Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Misiomor Homage by Harpia Acustic i VIB 170 BP by Visaton

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Szuwar12 Zobacz posta
    Shiver- Koszty spore, zwrotki 50% wartości głośników... i nie ma srebrnych taśmowych :P
    Gooralesko, pojawił się problem nagłego braku przyzwoitych nagrań... wcześniej wszystko brzmiało tak samo, czy mp3, czy marne/dobre CD. Część koncertów na DVD idzie do kosza.
    Bas jest "dziwny", nie równy . Mam mieszane uczucia. Stopa w perkusji odżyła i wreszcie jest , ale czasami w otoczeniu instrumentów jest go za dużo i tworzy hałas-całość dźwięku z kolumn "gubi się" i tworzy się kakofonia nie do zniesienia np. przy Disturbed Voices (ale tu też wchodzi w grę dyskusyjna jakość nagrania). Pink Floyd (płyty master sound relase) powstają na nowo w moim umyśle, nie słyszałem wcześniej 1/4 przekazu... Koncerty Led Zeppów skłoniły mnie nawet do odwiedzenia sklepu w poszukiwaniu płyt... (może to specyfika gitary elektrycznej na "ala" szerokopasmowym Al'u?)
    Na pewno kwestią bezdyskusyjną jet to że że brzmi i daje rady w techno i ciężkim hip-hopie- jest tam gdzie ma i musi być, jest sprężysty, zwarty-Fanom takiej muzy polecam w ciemno.
    Musze się z pudłami przenieść w inne otoczenie, przesłuchać dodatkowo sporo materiału. Posłuchają koledzy z doświadczeniem i Uszami. Ale zaczynam myśleć o wykończeniu pudeł-coś to znaczy.

W sumie nic nie szkodzi aby nie zbadać TIW'a 200 w TL? Jestem ciekaw, tak do porównania, TIW'a mam i jeszcze trochę zapału -co z tunelem (sam nie oblicze na razie...)?
    ja bym przede wszystkim radził pobawić się miejscem ustawienia kolumn. na zdjęciu widziałęm jak jedna z nich jest praktycznie w rogu pomieszczenia. Tak nie może być jeśli chcesz zminimalizować podbarwienie basu związane z modem/modami pokoju. Druga sprawa to odsłuch. W jakim miejscu masz głowę podczas odsłuchu tych kolumn? Czy miejsce odsłuchowe jest przy ścianie, przy ścianie i bliżej jednego z rogów pokoju czy conajmniej metr od każdej ściany.

Weź krzesło z kuchni lub jakąś pufę a kanapę, na której siedzisz podczas słuchania, odstaw (Tak sobie gdybam z ta kanapą ) i posłuchaj tych samych utworów w trzech miejscach podanych w poprzednim akapicie. Najlepiej będzie jak wybierzesz utwory, które brzmią źle na basie w obecnym miejscu odsłuchowym. Troszkę zabawy z odstawianiem kolumn i mijesca odsłuchowego od ścian musi być jak słyszysztego typu problemy:

Zamieszczone przez Szuwar12 Zobacz posta
    ale czasami w otoczeniu instrumentów jest go za dużo i tworzy hałas-całość dźwięku z kolumn "gubi się" i tworzy się kakofonia nie do zniesienia

Co do linii dla TIWa - zapraszam na PW. Tam podam ci wszelkie info.

Skomentuj

Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
      Co do linii dla TIWa - zapraszam na PW. Tam podam ci wszelkie info.
      Ja już kolegę zmotywuje do tej linii - na pewno będzie lepiej, bez takich podbarwień br, no wreszcie kolega usłyszy niższy bas - może już wystarczająco zmotywowałem:) Poza tym odejdzie nam dużo zabawy ze strojeniem - dzięki gooraleko

Skomentuj

Zamieszczone przez Sonik Zobacz posta
        Pogromco mitów, czy mógłbyś nakreślić coś więcej na temat sposobu pomiaru. Chodzi mi np. o jakąkolwiek możliwość kalibracji systemu. Może wykonać taki pomiar na głośniku bez zwrotnicy i ze zwrotnicą jako pomiar porównawczy?

Może możesz podać linka do takich pomiarów. Jaki wynik można uznać za dobry jaki za zły?
        Widzialem, ze uzywasz pakietu Arta, wiec mozesz zrobic pomiar Step Response, ktory pokaze, czy glosniki sa wyrownane czasowo. Poza tym nie do konca rozumiem checi dokladnego mierzenia tych glosnikow. Misiomor troche sie nad tym napracowal i pewnie zrobil najlepiej jak potrafil. Druga sprawa, to taka, ze chyba nie znamy osi akustycznych, ktore autor projektu uznal za optymalne, i z ktorych sciagal charki glosnikow w pomiarach. Gdybys znal dokladnie warunku pomiaru glosnikow do pracy nad zwrotnica, to moglbys zrobic je w ten sam sposob, a zmierzone charki wrzucic do programu sprawdzajac dzialanie zwrotnicy. To kupa roboty, szczegolnie przy tak rozbudowanym projekcie.

