 litrowego BP. Wiekość budy zostaje taka sama, jedynie trzeba by ją pogłębić by mieć zamierzone 80 litrów.

Jak już robisz taki priojekt jak VIB170bp, panie Sonik, to można spróbować linię w sekcji basowej. Prześlę ci wymiary i parametry linii na początek. Jak coś nie będzie teges to zawsze możesz zmienić SD in i out lub długość. Z moich testów wynikało jedno - w 116 litrach TIW miał za małą wytrzymałość mocową i żadne tłumienie linii nie wchodziło w rachubę bo SPL spadał na łeb i xmax kończył msię bardzo szybko podczas regulacji głośności. Bez wytłumienia linia grała z dużym natężeniem jeszcze do 26Hz, więc w 80 litrach LT o tych samych parametrach co w 116l (takie samo SD in, out, rodzaj linii czyli taper oraz pododban długość) powienien mieć o wiele większa wytrzymałość ale zachować przy gołym tunelu to swoje piękne strojenie w okolicach 25-30Hz. Pogromca dla mnie symulował w 116 litrach TIWa to może ma jeszcze tego visatona zapisanego w programie i jest wstanie zasymulować go jeszcze raz.

PS: Zaaplikowanie linii do tego VIBa 170 jest o tyle proste, że Al170 jest cięty na 100Hz. Czyli TIW gra praktycznie jak subwoofer poniżej 100Hz. Nie potrzeba się wiec, robiąc linię, obawiać rezonansów, które pojawiają się znacznie powyżej 100Hz.
                        Last edited by gooralesko; 22.11.2012, 16:35.

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi
                          To taki filtr akustyczny wycinajacy szpilę rezonansu metalowej membrany na skraju pasma.
                          odnośnie tej folii :)

Skomentuj

gooralesko Twoja propozycja jest napewno lepsza, niż propozycja Visatona- dzięki. Jednak musimy poczekać co z tego wyjdzie. Formatki MDF już są - projekt VIB 170BP wybrał kolega dla siebie. Możliwe, że do kina domowego będą w sam raz:) a z muzyką to kwestia preferencji, akustyki pomieszczenia, rodzaju muzyki, przyzwyczajeń - właściciel zdecyduje.

Czy spojrzeliście na topologie zwrotnicy tych drugich zestawów, czyli moich. Aż mnie korci by napomnieć o kwestii fazy i stereofonii... 6dB/okt i pułapka rezonansowa na wszystkich podziałach. Zaaplikowałem w ten sposób wysokotonowy w innym zespole 3-drożnym i było naturalniej niż przy filtrach innych wyższych rzędów o różnych dobrociach.

Last edited by Sonik; 22.11.2012, 20:27.

Skomentuj

Harpia zdaje sie ma taka filozofie stosowania filtrow 1 rzedu. Z uwagi na to, ze korzystaja z glosnikow nie tak latwych w aplikacji, to w zwrotnicy musza byc pulapki rezonansowe i korektory impedancji. Ja bym chcial zobaczyc pomiary kolumn Harpii pod wzgledem impulsu. Niestety chyba nigdzie nie widzialem takich pomiarow. Ciekaw jestem jak udalo im sie zgrac aluminiaki Daytona i Seasa. O ile nie ma problemu z zalozeniem na nich filtrow 1 rzedu, to czy nadal trzymaja dobry step response i odtworzenie fali kwadratowej?

Skomentuj

Nie na temat...
                                Cewka 27mH - :rolleyes:

Skomentuj

Aż zaraz sprawdzę ile takie ustrojstwo kosztuje. Rdzeniowe oczywiście

Skomentuj

O ile nie ma problemu z zalozeniem na nich filtrow 1 rzedu, to czy nadal trzymaja dobry step response i odtworzenie fali kwadratowej?
                                    Harpia wspomina również o dbaniu o "dobrą reakcję na impuls".... Co z tego będzie zobaczymy, wartości w gałęziach rezonansowych spore, duża kwestia ich wzajemnego doboru.
                                    Czy projektowanie kolumn nie jest jedną wielką strategią z wieloma kompromisami?
                                    Tylko czas pokaże jak to jest w tym przypadku:)

Skomentuj

Witam
                                      podłączę się do rozmowy z racji podlinkowania tematu z AS (zbieżność nicków nie przypadkowa ).
                                      Ja już swoją część budowania kolumn zakończyłem, z tego co wiem w dniu dzisiejszym są już skończone w 99% (muszę dokończyć swoją drobną część).
                                      Ja szarpnąłem się z elementami trochę bardziej, czy warto nie wiem (brak porównania).
                                      Mam nadzieję że w najbliższym czasie będę mógł ich posłuchać, to może coś napiszę na temat brzmienia (choć cierpię na permanentny brak czasu).
                                      Pozdrawiam

Skomentuj

Odsłuch od 15 min trwa. Arczi bierz się do roboty bo rok Cię przegoni...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X