Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Misiomor Homage by Harpia Acustic i VIB 170 BP by Visaton

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Alez one brzydkie

Skomentuj

ech Ty...muszę znaleźć Twoje zdjęcie w internecie:P

Będą ładne..ale najpierw trzeba posłuchać, by wiedzieć czy je na pięknie robić...

Skomentuj

Napewno graja dobrze, tylko wizualnie te glosniki do siebie za nic nie pasuja :) no ale nie ma rozy bez kolcow. Testuj do konca i zdaj relacje.

Skomentuj

chciałem dymek z kawką w garnuszku puścić ale nie wiem na teraz jak, moderatorów proszę o mała dawkę luzu. A chciałem wspomnieć przy tej kawce , że w Jaworze jest najlepsze PL piwko z kija jakie piłem:P)

A kolumny ... kiepsko narazie jest brzmienie dośc pełne i bogate ale... nie ma muzyki....czekamy, grzejemy

Zmieniłem cynowego SCR na czerwonego Jantzena w torze wysokotonowym...i na swierzo jest lepiej..pojawiło się więcej sceny i smaczków, których na teraz brakuje.

Skomentuj

Wskazówka
            [offtopic] wpisujesz tekst i konczysz [/ offtopic] bez spacji
            Last edited by lklukasz; 30.12.2012, 11:51.
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nie na temat...
              dzięki

UWAGI MODERATORA
              zapomniales o kwadratowym nawiasie [ ]
              Last edited by Pawel S.; 30.12.2012, 12:56.

Skomentuj

W głowie już nie szumi więc rzucę kilka wypocin do ew. przemyślenia.

praca zwrotnicy na zaciskach głośników:

Pomiar mikrofonem, całość i odwrócone polaryzacje głośników:

Impedancja:

P.S. Pomiary wykonane amatorsko, w warunkach amatorskich, bez uwzględnienia mojej niewiedzy :)

Skomentuj

Coś trochę nie halo te wykresy. Jeśli możesz to zmierz w holimpulse kierujac sie tym: http://diyaudio.pl/showthread.php/20...waniu-zwrotnic
                  Imedancja nawet ok.

Skomentuj

Jeżeli coś nie halo to nie jest to wina programu.
                    A możesz na początek uzasadnić potrzebę mierzenia innym programem... lub co jest nie halo. Nie halo Hi-End czy prawdopodobniejszy błąd w pomiarach?

Zakres osi y i x jest rozciągnięty dla lepszej widoczności.

Środkowy wykres z mikrofonem nie pokazuje przenoszenia każdego z głośników oddzielnie.
                    To trzy pomiary wszystkich głośników razem (1m, wysokość 80cm) z dwoma pomiarami przy zamienionych polaryzacjach.

Impedancja spada do 2,53 Ohm przy 40Hz i do ok. 3 Ohm w zakresie 100-200 Hz. Nie odejmując rezystancji przewodów 0,25 Ohm. Mi się średnio podoba, choć to nie jest żadną tragedią.
                    Last edited by Sonik; 01.01.2013, 22:16.

Skomentuj

Wykresy sa OK. Nie wiem gdzie robione pomiary ale sa jedne z lepszych jakie widzialem na tym forum

Skomentuj

Z pomiarow wynika, ze kolumny trzymaja prawie rowne pasmo w zakresie +-1db, od 200hz do 10khz, co mozna uznac za doskonaly wynik.

Skomentuj

Witam,

VIB 170 BP dzięki ogromnej pomocy Sonic'a w końcu powstał. Kilka fotek z procesu powstawania tego reaktora basu.
                          Jeszcze się nie osłuchałem aby jednoznacznie się wypowiedzieć co wyszło, proszę o cierpliwość. Mam nadzieję na pomiary w ciągu 2 dni (i ja się osłucham i głośniki się trochę ułożą)

1. Przymiarka na "sucho"

2.Gotowe pudło

3.Obok moich AudioPro

4. Zwrotki

I gratuluje fantazji konstruktorom Visatona z umieszczeniem Tiwa w środku....
                          Z moimi średnio gabarytowymi łapkami montaż sztuki zajął 2h..... A do wykończenia czeka mnie to jeszcze 2 razy (demontaż i montaż) rozpacz!