Jesli brzmienie zestawu nie odpowiada Twoim potrzeba, a masz 100% pewnosci, ze wszystko jest dokladnie wykonane, to pozostaje Ci tylko osluchac sie z dzwiekiem i czekac na dotarcie glosnikow. Jesli dalej bedzie zle, to moze warto pozyczyc jakis inny ( lepszy ) sprzet towarzyszacy. Jesli po tym nadal bedzie nie tak jak chcesz, to znaczy, ze swojego brzmienia musisz szukac w innych konstrukcjach.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
          Misiomor troche sie nad tym napracowal i pewnie zrobil najlepiej jak potrafil.
          Nie wiedziałem, że nad tym projektem pracował Misiomor. Z tego co zrozumiałem, to Harpia udostępniła ten projekt Diy-owcom, by uhonorować szeroką wiedzę Misiomora.

nie do konca rozumiem checi dokladnego mierzenia tych glosnikow
          Nie odbierz tego jako atak, ale sam Pogromco napisałeś, ze chciałbyś zobaczyć step response i odtworzenie fali kwadratowej tego zestawu. Obaj wiemy, że pomiary to rzecz skomplikowana, i łatwo o błąd. Jeżeli , ktoś robi pewne pomiary po raz pierwszy , najprostszy sposób by zrobić je należycie: zapytać kogoś kto wiedzę taką ma.

Rozumiem, że moje działania mogą zostać odebrane jako chęć znalezienia "dziury w całym"- jeżeli to delikatne zwrócenie uwagi osoby trzeciej na ten aspekt - dziękuję.
          Ale nie zamierzam wszystkich pomiarów robić i upubliczniać, a nawet nie zamierzam upubliczniać oceny na temat brzmienia tych zestawów. Brzmią super:) i tyle.

Jednak trochę szkoda, bo, gdy zaczniemy od zdjęć głośników i skończymy na zdjęciach połyskującego naturalnego forniru zostanie niesmak.

Generalnie masz 100% racji

Skomentuj

Nie na temat...
            A można wiedzieć kto to jest ten Misiomor..

Skomentuj

Marios jest to najbardziej kumata osoba na audiostereo:) Nie ma tam nikogo kto by miał bardziej inżynierskie podejście niż on.

Skomentuj

Nie na temat...
                Misiomor to taki człowiek na audiostereo, tak jakbyś tu pytał kto to Yoshi.. :)

Skomentuj

Misiomor troche sie nad tym napracowal i pewnie zrobil najlepiej jak potrafil.
                  Kolumny projektowała Harpia :) Misiomor użyczył tylko nazwiska .
                  Nie na temat...

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                  A można wiedzieć kto to jest ten Misiomor..
                  Takich rzeczy nie wiedzieć wstyd

Misi:

omor:

Teraz wszystko powinno być jasne.
                  Nie mylić z mysioperzem !
                  (Ciężko pomylić kto był na AS ten wie dlaczego :biggrin:)

Skomentuj

Nie odbierz tego jako atak, ale sam Pogromco napisałeś, ze chciałbyś zobaczyć step response i odtworzenie fali kwadratowej tego zestawu. Obaj wiemy, że pomiary to rzecz skomplikowana, i łatwo o błąd. Jeżeli , ktoś robi pewne pomiary po raz pierwszy , najprostszy sposób by zrobić je należycie: zapytać kogoś kto wiedzę taką ma.
                    No pewnie, ze bym chcial zobaczyc, ale chcialbym takie pomiary zobaczyc od konstruktora. Chodzi o to, ze osoba klonujaca, a pozniej probujaca robic pomiary, moze miec niewystarczajaca wiedze i doswiadczenie w tym zakresie. To moze spowodowac wprowadzenie w blad po zaprezentowaniu niedokladnych pomiarow. Z wroc uwage, ze podobnie jest przy testach tej samej kolumny w roznych gazetach. Niby ta sama paczka, a pomiary inne. :)

---------- Post dodany o 17:39 ---------- Poprzedni post o 17:21 ----------

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                    Kolumny projektowała Harpia Misiomor użyczył tylko nazwiska .
                    aa kurde tez mozliwe, calkiem prawdopodobne.

