chciałem dymek z kawką w garnuszku puścić ale nie wiem na teraz jak, moderatorów proszę o mała dawkę luzu. A chciałem wspomnieć przy tej kawce , że w Jaworze jest najlepsze PL piwko z kija jakie piłem:P)
A kolumny ... kiepsko narazie jest brzmienie dośc pełne i bogate ale... nie ma muzyki....czekamy, grzejemy
Zmieniłem cynowego SCR na czerwonego Jantzena w torze wysokotonowym...i na swierzo jest lepiej..pojawiło się więcej sceny i smaczków, których na teraz brakuje.
Jeżeli coś nie halo to nie jest to wina programu.
A możesz na początek uzasadnić potrzebę mierzenia innym programem... lub co jest nie halo. Nie halo Hi-End czy prawdopodobniejszy błąd w pomiarach?
Zakres osi y i x jest rozciągnięty dla lepszej widoczności.
Środkowy wykres z mikrofonem nie pokazuje przenoszenia każdego z głośników oddzielnie.
To trzy pomiary wszystkich głośników razem (1m, wysokość 80cm) z dwoma pomiarami przy zamienionych polaryzacjach.
Impedancja spada do 2,53 Ohm przy 40Hz i do ok. 3 Ohm w zakresie 100-200 Hz. Nie odejmując rezystancji przewodów 0,25 Ohm. Mi się średnio podoba, choć to nie jest żadną tragedią.
VIB 170 BP dzięki ogromnej pomocy Sonic'a w końcu powstał. Kilka fotek z procesu powstawania tego reaktora basu.
Jeszcze się nie osłuchałem aby jednoznacznie się wypowiedzieć co wyszło, proszę o cierpliwość. Mam nadzieję na pomiary w ciągu 2 dni (i ja się osłucham i głośniki się trochę ułożą)
1. Przymiarka na "sucho"
2.Gotowe pudło
3.Obok moich AudioPro
4. Zwrotki
I gratuluje fantazji konstruktorom Visatona z umieszczeniem Tiwa w środku....
Z moimi średnio gabarytowymi łapkami montaż sztuki zajął 2h..... A do wykończenia czeka mnie to jeszcze 2 razy (demontaż i montaż) rozpacz!
Możliwe... choć uważam,że trzeba mieć na uwadze nie tylko zmianę fazową,która powoduje reverse null, ale również nachylenie podziału pomiędzy głośnikami- wtedy możemy oczekiwać jakiś konkretnych wartości w dB... Te zestawy mają 4-8 dB/oktawa elektrycznie, akustycznie wcale nie jest stromiej. Wrzucę może jutro pomiary.
Shiver- Koszty spore, zwrotki 50% wartości głośników... i nie ma srebrnych taśmowych :P
Gooralesko, pojawił się problem nagłego braku przyzwoitych nagrań... wcześniej wszystko brzmiało tak samo, czy mp3, czy marne/dobre CD. Część koncertów na DVD idzie do kosza.
Bas jest "dziwny", nie równy . Mam mieszane uczucia. Stopa w perkusji odżyła i wreszcie jest , ale czasami w otoczeniu instrumentów jest go za dużo i tworzy hałas-całość dźwięku z kolumn "gubi się" i tworzy się kakofonia nie do zniesienia np. przy Disturbed Voices (ale tu też wchodzi w grę dyskusyjna jakość nagrania). Pink Floyd (płyty master sound relase) powstają na nowo w moim umyśle, nie słyszałem wcześniej 1/4 przekazu... Koncerty Led Zeppów skłoniły mnie nawet do odwiedzenia sklepu w poszukiwaniu płyt... (może to specyfika gitary elektrycznej na "ala" szerokopasmowym Al'u?)
Na pewno kwestią bezdyskusyjną jet to że że brzmi i daje rady w techno i ciężkim hip-hopie- jest tam gdzie ma i musi być, jest sprężysty, zwarty-Fanom takiej muzy polecam w ciemno.
Musze się z pudłami przenieść w inne otoczenie, przesłuchać dodatkowo sporo materiału. Posłuchają koledzy z doświadczeniem i Uszami. Ale zaczynam myśleć o wykończeniu pudeł-coś to znaczy.
W sumie nic nie szkodzi aby nie zbadać TIW'a 200 w TL? Jestem ciekaw, tak do porównania, TIW'a mam i jeszcze trochę zapału -co z tunelem (sam nie oblicze na razie...)?
Lepiej miec revers 10dB i filtr pierwszego rzedu, niz drugiego, badz wyzszego rzedu z reversem 48dB. Poza tym przy pomiarach glosnikow z filtrami 1 rzedu liczy sie kazdy centymetr roznicy wzgledem referencji. Chodzi mi o polozenie mikrofonu, gdzie centymetr wyzej,nizej robi juz calkiem duze roznice na wykresie w przeciwfazie.
Ten VIB 170 bym z ciekawości zrobił po AWX , słuchałem kiedyś couplet w wersji podłogowej i rozjeżdżało konkurencję więc myślę że to również będzie bliskie moim założeniom, gratuluje projektu , jest zacny.
O ile nie ma problemu z zalozeniem na nich filtrow 1 rzedu, to czy nadal trzymaja dobry step response i odtworzenie fali kwadratowej?
Pogromco mitów, czy mógłbyś nakreślić coś więcej na temat sposobu pomiaru. Chodzi mi np. o jakąkolwiek możliwość kalibracji systemu. Może wykonać taki pomiar na głośniku bez zwrotnicy i ze zwrotnicą jako pomiar porównawczy?
Może możesz podać linka do takich pomiarów. Jaki wynik można uznać za dobry jaki za zły?
Skomentuj