Skomentuj

Ja się tak tylko spytam ile kosztowały Cie zwrotki do tego VIB170. Bo widząc podział na 100hz to pewnie nie wiele mniej jak głośniki :P

Skomentuj

Jeżeli coś nie halo
                              10dB reverse null to troche malo.

Skomentuj

Zamieszczone przez Szuwar12 Zobacz posta
                                tego reaktora basu.
                                A skąd ta nazwa? Odsłuchy już były i naprawdę bas z tego band passa jest dla ciebie fajny?

Skomentuj

Zamieszczone przez tomq88 Zobacz posta
                                  Możliwe... choć uważam,że trzeba mieć na uwadze nie tylko zmianę fazową,która powoduje reverse null, ale również nachylenie podziału pomiędzy głośnikami- wtedy możemy oczekiwać jakiś konkretnych wartości w dB... Te zestawy mają 4-8 dB/oktawa elektrycznie, akustycznie wcale nie jest stromiej. Wrzucę może jutro pomiary.

Skomentuj

Shiver- Koszty spore, zwrotki 50% wartości głośników... i nie ma srebrnych taśmowych :P
                                    Gooralesko, pojawił się problem nagłego braku przyzwoitych nagrań... wcześniej wszystko brzmiało tak samo, czy mp3, czy marne/dobre CD. Część koncertów na DVD idzie do kosza.
                                    Bas jest "dziwny", nie równy . Mam mieszane uczucia. Stopa w perkusji odżyła i wreszcie jest , ale czasami w otoczeniu instrumentów jest go za dużo i tworzy hałas-całość dźwięku z kolumn "gubi się" i tworzy się kakofonia nie do zniesienia np. przy Disturbed Voices (ale tu też wchodzi w grę dyskusyjna jakość nagrania). Pink Floyd (płyty master sound relase) powstają na nowo w moim umyśle, nie słyszałem wcześniej 1/4 przekazu... Koncerty Led Zeppów skłoniły mnie nawet do odwiedzenia sklepu w poszukiwaniu płyt... (może to specyfika gitary elektrycznej na "ala" szerokopasmowym Al'u?)
                                    Na pewno kwestią bezdyskusyjną jet to że że brzmi i daje rady w techno i ciężkim hip-hopie- jest tam gdzie ma i musi być, jest sprężysty, zwarty-Fanom takiej muzy polecam w ciemno.
                                    Musze się z pudłami przenieść w inne otoczenie, przesłuchać dodatkowo sporo materiału. Posłuchają koledzy z doświadczeniem i Uszami. Ale zaczynam myśleć o wykończeniu pudeł-coś to znaczy.

W sumie nic nie szkodzi aby nie zbadać TIW'a 200 w TL? Jestem ciekaw, tak do porównania, TIW'a mam i jeszcze trochę zapału -co z tunelem (sam nie oblicze na razie...)?

Skomentuj

Zamieszczone przez tomq88 Zobacz posta
                                      Lepiej miec revers 10dB i filtr pierwszego rzedu, niz drugiego, badz wyzszego rzedu z reversem 48dB. Poza tym przy pomiarach glosnikow z filtrami 1 rzedu liczy sie kazdy centymetr roznicy wzgledem referencji. Chodzi mi o polozenie mikrofonu, gdzie centymetr wyzej,nizej robi juz calkiem duze roznice na wykresie w przeciwfazie.

Skomentuj

Ten VIB 170 bym z ciekawości zrobił po AWX , słuchałem kiedyś couplet w wersji podłogowej i rozjeżdżało konkurencję więc myślę że to również będzie bliskie moim założeniom, gratuluje projektu , jest zacny.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                          O ile nie ma problemu z zalozeniem na nich filtrow 1 rzedu, to czy nadal trzymaja dobry step response i odtworzenie fali kwadratowej?
                                          Pogromco mitów, czy mógłbyś nakreślić coś więcej na temat sposobu pomiaru. Chodzi mi np. o jakąkolwiek możliwość kalibracji systemu. Może wykonać taki pomiar na głośniku bez zwrotnicy i ze zwrotnicą jako pomiar porównawczy?

Może możesz podać linka do takich pomiarów. Jaki wynik można uznać za dobry jaki za zły?
                                          Last edited by Sonik; 03.01.2013, 06:37.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X