Skomentuj

Hej sonik, mam pytanie?
                      Czy Ty miałeś dokładny rozkład otworów na front od p. "Harpii"?
                      Bo mam wrażenie, że na twoim zdjęciu Visaton jest w jednej linii z usherem (w projekcie jest przesunięty). Co do seasa ciężko mi ocenić po zdjęciach.

Ja w niedzielę mam zaplanowany odsłuch moich zabawek :). Najlepsze będzie, że dodatkowo mam dwa osobne pudełka ze zwrotnicą (będzie audiofilsko, mnogość pudełek ponad wszystko ).
                      Ja będę pędził to ugodą. Zapas mocy jest, więc zobaczymy na ile 2.5 oma będzie dla ugody wyzwaniem :).

Choć już zastanawiam się nad modyfikacją w przyszłości. Dokładnie myślę o cyfrowej korekcji akustyki pomieszczenia z opcją subsonica w okolicach 100 Hz dla usherów (odciąży ushery). No i wtedy dodał bym dwa suby (12" lub 15") cięte bardzo nisko bo dużo poniżej 100 Hz by wypadło. Suby aktywne z DSP, więc jest opcja na zgranie tego własnymi rękami :). Koncertowe wydanie A0 w fortepianie gwarantowane. ;D

Choć najpierw posłucham jak grają w autorskim wydaniu.

Pozdrawiam

Skomentuj

Zamieszczone przez arczi87 Zobacz posta
                        Hej sonik, mam pytanie?
                        I to jest bardzo dobre pytanie
                        Jak się przyjrzałem to średni nie jest w osi z żadnym z głośników. Jego krawędź pokrywa się z krawędzią wysokotonówki. A u mnie...no cóż a u mnie strzeliłem babola. Robie ponownie przednie ścianki, przesuwając średniotonówkę o 2 cm
                        Zrobie jeszcze pomiary na osiach pod róznymi kątami

Skomentuj

Lepiej miec revers 10dB i filtr pierwszego rzedu, niz drugiego, badz wyzszego rzedu z reversem 48dB.
                          Nie jestem zbyt wielkim fanem pomiarów RN (stąd temat o pomiarze samej fazy w dziale akustyka), ale IMHO lepsze jest 48dB rn niż 10dB rn. Nie porównywałem nausznie, ale uargumentuje to tak:
                          1.fale o zgodnej polaryzacji beda sie dodawały.
                          Ergo: Fale o maksymalnie zgodnej polaryzacji dodadza sie maksymalnie (+6dB).
                          2. Fale o odwrotnej polaryzacji beda sie znosily.
                          Ergo: fale o maksymalnie odwrotnej polaryzacji (roznica 180stopni) beda sie maksymalnie znosily (kilkadziesiat dB na pomiarze).

Gdzie więc jest przewaga 10dB nad 48db? :)

Poza tym przy pomiarach glosnikow z filtrami 1 rzedu liczy sie kazdy centymetr roznicy wzgledem referencji. Chodzi mi o polozenie mikrofonu, gdzie centymetr wyzej,nizej robi juz calkiem duze roznice na wykresie w przeciwfazie.
                          Więc te filtry nie są takie super (co zostało przedyskutowane w temaice o filtrach I rzedu i wyrownaniu czasowym). Skoro kazdy centymer robi roznice na pomiarze to czyz nie bedzie robil roznicy w odsluchu? I wtedy gdy bede chcial wlaczyc ulubiona plytke to musze wziac sobie miarke i odmierzyc odleglosc od kolumny, potem od podlogi, potem od scian pokoju po to by wybrac dokoladnie to poloze w ktorym byl mikrofon podczas pomiarow zwrotnicy?

. Druga sprawa, to taka, ze chyba nie znamy osi akustycznych, ktore autor projektu uznal za optymalne, i z ktorych sciagal charki glosnikow w pomiarach.
                          Dokladnych nie znamy, ale zakladajac przyblizone, powinien wyjsc wynik przyblizony. Pamietam jak kiedys strasznie sie bulwersowalem na forum "kto to wymyslil robic pomiary z 1 metra, skro sluchamy z innej odleglosci". I co? sam zmierzylem fazy z 1 metra, potem z okolo 2 metrów i nie bylo jakies duzej roznicy (zgranie fazowe ~takie samo, jak sie upre to znajde na pomiarach).

Skomentuj

Z rozmowy wynika, że sonik nie ma rozmieszczenia przetworników od autora. Wydaje mi się że jest to kluczowa kwestia bo autor uczulał mnie dość mocno by odległości poszczególnych przetworników były zachowane.

Skomentuj

arczi87 zdaje się, że tylko Ty dostałeś tak dokładne plany tego projektu, czy możesz się nimi ze mną poczęstować?
                              W międzyczasie :

Skomentuj

Zamieszczone przez tomq88 Zobacz posta
                                Gdzie więc jest przewaga 10dB nad 48db?
                                Otoz calosc odnosi sie do filtrow, nie do samego reversa. Lepiej jest miec 48dB ale takie rzeczy w filtrach 1 rzedu to rzadkosc.
                                potem od scian pokoju po to by wybrac dokoladnie to poloze w ktorym byl mikrofon podczas pomiarow zwrotnicy?
                                Podczas odsluchu glowa sama sobie znajdzie najlepszy sweet spot:)
                                Skoro kazdy centymer robi roznice na pomiarze to czyz nie bedzie robil roznicy w odsluchu?
                                Oczywiscie ze bedzie robilo roznice. Pytanie jest takie, czy wieksze roznice wynikaja z niedopasowania wzgledem sweetspotu, czy z powodu uzycia filtrow wyzszego rzedu? Ja juz znam odpowiedz na to pytanie, bo sprawdzialem to doswiadczalnie. Na papierze (po wykresach) nie da sie tego stwierdzic.

Skomentuj

W międzyczasie :
                                  cos nie wyszlo?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                    cos nie wyszlo?
                                    Jeszcze jak! Nie posiadałem dokładnych planów, sugerowałem się szkicem - choć i tak popełniłem błąd. Oś średniotonowego nie jest w osi z żadnym głośnikiem- zresztą wszystko jest napisane parę postów wcześniej. Wymienić ściankę przednią i tak muszę, ale na razie wkleiłem krążek w miejsce średniotonówki i.. zmienie jej położenie. Ciekaw jestem jaki wpływ będzie na całość. Jeżeli ten wpływ usłyszę- robię paczki od nowa :)
                                    Last edited by Sonik; 05.01.2013, 10:28.

Skomentuj

nic nie uslyszysz
                                      widze ze ladnie to spasowales wiec roznicy nie powinno byc zadnej

Skomentuj

48dB rn niż 10dB rn. Nie porównywałem nausznie, ale uargumentuje to tak:
                                        Ja słuchałem Harpi na AS i podobały mi się tak że kompletnie nie obchodziły mnie spawy techniczne :)
                                        Budowniczym proponuje zwyczajnie skopiować projekt w originale i się nie przejmować pomiarami :)

Zamieszczone przez arczi87 Zobacz posta
                                        Z rozmowy wynika, że sonik nie ma rozmieszczenia przetworników od autora.
                                        Pisali że dadzą każdemu kto się do nich zwróci, proponuje się z nimi skontaktować jak masz jakieś wątpliwości.
                                        Pewnie pomiary też pokażą :)

Skomentuj

nic nie uslyszysz
                                          No właśnie zobaczymy, teoria mówi jedno, doświadczenie będzie praktyczne. Nie zagłębiałem się jeszcze praktycznie w oddziaływania wzajemnie głośników w zależności od ich miejsca - teraz będę miał okazje (zwrotnica już jest a z reguły jest odwrotnie). Zawsze to były jakieś założenia teoretyczne, potem budowa zestawu, potem zwrotnica, która była dopasowana m.in. do zastanego umiejscowienia głośników. Na temat umiejscowienia głośników, można znaleźć dość dużo informacji, oczywiście nie po PL.

---------- Post dodany o 12:04 ---------- Poprzedni post o 11:56 ----------

Pisali że dadzą każdemu kto się do nich zwróci
                                          No ja nie dostałem. Więc nie chciałem być nachalny. Tragedii nie ma, choć ok 600 zł. możliwe, że wyrzucone w błoto - ale to jest cena jaką czasami musimy ponieść.

---------- Post dodany o 22:27 ---------- Poprzedni post o 12:04 ----------

nic nie uslyszysz
                                          Gdybyś Ty zmieniał położenie w osi głośnika o 1,5 cm i gdybym ja miał akurat chęć coś napisać na forum napisałbym : "niewiele Ci to zmieni, najważniejsza jest zwrotnica". Otóż obaj jesteśmy w błędzie...To czego brakowało tym kolumnom względem moich autorskich 3-Way pojawiło się teraz po tej zmianie. Jeszcze nie jest to projekt wg. oryginału, więc słowo się rzekło - robie nowe paczki.

---------- Post dodany o 22:49 ---------- Poprzedni post o 22:27 ----------

Ja słuchałem Harpi na AS i podobały mi się tak że kompletnie nie obchodziły mnie spawy techniczne
                                          Budowniczym proponuje zwyczajnie skopiować projekt w originale i się nie przejmować pomiarami
                                          Możliwe, że tak właśnie jest

Skomentuj

Czaruję...
                                          X